藍澄灣業主社群

標題: 台灣好去處? [打印本頁]

作者: dracula    時間: 2003-8-26 07:12:17     標題: 台灣好去處?

我想下月去台灣 請問有咩好去處? 住o既唔想太貴 一個人去咩地方好?
邊度有好o野食? thanks~
作者: Sharan    時間: 2003-8-26 07:51:13     標題: Re: 台灣好去處?

[quote:e5e30a2ce4="dracula"]我想下月去台灣 請問有咩好去處? 住o既唔想太貴 一個人去咩地方好?
邊度有好o野食? thanks~[/quote]

唔想貴,哈!你一定想死,上次我去時就住了一間所謂飯店的物體,簡直有up味呀!唔係的偏見,我公司經常去台灣的老世都係噤講 :em01:

我只會抱著到些一遊的心態,因為我好唔鍾意台灣的呢 :!: 除非你好鍾意買書同食街邊o野 :em09:
作者: dick queenie    時間: 2003-8-26 09:47:04     標題: Re: 台灣好去處?

[quote:4542df87ef="dracula"]我想下月去台灣 請問有咩好去處? 住o既唔想太貴 一個人去咩地方好?
邊度有好o野食? thanks~[/quote]

台灣?好地方呀,多年前,我地兩口子,隻身去台灣做電波少年,不知幾happy..
台灣人又熱情,好幫手,唔同大陸人,個個樣衰加臭格。十問九唔應
記得有次去"野柳"巴士上的當地人,同我地不知幾好傾。
而"花蓮"那處有個老闆話車我地出花蓮市找酒店。
最感動莫過於,出地鐵時,問服務員"士林"怎去,他竟然充當導遊,介紹我如下
的日子去邊度去邊度。

住:天城飯店
去:太多了,唔知點講。
作者: FireFire    時間: 2003-8-26 10:31:25

西門町d酒店唔係太貴...附近又有野睇又有野食.....可以問下價...
另外.....搭捷運已經可以去到好多地方....一定要試試.. :wink:
如果你鍾意食...一定啱你... :mrgreen:
祝旅途愉快~~~~
作者: AgnesSarah    時間: 2003-8-26 13:00:50

台北天成大飯店幾好新裝修交通又方便
作者: hales    時間: 2003-8-26 17:38:58

我都會幾recommend住天成 一來算平 二來出入多港人..哈~
而且位於台北車站旁下邊就有捷運 行出樓下就係忠孝東路成條大直路 交通又方便
步行去西門町又算近 不過dracula兄你係打算去台灣玩o的乜野? 唔同既expectation
有唔同既route呢..
作者: kitty Raymond    時間: 2003-8-27 01:37:28

如果去台北的話...就記住去九份...幾多野睇...
最正係黃昏時間 揀間茶座 一邊歎茶一邊欣賞海灣山景 涼風習習 誠一樂也
:  :  :
作者: Sharan    時間: 2003-8-27 07:44:50

[quote:668dc9273e="kitty&Raymond"]如果去台北的話...就記住去九份...幾多野睇...
最正係黃昏時間 揀間茶座 一邊歎茶一邊欣賞海灣山景 涼風習習 誠一樂也
:  :  :[/quote]

我都係最鍾意九份,不過比較遠,也愛食當地的芋圓,不過少食多"之"味。

你還可以嘆茶嘆到零晨兩點都無問題,好好feel o架 :mrgreen:

記得要去悲情城市個條樓梯影相,亦要帶防蚊用品,如果唔係好易變豬頭。
作者: Kiliyan    時間: 2003-8-27 11:02:06

淡水都係一個唔錯既選擇黃昏時份睇日落0係路邊既茶座嘆咖啡
正!!!! :em11:
果度仲有唔小街邊小吃同埋上樓既咖啡店有d得意既家居小擺設賣
可以考慮下去架! 搭捷運淡水線尾站就到喇! :idea:

另外新北投浸溫泉都幾舒服幾relax同淡水只係幾個站之差咋!
諗諗佢啦!
作者: bikbark    時間: 2003-8-27 15:01:09

我o岩o岩四月去過台北玩 今次去o左新北投浸溫泉 當然唔係露天風呂啦不過間溫泉旅館係新開o既 都幾靚o架 我同朋友只係walk-in入去揀浸私人房一粒鐘 每人只係一百蚊多少少 我o地仲浸o左成個半鐘都無額外收$ 之後仲可以o向coffee shop免費歎茶 都算係幾抵.

另外有一晚又去o左貓空飲茶 去貓空要撘捷運再轉小巴士 泡d茶幾香幾好飲茶梅都好好食 茶葉就貴貴地 不過路程就幾遠 一來一回車程都成兩個鐘.  :roll:

個人推介:em11:

太和殿麻辣火鍋 街邊小吃 7-11茶葉蛋 老天祿鴨舌

天成大飯店 地點方便. 可以代訂維格糕點 鳳梨酥 香芋酥 母親大人話好味. 走o個陣仲可以代安排私家車直出機場(7人van) 價錢同打的參唔多

捷運參唔多全部通晒車 非常方便 如果同一日來回多次可以買1-day pass
shopping/參觀/遊玩
諴品(敦南店) 市政府o個間新光三越 不過十一月去o既話 新光三越好似有感謝祭定係週年祭大減價. 如果鍾意藝術feel 可以去西門町o個間紅樓參觀參觀. 去貓空飲茶
作者: ye    時間: 2003-8-31 10:23:30

我都去咗 D酒店好細 不過D 台灣人好好人我自己一個人坐火車有好多人同我傾計 tAXI 老VERY NICE 我去咗冷泉 正
作者: FireFire    時間: 2003-8-31 12:41:56

[quote:de076980aa="ye"]我都去咗 D酒店好細 不過D 台灣人好好人我自己一個人坐火車有好多人同我傾計 tAXI 老VERY NICE 我去咗冷泉 正[/quote]
我去到識聽唔識講~~~ :
作者: wychan    時間: 2003-8-31 12:57:46

台北仲有啊淙麵線,鹽酥雞,甘吉檸檬。台北火車站平正日式鐡板燒。
基隆有頂邊坐,燒海蘚。
九份有艼圓,風味茶館....

好好味呀
作者: BearBear    時間: 2003-9-1 01:22:37

Dracula 記住打包給我們吃呀! :em12:

玩得開心D!!!
作者: kingi    時間: 2003-9-2 02:19:34

推介街邊特大正雞扒!
冇記錯既士林夜市鐵板燒!
特色西多-棺材板!
作者: dracula    時間: 2003-9-2 07:28:01

其實我住邊訓邊都唔係咁緊要 以前訓街訓火車站都接受到 但係唔知台灣 d 冶安係點~ 怕訓火車站會送睡袋(比人打包)~
食我就鍾意四圍食~ 平貴都 ok wor~ 最緊要好味 la~ 士林夜市唔係裝修o緊咩??
定係裝修完開番??
上次o係廣州食街邊小食 5隻茶葉蛋 9個小籠包 4杯豆漿 都只不過係 $5~
(諗番都有 d 驚 因為怕食到"老鼠強" 雖然平但係好好味~)
如果去 4日 應唔應該去埋"基隆"??
聽人話台灣多靚女 究竟係咪真o架?  :em04:
作者: wicyh    時間: 2003-9-2 09:07:40

仲有鼎太豐蟹粉小籠包

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2