藍澄灣業主社群

標題: 請問有冇人收到差餉及地租通知書 [打印本頁]

作者: dick queenie    時間: 2005-1-31 13:10:17     標題: 請問有冇人收到差餉及地租通知書

我地第一年唔使交咩...
到而家都仲未收到架....
其他鄰居呢?????
作者: kc    時間: 2005-1-31 13:46:17

I also haven't received woo... :!:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-1-31 15:08:12

唔係唔使交 係一次過比成年 好金 :em06: !
作者: grassman    時間: 2005-1-31 15:17:21

[quote:bc7dfe7f99="Hello Kitty"]唔係唔使交 係一次過比成年 好金 :em06: ![/quote]

我買o個陣,個Agent話RC入伙第一年係喎! :?:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-1-31 16:02:58

[quote:08bb9def16="grassman"][quote:08bb9def16="Hello Kitty"]唔係唔使交 係一次過比成年 好金 :em06: ![/quote]

我買o個陣,個Agent話RC入伙第一年係喎! :?:[/quote] :em16:  :em16: I don't think so. Maybe in your case the first 2 quarter are on developer acount since you brought in the 3rd quarter. Anyway you need to pay if you are the house owner.
作者: hales    時間: 2005-1-31 16:27:19

nono.....
這是因為新屋苑 所以差餉物業估價處沒有資料進行應課差餉評估
要到第二年的時候才可以對該物業的租金回報率作出評估值
所以第二年的時候會徵收返第一年的差餉...

agent講既野..千萬唔好放在心內....
邊有可能第一年免你....政府要收既錢係沒有"Wavied"這回事的....
作者: grassman    時間: 2005-1-31 16:35:51

我聽個Agent既意思係話和黃包o左,唔係政府免!
1) Agent 老點我
2) As Hello Kitty 講,會唔會我個case唔同你地第一批入伙o個D!
作者: hales    時間: 2005-1-31 16:56:45

[quote:bd1313998c="grassman"]我聽個Agent既意思係話和黃包o左,唔係政府免!
1) Agent 老點我
2) As Hello Kitty 講,會唔會我個case唔同你地第一批入伙o個D![/quote]

應該唔會...因為個基本原則係沒有出租記錄所以差餉是以地租來計 而且
未賣樓之前只有和黃一個業權擁有人這方面是和黃俾左(唔只一年添...)
而有了出租記錄後就會把租金估值加上去作為應課差餉的估值(以整個地段來計)
然後再以業權的份數來計算你的應課差餉 所以是以你正式
完成買賣後 條數就會入你數........可能你係可以俾少o的 因為你完成交易
的日期和其它人唔同差左兩季 不過你唔駛怕 :em09:  :em09:
政府係會追收返完成買賣之後的差餉的 而家所有人都應該係未有收到
信要交差餉 到時候你都會同我地一齊收到 不過你個應課差餉的所包括季度
會唔同我地 不過agent唔係呃你 只係講o的唔講o的(如果佢呃你 你係可以告佢)
和黃係包左你完成買賣之前的差餉 但你正式完成合約之後既數 就係要你去俾.

因為你都買左個單位了 政府係追個業權擁有人的 所以政府係會追你
(你係你個單位的業權擁有人(包括共同擁有的公共地方)唔會去追和黃....
這樣的話....和黃都唔係你個單位的業權擁有人 佢唔會收到你個單位的
差餉通知單 又點會有可能包你一年差餉??除非你去交左先 然後拿回
收據去和黃換錢(或百佳券......... :mrgreen: )

仲有留意一下 如果大家都收到差餉通知書 但你又未收到的話
記得主動一點去差餉物業估價處問一問 因為業主是有責任去處理
咪到時一心以為和黃包左唔理佢 遲左既話可能會收你附加費 :em09:
作者: dick queenie    時間: 2005-1-31 17:23:31

咁樣的話,
有邊個收到,請單聲丫吾該。 :em14:  :em14:
hales....你收到嗎 :face13:
kitty.....and you? :face13:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-1-31 17:58:06

Well don't worry I think around Easter we will receive it.
作者: POON    時間: 2005-1-31 18:45:38

[quote:8e53e40793="Hello Kitty"]Well don't worry I think around Easter we will receive it.[/quote]

我律師幫我張頭一年差餉會寄去對方律師 !
都好耐之前講 ! :em05:  :em05:
作者: eric_818    時間: 2005-2-1 20:47:36

已經收到.

680 呎單位
$1160 一季
作者: Hello Kitty    時間: 2005-2-1 20:52:21

Me too.  :em07:  :em07:
957 sq. ft.
$1627 quarterly  :em06:  :em06:  :em06:
Last day for payment March 31 2005.
作者: H and H    時間: 2005-2-1 21:33:41

收到喇 比估計差唔多呢~
作者: Sharon Brian    時間: 2005-2-1 21:41:07

I rec'd la

683 flat

Rates: $2100
Gov Rent: $1260
To br paid on or b4 31/3

Anybody same as me
作者: FireFire    時間: 2005-2-1 21:59:21

年尾流流~~~又要預多(筆)............. :nowords:
作者: vivian    時間: 2005-2-1 22:02:04

Mine : 680 sq. feet
Rates : 2076
Rent : 1246

Total Amount due $3322
Are you the same ?
作者: 小豬^m^    時間: 2005-2-1 22:17:25

683呎...
rates:2417
rent:1450

total:3867
想死......
作者: dick queenie    時間: 2005-2-1 22:21:19

點解大家呎數一樣,但交費吾一樣呢??
鳴~好貴呀
作者: hales    時間: 2005-2-1 22:29:16

[quote:66bfb63d0b="dick&queenie"]點解大家呎數一樣,但交費吾一樣呢??
鳴~好貴呀[/quote]
因為估值唔同... :mrgreen:
基本上係佢估你個單位如果你唔住租出去的話 每年的租金收入會係幾多
然後乘以一個% 例如佢估你個單位可以租10000元一個月
佢就會計你個單位一年可以收到12萬租 然後用12萬再乘一個%作為
你該年度的應課差餉 然後分四個季度來付
同一呎價唔代表一樣的差餉 因為佢對你個單位個估值都唔同
作者: dick queenie    時間: 2005-2-1 22:33:53

估值......究竟邊個定架?
大至上會係點定呢。請問?
作者: eric_818    時間: 2005-2-1 23:27:01

[quote:9a2e798110="Mr. & Mrs. FireFire"]年尾流流~~~又要預多(筆)............. :nowords:[/quote]

咁都叫 3 月尾先至係 due date... ... :!:
作者: G-NET    時間: 2005-2-1 23:44:44

大家有冇興趣一齊交"反對通知書"表格R23A 我已經寄了. 希望減少少都好. 理由係藍澄灣是服務式住宅 並非住宅樓宇. 因此 租值應該比同區新樓低.

683呎
差餉: $2380
地租: $1428
總額: $3808
作者: hales    時間: 2005-2-2 00:06:00

我今日不在rc所以無去到收信...
不過我打去問過 我是一季1000~1100左右 唔exectly記得個接線生講是數目 :em18:
作者: 維也納    時間: 2005-2-2 00:21:52

683呎
差餉: $2370
地租: $1422
總額: $3792
作者: Charlie Brown    時間: 2005-2-2 10:20:33

683呎
差餉: $2151
地租: $1290
總額: $3441 :em06:
作者: Tang see    時間: 2005-2-2 11:24:33

我都寄左信去.
作者: vivian    時間: 2005-2-2 15:00:27

將Form (Notice of Objection to an Interim Valuation) 要填反對的理由 填乜至岩?

What is Government Rent ?
Compared with other new estates is our Rates expensive ?
作者: POON    時間: 2005-2-2 20:40:34

咁638呎呢 ???
作者: Maggie Johny    時間: 2005-2-2 23:21:40

[quote:fb05d055a5="OON"]咁638呎呢 ???[/quote]

rate: 2277
rent: 1366
$3643

:em06:  :em06:  :em06:
作者: Kiliyan    時間: 2005-2-2 23:35:36

[quote:96557d5a44="Maggie&Johny"][quote:96557d5a44="OON"]咁638呎呢 ???[/quote]

rate: 2277
rent: 1366
$3643

:em06:  :em06:  :em06:[/quote]

Maggie & Johny

wah...你地係咪高層? 我都係638尺 total: $3291
作者: Billy    時間: 2005-2-3 00:10:25

呀yan 我低你幾層$3568喎.
不過我係683呎.... :mrgreen:
作者: POON    時間: 2005-2-9 21:28:32

我交$1830...是否很平呢 ?
作者: dracula    時間: 2005-2-9 21:31:07

[quote:db7ed43b56="OON"]我交$1830...是否很平呢 ?[/quote]

妳係咪二手? 有一部份上一手交~
作者: POON    時間: 2005-2-9 21:32:26

係呀 !
我係由10月頭~現在 !
是不是很平 ?
作者: dracula    時間: 2005-2-9 21:34:33

差唔多啦~ 妳同上手一人比一半左右啦~
初一唔使拜年咩?
作者: POON    時間: 2005-2-9 21:37:33

拜完啦 ! 好辛苦...仲慘過返工 !!
d長輩成日就問幾時結婚呀 ? 豆埋今年出年要派架啦 !
好煩 !
作者: dracula    時間: 2005-2-9 21:41:15

咁妳快快趣結咪唔會比佢地煩囉~  :em09:
作者: POON    時間: 2005-2-9 21:46:21

[quote:d79938e60b="dracula"]咁妳快快趣結咪唔會比佢地煩囉~  :em09:[/quote]

晤得 ! 都仲未有經濟能力 !  :em05:  :em05:
如果要為咗一句說話就要草草結婚咩 !  :em12:
況且人地又無話要娶我 !   ops:
作者: dracula    時間: 2005-2-9 21:53:38

[quote:80ed22d74a="OON"][quote:80ed22d74a="dracula"]咁妳快快趣結咪唔會比佢地煩囉~  :em09:[/quote]

晤得 ! 都仲未有經濟能力 !  :em05:  :em05:
如果要為咗一句說話就要草草結婚咩 !  :em12:
況且人地又無話要娶我 !   ops:[/quote]

咁妳話o左肯嫁喇??  :yeah:
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:06:30

我哋又離晒題啦 !
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:07:23

dracula ; 為什麼offline ? :em01:  :em01:
作者: dracula    時間: 2005-2-9 22:18:42

[quote:391ccadd93="OON"]dracula ; 為什麼offline ? :em01:  :em01:[/quote]

我冇 offline ar~
我飯都未食~ 而家諗o緊食乜好  :roll:
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:22:42

吓 ! 仲未食飯 ?? 叫屋企人煮喇 !
今日外買會好貴喎 !
作者: dracula    時間: 2005-2-9 22:25:04

[quote:f77f4f6c2e="OON"]吓 ! 仲未食飯 ?? 叫屋企人煮喇 !
今日外買會好貴喎 ![/quote]

屋企人煮? 咪即係我煮!.....
:face13: (又要出呢個樣先 :mrgreen: )
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:27:58

我都係食返尋晚d餸咋 !
今晚只有自己一個 !  :face13:
作者: dracula    時間: 2005-2-9 22:31:56

成晚流流長.... 都唔知做乜好~  :em08:
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:38:21

上網囉 !
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:39:54

你晤使拜年咩 !
作者: dracula    時間: 2005-2-9 22:42:05

唔拜啦~ 唔拜喇~
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:53:18

[quote:cd03668cab="dracula"]唔拜啦~ 唔拜喇~[/quote]

WHY ? WHY ?  :mrgreen:  :mrgreen: 好奇 !  :mrgreen:  :mrgreen:
可以晤拜 ? 晤怕被人話咩 !   :poor:  :poor:
初幾開舖 ?  :em12:
作者: dracula    時間: 2005-2-9 22:55:39

好奇即係八掛啦~
拜年好煩~ d 親戚好似落口供咁......
作者: FireFire    時間: 2005-2-9 22:57:21

[quote:f5aa60c4f2="dracula"]成晚流流長.... 都唔知做乜好~  :em08:[/quote]
如果我晌R.C一定叫你過黎打機....
作者: POON    時間: 2005-2-9 22:58:54

1)你可以話我"八婆"...
2)係呀 ! 今天已經令教過了 ! <真係好似落口供咁> 如果晤去..老媽子會嬲架 !
作者: dracula    時間: 2005-2-9 22:58:59

[quote:63c47f9326="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:63c47f9326="dracula"]成晚流流長.... 都唔知做乜好~  :em08:[/quote]
如果我晌R.C一定叫你過黎打機.... [/quote]

果然係好"鬆 D"...太感動喇.... :face13:
作者: FireFire    時間: 2005-2-9 23:01:17

[quote:015b1b57b5="dracula"][quote:015b1b57b5="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:015b1b57b5="dracula"]成晚流流長.... 都唔知做乜好~  :em08:[/quote]

果然係好"鬆 D"...太感動喇.... :face13:[/quote]
下次預你一個位..... :zdevil:
作者: POON    時間: 2005-2-9 23:01:56

[quote:4052b94274="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:4052b94274="dracula"]成晚流流長.... 都唔知做乜好~  :em08:[/quote]

火生 ! 恭喜發財 !  :em19:  :em19: 要返工 ?
作者: POON    時間: 2005-2-9 23:06:58

[quote:ef38d8f32b="dracula"][quote:ef38d8f32b="OON"]dracula ; 為什麼offline ? :em01:  :em01:[/quote]

我冇 offline ar~
我飯都未食~ 而家諗o緊食乜好  :roll:[/quote]

喂!喂! 諗到食乜未呀 ?
作者: dracula    時間: 2005-2-9 23:09:08

而家食o緊啦~
餐蛋麵~~
作者: POON    時間: 2005-2-9 23:13:26

我都係"腿蛋出前一丁公仔麵 ! 太肚餓了 !
作者: FireFire    時間: 2005-2-9 23:13:44

[quote:1c2607b8f2="OON"]

火生 ! 恭喜發財 !  :em19:  :em19: 要返工 ?[/quote]
龍馬精神....身體健康.... :yeah:
番初三呀....你呢..?
作者: POON    時間: 2005-2-11 00:39:42

[quote:1ee83240c2="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:1ee83240c2="OON"]

火生 ! 恭喜發財 !  :em19:  :em19: 要返工 ?[/quote]
龍馬精神....身體健康.... :yeah:
番初三呀....你呢..?[/quote]

2月14日開工 !  :yeah:
作者: POON    時間: 2005-2-11 00:40:59

[quote:91dbe5e5e9="dracula"]而家食o緊啦~
餐蛋麵~~[/quote]

今晚 ; dracula有無諗食什麼 ??????? :nowords:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2