藍澄灣業主社群

標題: 藍澄灣城市綠洲會所 200米超長泳池暢游無阻 [打印本頁]

作者: cliff    時間: 2004-12-1 17:21:52     標題: 藍澄灣城市綠洲會所 200米超長泳池暢游無阻

豪宅焦點
C22  星島日報   

藍澄灣城市綠洲會所 200米超長泳池暢游無阻

藍澄灣是青衣唯一設有大型私人會所的華廈物業,並將酒店式務服及華貴配套融為一體,而會所內更引入湖、河及山等自然概念,當中特長的室外泳池,成為熱愛暢泳者的聖地,整個屋苑恍如置身於河道中的綠州,清新寫意。

藍澄灣會所主要劃分為室外及室內兩大區域,室外是鍾情自然及泳池暢泳者的聚散地,而室內則是喜愛靜態活動及孩子玩樂的消閒空間。

兩岸四區擁抱自然二十五萬方呎的平台花園,設有一條總長達二百米的寬敞「河道」,為住客提供一個盡情暢游的地方,兩岸更劃分四個各具特色的區域,分別為寧靜泊區、自然河流區及陽光海灘區,首兩個區備有園林及按摩浴池等相關配套,至於陽光海灘區則以自然景觀為主,有巨型假山瀑布、人工假石湖泊及仿天然沙灘泳池,及趣味的動物雕塑的兒童嬉水池,令住客足不出門,可享有置身自然懷抱中清幽感覺。

室內設施亦相當講究,鋪上深啡色地氈的健身室,住客透過玻璃窗欣賞室外的平台園景。而女士們對設有焗爐及完善烹調配套的廚房情有獨鍾,可以在朋友面前大顯身手,及共享佳餚美食,是人生一大樂事。

另外,孩子亦屬於他們的小天地,是色彩繽紛裝修及檯凳組合的兒童樂園,營造一個豐富活躍層次的遊玩空間。
作者: SEVEN    時間: 2004-12-1 17:25:17

嘩 ! 講到咁正 !
作者: vivian    時間: 2004-12-1 17:49:19

使唔使吹到咁大?   :em03:
where is 平台花園 ?
swimming pool was just opened seasonal.....
作者: Ha and Kui    時間: 2004-12-1 18:24:28

平台花園應該係指三樓泳池+空中花園 (雖然未開).

Negative thinking is not good to health.  Don't be too harsh to yourself and be positive la.
作者: Tomato    時間: 2004-12-1 19:29:22

[quote:3554e3d983="Ha&Kui"]

Negative thinking is not good to health.  Don't be too harsh to yourself and be positive la.[/quote]

Agree~~
我覺得rc會所已經算唔錯 我地個泳池好靚!!
作者: vivian    時間: 2004-12-1 19:46:09

細路,乜咁唔講得笑?  :em16:
作者: dracula    時間: 2004-12-1 22:19:13

[quote:8eece44170="vivian"]細路,乜咁唔講得笑.....[/quote]

妳又知佢細過妳??  :?:
作者: Little Alice    時間: 2004-12-1 23:34:45

Today's news ??  
作者: Stephen@RC    時間: 2004-12-1 23:52:34

我地個pool真係唔差呀
有人同我地estate做 free promotion.
so good la  :em11:
作者: alankle    時間: 2004-12-2 08:54:16

係個pool唔差0羅 其它就麻麻啦 細到嘔 仲吹到咁大 而且仲要收錢
健身室---唔知三十個人可唔可以一齊用呢 我地有幾千人架喎
遊戲室----好似只可容納二至四人用
兒童樂園---公屋樓下0個個都大過佢多多呀
廚房---未煮先交錢 不如去酒樓...
唉.............
如果你地有去過碧海藍天 你地就會知咩先叫做豪華的會所
而且仲唔使交會費...
作者: BLUE    時間: 2004-12-2 09:36:32

看完後 都不知自己有份" 住的豪宅 "  :shock:      真是說 RC 嗎 ??
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 09:40:11

[quote:32bf75119e="alankle"]係個pool唔差0羅 其它就麻麻啦 細到嘔 仲吹到咁大 而且仲要收錢
而且仲唔使交會費...[/quote]

碧海藍天管理費幾多錢呀?
作者: Billy    時間: 2004-12-2 10:27:49

[quote:910a184ecc="alankle"]係個pool唔差0羅 其它就麻麻啦 細到嘔 仲吹到咁大 而且仲要收錢
而且仲唔使交會費...[/quote]

碧海藍天係好不過樓價貴好多播.
重有管理費$1.5/feet重唔包上網....
我地加埋會所費一樣$1.5/feet包上網重gym任玩.
都唔差呀.....
作者: alankle    時間: 2004-12-2 11:54:47

gym係要交會費先有得玩架 呢三個月先係免費咋
作者: Billy    時間: 2004-12-2 12:02:31

我地唔加埋會所費管理費$1.3/feet.
加埋會所費同管理費除開係1.5/feet.
同碧海藍天一樣.
作者: grassman    時間: 2004-12-2 12:27:18

之前好似有討論過住戶証同Club House會員証既分別格! 住戶証理應免費,亦可出入Club House。 所以只有做gim先要比$150!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 12:29:08

我地H 室就唔抵啦.

$1.3 x 638ft = $829.4 per month.

plus: $150- 會費

( $829.4 + $150 ) / 638ft = $1.54 per ft

不過包上網,都算OK la.

但老實說,個會所除左做”沾”同焗桑拿之外, 都無咩好玩~
那個廚房, 係就係好特別 (其他屋苑較少)  但收費實在太貴啦~ 
什麼太陽燈房 , 我想只有男人先會用. d 皮膚照得太陽多, 會老化架!
我想女孩子多數都唔會用.

我其實好期待那個空中花園~ 但唔知係邊呢? 
作者: grassman    時間: 2004-12-2 12:33:26

焗桑拿免費!
作者: Billy    時間: 2004-12-2 12:33:47

[quote:c532454a81="Jess&Burns"]我地H 室就唔抵啦.

$1.3 x 638ft = $829.4 per month.

plus: $150- 會費

( $829.4 + $150 ) / 638ft = $1.54 per ft

不過包上網,都算OK la.

但老實說,個會所除左做”沾”同焗桑拿之外, 都無咩好玩~
那個廚房, 係就係好特別 (其他屋苑較少)  但收費實在太貴啦~ 
什麼太陽燈房 , 我想只有男人先會用. d 皮膚照得太陽多, 會老化架!
我想女孩子多數都唔會用.

我其實好期待那個空中花園~ 但唔知係邊呢? [/quote]

大單位最抵......~$1.45/feet.
作者: alankle    時間: 2004-12-2 12:48:54

Club House會員証 同 住戶証 應該係兩樣野
無Club House會員証係唔可以用會所設施架 除0左pool之外,
之前大家都講過架啦,本來大多數人都反對交會費, 
但係唔知點解,而家又咁多會覺得抵喎 :?:
作者: cliff    時間: 2004-12-2 12:57:02

等酒店入伙後,會有"空中花園"。業權和泳池一樣,和酒店分享 ... 所以不應該ClueHouse 會員証都可以去行行逛逛 ...
作者: vivian    時間: 2004-12-2 13:16:09

我打過去管理處了解過.....
會所11月初開 免費期3個月 即是2月初"免費期"滿
就要付款方可進入會所
現時大家手上的"紙皮咭"
稍後會簽發過一張正式的"住戶咭"(膠咭有Bar code)
每戶都會有呢張新咭
簽發新咭要不要 按金..... 我不知道
如果沒有付$150 (會所費) 是不能進入會所
但仍否進入空中花園我亦不知道 !!    :em18:
作者: Billy    時間: 2004-12-2 13:29:24

[quote:b1e3cf46d5="alankle"]Club House會員証 同 住戶証 應該係兩樣野
無Club House會員証係唔可以用會所設施架 除0左pool之外,
但係唔知點解,而家又咁多會覺得抵喎 :?:[/quote]

我係其中一個.
因為做gym唔使每次比抵過出邊(四個人).......... :em12:
重有可以同期他二人住户"甲"(我得兩個人)一户$75/month重抵.
所以轉左.
作者: alankle    時間: 2004-12-2 13:36:42

其實如果可以按自己喜愛交費玩自己鐘意架野 係無問題架
好似做gym咁 應該可以俾我地揀俾月費四人玩 or 按次收費咁玩
但係最過份係唔交會費就 唔俾我地入會所玩
我地係住戶黎架 我都未聽過唔交會所費. 係唔可以入去0羅...
家0下咩世界 有錢人大晒咩.............
作者: Billy    時間: 2004-12-2 13:41:43

[quote:c8a6a54ad3="alankle"]其實如果可以按自己喜愛交費玩自己鐘意架野 係無問題架
好似做gym咁 應該可以俾我地揀俾月費四人玩 or 按次收費咁玩
但係最過份係唔交會費就 唔俾我地入會所玩
我地係住戶黎架 我都未聽過唔交會所費. 係唔可以入去0羅...
家0下咩世界 有錢人大晒咩.............[/quote]

你當係私人會所囉...
你應該咁諗:
依家你可以選擇會所費加唔加入管理費度.
好過出邊你唔用會所重都要比會所費.

按次收費咁玩都有guess好似是$25/次.
不過要搵鄰居同你入去.
作者: grassman    時間: 2004-12-2 13:47:22

[quote:1ee8c9fe03="alankle"]家0下咩世界 有錢人大晒咩.............[/quote]

可能冇人想聽或冇人鍾意聽,但事實.....

係!
作者: Billy    時間: 2004-12-2 13:51:21

[quote:52e609cc77="grassman"][quote:52e609cc77="alankle"]家0下咩世界 有錢人大晒咩.............[/quote]

可能冇人想聽或冇人鍾意聽,但事實.....

係![/quote]

你呢句好現實亦係事實.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 13:57:19

[quote:d8913d2a3c="alankle"]Club House會員証 同 住戶証 應該係兩樣野
但係唔知點解,而家又咁多會覺得抵喎 :?:[/quote]

我都係其中一個.
但係諗諗下. 如果係每次比錢. 佢都無可能要我地每次10蚊 20蚊咁比.
一定又要我地比deposit . 咁又係一樣?!

而家重自由. 鐘意就比$150- 唔鐘意就唔比  又唔須要承擔會所的開支.
如果包埋到管理費內 會對其他唔玩會所的人不公平呢~

而我更可以集中在冬天才join 會所. 夏天就淨游水  因為如果只是游水是不須要入會的.
作者: Billy    時間: 2004-12-2 14:00:33

[quote:cb8b682335="Jess&Burns"]而我更可以集中在冬天才join 會所. [/quote]

有冇人知可唔可以咁.....
例如隔月join.
我諗未必得.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 14:02:20

[quote:5f074d4d5e="Billy"][quote:5f074d4d5e="Jess&Burns"]而我更可以集中在冬天才join 會所. [/quote]

有冇人知可唔可以咁.....
例如隔月join.
我諗未必得.[/quote]

未公佈...
可以要求吧?
作者: Robert    時間: 2004-12-2 14:08:31

[quote:814d71924f="Billy"][quote:814d71924f="grassman"][quote:814d71924f="alankle"]家0下咩世界 有錢人大晒咩.............[/quote]可能冇人想聽或冇人鍾意聽,但事實.....係![/quote]你呢句好現實亦係事實.[/quote]
所以我都話要中六合彩先惦,仲要係一注獨得頭獎,兼且有金多寶果隻!!! :em12:
作者: Billy    時間: 2004-12-2 14:11:53

[quote:911da671db="R & M"][quote:911da671db="Billy"][quote:911da671db="grassman"][quote:911da671db="alankle"]家0下咩世界 有錢人大晒咩.............[/quote]可能冇人想聽或冇人鍾意聽,但事實.....係![/quote]你呢句好現實亦係事實.[/quote]
所以我都話要中六合彩先惦,仲要係一注獨得頭獎,兼且有金多寶果隻!!! :em12:[/quote]

日光日白唔好發夢啦........ :mrgreen:
作者: vivian    時間: 2004-12-2 14:14:08

喂喂喂 離晒題啦.....
(我都係 明明個題目講泳池 又講左會所.... Sorry!!)
作者: Robert    時間: 2004-12-2 14:15:27

[quote:db9d52b019="Billy"]日光日白唔好發夢啦........ :mrgreen:[/quote]
:em08: ..........咩事...咩事...唔好再叫醒我喇 :em16:
作者: alankle    時間: 2004-12-2 14:28:33

我都係其中一個.
但係諗諗下. 如果係每次比錢. 佢都無可能要我地每次10蚊 20蚊咁比.
一定又要我地比deposit . 咁又係一樣?!

而家重自由. 鐘意就比$150- 唔鐘意就唔比 又唔須要承擔會所的開支.
如果包埋到管理費內 會對其他唔玩會所的人不公平呢~

呢個我就唔讚同啦 對我黎講而家咁收費絶對唔公平啦
點解我係住戶唔可以用會所先 買樓時又無話要俾錢先可以用
而且發展商係有責任提供會所俾我地架喎 售樓書有寫架喎
而且個會所家0下我地都無份 係和黃架 咁係佢自己攬上身
唔關我地事架喎 就算以後會所有事都唔使我地負責架
更加唔使提到管理費啦 因為根本唔關管理費事
問題重點係和黃講會提供架會所. 唔係免費係要收費 仲要係唔俾錢就唔俾入喎
咁都話公平架話 咁可能我個人太自私啦 請見諒.......
作者: vivian    時間: 2004-12-2 14:54:54

大家都係六座 打個招呼先... hi

當我買左RC 先至真正感受到乜野叫"公平" 原來呢個世界無野係公平 只係"願者上吊". 您慢慢會發覺呢個世界係無免費的 售樓書寫有乜有乜 原來係無話 : "一定有" and "免費".  道理就好似樓下開間百佳咁 發展商係為您著想丫 開間超市比您...  不過..... 您係要自己帶錢入去買 唔係免費!

如果呢個concept用係會所 大家就明白了!  會所係有 不過用就比錢嗟!!

今時今日我對RC的態度 - 已經不再想"合與不合理"呢個問題 因為願者上吊嘛 鬼叫您買左 用咁既價錢 買咁既樓 有咁既配套 算罷啦!

可能一切已經改變唔到 又或者每一樣東西都有利有弊! 有時貪得意 嬉笑怒罵
又比人話negative thinking... too harsh ! 好傷心!

我自己喳住幾多錢買乜野樓 我比您清楚 唔係negative thinking 唔係too harsh 其實我好開心您唔知嗟!  我慶幸有一個好好的view 已經好心足!

只係睇到有星島果段廣告 話RC有乜有物 我覺得誇左d 驚人誤信...
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 15:25:08

Alankle.

我好明白你的心情和想法~

但係 要明白一個道理 - 羊毛出在羊身上

夾硬迫他們免費給我們用 不是不可以...但係到時管理質素差了..大家又會不滿.

又要馬兒好 又要馬兒不吃草.... 好像沒有可能哩.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 15:53:08

[quote:03c0d8da3c="vivian"]大家都係六座 打個招呼先... hi

當我買左RC 先至真正感受到乜野叫"公平" 原來呢個世界無野係公平 只係"願者上吊". 您慢慢會發覺呢個世界係無免費的 售樓書寫有乜有乜 原來係無話 : "一定有" and "免費".  道理就好似樓下開間百佳咁 發展商係為您著想丫 開間超市比您...  不過..... 您係要自己帶錢入去買 唔係免費!

如果呢個concept用係會所 大家就明白了!  會所係有 不過用就比錢嗟!!

今時今日我對RC的態度 - 已經不再想"合與不合理"呢個問題 因為願者上吊嘛 鬼叫您買左 用咁既價錢 買咁既樓 有咁既配套 算罷啦!

可能一切已經改變唔到 又或者每一樣東西都有利有弊! 有時貪得意 嬉笑怒罵
又比人話negative thinking... too harsh ! 好傷心!

我自己喳住幾多錢買乜野樓 我比您清楚 唔係negative thinking 唔係too harsh 其實我好開心您唔知嗟!  我慶幸有一個好好的view 已經好心足!

只係睇到有星島果段廣告 話RC有乜有物 我覺得誇左d 驚人誤信...[/quote]

邊個話你negative thinking  呀?  妳好正常喎~
就算係negative thinking 又點 無問題架~ 只是佢自已唔開心之嘛.
作者: dick queenie    時間: 2004-12-2 15:56:44

唉~~~完本都唔想再提會所問題,見大家講得慶起。 :evil: 都發一發言啦~~~
認真講,如果個會所真係有野玩,例如網球、壁球、保齡球....等,唔好話百伍蚊,二百蚊都冇所謂 :em05: 。
整埋D跳舞室、AV房、自備按摩帥大床一張,廚房,有鬼用咩.....浪費地方。 :em20:
好似衛星台咁,全世界私人樓都有啦,而家NHK、CCTV、ABC、真係多舊魚。
咁都當為SELLING POING.....叫佢地去吃BANANA啦。 :em13:
作者: alankle    時間: 2004-12-2 15:57:06

可能我講得唔太清楚啦 我架意思係 如果一般會所 自然係大家管理費度俾錢
做開支 所以大家都會有一些免費架設施用 而且我從來都無話過唔想使錢
就想用會所喎 而家係人地和黃將個會所變0左佢地私人物業 我地想玩就要入會
咁同街邊0的娛樂場所有咩分別呢 我係好唔明點解 佢地咁架手法大家都會認同
如果我地買樓時佢地話明無會所 咁而家咁架情況就會好自然 而且仲好歡迎佢地為我地提供娛樂場所tin................
作者: Billy    時間: 2004-12-2 16:05:02

[quote:31b688d05f="alankle"]可能我講得唔太清楚啦 我架意思係 如果一般會所 自然係大家管理費度俾錢
做開支 所以大家都會有一些免費架設施用 而且我從來都無話過唔想使錢
就想用會所喎 而家係人地和黃將個會所變0左佢地私人物業 我地想玩就要入會
咁同街邊0的娛樂場所有咩分別呢 我係好唔明點解 佢地咁架手法大家都會認同
如果我地買樓時佢地話明無會所 咁而家咁架情況就會好自然 而且仲好歡迎佢地為我地提供娛樂場所tin................[/quote]

會所係同酒店share o既
酒店果邊d人都可以用會所.
所以冇理由會所開支用我地d錢條數好難計.
所以要將會所分出黎而用用者自付.

如果要你交$1.5/feet管理費酒店d人用得你會點... :em12:
作者: alankle    時間: 2004-12-2 16:08:24

如果會所係同酒店share用 仲要細成咁 你認為$150月費很抵 :?:
作者: Billy    時間: 2004-12-2 16:14:46

[quote:89fa8d1a31="alankle"]如果會所係同酒店share用 仲要細成咁 你認為$150月費很抵 :?:[/quote]

未知住如果酒店開後發現做Gym太多人就唔join囉.
作者: grassman    時間: 2004-12-2 16:16:32

1) 可唔可以爭取酒店開幕後減會費?

2) 上面話會所係和黃物業,而呢三個月又免會費,咁會所呢三個月既開支邊個比?
作者: Billy    時間: 2004-12-2 16:20:33

[quote:6a7ee92506="grassman"]1) 可唔可以爭取酒店開幕後減會費?

2) 上面話會所係和黃物業,而呢三個月又免會費,咁會所呢三個月既開支邊個比?[/quote]

2) 應該係和黃
作者: cliff    時間: 2004-12-2 16:30:22

[quote:a3ca9e3e12="Billy"][quote:a3ca9e3e12="alankle"]如果會所係同酒店share用 仲要細成咁 你認為$150月費很抵 :?:[/quote]

未知住如果酒店開後發現做Gym太多人就唔join囉.[/quote]

會所的業權唔係和酒店分享的。只有泳池和空中花園是。如果覺得唔好玩,就可以不入會 ... 這裡只少可以選擇 ...
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-2 16:37:10

會所的業權唔係和酒店分享的。只有泳池和空中花園是。如果覺得唔好玩,就可以不入會 ... 這裡只少可以選擇 ...

Right now we've a choice is better than inclusive in the Mgt Fee. In addition if the Club House get a loss we no need to increse our Mgt Fee to cover it.
作者: kenny    時間: 2004-12-2 16:54:11

其實1.3尺管理費包上網以經好平會所做gym貪新鮮以前我住地方泳池會所免費但要1.5尺結果1年玩吾夠三次我認為藍澄ok la.........
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 16:56:30

[quote:92d4de9074="alankle"] 而家係人地和黃將個會所變0左佢地私人物業 我地想玩就要入會
如果我地買樓時佢地話明無會所 咁而家咁架情況就會好自然 而且仲好歡迎佢地為我地提供娛樂場所tin................[/quote]

千萬唔好納入RC 的物業... :shock:

我唔想承擔這個垃圾會所的維修費及員工人工.  :em05:
作者: Billy    時間: 2004-12-2 16:58:48

[quote:c56546561a="kenny"]其實1.3尺管理費包上網以經好平會所做gym貪新鮮以前我住地方泳池會所免費但要1.5尺結果1年玩吾夠三次我認為藍澄ok la.........[/quote]

做gym重要次次比"team".
作者: kenny    時間: 2004-12-2 17:14:12

[quote:86731dc3ae="Billy"][quote:86731dc3ae="kenny"]其實1.3尺管理費包上網以經好平會所做gym貪新鮮以前我住地方泳池會所免費但要1.5尺結果1年玩吾夠三次我認為藍澄ok la.........[/quote]

做gym重要次次比"team".[/quote]我地會所都無乒乓室桌球室網球玩三個月後要150元我未必join......
作者: Billy    時間: 2004-12-2 17:17:02

[quote:a026731230="kenny"]我地會所都無乒乓室桌球室網球玩三個月後要150元我未必join......[/quote]

我諗住做gym先join做到悶就唔join......he :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2004-12-2 17:23:54

經大家一番爭辯之後,事實唔會變,但樓價跌左 一成!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-2 17:51:23

[quote:5b81b9f41b="grassman"]經大家一番爭辯之後,事實唔會變,但樓價跌左 一成![/quote]

我地邊有咁大影響力?

如果要按樓書講 做到100% 我睇香港無咩邊間發展商做得到.
RC?---經過我們的努力 (執漏)後, 都可算是一個安居樂的好地方.
要買樓,直接上黎睇下咪知LAW. RC 的間隔及大窗設計,外形絶對吸引.
作者: Hello Kitty    時間: 2004-12-2 17:59:52

經大家一番爭辯之後,事實唔會變,但樓價跌左 一成!
No need to worry ! Most of us said they will stay in RC for at least 2-5 yrs.  Supply will getting smaller & smaller. Other people attacted by RC 的間隔及大窗設計,外形絶對吸引.then demand will getting larger & larger. Very simple the answer is price will higher & higher ..... :em04: I hope one day it becomes true.....
作者: alankle    時間: 2004-12-2 18:11:22

算我無禮講多一次就唔講啦 請問如果百佳要俾月費先可以入去買0野
大家架想法會係點呢..
p.s會所唔係我地 我真係極之高興 因為我根本唔會去玩
只係我不值隣居被騙 還幫壞人講好話..
作者: Ha and Kui    時間: 2004-12-2 18:35:14

[quote:44955b9ed9="vivian"]大家都係六座 打個招呼先... hi

只係睇到有星島果段廣告 話RC有乜有物 我覺得誇左d 驚人誤信...[/quote]

雖然我唔係六座 但大家都係rc人 都打個招呼先... hi

小弟其實都係想大家開開心心 絕無冒犯之意. 如令閣下不快 小弟深感歉意 sorry :em14:

呢個世界的確係無免費的 所謂"殺頭生意有人做 蝕本生意無人做" 開間百佳其實都係肥水不流別人田...
作者: vivian    時間: 2004-12-2 19:10:11

算啦~ 就一粒朱古力當賠罪  !  8)  (講下笑)

Alan個假設又發人心醒!
我真的去想了一會..... 假如樓下百佳要收入會費咁我點?
如果係要一個答案 我的答案是 - "唔比!"  寧願唔買
但除了抗議罷買又可以怎樣?

問題精結可能在於管理費的分別
大家可能覺得
外間個個樓盤的管理費都要$1.6 至 $1.9
偏偏 RC 只是 $1.3 (包上網但無會所)
相比之下
大家於是覺得RC 會所收費係合理

不過 我自己覺得暫時唔好咁天真
假如會所蝕大本 無錢用
和黃都會有好多辦法向大家收錢 或者 加管理費....
作者: 公公婆婆    時間: 2004-12-2 20:01:11

:em16: 大家唔好抝啦,報紙既野同樓書一樣,都係吹大DD架啦,你諗下,佢吹大你地又唔鐘意,但如果星島踩RC,我諗大家既DEBATE會更激烈!人地讚我地住緊既地方,我地總會開心麻!多D人知道多D人黎買,樓價都會升啦!而事實上,RC有D服務係其他屋苑冇的,例如大廚房、租車、儲物室,都係少見D,用唔用得著就因人而異!但有總好過冇!
我地既尺價比一般新盤低咁多,會所又唔係輸蝕得去邊,都算係咁,好過樓價貴貴,結果只係一個月玩一兩次個豪華會所,咁你話抵唔抵!始終層樓的價錢最切身!
碧海藍天係好,但你會唔會用咁貴去買?佢有唔好既野我地又係唔知道!
RC會所要俾錢,但管理費平D打個和,而且大不了唔玩唔俾月費咯!調番轉,其他所謂豪華會所入新去都二三十蚊,咪又一樣!
總之入得黎就唔好自己踩自己,人地踩都唔開心,自己人踩自己地方咪仲心UP
作者: Little Alice    時間: 2004-12-2 20:54:55

公公婆婆 I totally agree with you...........
I  believe that a lot of RC residents / neighbours are seeing this web site. All of us love our houses love RC very much ...........negative thinkings or talks may only makes them/us  feel unhappy...........   
why don't we talk more positive or meaningful things to improve or upgrade or keep our houses / living better ?

what's the news wrote is the best and positive things of RC ( our ATTRACTIONS)  and RC reported by news would not happen oftenly maybe it is the only one and last one if our complaints are so great!!!   :cry:
作者: Billy    時間: 2004-12-2 22:46:34

期實每人o既觀點唔同好平常.
大家都係好鄰居少少爭議又點會傷和氣呢.
第二邊重講緊波呀.
不過如果真係有D過左火就請見諒... :em14:
作者: vivian    時間: 2004-12-3 00:09:48

所謂不打不相識
不吐不快
我有個樣講個樣
坦白d...
作者: dracula    時間: 2004-12-3 00:13:28

[quote:d28ea4aebd="vivian"]所謂不打不相識
不吐不快
有個樣講個樣
咁樣幾好丫![/quote]

vivian....妳成日跳舞....唔倦o架?? :mrgreen:
作者: Hotcake    時間: 2004-12-3 00:44:36

有d唔係好熟的朋友 一知道我係住藍澄灣 就話:"嘩....藍澄灣.....豪宅喎......個泳池好正咁喎.....有成200米......又有山又有水.......個會所又好正.......上哂報紙啦......係喎......隔離重有間大酒店tim......買間咁靚0既屋......有錢啦你....... :em12: "

............................ :em18:
作者: alankle    時間: 2004-12-3 08:22:10

其實我都好滿意我間屋, 就算有人出$250萬同我買, 我都唔會賣,
會所對我黎講根本唔重要, 佢就好似商場咁, 唔係我地架, 
我地要玩自然要俾錢啦, 但係無理由連行都唔俾人架.......
我的朋友都勁讚我地買得好抵, 同Hotcake 講架一樣, 我都認同.
所以請大家唔好誤會, 我並無生氣or唔高興, 不過提出意見啫.
請各位多多見諒, 有得罪之處, 在此謝罪.. :em14:
作者: alankle    時間: 2004-12-3 08:30:26

唔好意思, 我有小小疑問, 點解大家會認為會所開支如果唔夠的話,
會係我地管理費度扣架呢, 請大家千萬不要這樣想呀,個會所唔關我地事架,
就算弟二日佢地蝕本蝕到點都好, 都唔關我地事架, 
記住佢係同商場一樣, 係和黃架.......... 8)
作者: Billy    時間: 2004-12-3 10:01:29

[quote:8cffc350ac="alankle"]唔好意思, 我有小小疑問, 點解大家會認為會所開支如果唔夠的話,
會係我地管理費度扣架呢, 請大家千萬不要這樣想呀,個會所唔關我地事架,
記住佢係同商場一樣, 係和黃架.......... 8)[/quote]

我都係咁睇.
不過有時奸商就係奸商.
不能不防.
有D不合理o既野原來合法o架. :?:
好似賣服務式住宅咁.
依家連隔音"平漲"都可以話我地冇. :evil:
所以星期日踢波前記住搵伯爵簽個名啊.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-12-3 10:06:53

[quote:857fc9a803="Billy"][quote:857fc9a803="alankle"]唔好意思, 我有小小疑問, 點解大家會認為會所開支如果唔夠的話,
記住佢係同商場一樣, 係和黃架.......... 8)[/quote]

我都係咁睇.
不過有時奸商就係奸商.
不能不防.
有D不合理o既野原來合法o架. :?:
好似賣服務式住宅咁.
依家連隔音"平漲"都可以話我地冇. :evil:
所以星期日踢波前記住搵伯爵簽個名啊. [/quote]

簽咩名呀? 我唔知既?
作者: dracula    時間: 2004-12-3 10:08:03

要簽名~
仲有 16號要出席業主大會
最好幫幫手叫埋自己o個層o既業主出席啦~ :em14:
作者: Billy    時間: 2004-12-3 10:12:16

[quote:055febc1b6="Jess&Burns"]

簽咩名呀? 我唔知既?[/quote]

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=5597

快D pm patrick 啦.
佢星期六係RC就可以簽到... :em19:
作者: alankle    時間: 2004-12-3 23:30:29

OK~~I will sign on Sunday~~~
作者: kwcha333    時間: 2022-10-7 14:44:58

Thanks for sharing

罰息期條款會依照銀行本身提供的回贈金額、低息程度等
樓按比較而有所不同

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2