藍澄灣業主社群

標題: 請問有無走火通道的告示? [打印本頁]

作者: kk-in-hk    時間: 2005-1-6 13:40:08     標題: 請問有無走火通道的告示?

eg. 天台可以到達嗎? (eg. 美孚新村就不可以了.)
因為住 隔火層以上的 分分鐘鐘在火警時要向上走.
可以在下次業主會上提出嗎?
Thanks a lot!
作者: G-NET    時間: 2005-1-19 01:52:13

我已經查過公契了 頂層只有水箱及水箱天台是公家地方 平日應該不能進入.

各座天台是私人地方 因此天台不能作為走火通道 萬一天台業主鎖了門 大家要向下走去隔火層.
作者: vivian    時間: 2005-1-19 10:37:01

請問有隔火層位於哪層?
(萬一大吉利是都知道怎樣逃?)  Thanks !   :em14:
作者: wychan    時間: 2005-1-19 10:41:15

上次業委會會議已經提出了有關問題 現在等待有關方面回覆.
作者: kyu    時間: 2005-1-19 11:43:22

[quote:532df7b965="vivian"]請問有隔火層位於哪層?
(萬一大吉利是都知道怎樣逃?)  Thanks !   :em14:[/quote]

vivian

隔火層位於二十二同二十三樓之間.
作者: hales    時間: 2005-1-19 11:53:16

乜消防條倒唔係話天台一定要再出口而且是不能鎖上
只能加推bar警鐘?
作者: vivian    時間: 2005-1-19 11:54:27

[quote:8a082727fe="kyu"]
隔火層位於二十二同二十三樓之間.[/quote]

Thanks so much !
得一層?
數下要走幾多層先 ...   :roll:
作者: vivian    時間: 2005-1-19 11:57:42

但我又唔明 萬一大吉利~~
火頭不知在那裡 我們住低層的(1x/F) 應該往下逃? 還是向上逃?
作者: kk-in-hk    時間: 2005-1-20 13:22:26

[quote:d0c8d5c3e7="vivian"]但我又唔明 萬一大吉利~~
火頭不知在那裡 我們住低層的(1x/F) 應該往下逃? 還是向上逃?[/quote]
要看那層出事 因為煙向上湧 如果樓上出事 go down stair.
But 如果樓下出事 stay in home or escape to upstair but depends on the 煙的情形 要記住火警往往都是"煙"殺的人較"火"殺的人多.
如果有事 不論是否離家 一定要多準備 濕毛巾 - 封門縫或掩鼻!  :em16:
還有要準備摸黑走人 不可100%相信走廊/樓梯有燈(eg. 晚上) 從家門口到樓梯有多遠 怎樣走 樓梯級有多高等等 都要心中有數 - 閉上眼也可以走.
其實出門旅行住酒店也要有充足心理準備的.
可能有人會認為多餘  :roll: 不過如果有留意火警(特別大鑊的 eg. 嘉利大廈 內地酒店) 死的有不少是因為 lost way in the building.
作者: vivian    時間: 2005-1-20 14:58:37

謝謝您的資料. 很有用 ! 一邊看 個心有d驚.... 突然之間有個假設 假如不幸遇上火警 打開門 走廊已是濃煙 咁~ 咁第一件事應該做乜....   ops:

先打電話去管理處 問什麼事? 但如果打唔通 咁又點?
濕一件大毛巾 拿電筒 電話 鬆人?
向上走 向下走?   ops:

我有個提問 假如頂樓是私人地方 後樓梯有沒有上鎖?
咁23樓以上的人怎樣逃?    ops:
作者: kk-in-hk    時間: 2005-1-21 09:36:14

個人認為第一件一定要鎮定 不可以慌 (可以靠平日發白日夢時去practise 不同的 case [一笑]). 有近視的一定第一時間帶眼鏡.
通知鄰居也很緊要.
如果有好多煙的話都幾大鑊 因為我們 的大門& kitchen 門都有條遇熱會脹的膠邊 用來擋煙. If 好多煙=發生火警單位的第一條防線已破 (Oh! Shit!)...
(不敢多 紙上談兵 只有祝大家好運 終生不會遇上火警 萬一遇上就只有執生 因為太多環境因素了)...
....

另 印象中好像有網友是 "消防" 的吧?....
作者: FireFire    時間: 2005-1-21 09:48:50

[quote:b9df7de7f6="G-NET"]我已經查過公契了 頂層只有水箱及水箱天台是公家地方 平日應該不能進入.

各座天台是私人地方 因此天台不能作為走火通道 萬一天台業主鎖了門 大家要向下走去隔火層.[/quote]
根據消防法例天台雖然係私人地方但唔可以上鎖...因為要用作走火通道...
當年美孚大火...就係因為天台上左鎖...所以走唔到上去...
而家所有大廈天台都唔可以上鎖lu...
作者: FireFire    時間: 2005-1-21 10:00:34

:mrgreen:
作者: Hello Kitty    時間: 2005-1-21 10:28:54

Thanks for your professional advice. :em11:
作者: eric_818    時間: 2005-1-21 10:29:07

呢 D o野 都係火生清楚. :em11:
作者: vivian    時間: 2005-1-21 10:35:00

係Mr Fire or Mrs Fire 做消房?
方中信? 好形呀 ! 晚上有無睇烈火雄心?  :em04:
作者: POON    時間: 2005-1-21 11:33:26

第一套 好睇D ! <關詠何 王喜> :em11:
作者: vivian    時間: 2005-1-21 11:42:18

方中信 好鬼型!
男人中的男人 您估佢真人好唔好丫哪?
作者: POON    時間: 2005-1-21 11:50:27

見過佢啦 ! 的確好型仔 晤係陳淑蘭都依家都話佢"正" !
作者: vivian    時間: 2005-1-21 12:04:59

好多年前 我係一間酒樓見過陳淑蘭 佢都好誇張 笑得好大聲 成間酒樓d人都聽到...
當時我地成班女仔想 點解方中信會喜歡佢?
世事就是那樣....  :|
作者: POON    時間: 2005-1-21 13:36:50

陳淑蘭真人都好靚女 !
作者: eric_818    時間: 2005-1-21 13:55:43

[quote:14c7b37335="vivian"]好多年前 我係一間酒樓見過陳淑蘭 佢都好誇張 笑得好大聲 成間酒樓d人都聽到...
當時我地成班女仔想 點解方中信會喜歡佢?
世事就是那樣....  :|[/quote]

點都好過莫可欣. :em15:
作者: POON    時間: 2005-1-21 13:57:49

大家都係港姐黎個喎 !
晤會差得去邊 !
作者: vivian    時間: 2005-1-21 14:10:41

咁既taste no way !
作者: POON    時間: 2005-1-21 14:14:33

o下! 咁我未 !  :em01:  :em01:  :em01: lee世都無人要 !  :face13:
作者: SEVEN    時間: 2005-1-21 14:19:00

[quote:bf208d9167="OON"]o下! 咁我未 !  :em01:  :em01:  :em01: lee世都無人要 !  :face13:[/quote]

晤會 ! 你有boy friend  晤使驚喎 ! 個日見到你和個男仔一齊是不是就係你男友 ?
佢幾好呀 !  :em04:  :em04:
又有禮貌...話時話同佢傾左咁耐..佢叫咩水 ? :sweat:  :sweat:
作者: vivian    時間: 2005-1-21 14:41:05

[quote:ac286ab107="OON"]o下! 咁我未 !  :em01:  :em01:  :em01: lee世都無人要 !  :face13:[/quote]

唉也~ 我意思係陳淑蘭同莫可欣呢類女仔我覺得麻麻地嗟 不是說您.....   :em14:
唔~ 我們講到離左題 不如返去"係公司好悶"再傾過.... :em11:
留番呢到繼續講消房走火的話題 好不好?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2