藍澄灣業主社群

標題: 婚紗展 [打印本頁]

作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-5 13:00:04     標題: 婚紗展

大家知唔知幾時又有緍紗展呀?
作者: andy and phy    時間: 2005-1-5 13:06:06

今個星期六&日係九龍灣展貿
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-5 13:07:53

係 ??????? thank you ... 要去先得...
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-5 23:32:41

2月18-20日
香港會議展覽中心

作者: grassman    時間: 2005-1-5 23:55:32

九龍灣展貿 & 香港會議展覽中心  係唔同機構攪o既婚紗展,參加九龍灣展貿o既展商幾乎全部都係台灣,而香港會議展覽中心既就係香港本地。 因為主辦機構間既競爭,凡參展九龍灣展貿既公司都唔可以參加係香港會議展覽中心既展覽!
作者: H and H    時間: 2005-1-5 23:56:50

[quote:658baaf040="grassman"]九龍灣展貿 & 香港會議展覽中心  係唔同機構攪o既婚紗展,參加九龍灣展貿o既展商幾乎全部都係台灣,而香港會議展覽中心既就係香港本地。 因為主辦機構間既競爭,凡參展九龍灣展貿既公司都唔可以參加係香港會議展覽中心既展覽![/quote]oh 原來如此!!
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-5 23:59:50

係呀! 好似話會展會black list左果d0係九展擺過既參展商...所以九展好似無乜野睇...都係等2月先睇~
作者: J and P    時間: 2005-1-6 00:03:02

我想同老公仔女一家四口影一輯,(對有仔女扮花仔女一齊影 :mrgreen: ),唔方便去外地(台灣,大陸)影,唔知九龍灣展貿的展覽有冇好介紹。
作者: grassman    時間: 2005-1-6 00:07:45

[quote:9a70b97e81="Kiliyan"]係呀! 好似話會展會black list左果d0係九展擺過既參展商...所以九展好似無乜野睇...都係等2月先睇~ [/quote]

"BAD LIST"
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-6 00:25:01

[quote:65992fea10="grassman"][quote:65992fea10="Kiliyan"]係呀! 好似話會展會black list左果d0係九展擺過既參展商...所以九展好似無乜野睇...都係等2月先睇~ [/quote]

"BAD LIST"[/quote]

oh....Thank Q~  
作者: grassman    時間: 2005-1-6 00:31:20

You are welcome!
作者: P女    時間: 2005-1-6 09:32:10

[quote:e044abb100="J&"]我想同老公仔女一家四口影一輯,(對有仔女扮花仔女一齊影 :mrgreen: ),唔方便去外地(台灣,大陸)影,唔知九龍灣展貿的展覽有冇好介紹。[/quote]

我建議等2月去會展睇 因為會多d選擇
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-6 09:49:36

請問2 月幾多號呀?
作者: P女    時間: 2005-1-6 09:55:26

[quote:a497f18bb4="Kiliyan"]2月18-20日
香港會議展覽中心
[/quote]

:em17:
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-6 11:14:00

[quote:6c92d5f061="女"][quote:6c92d5f061="Kiliyan"]2月18-20日
香港會議展覽中心
[/quote]

:em17:[/quote]

係喎...
睇唔到添....

而家個人開始心急起黎 之前唔知要整咁多野. 又要咁早預備 個個都話我太遲起步....
好驚呀 ~我只係想今年之內可以結到婚姐...... 係咪真係無可能呢?  :roll:

and than  有無人可以話我知 我而家有咩要做呢 ? 我個腦一片空白~ 完全唔知想點~ :em18:
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-6 11:22:20

Jess

你可以問下P女啦~ 佢0岩0岩新婚 可以解答我地既問題~ 嘻嘻~

不過你而家先PLAN今年結婚係比其他人遲少少 但係如果你無乜要求做D咩既
都OK既~ 不過影婚紗相真係要快D喎~ D人好似話要成4個月定半年先有相攞.. :roll:

同埋仲要睇下你擺唔擺酒啦~ 你講唔講得掂你媽咪呀?

作者: P女    時間: 2005-1-6 12:47:06

Jessica

我有個rundown list 你要唔要呀? 有晒婚期一年前要做d乜

如果你決定左擺酒 第一時間要揀定好日子book酒席 雖然今年話唔好年 但係我身邊都有好多人結婚 所以你要預先問定雙方父母要擺幾多圍 先好book酒席 如果你冇酒席數目比酒店 佢地唔會睬你架

我上年都好耐至揀日子 所以遲左book hotel 都找左好耐才book到

另外要做0既係選定時間影婚紗相 而家仲係好早 可以先book時間 你都唔使點keep啦 最好四月影 唔太熱又唔太凍。
我上年6月影 影完之後 成個粧都溶晒 哈.....
我地女仔都唔算慘 最慘係你老公 著住三年衫係太陽下 好辛苦架

暫時以上兩樣我覺得要首先做0既 希望可以幫到你地啦...... 各位準新娘
作者: Tomato    時間: 2005-1-6 12:51:58

影婚紗相通常等影相要2-3個月 睇相版好似係影完一個星期左右 拎相要等3-4個月.....

搵酒席就最好搵左d日子先 新年、清明、重陽、7月14、自己同另一半生日、阿爸阿媽生日0個個月唔好揀 (d老人家話0架...) 淨返都唔會好多.......搵完日子去睇0下註冊點做 網上拎籌要3個半月前做0架.....

-------
我結婚時ge程序係(大日子係3月13日):
1. book影婚相 (唔理lu 影左先 :mrgreen: ) (2003年10月11日)
2. 定日子(10-11月間)
3. 睇0下幾時上網拎籌 (11月x日拎籌 12月13日去註冊登記)
4. 租婚紗(11月23)
5. 影婚紗相 (12月23日)
6. book酒席 (12月25日book 到2月21日先confirm酒席)
7. 租晚裝 (12月28日...因為我擺酒事出突然..如果一早plan好 其實可以同婚紗一齊租的)
8. 印帖 (12月28日印 2004年1月16日取)
9. 睇相版 (1月2日)
(期間已約好化妝同攝影 因為識人 所以比較快 不過都要預早2-3個月book...)
.........

租婚紗要預1-2個月可以轉款(一定要要求婚紗姐姐可以轉款 因為第一次去睇ge時候 因為心急 揀到ge未必係最0岩自己...) 通常你話比佢地知你幾時結婚 佢地會幫你預時間....到結婚前一個禮拜final fitting....

唔知我個程序會唔會睇到你地頭暈....總括0黎講我都係用左4個月時間籌備..
作者: P女    時間: 2005-1-6 12:52:48

仲有

如果你地大約擺15圍黎計 你要同酒樓講大約15-20圍 咁佢地就會比個大d0既場比你 因為到時人多左都冇有怕
就算少左 你個場都可以大d 舒服d啦 鬆動d啦
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-6 13:09:35

P女 茄  Yan... 好多謝你地既意見呀...感激呀~  :em06:

睇完個心定番d 啦~  
P女麻煩你SEND 個SCHEDULE 比我丫... 我想望望呀.

結果 我係要擺酒架 (T_T) 所以就更加擔心... 好似好多野做. 又要買餅卡 又唔知買幾多...又唔知價..
book 酒藉 又唔知book 邊樹好...又驚book 唔到 ( 家中有人唔等得咁耐)  要盡快攪.
原來決定擺酒之後 就多左千萬樣野做.

有d 朋友又話唔可以係3 月 7 月結婚.. 因為清明同盂蘭節.
又話5月 - 9 月太熱 又唔得...

而家得返 2 4 10 11 12 月可以攪咋~

2 4 月... 婚紗相都未影.. 點結?

所以現在只能寄望10-12 月 但聽聞呢幾個月都會很full! 死啦~我重未book 酒藉架!!! 玩死啦~
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-6 14:24:34

Jessica 係呀! 10-12月都幾多人擺酒呀~ 我0係新婚易果邊睇咋~ 不過你快d決定擺既圍數同埋快d睇場 都應該ok既~ 但係你預左d好日子應該都比人booked晒架喇~ (嘻嘻~ 我地唔使理呢d 所以比較free!) 而家擺酒都有婚紗相送(雖然d package係平價 但係都好過無) 咁咪訂左酒席先約影相咪得囉~   
作者: Tomato    時間: 2005-1-6 14:40:47

我諗都係d好出名ge先full book 如果唔怕煩搵多幾間 可能會搵到..我以前都係睇人地話邊度邊度已經full book 嚇到唔知點算好.....點知我去細心d搵 好多間都無人book (我結婚0個日有人話係好日0架 又係星期六)...你去問0下你平常去開飲茶0個d地方....唔駛擔心. 你而家最好都係揀定幾個可行ge日子先.....
作者: Tomato    時間: 2005-1-6 14:44:56

仲有婚紗相呢 其實結婚0個日都係要張油畫放門口 或者整幾張去做VCD播比人睇....如果你唔放油畫 唔播VCD 其實擺完酒先影都無所謂0架.....我結婚0個日都係得張油畫咋 (原本無0架 迫婚紗舖姐姐早d比我...) 相要到4月先拎 (我3月結婚嘛...)

仲有買餅咭呢 要問0下你媽咪要幾多 除左女家要入請帖外 仲要預埋有d唔請去飲 淨係請食餅....唐餅就只係比好親ge長輩 (不過都要睇0下你媽咪要幾多..) 買多d唔緊要 有剩可以用來拎餅 等擺酒0個日開席前食... :mrgreen:
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-6 14:49:28

阿茄:
好想睇下你D婚紗相呀~~~嘻嘻~   

作者: Tomato    時間: 2005-1-6 14:52:51

[quote:43da07b2c4="Kiliyan"]阿茄:
好想睇下你D婚紗相呀~~~嘻嘻~   
[/quote]

好醜0架 ops:  好似變左另一個人咁...搵日去我屋企睇0Y...
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-6 14:58:22

阿茄:

好呀!好呀! 搵日去你屋企睇丫~~~~呵呵~ 好開心!
不過好多人都話影出黎好似第2個人咁~ 變靚左咪得囉~
嘻~

作者: P女    時間: 2005-1-6 15:00:01

我睇過 都好靚呀....... :mrgreen:
作者: P女    時間: 2005-1-6 15:01:05

Yan and Jessica

唔好意思 我係公司冇file 返到rc email 比你地呀...... :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2005-1-6 15:02:31

第一次影 影到塊面好豬....

第二次用coupon影 影到面無血色 眼袋又大... :em18:

悶悶地都會拎出0黎笑0下 :em17:
作者: P女    時間: 2005-1-6 15:04:07

[quote:e605a6fc5d="Kiliyan"]阿茄:

好呀!好呀! 搵日去你屋企睇丫~~~~呵呵~ 好開心!
不過好多人都話影出黎好似第2個人咁~ 變靚左咪得囉~
嘻~
[/quote]

所以影時唔好化個粧咁勁
有人話我d相個粧比較淡 但我比較鐘意清淡d
d人睇d相都唔會認錯左係第二個.........
作者: P女    時間: 2005-1-6 15:06:25

[quote:4060961e66="Tomato"]第一次影 影到塊面好豬....

第二次用coupon影 影到面無血色 眼袋又大... :em18:

悶悶地都會拎出0黎笑0下 :em17:[/quote]

你唔好咁講啦
你唔講我真係唔知 原來你............. :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2005-1-6 15:10:16

[quote:fdf521336a="女"][quote:fdf521336a="Tomato"]第一次影 影到塊面好豬....

你唔好咁講啦
你唔講我真係唔知 原來你............. :mrgreen:[/quote]

係咪原來我..........面大眼袋大.........哈哈哈....... :em17:

我發現去新天地影 個個女仔個頭都係同一款 我影0個日個個都加pat假曲髮上個頭度....
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-6 15:43:14

阿茄 thank you 呀..我阿媽好似咩都唔知咁. 淨係話一定要擺酒.  餅卡呢 d 野. 從來都無同我提過~ 我諗唔使理啦瓜.
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-6 16:02:34

[quote:0303fb9504="Tomato"]第一次影 影到塊面好豬....

哈哈哈...有無咁誇張呀?? :em17: SORRIE 笑大聲左添~ 係咪睇唔慣自己化濃妝個樣? 我都覺得淡妝好D...
作者: P女    時間: 2005-1-6 16:36:24

[quote:2c08cd8318="Jess&Burns"]阿茄 thank you 呀..我阿媽好似咩都唔知咁. 淨係話一定要擺酒.  餅卡呢 d 野. 從來都無同我提過~ 我諗唔使理啦瓜.[/quote]

餅卡呢d野 遲d先買啦 每兩月就有一次婚紗展 唔使咁急買住
如果你係美心擺酒 買美心餅卡仲有折添
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-6 17:27:56

[quote:5479c70273="女"][quote:5479c70273="Jess&Burns"]阿茄 thank you 呀..我阿媽好似咩都唔知咁. 淨係話一定要擺酒.  餅卡呢 d 野. 從來都無同我提過~ 我諗唔使理啦瓜.[/quote]

餅卡呢d野 遲d先買啦 每兩月就有一次婚紗展 唔使咁急買住
如果你係美心擺酒 買美心餅卡仲有折添[/quote]

好似係78折 唔知呢個係咪已經最抵?! :?:
作者: Andrew Jessica    時間: 2005-1-8 17:01:13

大家好呀 我地都係諗住係12月結婚呀 但係因為我地圍數太多啦 都唔知係邊到擺好 我地要擺over30呀 而家暫時係博藝會訂左 但係都唔係最好既地方 但係又怕兩頭唔到岸 周圍都full 所以同佢講到俾5000訂 最後如果真係唔係果到擺都唔使蝕咁多 咁我想問下大家如果咁over30有咩好提議 我唔係咁想酒樓 而我預係5000-6000per table(包酒水) 仲有呀 P女 我都想要個RUNDOWN呀 可以可以俾埋我呀 THANKS A LOT!!!!!!!
作者: Billy    時間: 2005-1-8 19:35:35

原來已經講左咁多野.
冇時間上網好慘呀.
d意見都好有用(雖然唔係同我講).
都多謝大家.
作者: Jess and Burns    時間: 2005-1-8 21:46:35

今天去了"九展" 又出左血~   :shock:
找到想book 的酒樓.... 都未full. 遲d book 都無問題...
作者: Billy    時間: 2005-1-8 22:46:20

今晚打左幾間酒樓問.
唔係最hot果d.
都係尖沙嘴o既.
十月十一月好多間d星期六都冇喇.
星期日好多都有不過唔知係咪好日.
因為我冇咩所謂.
作者: P女    時間: 2005-1-9 18:30:53

[quote:53449486a2="Andrew & Jessica"]大家好呀 我地都係諗住係12月結婚呀 但係因為我地圍數太多啦 都唔知係邊到擺好 我地要擺over30呀 而家暫時係博藝會訂左 但係都唔係最好既地方 但係又怕兩頭唔到岸 周圍都full 所以同佢講到俾5000訂 最後如果真係唔係果到擺都唔使蝕咁多 咁我想問下大家如果咁over30有咩好提議 我唔係咁想酒樓 而我預係5000-6000per table(包酒水) 仲有呀 P女 我都想要個RUNDOWN呀 可以可以俾埋我呀 THANKS A LOT!!!!!!![/quote]

你擺30圍咁多 不如你問下會展啦 如果你唔係係星期六日 價錢應該係你budget之內 我之前都有考慮過會展 但係佢好似要25圍以上才接受

你pm你個email比我呀 唔該....................
作者: alankle    時間: 2005-1-10 12:30:55

We have also been there last Saturday~~~
And the sellers are very nice
We have been a shop called " New York * Manhattan"
The price sre very reasonalbe
they offer us 4 days 3 nights hotel and airline tickets including in the package~~~
作者: Kiliyan    時間: 2005-1-10 14:24:39

[quote:ccf0b304cb="Andrew & Jessica"]大家好呀 我地都係諗住係12月結婚呀 但係因為我地圍數太多啦 都唔知係邊到擺好 我地要擺over30呀 而家暫時係博藝會訂左 但係都唔係最好既地方 但係又怕兩頭唔到岸 周圍都full 所以同佢講到俾5000訂 最後如果真係唔係果到擺都唔使蝕咁多 咁我想問下大家如果咁over30有咩好提議 我唔係咁想酒樓 而我預係5000-6000per table(包酒水) 仲有呀 P女 我都想要個RUNDOWN呀 可以可以俾埋我呀 THANKS A LOT!!!!!!![/quote]

如果係酒店呢個budget應該唔得喇! 酒樓就得~ 或者係唔係咁出名既酒店就有~其實我諗酒店d野食唔係咁好食...
作者: Andrew Jessica    時間: 2005-1-10 21:08:24

我都知酒店會可能唔得呀 但係我係想諗一d club 好似君豪會呀 博藝會呢d咁呀 即係大家仲知唔知有冇呢d club提供下呀!!!
ThankS
作者: andy and phy    時間: 2005-1-11 10:18:43

[quote:74eb45a6bf="Andrew & Jessica"]我都知酒店會可能唔得呀 但係我係想諗一d club 好似君豪會呀 博藝會呢d咁呀 即係大家仲知唔知有冇呢d club提供下呀!!!
ThankS[/quote]

可以睇o下馬會 應該within你個budget 不過可能遠o左d

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2