藍澄灣業主社群

標題: 海怡半島証實有日本腦炎蚊 [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2004-11-21 15:31:10     標題: 海怡半島証實有日本腦炎蚊

預防勝於滅蚊. 好在我們之前不斷投訴食環署 要求藍澄灣地下清理積水. 海怡半島同藍澄灣係一樣由和黃管理.

有居民感染日本腦炎的鴨利洲海怡半島,證實有病媒三帶喙庫蚊在該處活動。海怡半島管理處安裝的捕蚊器本月捕捉到一隻可傳播日本腦炎的三帶喙庫蚊。食物環境衛生署人員昨日再到海怡半島及患者工作的灣仔一帶滅蚊,又清理附近的非法耕地。醫學界人士則狠批政府無持續滅蚊,各部門也未有就取締非法耕地問題作出協調。

衛生防護中心至今已為二百四十名海怡半島的居民抽血檢驗,預計四天後有結果。中心亦已為三百五十名居民舉辦講座,講述日本腦炎的病徵及預防方法;成立的熱線電話至今接獲一百四十七個查詢,當中九十六人是海怡半島居民。政府昨繼續派出大批人員在海怡半島一帶,包括玉桂山滅蚊。
作者: POON    時間: 2004-11-24 13:22:58

請大家要比d公德心 晤好亂咁放垃圾...thks
為他人著想.....
作者: SEVEN    時間: 2004-11-24 16:01:32

無錯 !
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-11-24 23:07:32

仲有希望d食煙人士有d公德心 我近排發現rc周圍多左好多煙頭 尢其系小巴站 見到都眼火爆 :evil:
作者: Billy    時間: 2004-11-24 23:36:27

[quote:274d345260="atrick & Cherry"]仲有希望d食煙人士有d公德心 我近排發現rc周圍多左好多煙頭 尢其系小巴站 見到都眼火爆 :evil:[/quote]

可能係D酒X裝修XX.
作者: hellomimi    時間: 2004-11-25 01:49:33

但係我屋企夜晚仲有D "Bugs"同蚊飛來飛去,係咪管理處做滅蚊工作唔夠頻密? :?: 好憎D一隻隻飛飛去! :em08:
作者: SEVEN    時間: 2004-11-25 09:41:09

試過小強飛入黎我屋企...
作者: Billy    時間: 2004-11-25 10:02:13

[quote:c52d78e93f="SEVEN"]試過小強飛入黎我屋企...[/quote]

我都試過重係大強.  :em08:
會飛o既我都驚. :em07:
不過最後都係比我殺左. :evil:
作者: SEVEN    時間: 2004-11-25 10:04:29

我無殺佢...等佢自己飛走
嘩你住2X幾樓應該晤會飛到入黎 ?
我住1X樓就易D !
作者: Billy    時間: 2004-11-25 10:10:08

[quote:4f795060a8="SEVEN"]我無殺佢...等佢自己飛走
嘩你住2X幾樓應該晤會飛到入黎 ?
我住1X樓就易D ![/quote]

唔係o架.
只係機會細D咋..
作者: SEVEN    時間: 2004-11-25 12:32:19

咁講RC衛生問題啦 !

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2