藍澄灣業主社群

標題: 你想睇有線電視嗎? [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2005-2-14 16:50:04     標題: 你想睇有線電視嗎?

任何有關電話 電視 或上網服務的投訴 全部可以搵電訊管理局.
作者: leemoksau    時間: 2005-2-14 18:15:47     標題: Re: 電訊管理局小冊子

電話﹕23898131
作者: G-NET    時間: 2005-3-14 18:11:08

我和電訊管理局討論電訊問題 期間我地講到藍澄灣入伙一年 都無有線電視服務 個位先生給我一點意見. 不過我無興趣收看有線電視 如果你想睇 請你打8102 4100 樓宇內置組會教你點爭取. 或者你可以直接找專責葵青區的電訊督察:

吳少文先生  
電訊督察
樓宇內置組
電訊管理局

電話  2961 6286
電郵  smng@ofta.gov.hk
作者: Royhk    時間: 2005-3-15 15:37:13

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=5550&highlight=royhk

唔知現在業委會跟進成點呢?
作者: Patrick Cherry    時間: 2005-3-16 00:25:01

[quote:9d9a6cb829="Royhk"]http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=5550&highlight=royhk

唔知現在業委會跟進成點呢?[/quote]

應該好快會有好消息公報 請大家奈心等待!! :yeah:
作者: Mansion    時間: 2005-3-16 00:40:12

[quote:7c82585143="atrick & Cherry"][quote:7c82585143="Royhk"]http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=5550&highlight=royhk

應該好快會有好消息公報 請大家奈心等待!! :yeah:[/quote]

Hoping that you are right.   :em18:  :em18:
作者: dick queenie    時間: 2005-3-16 08:58:46

話時話,大家有冇興趣睇銀河衛視??
而家可以join喇,非官方消息話有信黎藍澄灣,只要有居民想申請,
佢地除時入線,唔使等。(可向管理處提出)
講明,並非賣廣告,只不過響有線電視唔明朗,now寬頻電視冇得用底下,
居民可以多一個選擇,作為樓宇增值,賣層樓都值錢D。

客觀D講,吸唔吸引就見人見致 :dead:
作者: Mansion    時間: 2005-3-16 21:49:45

[quote:94683fb74a="dick&queenie"]話時話,大家有冇興趣睇銀河衛視??
而家可以join喇,非官方消息話有信黎藍澄灣,只要有居民想申請,
講明,並非賣廣告,只不過響有線電視唔明朗,now寬頻電視冇得用底下,

客觀D講,吸唔吸引就見人見致 :dead:[/quote]

我就對銀河衛視冇乜興趣啦 因為佢冇乜好睇既體育節目 我寧願等now寬頻電視
   :?:  :?:
作者: Royhk    時間: 2005-3-26 00:56:01

2006 world cup 由有線取得播影權 咁現在rc 幾時才裝到呀? 有無人知??
作者: dracula    時間: 2005-3-26 04:10:01

[quote:95a9057414="dick&queenie"]話時話,大家有冇興趣睇銀河衛視??

客觀D講,吸唔吸引就見人見致 :dead:[/quote]

樓宇增值----
首要都係攪好保安及交通問題~ 而家仲要o禁o個個爛鬼密碼機入閘 再加埋酒店客o係屋苑四圍遊~ 點增值??
搭o個兩部小巴又火滾~ 自由行包車 仲有班次唔準~ 鍾意就開~ 唔鍾意就等足 15分鐘先開車~ 你話...點增值??
作者: Billy    時間: 2005-3-26 10:43:08

[quote:7f41ef37b0="Royhk"]2006 world cup 由有線取得播影權 咁現在rc 幾時才裝到呀? 有無人知??[/quote]

重有一年多就world cup 2006 希望趕得到啦... :face13:
作者: 菠蘿油王子    時間: 2005-3-26 11:20:18

其實有咩交法同小巴公司講叫佢地增加班次,因為我覺得繁忙時間等車條龍真係好長
作者: 菠蘿油王子    時間: 2005-3-27 08:46:30

[quote:56e43e2e04="atrick & Cherry"][quote:56e43e2e04="Royhk"]http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=5550&highlight=royhk

應該好快會有好消息公報 請大家奈心等待!! :yeah:[/quote]
辛苦哂 Patrick您地,其待有進一步好消息  
作者: P and R    時間: 2005-3-30 01:00:28

[quote:bc7b7125bb="Billy"][quote:bc7b7125bb="Royhk"]2006 world cup 由有線取得播影權 咁現在rc 幾時才裝到呀? 有無人知??[/quote]

重有一年多就world cup 2006 希望趕得到啦... :face13:[/quote]

我想可能在2006中有機會有'有線'. 我朋友住佐敦港景峯 (長江) -2003年4月入伙.2005年3月就可以裝倒有線了..好快呀.....

他們入伙時發展商都一樣是說有線未放線或有線很多文件無這樣東西未確認那樣東西可能影響到現在衛星電視系统 和我們好相似.

最後他們業主會做很多東西後.......長江和黄 同 九倉 有過節?

作者: wychan    時間: 2005-3-30 01:10:54

好快會有好消息公報 請大家等待片刻
作者: grassman    時間: 2005-3-30 01:13:59

How fast?
作者: RangerX    時間: 2005-3-30 09:35:48

[quote:7c846d55ec="wychan"]好快會有好消息公報 請大家等待片刻[/quote]

令人期待...  :face13:
作者: 菠蘿油王子    時間: 2005-3-30 22:00:07

[quote:5a0f8ca1d3="grassman"]How fast?[/quote]
一年半載就好勒~~~   :roll:
作者: wychan    時間: 2005-3-30 22:10:45

[quote:254cb01438="菠蘿油王子"][quote:254cb01438="grassman"]How fast?[/quote]
一年半載就好勒~~~   :roll:[/quote]

應該唔駛0瓜... 下星期四來開業委會會議啦... 管理處會交代最新進展 都時便可知更多來龍去龍脈...
作者: hales    時間: 2005-3-30 22:19:26

原來cable係有另外一o的plan的
我有個親戚佢係成座樓都已經有哂cable入屋的了
屋企唔需要再整一舊解碼器 直接係電影tune台就ok了..
作者: dracula    時間: 2005-3-30 22:22:14

[quote:7dd8f37271="hales"]原來cable係有另外一o的plan的
我有個親戚佢係成座樓都已經有哂cable入屋的了
屋企唔需要再整一舊解碼器 直接係電影tune台就ok了..[/quote]

即係唔使用解碼器?? 都幾爽喎!~
作者: eric_818    時間: 2005-3-31 14:09:31

但係冇得選擇
一定要
唔睇都要俾錢.
作者: dracula    時間: 2005-3-31 23:04:01

[quote:20701c2ce9="eric_818"]但係冇得選擇
一定要
唔睇都要俾錢.[/quote]

ye~ 咁 HBO呀~ 成人台o個 d 呢? 唔會逼人睇o掛??~
作者: 菠蘿油王子    時間: 2005-4-3 19:18:00

嘻嘻..   我剩係想快D有得睇足球台...     XD
作者: P and R    時間: 2005-4-4 18:37:29

[quote:ac43ba002e="wychan"][quote:ac43ba002e="菠蘿油王子"][quote:ac43ba002e="grassman"]How fast?[/quote]
一年半載就好勒~~~   :roll:[/quote]

應該唔駛0瓜... 下星期四來開業委會會議啦... 管理處會交代最新進展 都時便可知更多來龍去龍脈...[/quote]

看看今次管理處又講什麽....

現時個電視雪花多到死....次次都話做左improvement工程...

或者話上你個單位check吓...

和黄啲管理真喺不知所謂...

作者: P and R    時間: 2005-4-4 18:45:14

[quote:2eacdb5c8a="菠蘿油王子"]嘻嘻..   我剩係想快D有得睇足球台...     XD[/quote]

想吓就得....上美景翠怡餐廳看喇 (未來一或二年)...

次次看完波都成身煙味...想好好的响屋企看有線都唔得...和黄正PK
作者: 菠蘿油王子    時間: 2005-4-5 20:32:54

[quote:dbba9d9e97="&R"][quote:dbba9d9e97="菠蘿油王子"]嘻嘻..   我剩係想快D有得睇足球台...     XD[/quote]

想吓就得....上美景翠怡餐廳看喇 (未來一或二年)...

次次看完波都成身煙味...想好好的响屋企看有線都唔得...和黄正PK[/quote]
你唔使咁勞氣喎, :em16:
業委會果邊已盡力搞緊,佢地希望可以一年左右完成安裝工程。
作者: unicorn    時間: 2005-4-6 11:20:35

好似有樣叫coolstream
中大唔知bin個做緊research
佢地既object就係用bt黎broadcast football

btw
你地可以discuss install亞太xyz satellite一樣有波睇
ap lui street都係幾k野 一人一蚊炸
全屋宛睇晒
平過有線

我就只係想講
大家install cable但唔好攪到個個人焗住比錢
作者: hales    時間: 2005-4-6 11:32:36

[quote:dedaa5b615="unicorn"]好似有樣叫coolstream
佢地既object就係用bt黎broadcast football

btw
你地可以discuss install亞太xyz satellite一樣有波睇
全屋宛睇晒
平過有線

我就只係想講
大家install cable但唔好攪到個個人焗住比錢[/quote]

唔明.... :?:  :?:  :?:
大install cable 可以optionally 俾錢? :?:
作者: 草龍    時間: 2005-4-6 11:57:46

[quote:75d743e348="unicorn"]好似有樣叫coolstream

btw
全屋宛睇晒
平過有線

我就只係想講
大家install cable但唔好攪到個個人焗住比錢[/quote]

我有用coolstream 都ok架當然o係電視睇最好啦
...而且都有風險嘛...
作者: Royhk    時間: 2005-4-8 09:53:57

昨日管理處打俾我問我可否借我家為有線測試接收效果 我想真係將來會以天線接收咁究竟同用解碼器有什s洶嬪O呀?
作者: H and H    時間: 2005-4-8 10:48:14

[quote:eed2cfdf5c="Royhk"]昨日管理處打俾我問我可否借我家為有線測試接收效果 我想真係將來會以天線接收咁究竟同用解碼器有什s洶嬪O呀?[/quote]then will you try?
作者: Royhk    時間: 2005-4-8 10:55:26

因測試係要係OFFICE HOUR所以我reject左但我將來會裝因已睇了多年有線
作者: H and H    時間: 2005-4-8 11:05:02

ic i also waiting for the installation.
作者: 草龍    時間: 2005-4-12 09:45:35

我想問所謂有cable睇係指咩channels呢?又會如何收費?
作者: hales    時間: 2005-4-12 10:10:14

[quote:15d58b761a="Royhk"]昨日管理處打俾我問我可否借我家為有線測試接收效果 我想真係將來會以天線接收咁究竟同用解碼器有什s洶嬪O呀?[/quote]
正常計既話...
佢係安裝一個接收天線在天台或whatever收到signal既地方
然後會有一set headend把offair channels(TVBATV共四台還有衛星)
和有線既channels combine之後再接駁入公共天線或是自行再拉天線到每一特
定樓層*.

只要由你屋企室內既天線 連接到屋外這個有signal既地方後 你屋企
就可以收到有線既signal 但一樣係要安裝一個解碼器先可以將呢o的
signal decode才可以收看...

* 公共天線由地下或天台開始拉線到特定樓層
後 再經過signal splitter / signals tabs後再分線到其它住戶
所謂特定樓層 每個屋苑都不同 有o的係 4層樓先有一個splitter
有o的就兩層一個 有o的就每層樓都有splitter
作者: Royhk    時間: 2005-4-14 11:08:47

[quote:0230876a7f="hales"][quote:0230876a7f="Royhk"]昨日管理處打俾我問我可否借我家為有線測試接收效果 我想真係將來會以天線接收咁究竟同用解碼器有什s洶嬪O呀?[/quote]
正常計既話...
佢係安裝一個接收天線在天台或whatever收到signal既地方
然後會有一set headend把offair channels(TVBATV共四台還有衛星)
和有線既channels combine之後再接駁入公共天線或是自行再拉天線到每一特
定樓層*.

只要由你屋企室內既天線 連接到屋外這個有signal既地方後 你屋企
就可以收到有線既signal 但一樣係要安裝一個解碼器先可以將呢o的
signal decode才可以收看...

* 公共天線由地下或天台開始拉線到特定樓層
後 再經過signal splitter / signals tabs後再分線到其它住戶
所謂特定樓層 每個屋苑都不同 有o的係 4層樓先有一個splitter
有o的就兩層一個 有o的就每層樓都有splitter[/quote]

Thanks!!!!

Really hope we can install Cable soon!!! RC will become better & better!!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2