藍澄灣業主社群

標題: 搵唔搵到你個名呀? [打印本頁]

作者: H and H    時間: 2004-10-28 17:03:13     標題: 搵唔搵到你個名呀?

香港芳名譜
統計了三萬個香港人的名字,得出這個結果,代表著香港最常見的名字,在這

3927 個名字之中,一定有你認識的人。

http://input.foruto.com/compare/dl/hknames.htm
作者: H and H    時間: 2004-10-28 17:03:39

有我份呀!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-28 17:35:25

無我喎... burn burn 都無.... 唔通個名好特別?
作者: leemoksau    時間: 2004-10-28 17:46:21

一定冇我份。
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-28 17:49:15

[quote:ba84910569="leemoksau"]一定冇我份。[/quote]

我以前真係有個朋友 佢姓莫 名愁.
作者: leemoksau    時間: 2004-10-28 17:52:42

香港好少單名o既。
作者: P女    時間: 2004-10-28 17:53:51

我都搵到我個名
但P仔個名就搵唔到
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-28 18:03:08

[quote:72377d97cd="leemoksau"]香港好少單名o既。[/quote]

係呀... 幾特別.

我妹妹叫: 珮珮\r

我叫....唔講啦~自已估啦~

講起名 諗起一套戲的劇情. 大致係咁既...

周星馳: 你叫咩名?
宗仔: 吳廣得.
周星馳: 點解唔講得?咁妳又叫咩名? ( 望住鐘麗鍉)
鐘麗鍉: 吳青楚.
周星馳: 咁算啦. ( 苦腦地 )
作者: Robert    時間: 2004-10-28 18:18:14

我有個舅父個名叫︰吳彼得<------講真。
作者: FireFire    時間: 2004-10-28 18:25:44

有我同火太份呀..... :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2004-10-28 19:08:57

一舊磚頭掉落街都可能扎死幾個同我同名既人!
作者: alankle    時間: 2004-10-28 19:19:19

我無呀~~~
我老婆都無呀~~~
作者: Tomato    時間: 2004-10-28 19:29:20

我個名有呀~~
我個佬無..... :em05:
作者: Ricky and Carol    時間: 2004-10-28 22:51:10

我都榜上有名....有四十幾個人....好common..... :
作者: bikbark    時間: 2004-10-28 23:15:57

我有但hales無
但係睇到前面多人用o既名,真係似同自己一齊長大o既人名,好有親切感!
作者: Billy    時間: 2004-10-28 23:22:43

我就找唔到. 我女友個名就有 重15"team".
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-10-28 23:25:56

[quote:71baea98d3="Billy"]我就找唔到. 我女友就有 重15個"team". [/quote]

嘩!有 15 個女友喎! :shock:
作者: Ricky and Carol    時間: 2004-10-28 23:34:27

[quote:9a63dc9e03="Jeffrey & Shirley"][quote:9a63dc9e03="Billy"]我就找唔到. 我女友就有 重15個"team". [/quote]

嘩!有 15 個女友喎! :shock:[/quote]

嘩...好利害呀...每日陪一個女友..都要用兩個星期加一日先掂.... :
作者: Billy    時間: 2004-10-28 23:36:31

[quote:ffe49fb148="Jeffrey & Shirley"][quote:ffe49fb148="Billy"]我就找唔到. 我女友就有 重15個"team". [/quote]

嘩!有 15 個女友喎! :shock:[/quote]

我都想.
有第二個都隨時要落地獄呀.
重要係極刑果隻. :em03:
作者: BLUE    時間: 2004-10-29 17:16:59

我搵晤到 ....
作者: H and H    時間: 2004-10-29 23:28:36

我個名一開個website就已經見到 幾鬼common
作者: kam1100    時間: 2004-10-29 23:30:51

我發覺最初d名同我好多friends相同wor.   會唔會幾十年前興呢? :mrgreen:
作者: P女    時間: 2004-10-29 23:54:04

[quote:3255f8d085="H&H"]我個名一開個website就已經見到 幾鬼common[/quote]

你叫嘉欣?
作者: H and H    時間: 2004-10-30 00:17:34

[quote:bba1e19947="女"][quote:bba1e19947="H&H"]我個名一開個website就已經見到 幾鬼common[/quote]

你叫嘉欣?[/quote]no heeheeeheee
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-30 09:28:42

我之前睇過相. 佢話名字要common  d 人先會記得你. 好野黎架.:em11:
作者: Billy    時間: 2004-10-30 10:25:31

所以你改名Jessica????
我有好多朋友叫Jessica(o架).
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-30 10:29:56

又唔係因為common 先叫Jessica 既. 不過覺得幾好聽 咪改law. 你個名都好common 姐 --- Billy....比利.
丫... 有無看過一本書叫: [24個比利]
幾好睇架~
作者: Billy    時間: 2004-10-30 10:52:04

[quote:10e877eddd="Jess&Burns"]又唔係因為common 先叫Jessica 既. 不過覺得幾好聽 咪改law. 你個名都好common 姐 --- Billy....比利.
丫... 有無看過一本書叫: [24個比利]
幾好睇架~[/quote]

冇呀.
邊個作o架.
講咩o架.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-30 11:03:30

hmm... 係番譯書黎架. 都幾出名架. 你問d 書店員工 一定知. 聽說有拍成電影. 但名字我不記得了....

呢本書是真人真事.. 而所謂24 個比利. 係因為書中的比利有精神分裂.他是猶太人  在治療他的過程中 醫生發現了他竟然分裂了24 個人格出來! 這些人格會在不同的時間 地點出現 特徵是他們有一些人格所做的事 其他人格並不知道. 所以比利常常都會被人罵他沒有記性及不承認錯誤... 其實原因是他根本不知道自已做過... 很可憐.
作者: Billy    時間: 2004-10-30 11:12:48

[quote:737792571e="Jess&Burns"]hmm... 係番譯書黎架. 都幾出名架. 你問d 書店員工 一定知. 聽說有拍成電影. 但名字我不記得了....

呢本書是真人真事.. 而所謂24 個比利. 係因為書中的比利有精神分裂.他是猶太人  在治療他的過程中 醫生發現了他竟然分裂了24 個人格出來! 這些人格會在不同的時間 地點出現 特徵是他們有一些人格所做的事 其他人格並不知道. 所以比利常常都會被人罵他沒有記性及不承認錯誤... 其實原因是他根本不知道自已做過... 很可憐.[/quote]

好有趣woo!
不過我仲有好多書未睇.
等我記住先.
作者: saga    時間: 2004-11-2 12:20:22     標題: Re: 搵唔搵到你個名呀?

係 www.google.com 打入自己中文名一 search ...
第一個 return result 就係同我有關 ...
其餘所有所有都係其他同名同姓人...

係 www.yahoo.com.hk 打入自己中文名一 search ...
四篇都係自己有關

同我之前查過香港應該有一個同我同名同姓既人 (大我幾廿年)

所以係香港 internet 上 暫時只有我係 search engine 留下足跡 ~~
廿年後 可能我既首位會不保  :wink:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2