藍澄灣業主社群

標題: 10 位當選委員 [打印本頁]

作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-16 23:08:41     標題: 10 位當選委員

1. 丁財興 --- 得業權10205
2. 楊旭 ------得業權7515
3. Patrick ---得業權10381
5. Hello Kitty --- 得業權10271
7. Kyu -----------得業權 8104
9. bearbear------得業權 8352
11. 何森泰 -------得業權 6312
12. 李永光 -------得業權 6361
14 . R&M ------- 得業權 9253
15. Dick -----------得業權 9605

作者: gp    時間: 2004-12-16 23:25:42

係現場有居民不滿網友搞小圈子
作者: dracula    時間: 2004-12-16 23:33:55

[quote:1b907e3e84="gp"]係現場有居民不滿網友搞小圈子 [/quote]

其實都冇咩小唔小圈子~
一班唔識o既人見到一班相識o既人~ 就係咁簡單呢~
佢地點睇?~ 由他吧~
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-16 23:34:19

[quote:fca00305dd="gp"]係現場有居民不滿網友搞小圈子 [/quote]

誤會姐~  :wink:
大家都係為RC 好,無人會想攪分化既~ 對大家都無益.
作者: turbowing    時間: 2004-12-16 23:36:39

小弟早走了未知有此事發生。但我相信只要當選之網友"做o到o野",問題應該不大!
作者: 肥度    時間: 2004-12-16 23:41:01

圈子太大咪又係搵吾到人攪野 最緊要係呢個"圈子"有其他人support姐...
各位加油呀 多謝晒你地
作者: Kiliyan    時間: 2004-12-16 23:41:44

oh...攪小圈子? 我相信大家都係想為自己的家園著想 希望住好d 舒服d同埋開心d~  
作者: Tomato    時間: 2004-12-17 00:13:21

gp你有去咩 點解我唔知ge????係咪我地無相認??
都唔可以話小圈子喎 咁事實上大家都真係業主嘛.....
作者: gp    時間: 2004-12-17 00:34:34

[quote:1f6c28ae2c="Tomato"]gp你有去咩 點解我唔知ge????係咪我地無相認??
都唔可以話小圈子喎 咁事實上大家都真係業主嘛.....[/quote]

係呀 我有去呀 仲坐係hello kitty 後面添   我唔敢過o黎......因為唔識人......以為白撞 ops:
作者: BearBear    時間: 2004-12-17 00:41:52     標題: Re: 10 位當選委員

[quote:d640462f82="Jess&Burns"]1. 丁財興 --- 得業權10205
2. 楊旭 ------得業權7515
3. Patrick ---得業權10381
5. Hello Kitty --- 得業權10271
7. Kyu -----------得業權 8104
9. bearbear------得業權 8352
11. 何先生 -------得業權 6312
12. 李永光 -------得業權 6361
14 . (唔記得名)--- 得業權 9253
15. Dick -----------得業權 9605

[/quote]

嘩!果然係第一手消息。剛好我也有影低會場的投票板給大家參考。
作者: H and H    時間: 2004-12-17 00:46:55

14. 係 R&M
作者: BearBear    時間: 2004-12-17 00:49:08

[quote:0428fbcbdf="H&H"]14. 係 R&M

RIGHT?[/quote]

Yes you are correct.
作者: hales    時間: 2004-12-17 00:50:06

我覺得都無話小唔小圈子..
只不過在這個forum中都睇到咁多位為rc都做左好多野
所以我個人都對佢地好有信心囉...
而且其實都有好多人無上forum的有時候某些人
發覺自己住既地方好左或是有甚麼改善左既地方
背後原來是有人做左好多野去爭取佢地又未必知呢

以上純屬個人意見..並不代表本網立場~ :  :
作者: Tomato    時間: 2004-12-17 00:53:30

[quote:ca30dfbf70="gp"][quote:ca30dfbf70="Tomato"]gp你有去咩 點解我唔知ge????係咪我地無相認??
都唔可以話小圈子喎 咁事實上大家都真係業主嘛.....[/quote]

係呀 我有去呀 仲坐係hello kitty 後面添   我唔敢過o黎......因為唔識人......以為白撞 ops:[/quote]

哎-?.我同H&H都有去 下次唔好驚啦 我地想見你好耐喇 好多次gathering 大家有問你有無來......所以下次可以過來相認 我地一定認得你0架...   
作者: H and H    時間: 2004-12-17 01:00:27

[quote:c43d89afcb="Tomato"][quote:c43d89afcb="gp"][quote:c43d89afcb="Tomato"]gp你有去咩 點解我唔知ge????係咪我地無相認??

係呀 我有去呀 仲坐係hello kitty 後面添   我唔敢過o黎......因為唔識人......以為白撞 ops:[/quote]

哎-?.我同H&H都有去 下次唔好驚啦 我地想見你好耐喇 好多次gathering 大家有問你有無來......所以下次可以過來相認 我地一定認得你0架...   [/quote]係呀係呀
作者: BearBear    時間: 2004-12-17 01:17:46

查實今晚業主會的安排是較混亂 ,特別是業主登記和投票 。可能是第一次舉行的關係,經驗不足所致。幸好各業主都很合作,而管理處都能從善如流,使會議能順利完成,不過都己是十一時多了。Very tired and hungry... :em18:

另外,還要多謝grassman和李太幫手hold會,辛苦晒!
作者: alankle    時間: 2004-12-17 09:00:42

昨晚坐我們後面的人對網友很反覺 一聽到網友想出黎就即時叫反對
我聽佢地架意思係 之前有網友話叫邊個邊個做委員
令到佢地覺得有人係度攪小圈子 自把自為.
不過其實大家都係為藍澄好 我唔信有人真係咁自私為自己爭利益 唔理其他人.
呢個可能係一個大誤會啦 好希望弟二日可以化解啦 因為佢地琴晚真係好激呀
作者: alankle    時間: 2004-12-17 09:16:49

我覺得呢排大家都比較偏激 唔似以前咁和諧 我都覺有小小小圈子的感覺
可能你地成日一齊出黎玩 意見會比較一致 對其它人架見意反而無咁重視.
(我純個人架感覺) 希望大家唔好介意 我淨係想大家可以容洽0的包容0的.
大家都係自己友 無謂攪到琴晚咁 好似鬧交咁 嚇死人啦...........
以前(我是誰)都好落力為我地做野 但後來因為我地唔團結攪到佢心灰意冷走0左
我覺得係我地架一大損失 我希望以後唔會再有咁架事發生啦...
祝大家好運..............
作者: G-NET    時間: 2004-12-17 09:43:00

和黃樓盤無員工內部認講嗎 又點知前晚沒有小圈子.
作者: Billy    時間: 2004-12-17 09:44:27

重擔心會唔夠十份一人.
點知勁多人到好熱烈呀.

出入RC都見到好多後生仔女.
以為出席會以後生仔女為主點知唔係.
睇黎香港d公民教育重要做好d.

尋晚網友d"鐵票"好勁.
我地出六個中六個期他人眼紅又真係唔怪得人.

期實佢地可能唔太了解我地又唔知我地做過幾多野先會咁.
最重要係選完出黎做到野姐.

好多網友出去選都係"臨時拉夫"果隻.
真係辛苦晒佢地.
最怕只係選出黎有x黃d內鬼先唯有咁做.
依家六個網友加四個期他人我覺得幾好.

我尋晚因要打波早走唔該晒jess&burns幫我投票. :em14:
重有唔該晒J&GDiedsee同eddy出唔到席都有寫授權書比我地.
:em19:
作者: chee    時間: 2004-12-17 09:45:37

請問各位詳細情況係點  有無上次係hung hom禁激 ?
作者: CHEUNG    時間: 2004-12-17 09:54:53

恭喜當選的人 ! 希望你地會聽我地意見幫我地爭取改善rc !
作者: grassman    時間: 2004-12-17 10:09:53

[quote:2d2cf03858="BearBear"]

另外,還要多謝grassman和李太幫手hold會,辛苦晒![/quote]

唔洗啦!只係多張椅,有得座,都無做個野。 反而覺得哂時間(投票主席),早知有人想做就唔出去! :!:
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-17 10:41:25

The most important is most of us want to improve RC living standard because we really want to live here no matter the price is go up or down.
I don't think it is only "a small group's" aim-RC is our sweet & dream home therefore we are not just only respresent or listen to a "small group" but for the rest of RC Owners.
So lucky that we at least can join together to form a "small group" at the beginning. Hopefully we will be the "large group" in a later time.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-17 10:42:50

[quote:5509b7309a="alankle"]我覺得呢排大家都比較偏激 唔似以前咁和諧 我都覺有小小小圈子的感覺
可能你地成日一齊出黎玩 意見會比較一致 對其它人架見意反而無咁重視.
(我純個人架感覺) 希望大家唔好介意 我淨係想大家可以容洽0的包容0的.
大家都係自己友 無謂攪到琴晚咁 好似鬧交咁 嚇死人啦...........
以前(我是誰)都好落力為我地做野 但後來因為我地唔團結攪到佢心灰意冷走0左
我覺得係我地架一大損失 我希望以後唔會再有咁架事發生啦...
祝大家好運..............[/quote]

Alankle 你言重啦~
其實even 我地大家出黎玩 都唔代表我地既立場係一致既. 因為每個人對屋苑的要求都有所不同. 但不同的意見 不同意 不代表不重視.
誤會就是因為他們怕自已沒有發表過意見 便被我們這一小部份人做了決定 相信這些事從此根本不會發生. 因為選了委員會 他們有更大的能力集合更多人的意見.  不像現在 連將這個網頁公開都不可以

我也有少少心聲....很想說..
有關八號幹線的問題. 理論上 最大影響會係1 2 座的單位 但我看到的是 有些三座 五座 六座的鄰居都很幫手出面及抽時間跟區議會開會.......我看不到他們有什麼個人利益可言. 純粹只是為了這屋苑更好作一些努力.

當然 他們出過力 不代表他們便有advantage 被我們選為委員. 而事實上 我相信even 他們沒有做到委員都依然會出現於各會議.為屋苑努力.
我選他們做委員 是因為我認識他們比那些在會場中只說兩三句的人..在這種情況下 我的決定是一定的.如果說這種是小圈子行為 也沒有辨法.
作者: dracula    時間: 2004-12-17 10:47:17

[quote:6588c866f5="Hello Kitty"]The most important is most of us want to improve RC living standard because we really want to live here no matter the price is go up or down.
I don't think it is only "a small group's" aim-RC is our sweet & dream home therefore we are not just only respresent or listen to a "small group" but for the rest of RC Owners.
So lucky that we at least can join together to form a "small group" at the beginning. Hopefully we will be the "large group" in a later time.[/quote]

:em11: agree~
作者: FireFire    時間: 2004-12-17 10:53:52

乜野小圈子~~~我寧願投一d我認識o既鄰居...起碼知道佢地真係肯幫人.. :?
作者: H and H    時間: 2004-12-17 10:57:30

出得去都係想出一分力幫助大家0者 你估真係講玩 之前佢地付出過既努力爭取大家有目共睹啦 佢地肯出去 我多謝都黎唔切呀 肯付出自己既私人時間幫手.

在此先感激十位當選人兄!
作者: H and H    時間: 2004-12-17 11:00:28

[quote:6e60556318="Jess&Burns"][quote:6e60556318="alankle"]我覺得呢排大家都比較偏激 唔似以前咁和諧 我都覺有小小小圈子的感覺
祝大家好運..............[/quote]

Alankle 你言重啦~
其實even 我地大家出黎玩 都唔代表我地既立場係一致既. 因為每個人對屋苑的要求都有所不同. 但不同的意見 不同意 不代表不重視.
誤會就是因為他們怕自已沒有發表過意見 便被我們這一小部份人做了決定 相信這些事從此根本不會發生. 因為選了委員會 他們有更大的能力集合更多人的意見.  不像現在 連將這個網頁公開都不可以

我也有少少心聲....很想說..
有關八號幹線的問題. 理論上 最大影響會係1 2 座的單位 但我看到的是 有些三座 五座 六座的鄰居都很幫手出面及抽時間跟區議會開會.......我看不到他們有什麼個人利益可言. 純粹只是為了這屋苑更好作一些努力.

當然 他們出過力 不代表他們便有advantage 被我們選為委員. 而事實上 我相信even 他們沒有做到委員都依然會出現於各會議.為屋苑努力.
我選他們做委員 是因為我認識他們比那些在會場中只說兩三句的人..在這種情況下 我的決定是一定的.如果說這種是小圈子行為 也沒有辨法.[/quote]
Absolutely Agree!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-17 11:00:40

[quote:9db11c6a2b="CHEUNG"]恭喜當選的人 ! 希望你地會聽我地意見幫我地爭取改善rc ![/quote]

我都唔敢恭喜.... 因為佢地要開始做野啦~
多謝佢地挺身而出 為我們做代表就真.
作者: Tomato    時間: 2004-12-17 11:02:05

我諗尋晚到過場ge網友都唔係好多 仲有好多可能唔知選左0個七個係網友 (佢地個個都係乜生乜小姐 唔係用網名..) 所以我地ge票係咪真係禁勁 可以搞個小圈子出來控制大局呢 我好懷疑lor....我諗好多人都係比佢地誠意感動 所以先投佢地......好似我自己 我都比李太感動左 投左佢一票 佢又唔係網友...雖然佢無當選.....

Alankle ge意見我地應該深思 但係從另一個角度睇 我覺得我地0係重要事件上面都幾團結喎... :mrgreen:  

Chee 尋晚無紅磡0個次咁激.....

仲有呢我覺得Gary Lam 係好有心幫我地 係佢d staff要再培訓....
作者: vivian    時間: 2004-12-17 11:06:22

唔理黑貓定白貓 做到野的都是貓
不過大家今後記住 - "慎言"係好重要
因為您們的身份已經不同!
作者: BLUE    時間: 2004-12-17 11:19:28

10 位 新 鮮 滾 熱 辣 委 員   辛苦了    
作者: POON    時間: 2004-12-17 11:33:18

[quote:358855e11e="vivian"]唔理黑貓定白貓 做到野的都是貓
不過大家今後記住 - "慎言"係好重要
因為您們的身份已經不同![/quote]

係晤可以開始投訴管理處d人呢 ? 期待已久了 :em12:
作者: alankle    時間: 2004-12-17 11:34:44

如果你地係想由小圈子做到大圈子 我怕後果會好差
因為琴晚0個班人講到好激 你地可能都真係要同其它人溝通下
其實今次有咁多網友可以當選 某程度上係佢地唔知佢地係網友
以前我覺得呢個網係一個很好架平台 不同意見 不同感受 都可以發表
但係而家反而有一呼百應 小數架聲音係呢度好似一0的都唔響咁
一有咩大家咁啱聽 就一係唔反應 一係就勁反對 咁對發表意見架人黎講係好心灰架 我唔係話自己好啱 我有時都好偏激 但係我覺得意見唔理好壞 都有佢地本身架意義0羅 可能你地又會講 你咁唔鐘意咪唔好鬼黎呢度0羅 多你一個又唔多少你一個都唔少 其實我自己都係咁諗 不過想深一層 大家係左鄰右舍又何必咁呢 我唔想成為琴晚坐係我後面0個班人咁 因為我深大家都係為藍澄好...
你地全部都係好人你地做架一切都係無私架 係好偉大架.
因為你地為我地所做架野係我地無做到架...
所以我都好多謝你地...
作者: grassman    時間: 2004-12-17 11:40:15

除了辛苦各委員外, 改善環境都要大家努力、合作!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-17 11:49:00

[quote:d3c5942b3b="alankle"]如果你地係想由小圈子做到大圈子 我怕後果會好差
因為琴晚0個班人講到好激 你地可能都真係要同其它人溝通下
其實今次有咁多網友可以當選 某程度上係佢地唔知佢地係網友
以前我覺得呢個網係一個很好架平台 不同意見 不同感受 都可以發表
但係而家反而有一呼百應 小數架聲音係呢度好似一0的都唔響咁
一有咩大家咁啱聽 就一係唔反應 一係就勁反對 咁對發表意見架人黎講係好心灰架 我唔係話自己好啱 我有時都好偏激 但係我覺得意見唔理好壞 都有佢地本身架意義0羅 可能你地又會講 你咁唔鐘意咪唔好鬼黎呢度0羅 多你一個又唔多少你一個都唔少 其實我自己都係咁諗 不過想深一層 大家係左鄰右舍又何必咁呢 我唔想成為琴晚坐係我後面0個班人咁 因為我深大家都係為藍澄好...
你地全部都係好人你地做架一切都係無私架 係好偉大架.
因為你地為我地所做架野係我地無做到架...
所以我都好多謝你地...[/quote]

唔好咁擔心啦~ 亦無必要擔心.
遲d 會再同大家開會. 到時担晒出黎講. 唔o岩講到o岩.
呢d 野 小數服從多數架姐~

無話幾個人可以話到事既!

佢地偏激咪由得佢law. 唔係話小一個唔小 多一個唔多既問題. 係大家都要專重一下民主. 公平. 我都講過 我地呢班人一齊玩 唔代表我地意見一致. 所以我們唔可能做到咁大力量的小圈子.

而另外 你說有些回應沒有人覆 一係多人鬧.

這裡是討論區麻...吹下水姐 唔覆又唔一定唔滿意你講的東西.
比人鬧. 只是發洩的一種.
發表的沒有人覆 咪算o羅...
比人鬧 又頂唔順 咪唔好再講law. 直接去投訴咪得law. 無人可以話到啦~係咪

Alankle  別想太多啦~ 一個人怎能控制別人的思想及行動及言論呢?
作者: Billy    時間: 2004-12-17 11:56:44

[quote:ecbf24d992="alankle"] 就一係唔反應 一係就勁反對[/quote]

如果意見唔同.
除o左唔回應同反對重可以點呢???? :?:
唔通勁讚成??? :?:

呢度係個十分方便o既地方比RC友發表意見同亙通消息.
意見唔同好正常姐唔好記o係心啦.

參加o下d活動都好開心o架.
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-17 11:58:06

[quote:37c45fb7df="grassman"]除了辛苦各委員外, 改善環境都要大家努力、合作![/quote]Agree. :em11:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-17 12:00:40

[quote:8dbb123d2a="Billy"][quote:8dbb123d2a="alankle"] 就一係唔反應 一係就勁反對[/quote]

如果意見唔同.
除o左唔回應同反對重可以點呢???? :?:
唔通勁讚成??? :?:

呢度係個十分方便o既地方比RC友發表意見同亙通消息o既地方.
意見唔同好正常唔好記o係心啦.

參加o下d活動都好開心o架.[/quote]

如果真係咁都贊成... 那人應該對發表人有意思~~ ops:  ops:

除止之外 想唔到重有咩野居心...
作者: gp    時間: 2004-12-17 12:16:42

噚日無留意到每座有幾多人當選 :roll:
作者: grassman    時間: 2004-12-17 12:19:42

[quote:2b65553f09=""]如果你地係想由小圈子做到大圈子 我怕後果會好差
因為琴晚0個班人講到好激[/quote]
唔知點解會咁激,唔通佢地覺得呢度D人好selfish? :?:

老實講,人係會物以類聚既,當有人見非我族類,自然會遠之,好正常!但反說他人是小圈子。  其實每個社群都係小圈子,但這個冇問題,可怕只是小圈子有特殊權力,可隻手遮天。 但呢度D人都無權,(大家都知,就算做左委員,都只係可以齋Up)。
作者: H and H    時間: 2004-12-17 12:21:07

某個程度上alankle 講既都幾有point....事實係咁 但各有各諗法亦冇計 控制唔到人地. 不過就真係要聽多D不同意見 理解下人地點解會咁諗先!
作者: H and H    時間: 2004-12-17 12:24:50

其實幾時同邊度附近有"激過" 我真係唔知 可能相隔好遠 唔知發生咩事.
作者: alankle    時間: 2004-12-17 12:29:25

咪就係正中間後排0個0的0羅
作者: gp    時間: 2004-12-17 12:29:30

管理處會唔會以為好少人出席呢? 點解開會o既地方咁細 :?:
作者: gp    時間: 2004-12-17 12:32:40

[quote:c1f7efcf33="alankle"]咪就係正中間後排0個0的0羅[/quote]

噚日坐o既位置好似分開兩派 右手邊後生派(網友們) 左手邊就年長派.
好彩亞dick 同patrick 有講佢地個英文名 我先估到係邊位網友而投到佢地一票.
作者: alankle    時間: 2004-12-17 12:34:46

就一係唔反應 一係就勁反對
呢句 其實我係指個氣氛啫又唔係真係好實質0既你問我答0個隻.
我亦唔係指我自己所受架野 我淨係講出一些我所看到架感受啫.
唔知大家有無覺得 呢排好似來來去去都係咁上下人上黎討論.....
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-17 12:40:03

[quote:afb2702300="alankle"]就一係唔反應 一係就勁反對
呢句 其實我係指個氣氛啫又唔係真係好實質0既你問我答0個隻.
唔知大家有無覺得 呢排好似來來去去都係咁上下人上黎討論.....[/quote]

Alankle.你係咪指我呀?  :?:

咁如果你覺得我既回應太激 咁我以後最多唔回應你啦~

都係因為我蠢啦 ~ 要你講到咁明我先知.........ok la.
講句唔好意思先.  :em14:  :em14:

:em02:
作者: alankle    時間: 2004-12-17 12:55:35

其實係呢度我最無資格批評任何人 因為我實質上我除0左係度留言外就咩都無貢獻過 而最重要0既係我並唔係批評人 係發表意見 大家如果唔回應 我絶對唔介意. 其實我會成日係度留言某程度上係我都代表六七戶人家架意見 因為佢地唔識上網.
作者: hales    時間: 2004-12-17 13:01:45

[quote:332c13e3f2="alankle"]就一係唔反應 一係就勁反對
唔知大家有無覺得 呢排好似來來去去都係咁上下人上黎討論.....[/quote]

或者又可以咁諗既....
唔反應咪就係讚成囉....
簡單說.....A君提出意見把自己的意見和前因後果詳細地用自己的
表達方式表達了出來 如果我同意 但又無乜野補充的話
在習慣上我個人唔鐘意回覆一個文章只打出"我同意"三個字....
意思就是...在習慣上我唔鐘意灌水(灌水者發表沒意義內容的文章也)
但是如果不讚成 不同意的時候 總是應該說明一些自己不同意的原因吧
所以就會令人覺得一係唔出聲一係就勁反對...

我提意日後如果有人出個文是想要徵求大家同意/讚同及反對與否
又真係好想要確定知道其它人的感覺得話 可以考慮一下多善用投票的功能 :roll:

而我個人只是覺得 好多人話反對我的意見 我唔會第一時間只覺得人地係
夾埋針對我囉 我反而會再諗諗係咪自己對一些事或一些人誤會了之呢!?
作者: grassman    時間: 2004-12-17 13:02:13

[quote:b4e0f9d68f="alankle"]唔知大家有無覺得 呢排好似來來去去都係咁上下人上黎討論.....[/quote]

係lu! 有D小圈子,專整蛋糕,講到慶高彩烈,又無我份!  :em01:
作者: window    時間: 2004-12-17 13:05:38

邊個做委員都唔緊要 最重要是針對事 太激進只會另事情變得更壞. 老實講 管理處己慢慢改善中 但當然不是一照一夕 大家要俾啲耐性
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-17 13:08:32

[quote:07f5d41bae="grassman"]

係lu! 有D小圈子,專整蛋糕,講到慶高彩烈,又無我份!  :em01:[/quote]

上星期日 Billy 上Kyu 屋企又無叫我. 撇luck 我! 分明小圈子啦!  
-----------(講笑)
作者: H and H    時間: 2004-12-17 13:08:45

[quote:94d0b69e3b="grassman"][quote:94d0b69e3b="alankle"]唔知大家有無覺得 呢排好似來來去去都係咁上下人上黎討論.....[/quote]

係lu! 有D小圈子,專整蛋糕,講到慶高彩烈,又無我份!  :em01:[/quote] :mrgreen:  :mrgreen: 係lu係lu 仲post晒D相出黎引人 :mrgreen:  :mrgreen:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-12-17 13:20:06

大家比意見都係想RC好啫.
集思廣益 ma . 大家都唔好mind
作者: hales    時間: 2004-12-17 13:25:19

[quote:51f30d0e35="window"]邊個做委員都唔緊要 最重要是針對事 太激進只會另事情變得更壞. 老實講 管理處己慢慢改善中 但當然不是一照一夕 大家要俾啲耐性[/quote]
無錯.....非常同意太激進只會壞大事......
就昨日的大會而言 小弟實在很怕那些人有意見又不向有關工作人員
提出 就一直在大聲起哄罵過不停. 我同意每個人有自己的表達方式
但我不認為向工作人員提出意見的時候立時火暮三丈氣衝衝一個要把工作
人員生吞的表情是唯一的表達意見方法. 可能香港人是習慣了從不平則鳴
轉化成不平則罵的另一個更高深的景界了(雖然我有時都係會咁.. :em09: )
作者: Billy    時間: 2004-12-17 13:51:09

[quote:1466015e9a="grassman"][quote:1466015e9a="alankle"]唔知大家有無覺得 呢排好似來來去去都係咁上下人上黎討論.....[/quote]

係lu! 有D小圈子,專整蛋糕,講到慶高彩烈,又無我份!  :em01:[/quote]

重有成日講波同踢波.
唔啱女士. :em17:
作者: leemoksau    時間: 2004-12-17 14:02:28

赠各位当选委员:
横眉冷对千夫指
俯首甘为孺子牛
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-17 14:14:01

[quote:71971ab5a2="leemoksau"]赠各位当选委员:
横眉冷对千夫指
俯首甘为孺子牛[/quote]

有意思...
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-17 15:14:38

leemoksau妳返嚟嗱???
作者: BLUE    時間: 2004-12-17 15:29:45

[quote:8bc271ad61="Hello Kitty"]leemoksau妳返嚟嗱???[/quote]

:em04:  :em04:
作者: matthewlee    時間: 2004-12-17 15:31:17

首先恭喜各位委員當選 希望他們在以後的日子能夠順順利利!
以昨晚的情況看來 形勢不感樂觀 所以應該有點心理準備:
1. 如果資詢不足 人家就說攪小圈子; 攪大會 你一言我一語 結果甚麼也沒有談出來
2. 即使用心用力 總有一些人會不滿意 甚至抹黑 吃力不討好
3. 相當多的香港人是不公正的 無理指責相當多

希望各委員如果遇到以上情況能看開點 開開心心 而且各位委員是義務工作 不是給大家"出氣"的
作者: Billy    時間: 2004-12-17 15:37:58

[quote:5120111ce7="Hello Kitty"]leemoksau妳返嚟嗱???[/quote]

簡体字即係重o係大陸.
作者: Suzuki    時間: 2004-12-17 15:38:32

[quote:370751e48c="matthewlee"]首先恭喜各位委員當選 希望他們在以後的日子能夠順順利利!
1. 如果資詢不足 人家就說攪小圈子; 攪大會 你一言我一語 結果甚麼也沒有談出來
2. 即使用心用力 總有一些人會不滿意 甚至抹黑 吃力不討好

希望各委員如果遇到以上情況能看開點 開開心心 而且各位委員是義務工作 不O給大家"出氣"的[/quote]

Good points!!
作者: Billy    時間: 2004-12-17 15:40:59

[quote:41b767f6b4="matthewlee"]首先恭喜各位委員當選 希望他們在以後的日子能夠順順利利!

希望各委員如果遇到以上情況能看開點 開開心心 而且各位委員是義務工作 不是給大家"出氣"的[/quote]

講得好啱!! :em11:
所以莫愁果兩句好啱用.
"横眉冷对千夫指俯首甘为孺子牛"
作者: Dela    時間: 2004-12-17 15:41:21

請問是否在點票時有非網友的鄰居不滿網友當選率太高呀?
而有緊張場面 ????
定初段大家勁多投訴哩 ???
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-17 15:53:06

[quote:f39b3ab206="matthewlee"]首先恭喜各位委員當選 希望他們在以後的日子能夠順順利利!

希望各委員如果遇到以上情況能看開點 開開心心 而且各位委員是義務工作 不是給大家"出氣"的[/quote]YOu're right.
Anyway just try the best !!!! If we work with our hearts I think other neighbours can feel it. 凡事问心無愧便可!
作者: Billy    時間: 2004-12-17 16:51:57

突然間諗到.
尋晚開會一句英文都冇.
唔知d外國人使會唔會話我地d中國人搞"大圈子"呢.
第時d"會議記錄"又使唔使有英文version呢. :mrgreen:
作者: hales    時間: 2004-12-17 16:57:00

[quote:434743cc79="Billy"]突然間諗到.
尋晚開會一句英文都冇.
唔知d外國人使會唔會話我地d中國人搞"大圈子"呢.
第時d"會議記錄"又使唔使有英文version呢. :mrgreen:[/quote]

定係o的外國人搞小圈子...一起杯葛了尋晚既大會呢? :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2004-12-17 16:59:14

[quote:ed96cf3881="hales"]
定係o的外國人搞小圈子...一起杯葛了尋晚既大會呢? :mrgreen:[/quote]

嘩有咁o既可能喎.
complaincomplain佢地. :em20:  :em20:
(講笑)
作者: H and H    時間: 2004-12-17 17:38:04

平常心啦~~ 人地唔識我地有咁既感覺都在所難免架喇~咪當係一個意見0羅~意見不一都常常發生架啦! 都無謂再引用"小O子"講笑(雖然我都有講:mrgreen 適可而止吧:mrgreen:
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-17 17:40:15

Billy as I know we have Korean Japanese English-speaking friends as well. Would it be possible to contact them so that we can make sure this minority group are protected ????
作者: Billy    時間: 2004-12-17 17:48:41

[quote:372af1a7c3="Hello Kitty"]Billy as I know we have Korean Japanese English-speaking friends as well. Would it be possible to contact them so that we can make sure this minority group are protected ????[/quote]

I think they also got the english notice.
And if they live in Hong Kong it supposed they can read English (the most common international language in Hong Kong).
If they don't attain the meeting it is supposed they give up their right.
(It just same as the Chinese people who haven't attain the meeting yesterday night)
By the way it is difficult to know which apartment is living foreign people.
A Japnese family live just beside my home if we really think we needed to do that I can help.
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-17 18:14:35

Maybe you tell them they have the rights to particiipate to improve RC living standard. Thanks.
作者: dick queenie    時間: 2004-12-17 19:44:19

[quote:2851c48021="Billy"]突然間諗到.尋晚開會一句英文都冇:[/quote]

唔係呀,起馬有..."patrick" "ok"......等英文出現過 :em17:  :em17:
作者: abo and keung    時間: 2004-12-17 21:29:06

雖然我好少留言,但我唔覺得網友在攪小圈子,因為呢個網係公開比大家上來討論有關RC的問題,只係部份居民無上來參與(至少都睇下其他人講咩)。
咁部份網友在呢年網上討論中都大約知道那個網友可以為大家做到O野,咁自然會投票比O的網友,比著我都會咁做。
作者: Hotcake    時間: 2004-12-17 21:49:36

[quote:f76baf3125="abo&keung"]雖然我好少留言,但我唔覺得網友在攪小圈子,因為呢個網係公開比大家上來討論有關RC的問題,只係部份居民無上來參與(至少都睇下其他人講咩)。
咁部份網友在呢年網上討論中都大約知道那個網友可以為大家做到O野,咁自然會投票比O的網友,比著我都會咁做。[/quote]

係吖 同意.... 8)

其實每個委員 都肩負了各街坊的期望 換言之肩負了一定的責任 亦即係壓力.....所以各個委員不要因為別人的任意批評 而影響了你們為眾街坊服務的熱誠 我相信只要大家盡了力去做 最終都會得到別人的諒解及欣賞.......... :em19:
作者: Tomato    時間: 2004-12-18 00:19:38

第日叫埋佢地一齊上來個網傾計 等佢地加入埋我地個"小圈子" ...
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-12-18 00:42:29

各位街坊 其實有冇諗過我地點解出黎選呀? 為名 :?:
其實大家如果有睇大廈公契 我諗大家都明白我地只系一個資詢性質 跟本一d權都冇 重可能吃力不討好.. :em18: 但系我地都要出黎選 因為我地有一個好好架平台 而尼個平台也不是封閉的 每個人都可以上黎發表意見及提出問題 例如交通 蚊虫或拉圾等很多的問題 都系因為响尼道發表後再出信去各政府機構後事情才得以解決 在此嗚謝g-net背後所作出的貢獻 所以 每個人也可以在這裡發表問題再經大家討論後將這些聲音直接帶入去管理處 因此我地要更加珍惜尼個平台為所有業主爭取權益 唔好好似以前甘叫天不應 叫地不聞 所以尼個系咪小圈子就大家自己諗啦 :!:
作者: leemoksau    時間: 2004-12-18 00:53:06

[quote:364d07e11f="Hello Kitty"]leemoksau妳返嚟嗱???[/quote]
o岩o岩返到. 多謝BILLY提供皮蛋瘦肉X做宵夜. 好好味呀!
作者: grassman    時間: 2004-12-18 01:14:51

早左一日返黎播!
作者: MP3    時間: 2004-12-18 01:16:26

成年人!....各人有意見系應該只須要多d討論出多d主流意見而10位委員幫大家揮多d利益咪得啦 :em21:

一件事可以有唔同角度睇大家睇睇"領匯"就知啦!!
51萬申請人+房委會利益+香港聲譽系要維護但啊婆真系依正法律上訴議員幫有須要的市民系應該大家念一個happy ending咪得la :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2004-12-18 01:21:56

[quote:cb8a259688="leemoksau"]赠各位当选委员:
横眉冷对千夫指

Sorry 小弟才疏學淺,請問呢兩點解,有咩典故! :?:
作者: dick queenie    時間: 2004-12-18 01:25:22

唉...我都唔想我老公拋頭露面(又唔係做model),你哋邊個唔"nike"佢,我就即刻廢佢武功...... 8)

q.
作者: grassman    時間: 2004-12-18 01:42:40

[quote:1593a64e75="dick&queenie"]唉...我都唔想我老公拋頭露面(又唔係做model),你邊個唔"nike"佢,我就即刻廢佢武功...... 8)

q.[/quote]

好!我好唔LIKE佢,請廢佢武功,最好方法係自宮
麻煩你了! :em14:
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-12-18 01:56:19

[quote:ae314a096b="grassman"][quote:ae314a096b="dick&queenie"]唉...我都唔想我老公拋頭露面(又唔係做model),你邊個唔"nike"佢,我就即刻廢佢武功...... 8)

q.[/quote]

好!我好唔LIKE佢,請廢佢武功,最好方法係自宮
麻煩你了! :em14:[/quote]

好 若鍊神功 必先自宮
阿dick會唔會武功更上一層樓呀?
作者: dick queenie    時間: 2004-12-18 02:30:44

我啱啱發咗個夢。夢裡面,我老公响度UM UM 沈沈响度話......

去參選,做委員...
選完之後被埋怨,
點知仲要比人串,

令到老婆好心酸!

查實究竟為乜先。
諗吓又唔係為錢,
權力緊加唔想掂。
唔通自己攞嚟賤?
想後悔又嚟唔切。
不如都係著草先。
講真將來會係點,
邊個可以話我知?
你我唔係生神先!
心口得一個勇字。
剩係得我响前綫,
拗嚟拗去做乜先?
咁樣樣緊係唔掂。
唯有同心為屋苑,
你我携手建家園。
咁咪HAPPY大團圓
好似講到太遙遠,
都係唔响度dull圈。
你哋鍾意點就點。

Q. 唉...8)
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-12-18 03:30:58

[quote:896ee628ac="dick&queenie"]我啱啱發咗個夢。夢裡面,我老公响度UM UM 沈沈响度話......

去參選,做委員...
選完之後被埋怨,
點知仲要比人串,

令到老婆好心酸!

查實究竟為乜先。
諗吓又唔係為錢,
權力緊加唔想掂。
唔通自己攞嚟賤?
想後悔又嚟唔切。
不如都係著草先。
講真將來會係點,
邊個可以話我知?
你我唔係生神先!
心口得一個勇字。
剩係得我响前綫,
拗嚟拗去做乜先?
咁樣樣緊係唔掂。
唯有同心為屋苑,
你我携手建家園。
咁咪HAPPY大團圓
好似講到太遙遠,
都係唔响度dull圈。
你哋鍾意點就點。

Q. 唉...8)[/quote]

一個字.... 絕!! :em18:
作者: Billy    時間: 2004-12-18 03:34:33

[quote:c5458987e4="dick&queenie"]我啱啱發咗個夢。夢裡面,我老公响度UM UM 沈沈响度話......

去參選,做委員...
選完之後被埋怨,
點知仲要比人串,

令到老婆好心酸!

查實究竟為乜先。
諗吓又唔係為錢,
權力緊加唔想掂。
唔通自己攞嚟賤?
想後悔又嚟唔切。
不如都係著草先。
講真將來會係點,
邊個可以話我知?
你我唔係生神先!
心口得一個勇字。
剩係得我响前綫,
拗嚟拗去做乜先?
咁樣樣緊係唔掂。
唯有同心為屋苑,
你我携手建家園。
咁咪HAPPY大團圓
好似講到太遙遠,
都係唔响度dull圈。
你哋鍾意點就點。

咁都比你作到利害利害..... :em11:
作者: leemoksau    時間: 2004-12-18 03:36:39

[quote:c73bebdbe1="grassman"][quote:c73bebdbe1="leemoksau"]赠各位当选委员:
横眉冷对千夫指

Sorry 小弟才疏學淺,請問呢兩點解,有咩典故! :?:[/quote]
其實係抄魯訊 ops: ﹐意思係鼓勵大家唔好理其他人o既指責﹐專心做o野。
作者: Billy    時間: 2004-12-18 03:40:28

係魯""呀.
飲大o左兩杯呀.
作者: leemoksau    時間: 2004-12-18 03:43:58

[quote:b832efddec="Billy"]係魯""呀.
飲大o左兩杯呀.[/quote]
打錯字姐﹐使唔使咁X爆我呀﹖
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-18 09:26:44

[quote:4ffa77cb3a="dick&queenie"]我啱啱發咗個夢。夢裡面,我老公响度UM UM 沈沈响度話......

去參選,做委員...
選完之後被埋怨,
點知仲要比人串,

令到老婆好心酸!

查實究竟為乜先。
諗吓又唔係為錢,
權力緊加唔想掂。
唔通自己攞嚟賤?
想後悔又嚟唔切。
不如都係著草先。
講真將來會係點,
邊個可以話我知?
你我唔係生神先!
心口得一個勇字。
剩係得我响前綫,
拗嚟拗去做乜先?
咁樣樣緊係唔掂。
唯有同心為屋苑,
你我携手建家園。
咁咪HAPPY大團圓
好似講到太遙遠,
都係唔响度dull圈。
你哋鍾意點就點。

果然係靚女才女配才子!
作者: dick queenie    時間: 2004-12-18 11:05:01

失禮...失禮...但我要諗成個鐘,我老公就唔駛5秒鐘...唉

q. :shock:
作者: Billy    時間: 2004-12-18 11:09:45

你病先諗慢o左姐...
作者: dick queenie    時間: 2004-12-18 11:20:38

比利...你响邊庶...我等陣會煲番滾你啲粥...嘩!  真係好味到呀..唔比老公食

q.
作者: Billy    時間: 2004-12-18 11:27:15

唔使客氣.
依家出去打波.
作者: dick queenie    時間: 2004-12-18 11:27:36

果然係才女配才子!

唉...我寧願你讚我"lung"(讀低音) :mrgreen: (講笑定認真,你自己去諗...呵呵呵),才乜鬼呀

q.
作者: dick queenie    時間: 2004-12-18 11:29:44

[quote:2f9a5fe0a1="Billy"]唔使客氣.
依家出去打波.[/quote]

真係唔客氣架....你比咁多我地食,我怕你唔夠分比客人炸
講真....你整得好正。
藍澄人果然識整好多野食 :em11:  :em11:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2