藍澄灣業主社群

標題: 我地d 管理費其實用係邊o既呢?? [打印本頁]

作者: Emil and Jeff    時間: 2005-1-8 12:21:54     標題: 我地d 管理費其實用係邊o既呢??

我當每戶 $850 la..
一梯 8 伙 = $6800
一座40 層 = $272000
有 5 座 = $1360000

我當賣左八成 = $1088000

大哥呀! 成百粒/month 呀!
我當你保安+管業處+會所的 staff + 清潔阿嬸 = 35人
每人平均支 $15000 一個月
都係 $525 000 o者...

又無人清潔 (成地都垃圾 朝朝見過阿伯好似少林d和尚o甘輕輕力掃地)
又無人維修 (我個層lift 對住果支燈壞左成四個月都有la 無人做野)
又無村巴
個會所又o甘 facility (人地 王白麗灣 收$1.7/feet 我覺得值 因為d 球場同d facilities 呀真係要維修保養 呢度呢?)
我當你所有"維修保養"+水費電費 加埋 $200000

o甘果 $300000 PER MONTH!!!! 去左邊呢????????

唉....
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:46:22

話時話...我都想搬去珀麗灣呀!  仲有一露台TIM!!!  正呀! :em04:

Q.
作者: hales    時間: 2005-1-8 12:52:04

[quote:169e4cba31="dick&queenie"]話時話...我都想搬去珀麗灣呀!  仲有一露台TIM!!!  正呀! :em04:

Q.[/quote]

嘿嘿~加油~
恭喜你咁快就可以過退休生活... :em17:
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:55:55

[quote:7bc74892d7="hales"][quote:7bc74892d7="dick&queenie"]話時話...我都想搬去珀麗灣呀!  仲有一露台TIM!!!  正呀! :em04:

Q.[/quote]

嘿嘿~加油~
恭喜你咁快就可以過退休生活... :em17:[/quote]

我哋之前真係諗過買嗰喥0架,不過我老公話打風交通唔方便喎!    唉...有幾可打風至得0架...

Q.
作者: hales    時間: 2005-1-8 12:56:20     標題: Re: 我地d 管理費其實用係邊o既呢??

[quote:53ddc067f9="Emil and Jeff"]我當每戶 $850 la..
一梯 8 伙 = $6800
一座40 層 = $272000
有 5 座 = $1360000

我當賣左八成 = $1088000

大哥呀! 成百粒/month 呀!
我當你保安+管業處+會所的 staff + 清潔阿嬸 = 35人
每人平均支 $15000 一個月
都係 $525 000 o者...

又無人清潔 (成地都垃圾 朝朝見過阿伯好似少林d和尚o甘輕輕力掃地)
又無人維修 (我個層lift 對住果支燈壞左成四個月都有la 無人做野)
又無村巴
個會所又o甘 facility (人地 王白麗灣 收$1.7/feet 我覺得值 因為d 球場同d facilities 呀真係要維修保養 呢度呢?)
我當你所有"維修保養"+水費電費 加埋 $200000

o甘果 $300000 PER MONTH!!!! 去左邊呢????????

唉....[/quote]

其實之前管業處有俾到個收支預算表大家的... :mrgreen:
其實個泳池使費係好大好大的.. :em18:
作者: hales    時間: 2005-1-8 12:58:05

[quote:558848fc1d="dick&queenie"][quote:558848fc1d="hales"][quote:558848fc1d="dick&queenie"]話時話...我都想搬去珀麗灣呀!  仲有一露台TIM!!!  正呀! :em04:

Q.[/quote]

嘿嘿~加油~
恭喜你咁快就可以過退休生活... :em17:[/quote]

我哋之前真係諗過買嗰喥0架,不過我老公話打風交通唔方便喎!    唉...有幾可打風至得0架...

Q.[/quote]

而家唔駛等打風 交通亦未見得好方便 :mrgreen:  :mrgreen:
只是勉強可以.... :mrgreen:
作者: vivian    時間: 2005-1-8 13:20:49

個泳池佔開支幾多%?
(Sorry 份資料我囉左去輾煲...)
作者: G-NET    時間: 2005-1-8 14:52:12

一字咁淺 因為佔藍澄灣55%業權的住戶 要支付屋苑全部開支 但佔45%業權的和黃不會出錢 管理處自然唔夠錢駛.

荃灣麗城花園就係咁呀 你信唔信如果藍澄灣總收支預算表公開 以上的假設就會變成事實. 如果收支係公平 何必做幾份預算報告.
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 15:26:01

點解唔係以shareholding做比例去計邊個比幾多0既???

:?: q.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2