藍澄灣業主社群

標題: 大廈管理研討會 [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2004-10-14 02:07:27     標題: 大廈管理研討會

前幾日有位朋友搵我 問我想不想參加大廈管理研討會 我問佢有乜野學架 佢話如果你想做藍澄灣業委會主席 咁你就要參加啦!

佢話係業主委員會裹面 只有主席有的的咁多權力 如果你只係做委員的話 就更加係吃力不討好. 是關你只可以俾意見人地 如果好似$150會所費咁 的業主可能個個搵你反對 但你又無權命令管理人取消收費 到時侯你左右做人難 相信唔使我講都無乜人會爭住做.

但主席就唔同啦 人人都會爭住做 是關不但身份不同 還可以直接約見管理人 連政府有乜事都只會諮詢主席先.

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=4066

現在離舉行業主大會還有幾個月時間 各位有志改進藍澄灣的鄰居 不妨參加這個研討會學習一下.

大 廈 管 理 研 討 會

日 期:  二 零 零 四 年 十 月 三 十 日 (星 期 六 )

時 間:  下 午 二 時 至 五 時

地 點:  葵 涌 興 芳 路 166-174號 葵 興 政 府 合 署 十 樓 會 議 室

活動內容:  由 專 業 人 士 主 講 與 多 層 大 廈 管 理 有 關 課 題

主辦機構:  葵 青 區 議 會

主講者: 大 廈 管 理 專 業 人 士

查 詢:  葵 青 大 廈 管 理 聯 絡 小 組 (電 話 : 2494 4522)

備 註: 名 額 180 名
作者: CSC    時間: 2004-10-14 09:57:21

藍澄灣管理認真差,管理員sleep、睇報紙、傾電話、座頭無人、無禮貌、解答問題唔知、唔關我地事等等…數都數唔晒。
昨晚我打電話到控制室,有個姓(狄)的男人,起初說是他的下屬失職,話會跟進。我地表明態度,以上行為我地有權報警,其下屬會即時被炒,姓狄的話唔關佢事。我聽到這不負責的話,你係上司唔關佢你事,我話要投訴他,他只說好你去投訴我啦。
快D成立業主立案委員會,到時唔駛被人牽著鼻子走。話晒都有權話事。
作者: hales    時間: 2004-10-14 17:45:58

請問由幾時開始管理員吞pop變成了刑事罪因而報警都會受理? :?:
而且呢..又由幾時開始警察開始會干涉私人公司的運作而會命令一
間公司將其員工炒魷?? :?:

以小弟所理解..可能我唔識野啦...
管理公司有人失職的話我地可以投訴該管理公司甚至可以指名道姓投訴
某一位員工但係我地無權決定炒唔炒果個人呢..因為該懷疑失職的員工
是管理公司的職員受薪於管理公司受聘於管理公司而管理公司才是該
位員工的顧主而他不是我們業主的顧員我地無直接發薪給該位員工
而該位員工和我們業主之間並不存在顧主與顧員的關係因而我們和該位員工
之間並不受顧員條例所約束...所以我地亦係沒有權力去...炒他魷魚..

anyway話說回來小弟家在第五座就我自己所見我並沒有見過有管理員
在其工作時間內看報紙傾電話座頭無人..我有見過座頭個control
desk無人坐係道..因為個管理員走左去正門度企...
而so far我對第五座的保安員尚算很滿意 就算我由 L1 入lift上到 L5
都會被保安把電梯按停進來問你是上邊層樓的 証明保安員是絕對有
睇CCTV 無禮貌方面亦唔係好覺喎...出入如果佢認到你亦會同你點頭
解答問題佢唔知亦要睇你問佢乜野啦..他的職責是從事保安員工作
我唔會expect佢會係通天繞乜都答到你囉..正如你唔會去問一個警察
政府今年會唔會加稅咖嘛...right?
作者: simon_lhy    時間: 2004-10-14 17:57:12

[quote:3d37e87f71="hales"]請問由幾時開始管理員吞pop變成了刑事罪因而報警都會受理? :?:
而且呢..又由幾時開始警察開始會干涉私人公司的運作而會命令一
間公司將其員工炒魷?? :?:

以小弟所理解..可能我唔識野啦...
管理公司有人失職的話我地可以投訴該管理公司甚至可以指名道姓投訴
某一位員工但係我地無權決定炒唔炒果個人呢..因為該懷疑失職的員工
是管理公司的職員受薪於管理公司受聘於管理公司而管理公司才是該
位員工的顧主而他不是我們業主的顧員我地無直接發薪給該位員工
而該位員工和我們業主之間並不存在顧主與顧員的關係因而我們和該位員工
之間並不受顧員條例所約束...所以我地亦係沒有權力去...炒他魷魚..

anyway話說回來小弟家在第五座就我自己所見我並沒有見過有管理員
在其工作時間內看報紙傾電話座頭無人..我有見過座頭個control
desk無人坐係道..因為個管理員走左去正門度企...
而so far我對第五座的保安員尚算很滿意 就算我由 L1 入lift上到 L5
都會被保安把電梯按停進來問你是上邊層樓的 証明保安員是絕對有
睇CCTV 無禮貌方面亦唔係好覺喎...出入如果佢認到你亦會同你點頭
解答問題佢唔知亦要睇你問佢乜野啦..他的職責是從事保安員工作
我唔會expect佢會係通天繞乜都答到你囉..正如你唔會去問一個警察
政府今年會唔會加稅咖嘛...right?[/quote]

I don't agree!
前果排,下午2時,仲見到白頭肥佬係control desk 訓覺。我認為要放個人名牌係control desk。
作者: bunnud    時間: 2004-10-14 19:48:05

老實講管理員質素雖然未逹滿分但都尚可接受.
作者: alankle    時間: 2004-10-14 21:27:01

bunnud:
o岩o既 調返轉諗下~~~
如果係我做我都好有可能好似佢地o甘架~~~
因為大家都係"找啖苦飯食姐"~~~
作者: Crystal    時間: 2004-10-16 11:47:01

好就講唔上亦不至於太差最衰係問乜話唔知......
作者: G-NET    時間: 2004-10-22 22:15:36

同日 藍澄灣同葵青民政事務處開會 大家不如參加我地個討論會 唔係咁易見到周守信架.
作者: POON    時間: 2004-10-23 00:17:57

G-NET ; 請提供時間..儘量參與 ?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2