藍澄灣業主社群

標題: 搵緊租盤想問幾個問題. [打印本頁]

作者: BT    時間: 2005-1-22 13:22:03     標題: 搵緊租盤想問幾個問題.

1.638呎中高層大約幾多錢租?
2.交通方唔方便夜晚11點後有無車返籃澄灣?
3.屋苑設施開放晒嗎?
4.有D咩好同唔好既地方提供比呀?
thx...
作者: grassman    時間: 2005-1-22 13:30:43     標題: Re: 搵緊租盤想問幾個問題.

[quote:d13e150d37="BT"]1.638呎中高層大約幾多錢租?
2.交通方唔方便夜晚11點後有無車返籃澄灣?
3.屋苑設施開放晒嗎?
4.有D咩好同唔好既地方提供比呀?
thx...[/quote]

2. 緊o係有車啦!不過你要講清楚你係邊樹返澄灣。
3. 未! 但呢度無mud設施except勁長泳池!
4. 有好鄰居!有足球隊(買廣告 ops: ),唔好既就睇o下其他thread吧!
作者: BT    時間: 2005-1-22 14:54:50

2.青衣城&九龍塘~籃澄灣
3.個泳池又真係幾長既
4.有好鄰居有足球隊..又幾過隱喎...
張相係你個仔仔嗎?so cute呀
作者: RangerX    時間: 2005-1-25 09:26:57

我都想知九龍塘返藍澄灣最快最方便既路線係點樣?  :?:  :em14:
作者: grassman    時間: 2005-1-25 09:31:12

九龍塘是個四通八達的地點,只有地鐵同KCR。
作者: RangerX    時間: 2005-1-25 10:28:06

:em01: 宜家日日返工都要成八個字至返到公司~
作者: eric_818    時間: 2005-1-25 10:35:15

[quote:31ebd76e89="RangerX"]:em01: 宜家日日返工都要成八個字至返到公司~[/quote]

咁您之前返工用幾耐時間呢?
88G + 地鐵應該最快. (即係 8 個字返到公司應該係 Standard)
作者: RangerX    時間: 2005-1-25 10:38:08

小弟之前住粉嶺 返工車程係半個鐘
作者: eric_818    時間: 2005-1-25 10:48:12

[quote:2e2f651eae="RangerX"]小弟之前住粉嶺 返工車程係半個鐘[/quote]

好難將兩「達」地方直接比較.
一處新界北 一處新界西南... ...  :!:

當然您返工返東鐵沿線就一定係粉嶺方便 D
但係如果您要去非東鐵沿線
呢度都算幾方便嫁喇. :em11:

差兩個字啫
早 D 起身啦. :em12:
作者: hales    時間: 2005-1-25 11:10:28

小弟之前家住沙田返工車程只係10分鐘...行路都係15分鐘..
而家都係10分鐘車程...不過"10分鐘" 前面要加上"1小時" :em05:
作者: vivian    時間: 2005-1-25 11:12:32

我do覺得由青衣去任何一個火車站無乜車!!
話就話可以係葵芳搭MTR轉KCR 由葵芳站企去九龍塘站都好係 對於我唔可以企咁耐的人來說 好痛苦....

所以 如果我要返大陸 就會那樣 :
RC(的士) -----> 青華苑 -----> 279X (水水火車站) -----> 羅湖

但去九龍塘就真係無計!!  :em06:
作者: eric_818    時間: 2005-1-25 11:24:39

[quote:75819d86c8="vivian"]我do覺得由青衣去任何一個火車站無乜車!!
話就話可以係葵芳搭MTR轉KCR 由葵芳站企去九龍塘站都好係 對於我唔可以企咁耐的人來說 好痛苦....

RC(的士) -----> 青華苑
改做 249M 去青衣城 慳一程的士錢喎.
-----> 279X (水水火車站) -----> 羅湖

但去九龍塘就真係無計!!  :em06:[/quote]
作者: RangerX    時間: 2005-1-25 11:29:48

其實RC去好多地方都算係幾方便架喇 而且最重要既係......:em09:
我老婆由RC返長沙灣公司只需三個字咋! 勁快~ :em11:
就到佢就得啦 我都無咩所謂既.  :em21:
作者: hales    時間: 2005-1-25 11:29:51

[quote:626b9a5653="vivian"]我do覺得由青衣去任何一個火車站無乜車!!

RC(的士) -----> 青華苑 -----> 279X (水水火車站) -----> 羅湖

但去九龍塘就真係無計!!  :em06:[/quote]

可以考慮一下
88G--->葵芳MTR--->47X/46X -->沙田火車站--->羅湖
$3.0 + $6.6 + $25.5 = $35.1
或是:
88G--->葵芳--->47X/46X -->城隧轉車站補$4.3轉278X
粉嶺或上水火車站--->羅湖
$3.0 + $6.6 + $4.3 + $20 = $33.9

你果條可以在車上訓多陣覺既路線就
#15.0 + $12.5 + $20 = $47.5
比較上貴左29%車資.. :zdevil:  :zdevil:
作者: eric_818    時間: 2005-1-25 11:30:45

[quote:bf7e7e69ed="hales"]小弟之前家住沙田返工車程只係10分鐘...行路都係15分鐘..
而家都係10分鐘車程...不過"10分鐘" 前面要加上"1小時" :em05:[/quote]

RC 去沙田唔係 1 個鐘以內 o既 事咩 :?:
RC --> 葵芳 88F 15 分鐘
葵芳 --> 沙田 47X 30 分鐘
作者: hales    時間: 2005-1-25 11:34:14

[quote:e783e33eb3="eric_818"][quote:e783e33eb3="vivian"]我do覺得由青衣去任何一個火車站無乜車!!

但去九龍塘就真係無計!!  :em06:[/quote][/quote]
係喎....咁點解唔搭88F去到青衣機鐵站轉279X..... :?:
作者: vivian    時間: 2005-1-25 11:45:56

耐嘛~ 哈力史
您知您架環島車幾耐幾難有預算....
兩個人又咩住重背囊 不如拿拿林搭的士到青華苑搭 快靚正~
通常咁搭 係因為要趕早上8:00去到深圳集合!!   :yeah:
作者: eric_818    時間: 2005-1-25 11:47:48

[quote:11c2dc18a0="hales"][quote:11c2dc18a0="eric_818"][quote:11c2dc18a0="vivian"]我do覺得由青衣去任何一個火車站無乜車!!

但去九龍塘就真係無計!!  :em06:[/quote][/quote]
係喎....咁點解唔搭88F去到青衣機鐵站轉279X..... :?:[/quote]

因為搭 249M 轉 279X
果程 249M 係免費 o既. 8)

加上雖然 88F 改左線
但依然好抗拒搭佢(改全日直通就會考慮)... ...
作者: vivian    時間: 2005-1-25 11:49:15

bingo !
作者: eric_818    時間: 2005-1-25 11:50:07

同是天涯淪落人.
作者: hales    時間: 2005-1-25 11:51:50

[quote:c887db2d16="vivian"]耐嘛~ 哈力史
您知您架環島車幾耐幾難有預算....
兩個人又咩住重背囊 不如拿拿林搭的士到青華苑搭 快靚正~
通常咁搭 係因為要趕早上8:00去到深圳集合!!   :yeah:[/quote]
咁又當然你果條路線最"它條"... :em09:
不過我條環島路都ok啦... h:
總比我上次搭車去梅窩好好多....
簡直係要命的車程...坐車+等車既時間...仲長過由香港坐車上廣洲..... :nowords:
作者: vivian    時間: 2005-1-25 12:03:04

去梅窩 真真大整蠱....

1.  搭E32再搭梅窩巴士
2.  搭東涌線再搭梅窩巴士
3.  搭東涌線去香港站 行去碼頭搭船

我未試過 斷估(2)最快....
作者: hales    時間: 2005-1-25 12:08:59

[quote:fac1c0b904="vivian"]去梅窩 真真大整蠱....

1.  搭E32再搭梅窩巴士
2.  搭東涌線再搭梅窩巴士
3.  搭東涌線去香港站 行去碼頭搭船

我未試過 斷估(2)最快....[/quote]
錯了... :em18:
最快係去中環港外線碼頭坐船.....
就算身在青衣都係咁話...(我上次係由沙田去)
梅窩巴士千千萬萬唔好Miss車...miss左的話
繁忙時間要等50分鐘 非繁忙時間要等2小時才有車...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2