藍澄灣業主社群

標題: 7/1/2005 收集88F小巴的建議修改的行車路線 [打印本頁]

作者: pcshing    時間: 2005-1-8 00:59:45     標題: 7/1/2005 收集88F小巴的建議修改的行車路線

致:各位藍澄灣居民

近日收到運輸署對有關88F小巴服務的建議修改行車路,現希望收集各位藍澄灣居民意見,運輸署擬更改行車路線:

將88F小巴的常規服務不再途經楓樹窩路及青綠街,藉此減省該小巴路線的行車時間,以改善其營運效率及滿足乘客的需要。

希望各位藍澄灣居民於20/1/2005將意見電郵至pcshing@dab.org.hk或致電81002396潘志成,民建聯會將大家的意見整理後向運輸署及區議會反映
作者: alankle    時間: 2005-1-8 09:41:54

不如直接通青衣城啦 如果取消楓樹窩路及青綠街 對我地住青衣村架好唔公平喎 咁對所有人都公平呀
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-8 09:49:51

唔經好呀~~~非常贊成! 咁樣快好多. 雖然依然不是直接到 但已經快左好多啦~

我本身都住長發 知道小巴唔經長發 都覺得唔係咁方便 但係如果又經埋長發的話 本來已經有半小時的88F 車程 又會再加長了....

如果要快 就唔可能個個地方都停~ 改左路線可能對某部份人不公平 但整体出青衣站就快了~ 應該係好事~
作者: alankle    時間: 2005-1-8 09:55:15

個小巴經長康再去涌美呢段先係最長同無人上車
點解唔取消呢段呢 我地住青衣村根本就無車到
所以一係全部取消 一係就唔好改
我睇唔出有咩理由咁樣改法喎
作者: grassman    時間: 2005-1-8 09:55:32

RC Village Bus is more important.  88F is only a replacement!  運輸署should reconsider Village Bus's application.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-8 10:07:33

酒店開左.. 係咪可以用酒店名義開村巴呢?
作者: vivian    時間: 2005-1-8 11:23:08

[quote:6405f8e19d="grassman"]RC Village Bus is more important.  88F is only a replacement!  運輸署should reconsider Village Bus's application.[/quote]

您重未發完夢?
(不過 我都好想有!!)
作者: grassman    時間: 2005-1-8 11:43:06

[quote:4f9f9bbe0e="vivian"][quote:4f9f9bbe0e="grassman"]RC Village Bus is more important.  88F is only a replacement!  運輸署should reconsider Village Bus's application.[/quote]

您重未發完夢?
(不過 我都好想有!!)[/quote]

唔記得邊個偉人講過 [I have a dream]!   夢境可成真嗎!
你諗下,88F司機態度唔好,你要忍! 88F路線唔好,你要忍!88F班次唔好,你要忍!  如果係村巴,起碼可以向管理公司施壓!
作者: vivian    時間: 2005-1-8 11:55:52

[quote:8d23ce4698="grassman"]
唔記得邊個偉人講過 [I have a dream]!   夢境可成真嗎!
你諗下,88F司機態度唔好,你要忍! 88F路線唔好,你要忍!88F班次唔好,你要忍!  如果係村巴,起碼可以向管理公司施壓![/quote]

Very Good ! 後生仔 !
我都唔會否定無Village Bus. 之不過要我地主動要求 同真係好多人搭唔到綠色小巴先得囉 ....
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:22:20

[quote:aeeba9b0c0="vivian"][quote:aeeba9b0c0="grassman"]
你諗下,88F司機態度唔好,你要忍! 88F路線唔好,你要忍!88F班次唔好,你要忍!  如果係村巴,起碼可以向管理公司施壓![/quote]

Very Good ! 後生仔 ! 我都唔會否定無Village Bus. 之不過要我地主動要求 同真係好多人搭唔到綠色小巴先得囉 ....[/quote]

VIVI

你咪講到自己好似七老八十咁至得0架...你好似都好後生0架。點呀...最近工作有冇開心番啲呀???

Q.
作者: vivian    時間: 2005-1-8 12:37:53

Queen Queen

自從某天比人話我"senior woman" 我檢討左好耐....  :em01:
工作煩憂唔值得上心了 賺錢之嘛 放左工又一條好漢
我的生活很開心 有心呀!
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 12:41:45

[quote:98152126e5="vivian"]Queen Queen

自從某天比人話我"senior woman" 我檢討左好耐....  :em01:
我的生活很開心 有心呀![/quote]

SENIOR咪好囉...即係有番咁上吓地位咁解。我好認同你個句"工作煩憂唔值得上心了 賺錢之嘛 放左工又一條好漢",我都係咁話!  開心咪好囉 :mrgreen:

Q.
作者: vivian    時間: 2005-1-8 12:58:54

想換左自己個頭像...   :em01:
但個system話唔得... 點解呢?
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 13:00:18

因為呢個唔係你本人囉   :em12:

q.
作者: vivian    時間: 2005-1-8 13:02:24

鬆人啦 再談!
作者: hales    時間: 2005-1-8 13:03:10

[quote:eda4a8f8eb="vivian"]想換左自己個頭像...   :em01:
但個system話唔得... 點解呢?[/quote]

你個file既dimension太大..唔俾你過... :mrgreen:

您的個人頭像將會顯示在您所發表的文章旁邊. 一次只能只用一個圖檔
寬度不可超過 150 像素 高度不可超過 150 像素而且檔案大小不可超過 78kB

你用這個file 試試... :mrgreen:
作者: vivian    時間: 2005-1-8 13:09:16

乜來架? 唔曉呀!
唔識乜東東"像素"?

惦了!  死未?

Thank you so much ! 哈哈~
作者: LO LO    時間: 2005-1-8 14:15:58

[quote:0e098d7d95="alankle"]個小巴經長康再去涌美呢段先係最長同無人上車
[/quote]
認同

我和老公的老家正正就在青衣村及翠怡花園,若88F以後不經這兩處地方,對我個人來講真是很不便。

以上發表純粹個人之小小意見,如有得罪之處,請各方多多見諒。
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 15:20:29

[quote:c845f4ebbc="LO LO"][quote:c845f4ebbc="alankle"]個小巴經長康再去涌美呢段先係最長同無人上車
[/quote]
認同

我和老公的老家正正就在青衣村及翠怡花園,若88F以後不經這兩處地方,對我個人來講真是很不便。

以上發表純粹個人之小小意見,如有得罪之處,請各方多多見諒。[/quote]

請問...知唔知道除咗88f之外,蛇仔路上面(如對面巴士站)有冇其他van仔可以經呀?

q.
作者: dick queenie    時間: 2005-1-8 15:23:17

lolo

我仲好回味你上次大食會整嗰啲咖喱魚蛋呀 :em04: ,到家陣我都唔想幫襯街邊嗰啲呀!!!

q.
作者: LO LO    時間: 2005-1-8 17:49:49

[quote:310e52894d="dick&queenie"]lolo

我仲好回味你上次大食會整嗰啲咖喱魚蛋呀 :em04: ,到家陣我都唔想幫襯街邊嗰啲呀!!!

q.[/quote]
你唔好咁鬼誇張啦, :  :
其實我都係靠lee 隻嘢"Koon Yick Wah Kee 喱哩油" :em11:  :em11:  + 黃沙塘,

另外,蛇仔路上面所有巴士或van 仔都唔啱架。唯有係行去美景撘"美景van" 啦。其實我只是想讓大家知道這裡還有一部份人是對現時路線有需求的,但他們往往都不敢出聲,因為相信這是小的聲音。
我知道lee個世界係多數服從小數,所以最後我也會樂意接受現實。到時唯有自己辛苦小小 啦。
作者: Billy    時間: 2005-1-8 19:23:28

[quote:85013027c1="LO LO"]

以上發表純粹個人之小小意見,如有得罪之處,請各方多多見諒。[/quote]

都係點對點最好路程短快便會班次加多.
就算到你屋企樓下半個鐘先一班都冇用啦.
不如係公園落行兩步班次多d唔使等咁耐好過啦.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-8 22:13:06

我自己媽咪都住長發. 而家返老家都係答出青衣城再行5分鐘返去.
而返RC 就係長發出答美景小巴. 行蛇仔路返RC. (咁我咪麻煩左好耐?)

一直以黎, 都覺得點解88F 唔經長發? (長安巴士總站有好多車可以轉),但無人理我地.因為我們是小數聲音? 不知道~

而家都慣左呢種生活了~ 行多幾步姐,無所謂啦~

BILLY 所說路程愈短愈好,我很同意..

有時晚上想出去買下野,行下街,樓下個商場又不知所謂...想答車出去青衣城行下..一想到答車都要成半小時,等車15分鐘,已經打消念頭~
另一方面,如果要出去答地鐵,最快的方法係答88G 但88G 暫時又唔係咁多車,而88F 車程又非常之耐.如果減少所經路線,快D 出到地鐵站,絕對是對大部份人的好消息.....
作者: Shearer9    時間: 2005-1-9 00:44:44

本人非常同意點對點因為有時想到青衣城買野飲下茶一想到來回成個鐘即刻打消念頭改搭88G去葵芳但係已經好厭啦! :em06:
作者: Suzuki    時間: 2005-1-10 10:58:12

[quote:cd94918491="vivian"]Queen Queen

I think the guy who you are talking in above is me. Please don't misunderstanding my meaing at that post. I just voice out your point in that post is like the speech of this women only but not all of your post. So please don't think too much. Please take it easy! :wink:

:em19:
作者: vivian    時間: 2005-1-10 12:07:55

[quote:d577f0d7ac="Suzuki"][quote:d577f0d7ac="vivian"]Queen Queen

I think the guy who you are talking in above is me. Please don't misunderstanding my meaing at that post. I just voice out your point in that post is like the speech of this women only but not all of your post. So please don't think too much. Please take it easy! :wink:

:em19:[/quote]

我英文水皮 讀書少 見識少 無睇新聞 又無睇報紙
您指出我講的話似盧女士
我去檢討下好正常 !!
作者: G-NET    時間: 2005-1-11 10:15:06

有一個方便又快捷的方法 把你的意見告訴運輸署 可以網上傳送而且一定回覆.

交通投訴組

http://www.info.gov.hk/tcu/chi/suggestion/index.htm
作者: vivian    時間: 2005-1-11 10:27:49

G-net
謝謝您的提供!
作者: Man and Agnes    時間: 2005-1-12 17:17:40

我都贊成取消入青衣村同碼頭
因為如果去青衣村可以向街市落行入去
去碼頭都係可以向街市OR 消防局落車行天橋過去
都係WITHIN 5MIN向可以行到
我覺得可以接受
(我都係現有路線既定者因為我女友要每週日都要去青衣村聖堂佢都贊成改路線)
作者: 藍澄小海豚    時間: 2005-1-14 02:33:34

[quote:17cd27502a="alankle"]個小巴經長康再去涌美呢段先係最長同無人上車
我睇唔出有咩理由咁樣改法喎[/quote]

絕對贊成!
我地都覺得一係就唔好改,要改就直情點到點直去青衣城,連長康涌尾都唔去!
﹝註:我地都成日要去青衣村﹞
作者: alankle    時間: 2005-1-14 15:58:44

咪就係 都唔明點解咁樣改法
唔係話我自私自利 但係點解一定要咁改法先
有無人可以解答一下呢????
作者: vivian    時間: 2005-1-14 16:18:14

我地都覺得一係就唔好改,要改就直情點到點直去青衣城

有point既! 公平公正嘛~~
"順得哥時失嫂意"
好難有一個平衡點
不如就...
一係"點到點"
一係"唔好改"
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-14 16:48:58

由無變有. 好地地.
由有變無.o瓜o瓜嘈.
作者: Johnny Lung    時間: 2005-1-14 22:29:39

其實有Shuttle Bus就最好啦!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2