藍澄灣業主社群

標題: 想做下統計,有幾多人拆咗廚房度門呢? [打印本頁]

作者: 公公婆婆    時間: 2004-11-26 23:45:27     標題: 想做下統計,有幾多人拆咗廚房度門呢?

如題! :em17:
作者: Royhk    時間: 2004-11-27 00:09:13

我就鬆左個門"較"咁度門就無咁實
作者: 公公婆婆    時間: 2004-11-27 00:16:32

[quote:c60c12a47b="Royhk"]我就鬆左個門"較"咁度門就無咁實[/quote]其實個廚房太細,真係好想拆﹐但又好似好浪費咁!轉趙門又轉唔到 :em12:
作者: stephenyeong    時間: 2004-11-27 01:09:05     標題: Re: 想做下統計,有幾多人拆咗廚房度門呢?

[quote:fb6ebb936a="公公婆婆"]如題! :em17:[/quote]
換o左做铝門
作者: PT    時間: 2004-11-27 01:21:24

拆左,改左趟門。
作者: Billy    時間: 2004-11-27 02:34:53

咩都冇做過....
作者: mrs.sek    時間: 2004-11-27 06:56:43

我都拆了,但就用門簾.因為風水學上話廚房對廁所唔好,要加綠色門簾或者掛盆栽化解!  :em02:  :em02:
作者: Eddy Lam    時間: 2004-11-27 09:20:17

我地換o左摺門 成千幾蚊呀 :em06:
作者: dick queenie    時間: 2004-11-27 09:26:15

[quote:3a8332cad5="Royhk"]我就鬆左個門"較"咁度門就無咁實[/quote]

me too

其實果度門,冇咩必要,係唔應該拆,因為算係防火門黎o架。 8)
間屋如果大吉利是,或者廚房失火 :shock: ,度門係當隔火及防煙作用,留意下你會發現度門係實心同較重。
作為Service Apartment ;如果有人有心玩野,可能有機觸犯防火條例。 :em06: 同埋保險公司不受理 :em05:
作者: Ha and Kui    時間: 2004-11-27 09:27:00

[quote:db1f256114="mrs.sek"]我都拆了,但就用門簾.因為風水學上話廚房對廁所唔好,要加綠色門簾或者掛盆栽化解!  :em02:  :em02:[/quote]

me 2.
作者: gp    時間: 2004-11-27 09:29:18

我o係門腳加裝個幾十蚊既磁石座 咁度門就可以長開 出入自如.
作者: grassman    時間: 2004-11-27 09:33:51

[quote:e8ad70d769="dick&queenie"][quote:e8ad70d769="Royhk"]我就鬆左個門"較"咁度門就無咁實[/quote]

me too

其實果度門,冇咩必要,係唔應該拆,因為算係防火門黎o架。 8)
間屋如果大吉利是,或者廚房失火 :shock: ,度門係當隔火及防煙作用,留意下你會發現度門係實心同較重。
作為Service Apartment ;如果有人有心玩野,可能有機觸犯防火條例。 :em06: 同埋保險公司不受理 :em05:[/quote]

好重要wor!
作者: stephenyeong    時間: 2004-11-27 10:34:04

[quote:4cf4ac9506="gp"]我o係門腳加裝個幾十蚊既磁石座 咁度門就可以長開 出入自如.[/quote]
但是個雪櫃就會長期被封 :em05:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-27 10:39:20

拆左~
作者: hongrita    時間: 2004-11-27 10:57:22

gp:

我想問o下你是點加和買那種磁石 因度門咁重 是否普通磁石o.k.
作者: Robert    時間: 2004-11-27 11:00:40

開頭都係因為"消防例"而頭痛,
但最後都係選擇~拆~,改趟門!
作者: gp    時間: 2004-11-27 11:56:40

[quote:1f013dcf91="hongrita"]gp:

我想問o下你是點加和買那種磁石 因度門咁重 是否普通磁石o.k.[/quote]

只係普通磁石 如圖:
作者: gp    時間: 2004-11-27 11:58:10

[quote:12cc170bd2="stephenyeong"][quote:12cc170bd2="gp"]我o係門腳加裝個幾十蚊既磁石座 咁度門就可以長開 出入自如.[/quote]
但是個雪櫃就會長期被封 :em05:[/quote]

係開放自如 所以係唔會長期被封
作者: Royhk    時間: 2004-11-27 17:46:15

係呀!如果真係廚房不幸失火保險係好大機會唔陪
作者: diedsee    時間: 2004-11-27 19:39:09

[quote:aaf2966e88="Royhk"]廚房不幸失火[/quote]
touch wood~~我諗呢個機會比較細....
我怕人哋燒咗我間屋多啲
作者: N and M    時間: 2004-11-27 21:43:48

拆ed﹐轉趙門
作者: Ric and Ren    時間: 2004-11-28 00:58:02

I had change to slide glass door
作者: 公公婆婆    時間: 2004-11-28 18:30:05

請問換一度趟門幾錢?會唔會好大工程影響個雪櫃等等?玻璃的又幾錢呢?
作者: BLUE    時間: 2004-11-28 18:48:09

gp

請問在那兒買  自己裝容易嗎 ???
作者: Ric and Ren    時間: 2004-11-28 20:11:25

Clamp and slider 2000
glass door (whole glass  no wooden frame 12mm thickness).  2000
Cover frame and labour ~ 4000.

Cannot fix it yourself.  Because its quit heavy and need to install it with special devise.  If you used the wooden frame and cost 4~5000 only.
作者: Ric and Ren    時間: 2004-11-28 20:13:12

Sorry  missing a point the slide in outside so it will not affect the refrigerator
作者: gp    時間: 2004-11-28 23:39:29

[quote:e6c6e05d4a="BLUE"]gp

請問在那兒買  自己裝容易嗎 ???[/quote]

我o係太子賣門鎖既鋪頭買 鋪頭名已經唔記得囉. 無需用電鑽 安裝方法好簡單 只要用支鏍絲鈚將膠門座拆走 將磁石座安裝係原有既鏍絲孔.位置可能有少許出入 但係我只用一粒鏍絲足以固定個座. 之後再用鏍絲將磁石裝係門度就ok啦.
作者: Hello Kitty    時間: 2004-11-29 09:50:07

Yes I did the same thing as GP. Then the door is always open except cooking time. :em11:
作者: POON    時間: 2004-11-29 13:29:15

gp ; how much ?
作者: Hello Kitty    時間: 2004-11-29 13:38:07

I can't remember the exact $$ it's around $20. But if you want a good looking the price still below $50.00.
作者: POON    時間: 2004-11-29 13:41:30

下 ! $20.蚊 咁平...邊樹有得買 真的很容易裝嗎 ?
作者: Ric and Ren    時間: 2004-11-29 17:41:59

大家小心,門頂大致有兩類
大門用 或 房門用  
主要分別為可承受重量,以厨房門計應用後者,一般$15 ~ 20 的多數係房門用,一撞就爆。

門頂上落地有機會提高地磚爆裂機會所以最好不要上一粒鏍絲以防受力不平均。
我房門也有裝磁石門頂,我選擇上入牆。
作者: kyu    時間: 2004-11-30 11:45:48

[quote:cc3ec64677="公公婆婆"]玻璃的又幾錢呢? [/quote]

價錢可以參考以下內文:

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=4170&start=45
作者: piglet    時間: 2004-12-13 16:19:05

拆左lu 改左做摺門 成8舊水
作者: CHEUNG    時間: 2004-12-13 16:24:00

大家小心拆左對門 到時有事..有機會保險晤保的 !
要問清楚 !
作者: Billy    時間: 2004-12-13 23:38:51

[quote:a11c1cd33a="CHEUNG"]大家小心拆左對門 到時有事..有機會保險晤保的 !
要問清楚 ![/quote]

我問過我個做建築o既朋友.
如果廚房門唔會自動關上.
就唔符合消防條例.
保險係晤保o既.
不過佢都係咁改.
話燒到先算喎.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2