藍澄灣業主社群

標題: 非洲紫羅蘭問題 [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2004-11-22 09:54:20     標題: 非洲紫羅蘭問題

咁剪左葉之後 應該放入水浸定係插入泥裏面?
會大約幾時生根同出芽0架?
我塊葉只係生左根 無芽出 好似就快死咁.....都成兩個月有多lu...
屋企邊一度最0岩用來放置紫羅蘭呢?窗台好唔好?我個窗向住長青村 係咪會太曬呢......
d人話用珠石 係用來做乜?
如果我拎返公司種 但係我公司夜晚會熄晒燈 我坐0個度又無窗 佢會唔會好易死0架?
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-22 15:10:29

照你的形容. 那根葉應該不會生長的了.

你是否一剪下來便放在水中?  一般的情況上. 葉子剪下來後 立刻放入水中. 是不能生長的.
作者: Robert    時間: 2004-11-22 18:14:04

唉................我盆紫羅蘭已經...................入土為安喇...............

佢o既死相.....................仲幾衰o下........................  :?

(好彩我兩盆水種仲好命硬)
作者: SAMSON    時間: 2004-11-22 18:57:47

首先在插葉(泥)或浸水前,選擇葉子是最重要,切下一片沒有變黃的葉子,浸水會很快生根,但葉子就遲少少才有。而插泥就大約一個半月可以連小葉片都有。

prudence :em02:
作者: dragon    時間: 2004-11-22 20:28:23

唔好放窗台最好放喺一D keep住都係二十幾度唧地方我公司有幾棵唔冼晒太陽全年都係一樣溫度全年都開花.
作者: hales    時間: 2004-11-22 22:35:11     標題: Re: 非洲紫羅蘭問題

[quote:bd3082f001="Tomato"]咁剪左葉之後 應該放入水浸定係插入泥裏面?
會大約幾時生根同出芽0架?
我塊葉只係生左根 無芽出 好似就快死咁.....都成兩個月有多lu...
屋企邊一度最0岩用來放置紫羅蘭呢?窗台好唔好?我個窗向住長青村 係咪會太曬呢......
d人話用珠石 係用來做乜?
如果我拎返公司種 但係我公司夜晚會熄晒燈 我坐0個度又無窗 佢會唔會好易死0架?[/quote]
幾耐好難講呢..因為生長環境唔同可以影響好大..如果想快
把母葉的1/3頂部area cut去就好再用保鮮紙幫手keep好個濕度
唔好俾佢曬到太陽(要見天不見日....~"~)應該唔難發芽阿

其實出左根就慢慢收水不要長期都浸哂等o的根浸到水就ok了不過收水就
要用珠石才行..而且用珠石的好處是日後出芽生定左後(最少要有兩代的葉圈)
再轉到用盆種的時候會比較易殖入泥中

不過你係咪放既地方風氣唔夠流通溫度太高濕度又太高/低?
或者係曬到太陽?? 因為佢其實是可以水種的...應該唔係被浸死了...

其實在一般公司室內的環境是很適合佢地生長佢地唔需要放在窗邊種的
有燈光就夠了而且晚上熄燈都唔怕咖...因為佢地都要休息的...
不能24小時都在進行photosythesis......
photosythesis只是在製做食物而佢地要進行respiration才可以把
日間所製造的食物轉化成生物能量作為生長之用而respiration是需要
在黑既環境先會進行的...
作者: Tomato    時間: 2004-11-22 23:32:56

[quote:fa6da6a892="Jess&Burns"]照你的形容. 那根葉應該不會生長的了.

你是否一剪下來便放在水中?  一般的情況上. 葉子剪下來後 立刻放入水中. 是不能生長的.[/quote]

咁剪左落0黎要點做?
作者: Tomato    時間: 2004-11-22 23:40:44

唔該晒各位... :em21:

我種0個d係迷你版 會唔會無咁易種0架?

我之前0個d放0向窗台 可能係曬死晒 ....  ....我上次去醫院見到個 office密封兼開冷氣 但係d紫羅蘭開晒花........我而家放左去書台上面 唔知會唔會好d呢 :|
作者: leemoksau    時間: 2004-11-22 23:50:31

:!:
作者: Tomato    時間: 2004-11-23 00:29:16

唔食得卦....... 香香公主食花?:shock:

我以前見過一種葉 紫紅色ge 又係切一塊葉落去泥度會生根 我阿麻用d葉來煲瘦肉....d湯又係紫紅色.....
作者: Tomato    時間: 2004-12-24 13:44:03

上次我話過我種d植物. 種親都死 紫羅蘭又死埋..... :cry:
可能而家天氣轉涼左又加埋你地之前教我 唔好日日淋水 唔好直接曬太陽 空氣流通等等.... 所以d植物而家好好呀

作者: Tomato    時間: 2004-12-24 13:44:50

紫羅蘭我以前都係放0向窗台 但係死晒 而家0個d都係放0向窗台 但係開花喎....唔知係咪因為我換左d泥??
作者: Tomato    時間: 2004-12-24 13:46:25

我種左自己......蕃茄 不過未有蕃茄出世....
作者: Tomato    時間: 2004-12-24 13:47:52

仲有四葉草 唔知係咪落左肥仔水 d葉好鬼大塊...
作者: Robert    時間: 2004-12-24 23:06:03

番茄︰

種得好靚喎 :em04:
作者: hales    時間: 2004-12-25 00:04:44

你的小紫葉莖太長了 :mrgreen:  要再fine tune一下.... :mrgreen:
你係咪用窗外的光來種? 有久不久就轉o下個盤呢?
如果我無記錯莖太長是因為有追光的情況 如果光線不夠葉莖就會
向光源方向快速生長了 所以葉莖長左少少呢...
而且每一個葉圈不是很明顯 試試找一些東西"磅"住o的葉等佢生得齊整o的
最外圈的葉子好像有點軟而向後反 check真o的係咪真係太軟身?
如果太軟身的話可能唔夠水阿...這種栩物要在疏水適中的泥質種植
但係又唔可以太少水.. :em09:

(以上都係講緊最大o果棵~)

有無打算試一下種迷你和半迷你種阿? :em12:
我覺得迷你種好靚阿~
作者: hales    時間: 2004-12-25 00:14:20

[quote:c49f1e2d30="Tomato"][quote:c49f1e2d30="Jess&Burns"]照你的形容. 那根葉應該不會生長的了.

你是否一剪下來便放在水中?  一般的情況上. 葉子剪下來後 立刻放入水中. 是不能生長的.[/quote]

咁剪左落0黎要點做?[/quote]

miss左一篇...呵呵~

唔好用鉸剪來剪 要用cutter 斜切 切出來之後 要先等個切口風乾後
才可以插入泥中 或是用 HI-Fresh 封口再插(用hi-fresh好...
都係用hi-fresh封口好o的....佢可以殺菌..亦有成長激素....... :em09: )
插新株所用的泥和成長後的所用的泥是不同份量的...插新株的時候
珍珠石的比例要比較高 如果唔係會切口會懷死...
作者: Tomato    時間: 2004-12-25 12:11:27

hales..............好感激你 :em14:
我都唔知點解d葉莖會咁鬼長 我而家鉖於明喇.....
其實第一張相0個兩盆係迷你....係咪我影得大頭得滯 你唔發覺呢?? :em09:
我而家都有插緊葉 生左根 但係好似無乜動靜 成個月喇.....

仲有仲有 我而家用緊呢隻肥 唔知係咪好野??花店個哥哥介紹0架...
作者: Tomato    時間: 2004-12-25 12:13:33

[quote:b5e7289e2a="R & M"]番茄︰

種得好靚喎 :em04:[/quote]

多謝多謝 ops:
我都係買d 1x-2x一盆來種 因為驚種死晒 做左摧花殺手..... :shock:
作者: hales    時間: 2004-12-25 20:38:42

你這個肥料的formula 8-14-9 phosphours的成份比較重
應該是崔谷佢開花用的..
不過唔同既時期要用唔同既肥料 :mrgreen:
如果還是幼株的話用平均形會比較好 :mrgreen:
不過你係用甚麼方法供水下肥?
其實我覺得你將o的肥料開稀多o的 然後每次澆水都加好稀好稀既肥上去
會平均少少  :mrgreen:
不過我係用最懶人的種法...綿線下吸法....特點就是不用在泥面澆水
也不用在泥面施肥..只要開定成樽有肥料的水...見到水源的水位太低
就補返上去就可以了 :em09:
作者: Tomato    時間: 2004-12-26 14:45:40

[quote:f00cd7f5e8="hales"]你這個肥料的formula 8-14-9 phosphours的成份比較重
應該是崔谷佢開花用的..
不過唔同既時期要用唔同既肥料 :mrgreen:
如果還是幼株的話用平均形會比較好 :mrgreen:
不過你係用甚麼方法供水下肥?
其實我覺得你將o的肥料開稀多o的 然後每次澆水都加好稀好稀既肥上去
會平均少少  :mrgreen:
不過我係用最懶人的種法...綿線下吸法....特點就是不用在泥面澆水
也不用在泥面施肥..只要開定成樽有肥料的水...見到水源的水位太低
就補返上去就可以了 :em09:[/quote]

我都成日見到人地用"吸水大法" 不過我唔係好識所以都係用原始淋水方法...
我今日見到有塊插葉 出左小小苗 呵呵呵........

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2