藍澄灣業主社群

標題: 今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!! [打印本頁]

作者: Charlie Brown    時間: 2005-1-8 10:42:00     標題: 今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!!

究竟酒店幾時會有酒店車或旅遊巴俾D住客呢?

如果朝朝都係咁,排隊則起碼要等幾架車,但又要趕返工,咁我地就要成日搭的士或行上大路搭其他車了...  

依家咁情況對我地RC住客實好唔方便又唔公平啊[車選擇已不多、班次又唔密]...
成個RC範圍好似係大陸社區,好唔開心啊 :em18:   

我地可向邊到反映意見呢?業委會委員可幫到我地儘快爭取有酒店Shuttle Bus嘛 :?:
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 11:06:40     標題: Re: 今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!!

[quote:60fc782305="Charlie Brown"]究竟酒店幾時會有酒店車或旅遊巴俾D住客呢?
如果朝朝都係咁,排隊則起碼要等幾架車,但又要趕返工,咁我地就要成日搭的士或行上大路搭其他車了...  
依家咁情況對我地RC住客實好唔方便又唔公平啊[車選擇已不多、班次又唔密]...
我地可向邊到反映意見呢?業委會委員可幫到我地儘快爭取有酒店Shuttle Bus嘛 :?:[/quote]

:em20:

Q.
作者: grassman    時間: 2005-1-8 11:25:06

Dick
平時見你斯斯文文,原來你..........學左如來神掌未呀?

其實可唔可以好似有D屋苑(如灝景灣、將軍澳中心)咁,於屋苑入口設更亭,住戶需出示住戶証,非住戶需登記呢!
作者: Sharon Brian    時間: 2005-1-8 11:28:02

Q

No need to work? Where's D?
作者: Sharon Brian    時間: 2005-1-8 11:30:28

Dick
平時見你斯斯文文,原來你..........學左如來神掌未呀?

其實可唔可以好似有D屋苑(如灝景灣、將軍澳中心)咁,於屋苑入口設更亭,住戶需出示住戶証,非住戶需登記呢!

It's not ar Dick ar
作者: Robert    時間: 2005-1-8 11:34:19

[quote:d55ff9e691="Sharon&Brian"]It's not ar Dick ar[/quote]
之前係~ :em09:
作者: grassman    時間: 2005-1-8 11:36:18

[quote:13a0a84583="Sharon&Brian"]Dick

It's not ar Dick ar[/quote]

Q改左咋!
作者: vivian    時間: 2005-1-8 11:36:34

我有個問題好唔明....

對面"三更"酒店 點解要比遊客行過來RC?

其實係九號碼頭路 (即是長x路個果大迴旋處 左轉落九號碼頭路 係酒店的正門入口) 如果係有心劃定RC係私人地方 根本冇必要比酒店d人行過來 呢到又唔係有大型公園 又唔係有shopping mall....)

唯一可以說 通過來給他們搭車....
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 11:45:18

[quote:1f30737f74="Sharon&Brian"]Q

No need to work? Where's D?[/quote]

5-day work...he's in the office.

Q.
作者: Robert    時間: 2005-1-8 11:46:46

[quote:1971856b32="vivian"]如果係有心劃定RC係私人地方 根本冇必要比酒店d人行過來 呢到又唔係有無乜大型公園 又唔係有乜shopping mall....[/quote]
咪就係~
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 11:47:35

[quote:ffe293e95d="grassman"][quote:ffe293e95d="Sharon&Brian"]Dick

It's not ar Dick ar[/quote]

Q改左咋![/quote]

The reason I deleted it is that I really don't like someone (regardless of who he is!) being so rude and impolite in expressing his view or treating others.

Q.
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 11:51:39

[quote:624ad2c5ad="vivian"]我有個問題好唔明....

對面"三更"酒店 點解要比遊客行過來RC?

其實係九號碼頭路 (即是長x路個果大迴旋處 左轉落九號碼頭路 係酒店的正門入口) 如果係有心劃定RC係私人地方 根本冇必要比酒店d人行過來 呢到又唔係有大型公園 又唔係有shopping mall....)

唯一可以說 通過來給他們搭車....[/quote]

但商場啲鋪頭點算呢?

q. :?:
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 11:56:53

[quote:1f4817d874="R & M"][quote:1f4817d874="Sharon&Brian"]It's not ar Dick ar[/quote]
之前係~ :em09:[/quote]

咁都比你哋發現!  犀利!!!

Q.
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:00:24

我哋幾時至有權廢除或重選業委會會員 :?:  我對某人身為業委會會員之行為強烈不滿!!!

Q.  :twisted:
作者: vivian    時間: 2005-1-8 12:04:35

Queen Queen
唔好咁 大家講下笑嗟 !

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...
作者: grassman    時間: 2005-1-8 12:08:49

[quote:62ce374d6b="dick&queenie"]
但商場啲鋪頭點算呢?

q. :?:[/quote]

All the shop is belongs to Mr. Lee.  No rent!  Low cost!  Don't worry for them.   Also as I mention before.   All the shop's customer target is the people who live in the Hotel.   Block the entrance of RC is not problem to the shops.
作者: hales    時間: 2005-1-8 12:10:29

如果有直接shuttle bus當然是非常好~不過其實唔知大家有冇覺
得好有contradiction呢...

第一個矛盾...:
因為要方便 88F/G車站於是就設立在現有的位置 但如果因為
保安的理由 要再蛇仔路上邊加大閘的話 於是乎個van仔站
就要搬出去RC外面了 因為VAN仔係"公共小巴" 公共小巴的
定義已經不能改變的事實...如果唔搬站的話 蛇仔路上邊的大閘(如有)
就形同虛設...因為坐小巴就可以進入來了 那大閘還要來做甚麼用?

第二個矛盾...:
如果要用酒店名義設Shuttle bus 省了的只是車程方面的時間
對於"30個大陸人排隊等車引致趕時間上班的人3架車都上唔到"
這個問題一點的幫助也沒有 因為是酒店的shuttle bue 酒店的
shuttle就是代表酒店的住客也可以使用 所以一樣會有30個大陸
人在排隊...
再者酒店名義申請shuttle bus這等於是酒店的事 清醒一點
想一下 對於路線/班次/票價之類的安排 別以為業委會以至管理公司等等
可以決定到o的乜野..因為這是"酒店的shuttle bus" 我們RC的
業主們只是"客人"去使用酒店的service...酒店是商業公司 甚至會所
都是獨立的公司(可別忘了我們只是得到了藍澄會的會席 說實在話 RC是沒有
會所的..) 需知他們是做生意 而在意見上是可以選擇性地聽業主們的意見
但如果佢地堅持唔同業主們配合 大家也是沒有甚麼事情可以做 因為重
點是...他們是做生意的 不是來serve我地....

要完全解決問題的話 不是改甚麼小巴路線 也不是酒店名義申請shuttle bus
而是要我們RC要有自己的shuttle bus才不再有30個大陸人等小巴 也是只
有這樣才可以把酒店和住屋分離出來(當然也要有其它方面的配合)...

說實話我不是很贊成一堆的所謂替代路線 當日某管理人員說沒有shuttle bus
也要爭取同小巴公司商討開設綠van路線 這代表了甚麼呢.........
有了綠van即係話已經有對應的交通安排 以我接觸過很多不同的政府
部門了解到他們的做事立場就是 有就夠 少做少錯 萬一做錯小小野就好麻煩
他們會覺得既然RC已經有綠van就唔需要再搞咁多野申請甚麼村巴 所以
當日有了綠van後這正表示日後會更難申請到村巴..
假如日後又多了所謂"酒店名義申請的shuttle bus"的話 這對於日後爭取
RC自己的村巴方面就會難上加難了........
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:11:11

[quote:7f4f1fd18b="vivian"]Queen Queen

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...[/quote]

我知道我老公响喥講啲乜嘢過激0既嘢,我本身係冇辦法阻止。但為咗公眾利益,我唯有見一鑊,"dirt"一鑊啦...

q. 8)
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:17:02

[quote:d9ff3cbb73="grassman"][quote:d9ff3cbb73="dick&queenie"]
但商場啲鋪頭點算呢?

q. :?:[/quote]

All the shop is belongs to Mr. Lee.  No rent!  Low cost!  Don't worry for them.   Also as I mention before.   All the shop's customer target is the people who live in the Hotel.   Block the entrance of RC is not problem to the shops.[/quote]

但佢哋一樣可以响商場搭lift上到L5出口(即3座G/F)0架喎...

Q.
作者: grassman    時間: 2005-1-8 12:20:53

[quote:c4b47a9e83="vivian"]Queen Queen

商場 ?  我估商場生意主要來自RC居民多...[/quote]

No la!  Will you buy things in Fortess frequency?

Q. I will vote you instead! :em17:
作者: unicorn    時間: 2005-1-8 12:25:34

說實話我不是很贊成一堆的所謂替代路線 當日某管理人員說沒有shuttle bus
也要爭取同小巴公司商討開設綠van路線 這代表了甚麼呢.........
有了綠van即係話已經有對應的交通安排 以我接觸過很多不同的政府
部門了解到他們的做事立場就是 有就夠 少做少錯 萬一做錯小小野就好麻煩
他們會覺得既然RC已經有綠van就唔需要再搞咁多野申請甚麼村巴 所以
假如日後又多了所謂"酒店名義申請的shuttle bus"的話 這對於日後爭取
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

我想講我地係一個人球
而我地需要既係
1. 搵人映下30酒店住客等van仔既相
2. 去搵議員同td指出
"我地rc resident有green van 呢句說詞已經不成立"
3. 要求合理既交通安排
佢地可以迫green van加班次
可以開其他車(shuttle / other green van)

佢地係父母官
唔可以好似air circulation system咁
有吹起feathur咁多既
air circulation system
就話我地已經有air circulation system
生活好好

即係有可以等半個鍾先上車既green van就係有green van
好冇同情心
好唔sympathetic
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:28:16

[quote:54b8d51255="grassman"][quote:54b8d51255="vivian"]Queen Queen

No la!  Will you buy things in Fortess frequency?

Q. I will vote you instead! :em17:[/quote]

咁我要儘快賣樓至得喇!!!   8)

Q.
作者: hales    時間: 2005-1-8 12:49:59

[quote:cd54d7266d="unicorn"]說實話我不是很贊成一堆的所謂替代路線 當日某管理人員說沒有shuttle bus
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

我想講我地係一個人球
而我地需要既係
1. 搵人映下30酒店住客等van仔既相
2. 去搵議員同td指出
"我地rc resident有green van 呢句說詞已經不成立"
3. 要求合理既交通安排
佢地可以迫green van加班次
可以開其他車(shuttle / other green van)

佢地係父母官
唔可以好似air circulation system咁
有吹起feathur咁多既
air circulation system
就話我地已經有air circulation system
生活好好

即係有可以等半個鍾先上車既green van就係有green van
好冇同情心
好唔sympathetic[/quote]

你/我住在其中身同感受..當然是別有一翻滋味....
只是現實歸現實.....100個問題幫你解決左一兩個無關
痛癢的問題就會出哂poster又街招又公告又拉橫額宣示自己的功績
然後有90幾個切身的問題只會同你講會盡力幫你 幫了三五七年亦未
知會做左o的乜野 分分鐘區議員榮升上立法會 此等地區政
務的事又豈能要他們花上寶貴時間.....這就是我們的父母官了...
作者: Charlie Brown    時間: 2005-1-8 12:50:18     標題: Re: 今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!!

[quote:88a018a9d0="Charlie Brown"]究竟酒店幾時會有酒店車或旅遊巴俾D住客呢?

我地可向邊到反映意見呢?業委會委員可幫到我地儘快爭取有酒店Shuttle Bus嘛 :?:[/quote]

唉,真後悔今朝無帶相機係身,影低咁壯觀既情景 ;其他網友有沒有影低呢,送上黎大家參考,做D野呀,Thanks   
作者: Billy    時間: 2005-1-8 19:09:13

[quote:602c04d28a="vivian"]Queen Queen

係但老細話生意"月"多"月"好喎.

我有次見有架旅遊巴係5座對開落車.
點解唔直接番酒店呢.
係放d遊客去商場買野呀.
作者: keane    時間: 2005-1-8 20:32:46     標題: Re: 今朝9點幾RC樓下88G/88F站有超過30個大陸人等車,離哂譜!!

[quote:fdd367d727="Charlie Brown"][quote:fdd367d727="Charlie Brown"]究竟酒店幾時會有酒店車或旅遊巴俾D住客呢?

唉,真後悔今朝無帶相機係身,影低咁壯觀既情景 ;其他網友有沒有影低呢,送上黎大家參考,做D野呀,Thanks   [/quote]

不需要了相信各位網友擺得上網 都是事實 不是無中生有.
今日我都看到這個情境.

自從酒店開了後 RC居住環境的確受到滋擾 這是不爭的事實. 不管他們是大美國的公民 歐洲的貴族 或 是國內的同胞 他們在我們已經是狹小的平台遊蕩 佔用我們唯一出入這個荒島的交通工具.
我覺得真的要分隔開酒店與RC. 保持RC的PRIVATE.

平台是RC住客的私人地方 大部份屋苑都要訪客登記才可進入平台 難道RC真的是(NO COVER) 的雞籠. 人流太多 治安和衛生都一定受到影響
作者: unicorn    時間: 2005-1-8 21:44:26

不需要了相信各位網友擺得上網 都是事實 不是無中生有.
今日我都看到這個情境.

自從酒店開了後 RC居住環境的確受到滋擾 這是不爭的事實. 不管他們是大美國的公民 歐洲的貴族 或 是國內的同胞 他們在我們已經是狹小的平台遊蕩 佔用我們唯一出入這個荒島的交通工具.
我覺得真的要分隔開酒店與RC. 保持RC的PRIVATE.

平台是RC住客的私人地方 大部份屋苑都要訪客登記才可進入平台 難道RC真的是(NO COVER) 的雞籠. 人流太多 治安和衛生都一定受到影響

^^^^^^^^^^^
有個別鄰居說對了
hotel一分一文也是做生意
我們不可能叫他得到hotel同和黃唔好比人搞我地個商場
也不可能叫van仔老細
出車密到sit錢

但我地d government departments
佢地收我地鬼咁高人工
睇我地日日搵車返工鬼咁慘
佢地好唔好意思呢

我地唔返工鬼交稅比佢地出糧

定係真係個個官都忙住鋪後路所以要千就d私人公司van仔公司
我地d小市民返唔返到工唔洗理
我覺得有証據交出來就最好
作者: dragon    時間: 2005-1-8 22:21:25

其實呢度有五座大廈加三間酒店就算唔係大陸人兩條小巴線跟本就係極度不足但可以點呢!!!!????
作者: G-NET    時間: 2005-1-11 10:19:02

唔記得可以投訴交通投訴組 這個好使好用的方法.

交通投訴組
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/complaint/index.htm
作者: EpSon    時間: 2005-1-11 15:10:12

需唔需要每人或每戶給它一個投訴?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2