藍澄灣業主社群

標題: 大家一齊考考眼力 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-11-19 13:49:55     標題: 大家一齊考考眼力

3D 立體圖
作者: stephenyeong    時間: 2004-11-19 15:52:04

so easy  :em12:
作者: dick queenie    時間: 2004-11-19 16:18:24

第一個係.....求婚
第二個係.....四方體裡面有個叉
第三個.....類似亞洲電視....

好玩....
作者: 小恐龍    時間: 2004-11-19 16:26:09

[quote:58dc73cdb2="stephenyeong"]so easy  :em12:[/quote]

而且 圖形沒意思
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-20 00:00:02

我都睇到啦.. 好得意.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-20 10:42:31

http://www.ctrl-c.liu.se/ftp/IMAGES/3D/
作者: H and H    時間: 2004-11-20 12:17:25

我從來都睇唔出呢d野架 點解?
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-20 14:10:22

將支筆放在畫中間望住約10秒. 然後斬眼5次 便會看到.
作者: Tomato    時間: 2004-11-20 18:20:38

[quote:db8fd5b041="H&H"]我從來都睇唔出呢d野架 點解?[/quote]

我都係睇唔到........
作者: dick queenie    時間: 2004-11-21 11:46:21

[quote:36a943e62a="Tomato"][quote:36a943e62a="H&H"]我從來都睇唔出呢d野架 點解?[/quote]

我都係睇唔到........[/quote]

我都係 :?:

q.
作者: Crystal    時間: 2004-11-21 14:43:46

[quote:bc1221ba4b="H&H"]我從來都睇唔出呢d野架 點解?[/quote]me too..... ops:  :?:  :?:
作者: H and H    時間: 2004-11-22 12:58:32

[quote:795832ab3b="Jess&Burns"]將支筆放在畫中間望住約10秒. 然後斬眼5次 便會看到.[/quote]都係唔得既 我對眼有問題?????
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-22 15:18:35

好. 我再詳細d 講一次.

將支筆放在畫中間
- 筆與畫距離約4-5cm , 而你的眼睛與筆的距離約1.5個手掌位 
- 水平望住支筆, 同時眼尾望住張畫( 記住焦點仍然在筆上 ) 約10- 20秒.
你會覺得有點眼花. 於是斬幾下眼 畫中的3d 圖便會浮出來.

有些人真的是看不到的 eg: burn burn . 因為他有遠視. 而且有lazy eye.
作者: bikbark    時間: 2004-11-22 16:06:03

我用o既方法係﹐定眼望住幅圖一陣﹐然後out-focus (唔知點形容﹐總之好似變焦)﹐跟住就會睇到啦
作者: stephenyeong    時間: 2004-11-22 23:18:12

[quote:380935f5fa="bikbark"]我用o既方法係﹐定眼望住幅圖一陣﹐然後out-focus (唔知點形容﹐總之好似變焦)﹐跟住就會睇到啦[/quote]

好似發白日夢那種out-focus.
又或者infinity focus.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-11-22 23:21:40

當大家開工開始 hub 眼訓既時候試下,睇下得吾得! :em17:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2