藍澄灣業主社群

標題: 養魚! [打印本頁]

作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-20 13:52:17     標題: 養魚!

:em19:
請問大家屋企有無養魚呀? 我屋企養咗十幾條七彩神仙 大家得閒研究研究.
作者: 小恐龍    時間: 2004-11-20 15:10:26

wa
很漂亮欸
可惜我不會養魚
作者: H and H    時間: 2004-11-21 03:01:37

我只是剛剛學養咸水魚
作者: grassman    時間: 2004-11-21 09:23:44

[quote:4e197bb3f4="H&H"]我只是剛剛學養咸水魚[/quote]

對呀!咸水魚好味D! :em12:
作者: AngusZire    時間: 2004-11-21 10:03:37

[quote:414ab21ee2="H&H"]我只是剛剛學養咸水魚[/quote]

Me too
作者: dracula    時間: 2004-11-21 21:50:37     標題: Re: 養魚!

[quote:a6e1ecbe26="Johnny Lung"]:em19:
請問大家屋企有無養魚呀? 我屋企養咗十幾條七彩神仙 大家得閒研究研究.[/quote]

係咩七彩?? 有冇散魚仔??
作者: bikbark    時間: 2004-11-21 22:46:52

[quote:6c972385ca="H&H"]我只是剛剛學養咸水魚[/quote]
hales依家都有養鹹水魚,仲諗緊會唔會o係rc養
作者: hales    時間: 2004-11-21 22:51:52

[quote:d8dc8e2d49="H&H"]我只是剛剛學養咸水魚[/quote]
養咸水魚好玩阿~
器材特別多..
學問特別多~
而且學到既野都特別多咖~
作者: H and H    時間: 2004-11-22 13:14:16

[quote:fa2fd1acb6="hales"][quote:fa2fd1acb6="H&H"]我只是剛剛學養咸水魚[/quote]
養咸水魚好玩阿~
器材特別多..
學問特別多~
而且學到既野都特別多咖~[/quote]

係呀真係同你講既一樣絕對有同感 不過我只用基本器材養D平價魚仔玩下咋 估缸好細等我pro D 或者會換個大D玩下 有時間來睇下我個缸仔 比D意見我oY

現在估計應完成開缸 我暫只養左5條魚 有幾條係開缸魚 有條叫帆吊...

另有條唔知叫咩 因我唔識D魚 應該係蝶類或仙類 橙白色間紋 近尾上有黑圈 尖咀既 都養左成兩個禮拜 但我唔見佢食野只見佢搵野食但見到D野又唔食 好奇怪! 但又好生猛下.... 唔知佢係咪唔食乾蝦仔呢
作者: saml    時間: 2004-11-22 13:57:51

我也是養七彩的。有機會互相到大家家裏研究研究吧。  

http://www.heungto.edu.hk/nucleus/index.php?itemid=191&catid=9
作者: diedsee    時間: 2004-11-22 14:21:18

嘩 好多人養咸水魚
我都想 因為好靚
但我男朋友話養咸水魚好煩 而且唔識
所以養返淡水
不過第一缸十幾條魚 死淨三條
所以家陣只養紅寶石+狗仔鯨+清道夫
作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-22 17:19:38     標題: Re: 養魚!

[quote:d9ba0b45d2="dracula"][quote:d9ba0b45d2="Johnny Lung"]:em19:
請問大家屋企有無養魚呀? 我屋企養咗十幾條七彩神仙 大家得閒研究研究.[/quote]

係咩七彩?? 有冇散魚仔??[/quote]

有呀 ! Send 啲相俾你睇吓啦!
http://community.webshots.com/photo/220921256/220923055jlEhXj
作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-22 17:32:05

[quote:eeaa5141f0="saml"]我也是養七彩的。有機會互相到大家家裏研究研究吧。  

http://www.heungto.edu.hk/nucleus/index.php?itemid=191&catid=9[/quote]

Wor its very healthy ah  咁你有無散魚仔呀?

這是我的仔仔女女:
http://community.webshots.com/photo/220921256/220923055jlEhXj
作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-22 21:23:57

Saml:

請問邊個牌子暖管好呀 我之前買嗰啲 用用吓就入水 有水氣.
作者: leemoksau    時間: 2004-11-22 21:32:44

食唔食得o架﹖
作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-22 21:36:29

你話啲魚?
作者: leemoksau    時間: 2004-11-22 21:46:57

唔通話魚糧咩﹖
作者: dracula    時間: 2004-11-22 21:50:14

[quote:39e61efe28="leemoksau"]唔通話魚糧咩﹖[/quote]

緊係食得啦~ 炸就最好~  :mrgreen:
作者: Robert    時間: 2004-11-22 21:51:05

[quote:457e62410b="leemoksau"]唔通話魚糧咩﹖[/quote]
喂!妳好肚餓呀???

妳去問o下伯爵有冇血漿剩! :em17:
作者: dracula    時間: 2004-11-22 21:56:41

我邊有~ 沉晚自隊o左一支血漿(紅酒) 而家想飲都冇~ 問 R&M 囉住 D 紅威寶頂住當先啦~
話時話有冇人玩咸水好 PRO o架? 因為有o野想幫忙
作者: leemoksau    時間: 2004-11-22 22:18:42

[quote:2c3a9ed4a0="R & M"][quote:2c3a9ed4a0="leemoksau"]唔通話魚糧咩﹖[/quote]
喂!妳好肚餓呀???

妳去問o下伯爵有冇血漿剩! :em17:[/quote]
血漿我都有﹐留o左支俾你。
作者: leemoksau    時間: 2004-11-22 22:20:51

[quote:1214786748="dracula"]我邊有~ 沉晚自隊o左一支血漿(紅酒) 而家想飲都冇~ 問 R&M 囉住 D 紅威寶頂住當先啦~[/quote]
如果你唔係好飲得 :em11: ﹐就係浪費酒 :em20: 。
我自對一支會人事不醒。 :mrgreen:
作者: hales    時間: 2004-11-22 22:21:28

[quote:a54604de40="H&H"][quote:a54604de40="hales"][quote:a54604de40="H&H"]我只是剛剛學養咸水魚[/quote]
養咸水魚好玩阿~
器材特別多..
學問特別多~

係呀真係同你講既一樣絕對有同感 不過我只用基本器材養D平價魚仔玩下咋 估缸好細等我pro D 或者會換個大D玩下 有時間來睇下我個缸仔 比D意見我oY

現在估計應完成開缸 我暫只養左5條魚 有幾條係開缸魚 有條叫帆吊...

另有條唔知叫咩 因我唔識D魚 應該係蝶類或仙類 橙白色間紋 近尾上有黑圈 尖咀既 都養左成兩個禮拜 但我唔見佢食野只見佢搵野食但見到D野又唔食 好奇怪! 但又好生猛下.... 唔知佢係咪唔食乾蝦仔呢[/quote]

其實咸水細缸養唔到... :em05: 最少最少都要24吋(150公升)既缸先得..
其實呢..細缸既難度比大缸高好多咖....原因係細缸o的水質既變化會大好多
比較難keep到o的水質好..

係呢..你個缸set左幾耐?
嗯..帆吊...... :em03:
開缸唔好用倒吊類來開..因為倒吊類既魚都算是比較難養而且對水質要求會高少少
橙白色間紋 近尾上有黑圈係個咀尖尖地長長地 應該係人字蝶 其實..
開缸都係唔好養蝶科住...嘿~因為蝶科比倒吊更難搞有時會好地地突然死俾你睇..
嗯..新魚除了最無性格既"摩"類之外最大考驗(也很講你好唔好彩)亦最易叫人
放棄的地方就是要o的魚開口食野...因為o的魚都是野生又長期運送
轉缸等等所以都被嚇到唔食野因為佢地真係怕所以先唔開口等佢地定左水
缸內也要有安全的地方俾佢地萬一嚇到既時候有的走鬼慢慢放下心頭就會
開口的了

但有些魚是要引佢地食野的因為佢地細個果時都係食野生食物大多數都係
石頭上既微生物但係去到你屋企變左要食乾糧所以佢地一時之間都
唔知道你放落去既野原來係食物..所以你需要"順糧"..先俾o的天然o的既野食佢
慢慢再混合天然食物+乾糧(也可以用蝦汁再加o的乾糧上去吸哂o的汁再風乾)
然後慢慢把天然食物減少直到單放乾糧都食就ok咖喇

如果缸內已經有魚既話再放新魚就更加要在缸內先用個"籬"隔開條新魚
等新舊魚都亙不相見教好條新魚食野之後先放出黎..如果唔係既話
新魚唔熟習環境會唔夠o的舊魚搶食就餓死咖喇..

不過買新魚之前要先搵搵資料因為咸水魚唔可以亂放魚..
放先放後次序唔o岩既話會搞出魚命...因為咸水魚既地域感超強的..
新魚唔知頭唔知路落到缸好可能會被o的舊魚追打到跳缸...~"~
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-11-23 23:56:22

[quote:583e8b3dc8="leemoksau"]食唔食得o架﹖[/quote]

你想清蒸定系油泡 :?:
作者: leemoksau    時間: 2004-11-23 23:59:15

刺身
作者: dick queenie    時間: 2004-11-24 00:08:15

炸魚皮都幾好味!

q.
作者: Billy    時間: 2004-11-24 11:29:46

講養魚變o左講食魚......
:em17:  :em17:  :em17:
作者: H and H    時間: 2004-11-24 13:14:03

[quote:d9be48186b="hales"][quote:d9be48186b="H&H"][quote:d9be48186b="hales"][quote:d9be48186b="H&H"]我只是剛剛學養咸水魚[/quote]
養咸水魚好玩阿~
器材特別多..
學問特別多~

另有條唔知叫咩 因我唔識D魚 應該係蝶類或仙類 橙白色間紋 近尾上有黑圈 尖咀既 都養左成兩個禮拜 但我唔見佢食野只見佢搵野食但見到D野又唔食 好奇怪! 但又好生猛下.... 唔知佢係咪唔食乾蝦仔呢[/quote]

其實咸水細缸養唔到... :em05: 最少最少都要24吋(150公升)既缸先得..
其實呢..細缸既難度比大缸高好多咖....原因係細缸o的水質既變化會大好多
比較難keep到o的水質好..

係呢..你個缸set左幾耐?
嗯..帆吊...... :em03:
開缸唔好用倒吊類來開..因為倒吊類既魚都算是比較難養而且對水質要求會高少少
橙白色間紋 近尾上有黑圈係個咀尖尖地長長地 應該係人字蝶 其實..
開缸都係唔好養蝶科住...嘿~因為蝶科比倒吊更難搞有時會好地地突然死俾你睇..
嗯..新魚除了最無性格既"摩"類之外最大考驗(也很講你好唔好彩)亦最易叫人
放棄的地方就是要o的魚開口食野...因為o的魚都是野生又長期運送
轉缸等等所以都被嚇到唔食野因為佢地真係怕所以先唔開口等佢地定左水
缸內也要有安全的地方俾佢地萬一嚇到既時候有的走鬼慢慢放下心頭就會
開口的了

但有些魚是要引佢地食野的因為佢地細個果時都係食野生食物大多數都係
石頭上既微生物但係去到你屋企變左要食乾糧所以佢地一時之間都
唔知道你放落去既野原來係食物..所以你需要"順糧"..先俾o的天然o的既野食佢
慢慢再混合天然食物+乾糧(也可以用蝦汁再加o的乾糧上去吸哂o的汁再風乾)
然後慢慢把天然食物減少直到單放乾糧都食就ok咖喇

如果缸內已經有魚既話再放新魚就更加要在缸內先用個"籬"隔開條新魚
等新舊魚都亙不相見教好條新魚食野之後先放出黎..如果唔係既話
新魚唔熟習環境會唔夠o的舊魚搶食就餓死咖喇..

不過買新魚之前要先搵搵資料因為咸水魚唔可以亂放魚..
放先放後次序唔o岩既話會搞出魚命...因為咸水魚既地域感超強的..
新魚唔知頭唔知路落到缸好可能會被o的舊魚追打到跳缸...~"~[/quote]

係呀我都係最初用開缸魚到差唔多完成check過D  no2ph等先至try下買蝶&帆吊 條帆吊開左口冇耐剛剛仙遊lu養左兩個多禮拜.
絛蝶呢就越黎越扁...都唔食野又唔死得...都成三個星期...不過應唔挨得幾耐
作者: hales    時間: 2004-11-24 16:23:37

你有冇每日都check NO2和NO3?
其實一開缸就check no2 意義不大因為個缸未有生物..
未有生物即係未有廢物未有廢物就未有NH3/NH4+
未有NH3/NH4+的話就未會開始進行Nitrogen cycle
正因為未開始nitrogen cycle所以更加唔會有Nitrite(no2)
所以一開缸NO2一定都會在Safty level 當你開始放魚後就
然後個nitrogen cycle先開始start NO2就會在數日內狂升...
升到危險level再等你每日都check到紅色level開始懷疑係咪有乜問題
出現的時候..no2既level就突然一夜間變回黃色的safty level..
在此時你要再check一下NO3 (Nitrate)係咪去到25~50個ppm左右
來確認complete nitrogen cycle一共需時一個月左右
不過開缸是有很多方法的包括可以用生物石來開缸很久之前我亦有
諗過用chemical既方法開缸用藥物來模疑有生物在缸內排放廢物不過
一直還沒有實行....~"~

所以一開缸的時候是要每日都check o的水如果唔係可能observe唔到
佢係finish定係未start....

嗯..人字蝶......想問你一下你用乜野乾糧餵魚?
一粒粒果o的? 你試一下用"豐年蝦乾" 先用o的魚缸水整濕o的豐年蝦乾
再用個小夾放少少落去睇睇佢會唔會好o的...如果都係唔食的話試一下用
急凍豐年蝦(記得先溶雪然後用魚缸水沖一沖先放落去..如果成粒冰咁放落缸
的話保証12小時內會生白點病..........然後狂擦腮而死...~"~)
如果都係唔得再試試用新鮮豐年蝦或是用蜆肉 不過唔係咁recommend用活糧
餵食因為好易會帶病菌入缸內...長遠來說是一定要教佢食粒糧..
(更長遠來說是最好開多一個隔離缸新魚回來先在隔離缸養到無病無痛又開
口食野先放返去主缸....)

我屋企果條人字仔都係唔食粒糧的但看到豐年蝦乾就會發神經搶食了

嗯..如果你唔想買到成屋都係魚糧用來做測試的話
我有3種粒糧有豐年蝦乾也有豐年蝦卵(不過你要自己孵...)也有急凍豐年蝦
有需要可以俾少少你試試
作者: dracula    時間: 2004-11-24 20:59:41

H&H....有冇用化氮器?  :?:
作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-24 23:25:44

wawa.......professional !
作者: dracula    時間: 2004-11-24 23:29:39

[quote:4f8093de4b="Johnny Lung"]wawa.......professional ![/quote]

化氮器 = 養咸水魚的基本設備

唔好睇魚街細細缸加個普通過濾就養到咸水魚 因為佢地有大把"靚水"可以換~
作者: Billy    時間: 2004-11-24 23:33:42

[quote:ee3c70d315="dracula"][quote:ee3c70d315="Johnny Lung"]wawa.......professional ![/quote]

唔好睇魚街細細缸加個普通過濾就養到咸水魚 因為佢地有大把"靚水"可以換~[/quote]

原來伯爵係專家.
咸水魚D血好飲D咩....
作者: dracula    時間: 2004-11-24 23:37:52

我真係唔係專家.... 我都想搵個咸水魚專家  :!:
作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-25 01:08:27

我哋淡水魚就無咁多設備  只係換水!
作者: Johnny Lung    時間: 2004-11-25 01:18:23

咸水魚同志  有無相睇呀?
作者: dracula    時間: 2004-11-25 01:30:19

我識有個人佢租一個 700sf 工廠 養o左 6個 6呎長缸o既咸水魚 + 8個 6呎缸o既淡水魚..... 真係好發燒
作者: Billy    時間: 2004-11-25 01:32:27

[quote:91c5bf5bff="dracula"]我識有個人佢租一個 700sf 工廠 養o左 6個 6呎長缸o既咸水魚 + 8個 6呎缸o既淡水魚..... 真係好發燒[/quote]

做生意就真.
我有個朋友以前都係咁...
作者: dracula    時間: 2004-11-25 01:34:26

佢係自己玩~ 因為佢唔係做呢行~
作者: hales    時間: 2004-11-25 17:14:48

[quote:d48bfb34bc="dracula"][quote:d48bfb34bc="Johnny Lung"]wawa.......professional ![/quote]

唔好睇魚街細細缸加個普通過濾就養到咸水魚 因為佢地有大把"靚水"可以換~[/quote]

其實佢地係有大把魚可以換.... :em05:
伯爵你要換skimmer?
作者: dracula    時間: 2004-11-25 22:35:41

[quote:53300d8db9="hales"][quote:53300d8db9="dracula"][quote:53300d8db9="Johnny Lung"]wawa.......professional ![/quote]

伯爵你要換skimmer?[/quote]

唔係呀~ 我都冇養咸水~ 不過我仲諗o緊o係 RC 養淡水定係咸水好~
但係如果賣o既話又要搬多樣~ 所以仲未決定~
作者: hales    時間: 2004-11-26 00:20:41

[quote:ae5a7be934="dracula"][quote:ae5a7be934="hales"][quote:ae5a7be934="dracula"][quote:ae5a7be934="Johnny Lung"]wawa.......professional ![/quote]

伯爵你要換skimmer?[/quote]

唔係呀~ 我都冇養咸水~ 不過我仲諗o緊o係 RC 養淡水定係咸水好~
但係如果賣o既話又要搬多樣~ 所以仲未決定~[/quote]
咸水啦~好玩o的咖~ :em12:  :em12:  :em12:
一個好o的既桶濾+skimmer就夠咖喇(唔養軟體的話..)~~ :em12:  :em12:
不過最好唔好買氣木式skimmer.... :em05:
不過有地方資金又ok當然用滴漏式好 :em12:
作者: dracula    時間: 2004-11-26 00:28:18

如果養咸水我都會用滴漏式+桶濾(or底喉) & 化氮 加多個 O3就仲好~
作者: H and H    時間: 2004-11-26 00:48:14

[quote:6cba2c46c4="hales"]咸水啦~好玩o的咖~ :em12:  :em12:  :em12:
一個好o的既桶濾+skimmer就夠咖喇(唔養軟體的話..)~~ :em12:  :em12:
不過有地方資金又ok當然用滴漏式好 :em12:[/quote]

係呀係呀真係幾好玩咖

我仲未有skimmer 因未知有乜用 普通一個要幾銀呀???

果條橙蝶死左lu 今日返黎發覺得番排骨... :shock: 最後一面都見唔到....

唔知點解養唔到小丑魚
作者: hales    時間: 2004-11-26 00:48:31

你要養軟體??
底喉其實唔係咁好...
如果只養魚不用加O3..用uv燈就夠了@@
作者: dracula    時間: 2004-11-26 01:36:18

[quote:e56f0747ba="hales"]你要養軟體??
底喉其實唔係咁好...
如果只養魚不用加O3..用uv燈就夠了@@[/quote]

咸水有沙底靚 d~ 養倒一缸靚葵又係另一境界~
作者: Billy    時間: 2004-11-26 01:40:29

靚葵是生物缸喇.
重難又另一個境界.
作者: hales    時間: 2004-11-26 01:44:24

[quote:660fb2246a="H&H"][quote:660fb2246a="hales"]咸水啦~好玩o的咖~ :em12:  :em12:  :em12:
不過有地方資金又ok當然用滴漏式好 :em12:[/quote]

係呀係呀真係幾好玩咖

我仲未有skimmer 因未知有乜用 普通一個要幾銀呀???

果條橙蝶死左lu 今日返黎發覺得番排骨... :shock: 最後一面都見唔到....

唔知點解養唔到小丑魚[/quote]
小丑魚其實對水質都幾sensitive 不過都可以試試既..
條人字蝶得番排骨? :em07:
你個缸係咪有其它月會食魚的. :em07:
你有無放生物石?因為我都試過放生物石的時候有隻蟹跟埋o的石黎..
突然有日發現條魚唔見左忽肉..先發現原來隻蟹見佢遊過就夾佢...

skimmer有用阿..主要佢係將水中既protein和微粒打走
普通一個AA牌的話幾十蚊就有但唔係咁好用...
貴既幾千蚊都有..不過先要搞清楚個缸放唔放得落個skimmer...
作者: hales    時間: 2004-11-26 01:47:53

[quote:0136112cbe="dracula"][quote:0136112cbe="hales"]你要養軟體??
底喉其實唔係咁好...
如果只養魚不用加O3..用uv燈就夠了@@[/quote]

咸水有沙底靚 d~ 養倒一缸靚葵又係另一境界~[/quote]
葵唔難養咖都係濾水+skimmer就ok咖喇不過要注意濾水器有可能會
將隻葵吸死..如果海葵死了就好大件事...缸水會臭哂濁哂... :em07:

沙底如果只係打算靚o的少少地放一兩吋就夠了
底喉架之所以唔好就係因為好易塞..塞左就要反缸..就好麻煩了
如果用滴漏就唔需要用底喉了...
作者: dracula    時間: 2004-11-26 01:51:09

hales 有冇用沙樽??
作者: hales    時間: 2004-11-26 02:00:34

[quote:60fb487d71="dracula"]hales 有冇用沙樽??[/quote]
我無用沙樽因為我個缸細.....
沙樽既作用其實只係增加個surface ares等多o的denitriflying bacteria
可以生長增加濾水既efficiency因為我個過濾已經夠我個缸用所以過多
既過濾面積是沒有作用的..因為魚少廢物少bacteria無食物亦唔會生長
多出來的面積只會浪費不會有益菌生長..
但沙樽有一個危險性萬一停電就大穫了(這亦是底喉架的一大缺點)

我個缸係用一個濾桶+潛水泵推動的skimmer再加上我個缸行DSB的.. :em05:
作者: AngusZire    時間: 2004-11-27 01:41:00

[quote:ba678af461="hales"][quote:ba678af461="dracula"]hales 有冇用沙樽??[/quote]
我無用沙樽因為我個缸細.....
沙樽既作用其實只係增加個surface ares等多o的denitriflying bacteria
可以生長增加濾水既efficiency因為我個過濾已經夠我個缸用所以過多
既過濾面積是沒有作用的..因為魚少廢物少bacteria無食物亦唔會生長
多出來的面積只會浪費不會有益菌生長..
但沙樽有一個危險性萬一停電就大穫了(這亦是底喉架的一大缺點)

我個缸係用一個濾桶+潛水泵推動的skimmer再加上我個缸行DSB的.. :em05:[/quote]

Hi Hales

You are so professional ar! I just have my tank last night and feel difficult to start it up!

Ah just seeing the same name "Hales" in other discussion group for saltfish is that you? hehe

AngusZire

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2