藍澄灣業主社群

標題: 百佳與管理處 [打印本頁]

作者: Andrew Jessica    時間: 2004-12-19 13:47:26     標題: 百佳與管理處

今日我去百佳買左好多好多野呀 想問佢地借架購物車推野上黎 但係百佳d人唔肯喎 佢地話係管理處d人唔俾佢地借喎 管理處有權咁做咩 就算有呀 但係咁係咪好不近人情呀 攪到我一個人攞45 袋 大大袋野上番屋企喎 有冇人可以反映一下呀 我仲想問有冇人試過呀 百佳唔係話驚我地唔還車喎 係話管理處唔俾喎 我地係L1番屋企唔係做成影響喎 真係唔明白呀 好嬲呀 管理處真係不知所謂呀 係唔係又要人COMPLAIN佢地 佢地先會又死死地氣咁俾人用呀 咁又有咩為呀!!!! :em10:  :em10:  :em10:  :evil:
作者: Andrew Jessica    時間: 2004-12-19 14:22:17

都唔知佢地想管理定係服務我地....如果咁都唔得..我諗第日仲有好多野會唔俾...我地交管理費俾人留難...真冇解....
[/stream]
作者: Stephen@RC    時間: 2004-12-19 14:52:34

唔好禁興住.. 管理處 佢地可能有原因呢.
比如驚的車"look"gei花個lobby .
你不如打去問問佢地原因..
重有 你地買禁多野. 百佳有送貨呀?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-12-19 17:16:05

商場同 L1 之間係樓梯,推車仔應該有 D 難度。 :shock:

不過只好等管理處出 notice 話有幫手送貨服務啦! :em18:
作者: candidfoto    時間: 2004-12-19 17:52:17

If everyone can 借架購物車推野上黎 then all those folks coming from "May King" will walk away with all the carts in no time!  Even if mgt and ParkNShop can manage the situation that will take extra man-power and guess who will be paying for these services?!
作者: 肥度    時間: 2004-12-19 18:14:36

我以前住嗰度呢. 只要放低其中一件貨俾佢地 咁就可以攞架車走. 之後還車既時候攞返件貨
作者: Andrew Jessica    時間: 2004-12-19 23:59:07

買夠四百蚊先可以送貨呀 我而家買得二百幾就已經咁多啦 咁唔通我次次都要買四百蚊野等佢地送貨咩 百佳既人係話管理處出warning俾佢地呀 唔俾佢地借俾我地呀 唔係百佳怕人唔還車呀 我都真係想知管理處要咁做呀 呢個我一定會問佢地呀 我以前屋企間百佳都係可以放低一件貨可以借架 點解呢度咁特別呀 我都無諗過係L5過呀 我都係諗住係L1番屋企 一定對外觀無影響喎
作者: grassman    時間: 2004-12-20 01:18:30

[quote:e6d968cf2a="Andrew & Jessica"]買夠四百蚊先可以送貨呀 我而家買得二百幾就已經咁多啦 咁唔通我次次都要買四百蚊野等佢地送貨咩 百佳既人係話管理處出warning俾佢地呀 唔俾佢地借俾我地呀 唔係百佳怕人唔還車呀 我都真係想知管理處要咁做呀 呢個我一定會問佢地呀 我以前屋企間百佳都係可以放低一件貨可以借架 點解呢度咁特別呀 我都無諗過係L5過呀 我都係諗住係L1番屋企 一定對外觀無影響喎[/quote]

贊同!
作者: kk-in-hk    時間: 2004-12-20 09:38:17

百佳車仔一出商場 不復還!!
黃埔第12期就係好例子 - 百佳車仔有人偷偷推上平台 而且為數不少 結果有3個 :
1. 百佳staff不停上平台收車
2. 平台放滿車仔 - 有一列列等回收 亦有散落各處的.  :em16: 非"黃埔居民"話知你 架車週圍放 你"黃埔居民"不便關鬼我事 :evil:  <- 明白無!? :?:
3. 車仔變"跑車" -  :em13: 死靚仔玩無牌飛車 考驗各行人身手!!
放低按金(eg. $200以上)借車最好 不過會到借車者擔心偷車賊!
作者: Andrew Jessica    時間: 2004-12-20 23:06:32

而家問題係放低幾多錢 佢都唔會借俾你呀 而家係管理處唔俾呀 你放低咩都唔會借呀
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-21 10:10:58

[quote:c056addd6c="Andrew & Jessica"]而家問題係放低幾多錢 佢都唔會借俾你呀 而家係管理處唔俾呀 你放低咩都唔會借呀[/quote]

RC 都無行人路... 架手推車在馬路上行走.. 小巴的士又係該馬路上行走 都幾危險.唔比你咁做 可能係為左安全理由.   8)
作者: kk-in-hk    時間: 2004-12-21 13:26:15

[quote:ccc8b77972="Jess&Burns"][quote:ccc8b77972="Andrew & Jessica"]而家問題係放低幾多錢 佢都唔會借俾你呀 而家係管理處唔俾呀 你放低咩都唔會借呀[/quote]

RC 都無行人路... 架手推車在馬路上行走.. 小巴的士又係該馬路上行走 都幾危險.唔比你咁做 可能係為左安全理由.   8)[/quote]
看來有人明白了.

To Andrew & Jessica :
不如你們向管理處反應一下 不過要留意 我所提及的"黃埔花園"例子會否在 RC 身上發生 - 你想走 L1 (good  idea!) 但未必人人會 偏要上L5... - 易放難收. 一兩部車仔就加重你 admin. cost (both 管理處 & 百佳) - 像領匯 事件 一個阿婆玩謝房署所有宣傳費加上所有 上市/cancel 上市 admin. cost!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2