藍澄灣業主社群

標題: 領匯唔上市.... 可喜亦可悲 [打印本頁]

作者: wychan    時間: 2004-12-20 11:16:08     標題: 領匯唔上市.... 可喜亦可悲

領匯唔上市

可喜的是大家的公眾資產不予賤售 白白放棄了生金蛋的雞...  :em11:  
可悲的是小弟買了幾手... 現在見財化水... :em06:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-12-20 11:18:28

無咩可喜啦. i think .
nobody won in this game .
仲比外國人笑我地.
我都係見財化水..  :em06:  :em06:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-20 11:19:52     標題: Re: 領匯唔上市.... 可喜亦可悲

[quote:7c26119cea="wychan"]領匯唔上市

可喜的是大家的公眾資產不予賤售 白白放棄了生金蛋的雞...  :em11:  
可悲的是小弟買了幾手... 現在見財化水... :em06:[/quote]

退返錢姐.....你唔係借錢買下ma?
作者: vivian    時間: 2004-12-20 11:25:07

呢舖玩得太大
好想問一句
出來反對的人問心講句
係咁偉大為了保住房委資產?
還是其他目的?
大家心中有數
奈何....
作者: wychan    時間: 2004-12-20 11:27:39     標題: Re: 領匯唔上市.... 可喜亦可悲

[quote:383e2e060e="Jess&Burns"][quote:383e2e060e="wychan"]領匯唔上市

可悲的是小弟買了幾手... 現在見財化水... :em06:[/quote]

退返錢姐.....你唔係借錢買下ma?[/quote]

咁又冇... 不過以呢個市直計算 上市後一定有得升... 唉... 咁咪化為烏有羅.. :em06:

其實領匯呢單野 明益大財團同海外投資者.... 同時為退休高官製造高薪的就業幾會... :em13:
作者: Billy    時間: 2004-12-20 11:31:06

咁都得.
"香港係全中國最共產o既地方"果然冇錯.
作者: wychan    時間: 2004-12-20 11:31:58

[quote:e66c1b6e8c="vivian"]呢舖玩得太大
好想問一句
出來反對的人問心講句
係咁偉大為了保住房委資產?
還是其他目的?
大家心中有數
奈何....[/quote]

保住房委資產又好 其他目的又好... 今次事件都俾政府上了一課.... 凡事唔可以霸王硬上弓....

小弟立場係... 資產唔應該買 但經營或管理權是可以買的....
作者: Suzuki    時間: 2004-12-20 11:37:32

In the other view. It is explosed the weakness of our Gov...They didn't deely consider all the points. It is so sad!
作者: Billy    時間: 2004-12-20 11:39:52

唔應該賣????
咁五隧一橋點算.
兩鐵又點算.
用同一招又唔使集資啦.
政府冇錢咪加稅囉.
作者: wychan    時間: 2004-12-20 11:45:55

所以去到某一日 將所有可以再生錢的生財工具都買晒(指政府資產)... 咁最後只能依靠稅收維持開資... 政府冇錢咪加稅囉...

可能到時要拿董建華出來賣填數先得了
作者: wychan    時間: 2004-12-20 11:48:47

係呢個角度來看 政府很短視....

只要在董生退休當日能做到收資平衡就無所不用其極... 為割的只有他的接班人 只有我們的子孫...
作者: H and H    時間: 2004-12-20 11:54:10     標題: Re: 領匯唔上市.... 可喜亦可悲

[quote:e95fb3014e="Jess&Burns"][quote:e95fb3014e="wychan"]領匯唔上市

退返錢姐.....你唔係借錢買下ma?[/quote]我要蝕手續費呀~~網上apply要比手續費 連退錢都要扣 夾埋要比成百一蚊呀~~
作者: Stephen@RC    時間: 2004-12-20 11:55:29

但係佢都無咩choice.
冇錢為有sale家當 ...
作者: Billy    時間: 2004-12-20 12:00:24

[quote:46b5e7885c="Stephen@RC"]但係佢都無咩choice.
冇錢為有sale家當 ...[/quote]

財赤問題冇咁易解決.
減公務員人工都話唔合法.
總好過依家要大複加稅呀..
作者: wychan    時間: 2004-12-20 12:06:31

[quote:aba1513b47="Billy"][quote:aba1513b47="Stephen@RC"]但係佢都無咩choice.
冇錢為有sale家當 ...[/quote]

財赤問題冇咁易解決.
減公務員人工都話唔合法.
總好過依家要大複加稅呀..[/quote]

財赤是要控制但不一定要立即解決... 解決財赤的最佳方法是剌激經濟 開闢商幾 增加公共建設 從而人人有工開 人人有樓買 人人有稅交...

所以減公務員人工 大複加稅都是一些消極的滅赤怏餐 對長期健康有害無益...
作者: Billy    時間: 2004-12-20 12:12:55

[quote:dfb486adc0="wychan"]

財赤是要控制但不一定要立即解決... 解決財赤的最佳方法是剌激經濟 開闢商幾 增加公共建設 從而人人有工開 人人有稅交...

所以減公務員人工 大複加稅都是一些消極的滅赤怏餐 對長期健康有害無益...[/quote]

通常一個問題可以有SHORT TERM 同 LONG TERM o既方法要做.
你講果d固然係好.
但遠水不能救近火.
SHORT term 都要做住d野先o架~~~
作者: wychan    時間: 2004-12-20 12:19:53

[quote:45faab572e="Billy"][quote:45faab572e="wychan"]

財赤是要控制但不一定要立即解決... 解決財赤的最佳方法是剌激經濟 開闢商幾 增加公共建設 從而人人有工開 人人有稅交...

所以減公務員人工 大複加稅都是一些消極的滅赤怏餐 對長期健康有害無益...[/quote]

通常一個問題可以有SHORT TERM 同 LONG TERM o既方法要做.
你講果d固然係好.
但遠水不能救近火.
SHORT term 都要做住d野先o架~~~[/quote]

出售資產決不會是long term 之舉... 況且在long term 要再諗更多所謂short term 方案 咁咪更加大鑊...

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2