藍澄灣業主社群

標題: 結婚展後 [打印本頁]

作者: FireFire    時間: 2004-11-9 13:51:51     標題: 結婚展後

上星期六去過結婚展...發覺已經有好多酒店/樓.... 滿晒 先前仲以為預一年時間預備差不多點知...... : 下年仲要係盲年...乜都可以咁full架.....
因為原先都係諗住下年年尾結婚所以而家要再遲多2-3個月都冇所謂...
咁就有多d時間儲$$$ ...  :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2004-11-9 13:58:45     標題: Re: 結婚展後

[quote:fb27e4f409="Mr. & Mrs. FireFire"]上星期六去過結婚展...發覺已經有好多酒店/樓.... 滿晒 先前仲以為預一年時間預備差不多點知...... : 下年仲要係盲年...乜都可以咁full架.....
因為原先都係諗住下年年尾結婚所以而家要再遲多2-3個月都冇所謂...
咁就有多d時間儲$$$ ...  :mrgreen:[/quote]

你有冇咩指定要求,如min 抬數、地區或地點、Burget、日期,睇下幫唔幫到你! :wink:    我都有D朋友係酒店做。
作者: P女    時間: 2004-11-9 14:02:39

今年係好年 好多酒店酒樓都full左 我今年年頭book 都好難book到
所以我諗上年打算結婚d人要等到今年至擺酒掛
作者: FireFire    時間: 2004-11-9 14:03:01     標題: Re: 結婚展後

[quote:ad73fc1d43="grassman"]

你有冇咩指定要求,如min 抬數、地區或地點、Burget、日期,睇下幫唔幫到你! :wink:    我都有D朋友係酒店做。[/quote]
thx~~~~grassman...
之後都擇左啦.....但就要去到06年初... :
作者: Billy    時間: 2004-11-9 14:08:37     標題: Re: 結婚展後

[quote:3803c9e680="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:3803c9e680="grassman"]

你有冇咩指定要求,如min 抬數、地區或地點、Burget、日期,睇下幫唔幫到你! :wink:    我都有D朋友係酒店做。[/quote]
之後都擇左啦.....但就要去到06年初... :[/quote]

嘩要咁耐o架.
重有咩要注意o架.
作者: grassman    時間: 2004-11-9 14:09:55     標題: Re: 結婚展後

[quote:0c50f241c3="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:0c50f241c3="grassman"]

之後都擇左啦.....但就要去到06年初... :[/quote]

你係咪酒店擺,記著sign contact之前firm哂所有offer,寫落contact到,因之後冇人會采你(新要求),要求要主動提出。 :x
作者: FireFire    時間: 2004-11-9 17:26:29     標題: Re: 結婚展後

[quote:8dd21727f3="Billy"]嘩要咁耐o架.
重有咩要注意o架.[/quote]
酒水...椅套...包場.......etc  :!:

[quote:8dd21727f3="grassman"]你係咪酒店擺,記著sign contact之前firm哂所有offer,寫落contact到,因之後冇人會采你(新要求),要求要主動提出。 :x[/quote]

grassman想問一問你老婆知唔知06年2月有乜野好日子...
作者: bikbark    時間: 2004-11-9 17:39:28

嘩﹐火火﹐乜你o地搞晒啦﹐果然有planning呀!
作者: FireFire    時間: 2004-11-9 18:56:35

[quote:38ed145a7b="bikbark"]嘩﹐火火﹐乜你o地搞晒啦﹐果然有planning呀![/quote]
其實只係搞左酒家....映相果d仲未搞...
作者: grassman    時間: 2004-11-9 19:45:53

[quote:6c612e99dc="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:6c612e99dc="Billy"]嘩要咁耐o架.
酒水...椅套...包場.......etc  :!:[/quote]

仲有泊車位、泊車時數、生果盤、交場時間…  呢D都係可Bargan既地方!

[quote:6c612e99dc="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:6c612e99dc="grassman"]你係咪酒店擺,記著sign contact之前firm哂所有offer,寫落contact到,因之後冇人會采你(新要求),要求要主動提出。 :x[/quote]

grassman想問一問你老婆知唔知06年2月有乜野好日子...[/quote]

你咪book o左酒席law!  Mud 仲未定日子咩?  
2月有好多選擇,Date 4 7 10 11 16 22 23 25 28。   4 11 25就係星期六黎!

[quote:6c612e99dc="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:6c612e99dc="bikbark"]嘩﹐火火﹐乜你o地搞晒啦﹐果然有planning呀![/quote]
其實只係搞左酒家....映相果d仲未搞... [/quote]

多提一聲,因為2005是盲年,好多人都等2006,所以2006年2月(農曆一月)勁多人結婚! 因此如果你準備影相的話,請注意: 1)會拍外景的,最遲在9月中,天氣開始轉涼,會舒服D!  而且外景拍攝易受天氣影響,可能要改期數次才完成。   2)只拍studio的,最好在7、8月,多D時間睇相同執漏。 因為大部分人都集中10、11、12月影相,影樓勁忙,Quality同Lead Time都冇咁容易控制!
作者: FireFire    時間: 2004-11-9 20:04:02

唔該grassman............... :mrgreen:
作者: bunnud    時間: 2004-11-9 21:18:01

[quote:4dd941bf2b="grassman"][quote:4dd941bf2b="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:4dd941bf2b="Billy"]嘩要咁耐o架.
酒水...椅套...包場.......etc  :!:[/quote]

仲有泊車位、泊車時數、生果盤、交場時間…  呢D都係可Bargan既地方!

[/quote]

仲有backdrop decoration 結婚蛋糕 餐前小吃 開瓶費 雞尾酒 轎車接送 蜜月套房(有咁高級upgrade到最高級 late check out) 舞台 音响 請帖 嘉賓提名冊......
作者: Billy    時間: 2004-11-9 23:01:06

[quote:f2261fb39e="bunnud"][quote:f2261fb39e="grassman"][quote:f2261fb39e="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:f2261fb39e="Billy"]嘩要咁耐o架.

[/quote]

仲有backdrop decoration 結婚蛋糕 餐前小吃 開瓶費 雞尾酒 轎車接送 蜜月套房(有咁高級upgrade到最高級 late check out) 舞台 音响 請帖 嘉賓提名冊......[/quote]

嘩咩咁多野架. 咪煩死.
其實有冇人做一d notecheck list 可以參考o下.
又或者有d書有講o架.
作者: Robert    時間: 2004-11-9 23:56:31

我有一份 check list,但不知是否所有資料都齊全;邊個要請報名!

但我放了在公司,要的話明日先有!
作者: Billy    時間: 2004-11-9 23:59:13

pm我唔該. :em14:
作者: andy and phy    時間: 2004-11-10 11:18:54

R&M

我都想要份checklist 請pm我 thanks!

Andy & Phy
作者: YY and KC    時間: 2004-11-10 11:30:32

R&M 我都想要呀 唔該pm俾我丫.....thx.

唉 火火提到 睇完婚紗展先知 d酒席禁爆......我地咪又係禁囉 攪到我呢幾日都不斷打電話 個人都好煩躁 你地知啦 擇日真係好難 又話雙方父母同我地兩個既生日月份唔得 清明重陽鬼節又唔得 好啦 終於搵到個得既月份 又爆到阿媽都唔認得......唉........

依家我都未book到酒席 呢幾日真係攪到我六神無主!!!
作者: eric_818    時間: 2004-11-10 11:40:07

R&M

我又想要. ops:

Thanks.  :wink:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-10 11:59:03

前兩個星期 我幫人做姊妹 她有份round down 內容很有用的.
upload 給大家參考下.
作者: Wing and Eva    時間: 2004-11-10 12:14:26

Our situation as same as 火火  :roll:  So many many many...... trouble things need to do. :cry:
作者: Billy    時間: 2004-11-10 12:58:25

[quote:49be4cab85="YY & KC"]又話雙方父母同我地兩個既生日月份唔得[/quote]

YY&KC 有個問題.
生日月份係指西曆定農曆呀唔該.
作者: Robert    時間: 2004-11-10 14:17:53

不好意思,咁遲先回覆大家 :em14:

火火﹑Billy﹑andy&phy﹑YY & KC 及 eric_818 我已 PM 您們,請查看私人訊息!

:em02:
作者: eric_818    時間: 2004-11-10 15:49:07

收到

thanks!
作者: H and H    時間: 2004-11-10 16:09:00

Sorry R&M

would you please also PM the checklist to me thanks
作者: Robert    時間: 2004-11-10 18:02:43

H&H︰

OK!

若果其他鄰居有興趣要的話,請直接 PM 您的 email address 給我!
好讓我能更快 send 給您們,勞煩晒! :em02:
作者: YY and KC    時間: 2004-11-10 22:15:04

Billy

唔可以撞既係舊曆 不過呢d野 各處鄉村各處例 我上網睇過 有d人就話 只要唔撞果一日已經ok 但我阿爸阿媽就堅持成個月都唔淮囉.......唉 總之我依家就煩啦....... :em18:
作者: Ho and Serene    時間: 2004-11-10 23:06:30

[quote="R & M"]我有一份 check list,但不知是否所有資料都齊全;邊個要請報名!

但我放了在公司,要的話明日先有![/quot

R & M 我都想要一份 可唔可以pm俾我.

Thanks!
作者: Robert    時間: 2004-11-10 23:29:36

Ho & Serene︰

OK!
作者: andy and phy    時間: 2004-11-11 10:57:42

R & M

已經pm o左比你 thanks!!!

Andy & Phy
作者: Pooh Pooh    時間: 2004-11-11 23:28:35

[quote:9bb0e19985="R & M"]我有一份 check list,但不知是否所有資料都齊全;邊個要請報名!

但我放了在公司,要的話明日先有![/quote]

Please PM to me many many many thanks.... ops:
作者: Robert    時間: 2004-11-11 23:34:45

Pooh Pooh︰

OK!
作者: Jojo    時間: 2004-11-12 23:22:09

Try to contact "Convention & Exhibition" Centre I have checked this venue before seems still have some Saturday and Sunday available.  Very good environment and the Banqueting people very helpful.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2