藍澄灣業主社群

標題: 有冇人知這是什麼? [打印本頁]

作者: wychan    時間: 2003-8-19 18:44:09     標題: 有冇人知這是什麼?

有冇專業人仕 engineer 知道 I II III IV V VI VII 是什麼?
作者: wicyh    時間: 2003-8-19 18:55:13

我唔係專業 不過試下答:
IV 天井
III VII 熱水爐
VI 防煙門
II IV  :?:  :?:
作者: diedsee    時間: 2003-8-19 18:58:11

V...係...
後樓梯點都要有隻窗,通風
TOUCH WOOD....發生火驚唔會焗死
作者: v and t    時間: 2003-8-19 18:59:36

II & IV 應該係喉管位
作者: wicyh    時間: 2003-8-19 19:03:35

IV 會唔會係水錶房
作者: Sharan    時間: 2003-8-19 19:22:57

我估

I係無嘢,因為C同D室的廚房窗對開
IIIIIVII係P.D.喎,唔知係咩
VI係樓梯入口
IV係電錶房
作者: v and t    時間: 2003-8-19 19:27:30

sorry 睇完樓書 IV係電錶房
作者: hales    時間: 2003-8-19 19:51:19

[quote:1904ac2d87="Sharan"]我估

VI係樓梯入口
IV係電錶房[/quote]
I 應該只係天井
P.D.係風喉位
作者: wychan    時間: 2003-8-19 20:57:16

很有趣,大家有d似現猜迷遊戲。唔知邊個估中晒呢?
作者: wychan    時間: 2003-8-19 21:00:21

[quote:a2c90baf25="hales"][quote:a2c90baf25="Sharan"]我估

VI係樓梯入口
I 應該只係天井
P.D.係風喉位[/quote]

I. 無嘢點解有個外框?
PD係風喉位,是否鮮風槽?
作者: hales    時間: 2003-8-19 21:04:39

無野整外框極有可能係用黎遮住o的排水喉 廁所水喉等等既野
照睇應該係排氣
作者: wicyh    時間: 2003-8-19 21:08:44

[quote:c41674969e="wychan"][quote:c41674969e="hales"][quote:c41674969e="Sharan"]我估

VI係樓梯入口
I 應該只係天井
P.D.係風喉位[/quote]

I. 無嘢點解有個外框?
PD係風喉位,是否鮮風槽?[/quote]

鮮風槽點會係果d位置 :em16:
作者: Sharan    時間: 2003-8-19 21:25:22

I 嗰幅牆應該係裝飾
作者: wychan    時間: 2003-8-19 21:30:03

咁可唔可以係牆入面的空間內晾衣呢?
作者: Ray    時間: 2003-8-19 21:32:50

I) seems outdoor decoration
II) is pipe duct  and primary air duct (ie fresh air duct)
III) is pipe duct
IV) is electrical and mechanical room
V) seems outdoor decoration; the rectangular box next to E&M room seems rubbish collocation duct.
VI) is telephone duct and HR (hose reel)
VII) is pipe duct.
作者: hales    時間: 2003-8-19 21:38:47

o下?? 如果係我 我情願都係留響屋企晾衫好過...原因有三
1. 果個係廚房窗外 廚房個窗都幾高 又有廚櫃左住申o的衫出去難度好高.
2. 都係因為果個係廚房窗位又係抽油煙機出口位(理論上) 留下煮飯o的油煙谷哂上黎o的衫仲得了..
3. 牆外既地方事實上係唔俾裝野上去 一黎公契有明文規定 二來亦屬於非法改建..
作者: wychan    時間: 2003-8-19 21:42:21

[quote:458af3ad78="hales"]o下?? 如果係我 我情願都係留響屋企晾衫好過...原因有三
1. 果個係廚房窗外 廚房個窗都幾高 又有廚櫃左住申o的衫出去難度好高.
2. 都係因為果個係廚房窗位又係抽油煙機出口位(理論上) 留下煮飯o的油煙谷哂上黎o的衫仲得了..
3. 牆外既地方事實上係唔俾裝野上去 一黎公契有明文規定 二來亦屬於非法改建..[/quote]

又冇計 :?:  :em05:
作者: Ray    時間: 2003-8-19 21:48:16

IV 唔係水錶房 水錶房 in between L3 lift and VI.
作者: Kiliyan    時間: 2003-8-20 11:02:20

e....H室細房既窗台同G室既Kitchen窗0係正隔離既.... :cry:
咁咪好大油煙?! :?:
作者: Sharan    時間: 2003-8-20 11:22:05

係喎 :em03:

不過以現時的設計,個抽油煙機條喉無出到街,油煙都係自己食返 :em01:
作者: Solskjaer    時間: 2003-8-20 11:53:02

[quote:320525f40f="Kiliyan"]e....H室細房既窗台同G室既Kitchen窗0係正隔離既.... :cry:
咁咪好大油煙?! :?:[/quote]
係呀!我都好擔心呢個問題?因AH單位細房對正BG單位既kitchen.
作者: Maggie Johny    時間: 2003-8-20 20:28:29

[quote:b036566909="Solskjaer"][quote:b036566909="Kiliyan"]e....H室細房既窗台同G室既Kitchen窗0係正隔離既.... :cry:
係呀!我都好擔心呢個問題?因AH單位細房對正BG單位既kitchen.[/quote]

可憐既我仲諗緊搵細房做主人房.... 會唔會晚晚發夢都流晒口水呢? :mrgreen:
作者: Solskjaer    時間: 2003-8-21 01:10:26

[quote:7420edf7f3="Maggie&Johny"][quote:7420edf7f3="Solskjaer"][quote:7420edf7f3="Kiliyan"]e....H室細房既窗台同G室既Kitchen窗0係正隔離既.... :cry:
係呀!我都好擔心呢個問題?因AH單位細房對正BG單位既kitchen.[/quote]

可憐既我仲諗緊搵細房做主人房.... 會唔會晚晚發夢都流晒口水呢? :mrgreen:[/quote]
係呀真的對得好應呀!
作者: Solskjaer    時間: 2003-8-21 01:22:59

G/H單位相片
見到G單位廚房窗門對正H單位細房.仲可能影響到部冷氣機 :cry:
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2003-8-21 13:31:22

[quote:f449fa9f99="Sharan"]係喎 :em03:

不過以現時的設計,個抽油煙機條喉無出到街,油煙都係自己食返 :em01:[/quote]
喵~
咁D油煙去o左邊?? :?:
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-21 13:47:55

咁唯有希望隔離個單位係冇飯家庭啦...........如果唔係就長期都唔開得窗~~~~~~
作者: saga    時間: 2003-8-21 14:29:57

[quote:a73c2a1cd7="貓貓仔&貓貓女"]喵~
咁D油煙去o左邊?? :?:[/quote]

So call "Fresh air supply and Ventilation system"
作者: Ray    時間: 2003-8-21 15:36:28

The outdoor unit is only for cold down room temperature fresh air is separated from primary air unit in the roof.

Air flow of kitchen exhaust is just a little. So not much affect.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2