藍澄灣業主社群

標題: 烹飪篇---焗爐 [打印本頁]

作者: dracula    時間: 2004-11-19 20:25:50

bikbark 仲未收工咩??
有o野想問妳.....如果買焗爐邊一隻好? 唔好太大 但又可以焗o下cake or tart咁~
作者: bikbark    時間: 2004-11-19 22:37:24

我都未買呀,不過最好係有得分開上下火o既就好d囉
作者: dracula    時間: 2004-11-19 22:43:20

係咪一定有左右火o架??
我今日搵番本烹飪書入面有好多都要焗~ 所以好想買番個焗爐
作者: bikbark    時間: 2004-11-20 09:39:03

左右火?

可以分開上下火有個好處係﹐如果個蛋糕面已經焗到金黃色﹐但係個蛋糕又未夠起﹐就可以熄面火或熄細面火﹐只用底火去焗﹐個蛋糕就唔會焗"濃"啦﹔相反亦一樣﹐可以熄底火﹐只用面火。

我睇o岩o左一個﹐好彩有朋友認頭當生日禮物送俾我咋﹐唔係就好肉痛啦!
作者: dracula    時間: 2004-11-20 09:45:36

[quote:baa30f72bc="bikbark"]......
我睇o岩o左一個﹐好彩有朋友認頭當生日禮物送俾我咋﹐唔係就好肉痛啦![/quote]

how much??
作者: bikbark    時間: 2004-11-20 09:50:42

$1800..........
ops:
作者: dracula    時間: 2004-11-20 09:52:26

[quote:ccfed5d2fb="bikbark"]$1800..........
ops:[/quote]

wa~ 以後都係囉去妳度焗~  :mrgreen:
作者: bikbark    時間: 2004-11-20 09:55:40

唔駛開心住 我都未買 仲諗緊 因為無位放
8)
作者: POON    時間: 2004-11-20 10:02:26

dracula ; 好少男仔鐘意整野食... :em04: 你又加一分  :em11:
作者: Billy    時間: 2004-11-20 10:08:56

[quote:b44a10f343="bikbark"]唔駛開心住 我都未買 仲諗緊 因為無位放
8)[/quote]

放o係我道囉. :mrgreen:
作者: dracula    時間: 2004-11-21 21:52:37

[quote:eb352c02f9="bikbark"]唔駛開心住 我都未買 仲諗緊 因為無位放
8)[/quote]

我呢度有位~  :mrgreen:
作者: 公公婆婆    時間: 2004-11-21 22:01:52

:roll: 唔駛1800咁貴喎,我0個部剛剛1000左右,又係分上下層焗,個爐頂仲係意潔鑊質地,可一邊焗CAKE,一邊在上面煎野食,腸仔旦都得...個爐頂仲可揭起玩BBQ,好多功能!更重要係SIZE不大,同微波爐差無幾!...突然唔記得個牌子添,好似T字頭,返屋企睇完再覆你地!
作者: dracula    時間: 2004-11-21 22:06:43

可唔可以 post d 相片睇睇  :?:
我想試o下整麵包
作者: bikbark    時間: 2004-11-21 22:24:25

公公婆婆,你講o個款我都睇過,但係我見o個個應該係得兩種火,一係底面一齊焗,一係就只用面火。如果唔係o既話,可能我睇錯o左都唔定。

而我睇o岩o個個係有三層發熱線o既,即係一次最多可焗兩個蛋糕,中間o個層發熱線係removable o既,所以先會貴d,但係依家都仲諗緊有無機會一次過焗兩個蛋糕,如果唔係就買另一個抵d o既。
作者: 公公婆婆    時間: 2004-11-21 22:33:54

:? 雖然我個焗爐已經係半年前結婚時朋友送的,但至今只用過兩大次,因為工作太忙....而加仲0係公司,忙裡偷閒同你地傾..所以我今晚返去睇睇個MODEL同FUNCTION,聽日再告知大家!但肯定就唔可以同時焗兩個CAKE,不過勝在又平又慳地方!而一係焗上一係焗下的好處係,有D旦糕雖要個面濃D,個心軟D,咁就0岩用!我集齊資料再大家研究!
作者: dick queenie    時間: 2004-11-21 23:51:42

[quote:79c010169d="公公婆婆"]:roll: 唔駛1800咁貴喎,我0個部剛剛1000左右,又係分上下層焗,個爐頂仲係意潔鑊質地,可一邊焗CAKE,一邊在上面煎野食,腸仔旦都得...個爐頂仲可揭起玩BBQ,好多功能!更重要係SIZE不大,同微波爐差無幾!...突然唔記得個牌子添,好似T字頭,返屋企睇完再覆你地![/quote]

你講嗰款好似係"fei"利蒲。

q.
作者: dick queenie    時間: 2004-11-22 00:05:54

我而家用緊0既係"得"福有防"肋"手外殼嗰款。因我唔係pro,所以買佢都係貪佢嗰陣特價同埋唔"肋"手(因為我份人好論俊,成日整親)而且又係所謂比較新款。so far 試過焗cake、cookies、chicken wings、金菇、栗米...數數吓都好多,因為覺得用佢嚟煮餸冇咁油煙同埋唔駛點理佢,都幾方便)。好彩暫時都未濃過 8)

q. :mrgreen:
作者: dracula    時間: 2004-11-22 23:42:57

我今日去o左"瘋宅"睇 $18xx 好貴~ 但好想買 但好大個 要放入房先得
作者: Billy    時間: 2004-11-22 23:47:18

[quote:58841cb9e5="dracula"]我今日去o左"瘋宅"睇 $18xx 好貴~ 但好想買 但好大個 要放入房先得[/quote]

我今日都有去"瘋宅"睇見到公公婆婆話果個都OK wor.
不過見你唔到時運高.
作者: dracula    時間: 2004-11-22 23:54:22

[quote:bc6bedc360="Billy"][quote:bc6bedc360="dracula"]我今日去o左"瘋宅"睇 $18xx 好貴~ 但好想買 但好大個 要放入房先得[/quote]

我今日都有去"瘋宅"睇見都Queenie話果個都OK wor.
不過見你唔到時運高.[/quote]

:em05: 大家咁話  :mrgreen:
你去邊間?? 我去o左沙田 & 旺角
作者: Billy    時間: 2004-11-22 23:58:35

青衣城.
有個phillips o既  HSBC VISA 有 DISCOUT.
$1000 唔使 我可能會買.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2