藍澄灣業主社群

標題: 會所不可以參觀 [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2005-2-14 15:03:10     標題: 會所不可以參觀

有朋友來藍澄灣拜年 我帶他們參觀會所 點知原來已經唔入得 要俾$150會費先可以參觀. 但我見到個職員手上有張名單 每座大約只有三十戶參加了會藉.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-2-14 15:07:15

算啦...........反正都唔係咁藉得參觀.
之前我都有帶人參觀 睇完之後.

結論係: 咁架咋?!
作者: alankle    時間: 2005-2-14 15:31:55

係呀 好似百佳咁 如果佢話要入會先俾你買野 你都無計架
我之前都講過架啦 無人覺得咁有問題架喎.......
有錢人大晒呀ma....
之前大家都係咁話架.............

:  :  :
作者: Jess and Burns    時間: 2005-2-14 15:55:26

而家幾好.. 我又唔去 又唔使我比錢.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-2-14 15:57:18

[quote:6f76c742eb="alankle"]係呀 好似百佳咁 如果佢話要入會先俾你買野 你都無計架
我之前都講過架啦 無人覺得咁有問題架喎.......
有錢人大晒呀ma....之前大家都係咁話架.............

:  :  :[/quote]

唔係好明?  :?:
作者: G-NET    時間: 2005-2-14 16:43:43

藍澄會只是帳目獨立 會所其實一樣由和黃物業管理公司管理 所以當中實在有太多走後門的空間. 我們的管理費可能津貼會所營運 例如電費就好難分 邊個電制係公家 邊個電制係會所 點分 管理人手一樣. 最後可能只有會所設備係可以出數 由和黃出錢購買.
作者: POON    時間: 2005-2-14 16:55:02

都沒有嘢好睇(個會所) ! :hit:  :hit:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-2-14 17:10:40

[quote:72af5a71f0="G-NET"]藍澄會只是帳目獨立 會所其實一樣由和黃物業管理公司管理 所以當中實在有太多走後門的空間. 我們的管理費可能津貼會所營運 例如電費就好難分 邊個電制係公家 邊個電制係會所 點分 管理人手一樣. 最後可能只有會所設備係可以出數 由和黃出錢購買.[/quote]

上次開會時 好像有要求他們將帳目清楚列明.
有一點同意 就是會所管理人手 的確係很難分出黎.
作者: 菠蘿油王子    時間: 2005-2-14 20:56:24

所以我覺得就算無人入會,佢地都唔會緊張去減價吸引人...
作者: hales    時間: 2005-2-14 23:00:05

[quote:d15edc1a36="G-NET"]藍澄會只是帳目獨立 會所其實一樣由和黃物業管理公司管理 所以當中實在有太多走後門的空間. 我們的管理費可能津貼會所營運 例如電費就好難分 邊個電制係公家 邊個電制係會所 點分 管理人手一樣. 最後可能只有會所設備係可以出數 由和黃出錢購買.[/quote]
個電錶可以係獨立的 :
作者: hales    時間: 2005-2-14 23:08:15

[quote:103929b3cf="Jess&Burns"][quote:103929b3cf="G-NET"]藍澄會只是帳目獨立 會所其實一樣由和黃物業管理公司管理 所以當中實在有太多走後門的空間. 我們的管理費可能津貼會所營運 例如電費就好難分 邊個電制係公家 邊個電制係會所 點分 管理人手一樣. 最後可能只有會所設備係可以出數 由和黃出錢購買.[/quote]

上次開會時 好像有要求他們將帳目清楚列明.
有一點同意 就是會所管理人手 的確係很難分出黎.[/quote]
要分其實都係分到的 :
可以係A公司為會所的擁有人 佢再找B公司做營運管理公司
而B公司亦可以係住宅部分的管理公司 :
作為一家香港的註冊有限公司他們必需要把賬項分開處理
把賬項放到有關公司入賬 而絕不能"混賬" 否則屬違法行為
而且佢如果亂入賬都過唔到Auditing...

不過...話說回來.. :sweat:
藍澄會作為一間獨立公司 跟據香港的公司法
佢地最多也只係一間註冊有限責任法團 不是一間上市公司
所以他們是沒有責任向非董事彼露其公司營運賬目
換句話說 大家要去check佢條數 亦沒有方法可行
作者: G-NET    時間: 2005-2-15 00:17:15

[quote:77a1c8ff12="菠蘿油王子"]所以我覺得就算無人入會,佢地都唔會緊張去減價吸引人...[/quote]

停車場一樣道理 不需要減價爭客.
作者: napo    時間: 2005-2-16 00:11:42     標題: 會所是否要交管理費

如果會所是要俾$150會費先可以參觀. 就是一所私人機構,如果一樣由和黃物業管理公司 那他們是否要交管理費?? 因為是收費的私人機構
作者: hales    時間: 2005-2-16 19:24:23     標題: Re: 會所是否要交管理費

[quote:034dcf6f4e="napo"]如果會所是要俾$150會費先可以參觀. 就是一所私人機構,如果一樣由和黃物業管理公司 那他們是否要交管理費?? 因為是收費的私人機構[/quote]

實質上係要
會所業主要交管理費 酒店業主要交管理費 停車場業主要交
商場業主都要除非...
除非在所有公眾地方的業權只有住宅才需要共同分擔
但我看應該不是 如果公眾地方只有住宅才需要共同分擔的話
我地就有權禁止所有非住客車輛以及酒店客人進入平台了
但事實並非如此 所以佢地絕對係有需要交管理費 不過佢地要交幾多錢
就唔知道了 我覺得應該要同我地一樣才正確
作者: 菠蘿油王子    時間: 2005-2-17 01:22:43     標題: Re: 會所是否要交管理費

[quote:260e9596b5="hales"][quote:260e9596b5="napo"]如果會所是要俾$150會費先可以參觀. 就是一所私人機構,如果一樣由和黃物業管理公司 那他們是否要交管理費?? 因為是收費的私人機構[/quote]

實質上係要
會所業主要交管理費 酒店業主要交管理費 停車場業主要交
商場業主都要除非...
除非在所有公眾地方的業權只有住宅才需要共同分擔
但我看應該不是 如果公眾地方只有住宅才需要共同分擔的話
我地就有權禁止所有非住客車輛以及酒店客人進入平台了
但事實並非如此 所以佢地絕對係有需要交管理費 不過佢地要交幾多錢
就唔知道了 我覺得應該要同我地一樣才正確[/quote]
我覺得呢 D 叫 "左手黎右手去"...   :dead:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2