藍澄灣業主社群

標題: 酒店客唔排隊 [打印本頁]

作者: dracula    時間: 2005-2-4 10:02:08     標題: 酒店客唔排隊

其實點樣可以唔比酒店客上o黎(我都知冇乜可能)
沉日等88G 可以走O左 3架88F 足足 15分鐘先o黎一架 88G 本來都已經好"慶" 點知車一到就有幾個內地客(我估係因為講國語)二話不說就上車 大佬~ 我排o緊隊o架~.....我唯有同佢講..."@#$$# 唔X識排隊呀?"....我知我有損香港禮貌之都的形象....但真係好慶嘛~
作者: Billy    時間: 2005-2-4 10:06:45

我支持你.
應叫司機唔比佢上車.
作者: vivian    時間: 2005-2-4 10:32:31

早上我見有兩個神高神大的保安哥哥棟係到
乜其他時間沒有咩?
由佢地開聲叫好d.....
死啦 我又唔識講國語
點算?
作者: MandyG室    時間: 2005-2-4 11:13:08

我都好"男女男" 佢地ga...

我有次趕時間 見到五個大陸人排隊  我知佢地冇可能會五個人一起上到車...

保安哥哥都用手擋住唔比佢地上車 佢地仲要 " 夾 " 硬上佢 可能有一個人上到

車 但其餘4個人上不到車啦...( 咁那四個人當然希望上到車先算啦)..

( 所以" 夾 " 硬上車 )

不過 好彩司機唔會超載....佢地無奈地下車...

:dead:
作者: MandyG室    時間: 2005-2-4 11:14:37

[quote:f8e0ac2cd7="vivian"]早上我見有兩個神高神大的保安哥哥棟係到
乜其他時間沒有咩?
死啦 我又唔識講國語
點算?[/quote]

我會同佢講

先生 請你排隊 這兒是香港. 謝謝.
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-4 11:28:06

[quote:f08cadca00="MandyG室"][quote:f08cadca00="vivian"]早上我見有兩個神高神大的保安哥哥棟係到
乜其他時間沒有咩?
死啦 我又唔識講國語
點算?[/quote]

我會同佢講

先生 請你排隊 這兒是香港. 謝謝.[/quote] :em11: 講得好!
Yesterday OC Meeting had already passed our concern to EMO. Mr Gary Lam will have a meeting with Hotel operator today. I hope the situation will improve. As well 保安哥哥 will help us too especially in Peak time (morning).
作者: vivian    時間: 2005-2-4 11:49:48

先生 請你排隊 這兒是香港. 謝謝

普通話 :
sin san ching ni pei dui je a si seng kong se se !
作者: MandyG室    時間: 2005-2-4 11:59:37

以下的website是我常用的:

http://www.clc.polyu.edu.hk/

click網上語文學者資料庫.click 普通話 普通話音節表會有所有pinyi 的讀音. 希望可以幫到你 如果你想學普通話的讀音..

http://www.4everhost.net/9394v2/ac/putonghua.asp?letter=a

有發音听

http://webcast.info.gov.hk/cfootage.html

多o的听都好...
作者: RangerX    時間: 2005-2-4 12:08:15

駛唔駛係小巴站加個speaker 自動播放呢?  
"請您排隊 這兒是香港. 謝謝!"
作者: Johnny Lung    時間: 2005-2-4 13:35:59

啲大陸佬還用五座大堂到L1返酒店Tim ah !!! :evil:  :evil:
作者: kc    時間: 2005-2-4 17:02:04

而家酒店都未開哂 同埋唔係好多酒店住客 朝早要等多一架車(around more 10 mins) they almost 7-8 persons here but they are waiting at the mini-bus stop they have more person to get in the quene...... sometimes need to wait the Third mini-bus and always ask so many question to the driver i.e. " we are 8 person how much?" .....the driver cannot answer because they always quite old man....need to wait a lot of time for them to calculate the amount.......... :dead:  :em03:
作者: vivian    時間: 2005-2-4 17:06:59

早上我都怕鬼左搭88G.... 人又多 好Q煩
作者: dracula    時間: 2005-2-5 00:55:38

[quote:d8fc5b50a6="Johnny Lung"]啲大陸佬還用五座大堂到L1返酒店Tim ah !!! :evil:  :evil:[/quote]

d 管理員點做o野o架?? :twisted:
作者: leemoksau    時間: 2005-2-5 01:25:00

大家文化唔同﹐唔知有冇得相就呢﹖
諗起初初返大陸做o野﹐我都好睇唔慣佢地遲到早退﹐淨係識指指點點唔落手落腳做o野。冇錯﹐o係香港請一個人o既薪金可以o係上海請五個人﹐不過香港一個人做o既o野o係上海要六個人先至做得掂。所以當時所有大陸同事都唔鐘意我﹐而我亦都睇唔起佢o地。
後尾發覺﹐哩D係佢地o既文化。入鄉隨俗﹐我冇理由係上海要求全上海o既人學香港人一樣咁勤力。如果佢o地真係做得到好似香港咁好﹐咁香港已經冇生存o既空間。
依家酒店客放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊﹐會唔會係佢o地根本唔知香港o既文化係唔容許o既呢﹖希望酒店方面可以o係接收內地遊客o既同時﹐派發宣傳單張﹐提醒佢o地唔好犯以上錯誤。
作者: dracula    時間: 2005-2-5 01:29:41

我都體諒係因為文化唔同~ 所以用最快o既方法 "鬧醒佢"~
作者: leemoksau    時間: 2005-2-5 01:31:29

但係鬧通常會激起反對情緒﹐有反效果。
作者: Billy    時間: 2005-2-5 01:34:35

我覺得有d野可以旅行領隊同佢地講講.
我地去第二度旅行都有咁做.
都係幾句重點姐.
作者: dracula    時間: 2005-2-5 01:36:49

[quote:421bf026f8="leemoksau"]但係鬧通常會激起反對情緒﹐有反效果。[/quote]

我唔認為佢地唔知香港係要排隊囉~
作者: leemoksau    時間: 2005-2-5 01:39:52

我當初都唔知上海冇OT哩回事。
作者: dracula    時間: 2005-2-5 01:45:50

佢地可能唔知香港人要食飯~
作者: leemoksau    時間: 2005-2-5 01:48:16

你要明白﹐大陸某D地方係冇排隊哩回事o既。你成日上廣州﹐應該深有體會o架。
作者: Billy    時間: 2005-2-5 01:49:22

唔知佢地知唔知伯爵會吸血呢.
作者: leemoksau    時間: 2005-2-5 01:52:07

伯爵果副假牙o黎o架﹐冇殺傷力o既。(嚇o下鬼就得 :em17: )
作者: MandyG室    時間: 2005-2-5 02:41:59

[quote:3386cc3158="leemoksau"]大家文化唔同﹐唔知有冇得相就呢﹖
諗起初初返大陸做o野﹐我都好睇唔慣佢地遲到早退﹐淨係識指指點點唔落手落腳做o野。冇錯﹐o係香港請一個人o既薪金可以o係上海請五個人﹐不過香港一個人做o既o野o係上海要六個人先至做得掂。所以當時所有大陸同事都唔鐘意我﹐而我亦都睇唔起佢o地。
後尾發覺﹐哩D係佢地o既文化。入鄉隨俗﹐我冇理由係上海要求全上海o既人學香港人一樣咁勤力。如果佢o地真係做得到好似香港咁好﹐咁香港已經冇生存o既空間。
依家酒店客放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊﹐會唔會係佢o地根本唔知香港o既文化係唔容許o既呢﹖希望酒店方面可以o係接收內地遊客o既同時﹐派發宣傳單張﹐提醒佢o地唔好犯以上錯誤。[/quote][quote="leemoksau"]大家文化唔同﹐唔知有冇得相就呢﹖

有感而發:

每個地方都有佢獨特的文化 別的人是難以明白

eg. 大陸人有中午會訓午覺.

銀行teller 番二日工 放一日假咁

香港人是好少會咁...

好多人成日把上海和香港比較: 我自己去過上海二次

覺得二個地方其實真係好似( 都係小和有靚夜景 ) 唯一真係覺得唔同係:

人民的素質 : 香港人民的素質是好o的.

人民的素質卻不容易去改變  (這亦是香港人可以話值得驕傲的地方 )

大陸好多野在數年內可以追及香港 eg 港口建設 infrastructure..

但人民的素質 是需要漫長的時間 配合教育才能提升 o衣一點 我認為香港人有

絶对的优勢.

店客放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊 ====> 認為係文化一種.

我係大陸讀過半年書: 在校園內 是好少見到佢地隋地吐痰 係真係好少

但一出市區 離開學校 o的人( 唔係我o的同學喎)又係隋地吐痰  

係咪新一代和受過教育都會好o的呢? ( 我仲唸咁緊這問題 )

要使他們真正明白 :放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊的

disadvantages  我唸係需要教育 ...
作者: leemoksau    時間: 2005-2-5 02:46:00

同意。需要當地政府﹐自由行領隊﹐酒店管理者同佢o地教育。
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2005-2-5 02:52:11

其實我地既指示牌清晰 D 既話,都可以令吾知既野,都會令人知埋。我地管理處係有責任,令吾清楚既人知道哩道既規矩。
作者: Tomato    時間: 2005-2-5 12:30:29

[quote:30a84b722f="MandyG室"]
有感而發:

每個地方都有佢獨特的文化 別的人是難以明白

eg. 大陸人有中午會訓午覺.

銀行teller 番二日工 放一日假咁

香港人是好少會咁...

好多人成日把上海和香港比較: 我自己去過上海二次

覺得二個地方其實真係好似( 都係小和有靚夜景 ) 唯一真係覺得唔同係:

人民的素質 : 香港人民的素質是好o的.

人民的素質卻不容易去改變  (這亦是香港人可以話值得驕傲的地方 )

大陸好多野在數年內可以追及香港 eg 港口建設 infrastructure..

但人民的素質 是需要漫長的時間 配合教育才能提升 o衣一點 我認為香港人有

絶对的优勢.

店客放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊 ====> 認為係文化一種.

我係大陸讀過半年書: 在校園內 是好少見到佢地隋地吐痰 係真係好少

但一出市區 離開學校 o的人( 唔係我o的同學喎)又係隋地吐痰  

係咪新一代和受過教育都會好o的呢? ( 我仲唸咁緊這問題 )

要使他們真正明白 :放飛劍﹐集體煲煙引至響警鐘﹐搭車唔排隊的

disadvantages  我唸係需要教育 ...[/quote]

同意 新一代會比較好 我有個南京大學來的同學仔 0向佢身上係搵唔到隨地吐啖、唔排隊....呢d陋習 佢好有禮貌 :em11:

所以公民教育係好重要
作者: Tomato    時間: 2005-2-5 12:33:26

[quote:53776a98f7="leemoksau"]你要明白﹐大陸某D地方係冇排隊哩回事o既。你成日上廣州﹐應該深有體會o架。[/quote]

我有次聽收音機,梁繼璋話佢去海洋公園 有好多內地遊客唔排隊  咁佢就話佢地 d大陸遊客竟然話香港乜都要排隊咁煩0架 :em05:

所以我上去深圳、廣州都入鄉隨俗唔排隊上車....呵呵呵 :
作者: MandyG室    時間: 2005-2-6 00:12:40

[quote:119c23938a="Tomato"][quote:119c23938a="leemoksau"]你要明白﹐大陸某D地方係冇排隊哩回事o既。你成日上廣州﹐應該深有體會o架。[/quote]

我有次聽收音機,梁繼璋話佢去海洋公園 有好多內地遊客唔排隊  咁佢就話佢地 d大陸遊客竟然話香港乜都要排隊咁煩0架 :em05:

所以我上去深圳、廣州都入鄉隨俗唔排隊上車....呵呵呵 :[/quote]

唔入鄉隨俗 只怕我上不車jor..迫住要咁
作者: yo and lok    時間: 2005-2-6 02:25:04

我都體諒係因為文化唔同~ 所以用最快o既方法 "鬧醒佢"~

無錯,大陸人真係要鬧先得,佢地既文化係咁,你好聲好氣同佢講無用,一定要大聲鬧至聽,比你鬧完佢地亦唔會嬲或者覺得無面,可能習慣了...唉...中國人......
作者: Billy    時間: 2005-2-6 11:14:04

其實新一代真係好d.
好似我以前大陸d客咁.
後生o既大多都唔食煙.
同好明白事理.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2