藍澄灣業主社群

標題: 難於開口既問題 [打印本頁]

作者: unicorn    時間: 2004-10-12 17:27:31     標題: 難於開口既問題

我真係唔知點講
我既情況係

我有度 pauly 888 bonco lock room door
每晚一定close左先sleep
因為個888勁臭
冇錯我sleep左幾個月sitting room

但係
好多朝我同家人發覺
度門 is open in the morning...
that means it changed from closed to opened at midnight

我有想過搵d米or 木hong capture有冇腳印
但係真係唔敢discover個真相出來
你話冇事由自可
有事...
真係好心寒

去Internet 可以search到好多discover既方法
e.g. watch through 褲浪 etc
通聖都有教點樣做

真係唔知點算
最衰我日日同家人講我係基督從
有好多手段唔用得
唔係好失威 串都串死

大家話點算呀???
作者: grassman    時間: 2004-10-12 17:32:01

ha...............
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-12 17:34:52

你感覺到嗎?
作者: P女    時間: 2004-10-12 17:45:45

:em07:
作者: Robert    時間: 2004-10-12 18:05:04

不如您返去教會試o下同神父或者弟兄姐妹傾傾,
然後到您屋企做禱告,睇o下有無改善!
作者: Pooh Pooh    時間: 2004-10-12 19:26:40

睇完心都寒............... 不過你是否真的感到有異樣??????
你係咪肯定你道門真係冇問題呢??
好同意 R&M 的講法,雖然我唔係教徒,不過我覺得你睡前祈禱應該對你有幫助。
作者: grassman    時間: 2004-10-12 19:34:45

不如大家人一齊上你屋企開party,以大家強勁o既人氣,坐旺間屋! 就算最後發現捉錯用神,咁都有餐玩! :em12:  :em12:
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-10-12 19:42:08

邊度門唔係好明.
作者: POON    時間: 2004-10-12 20:06:03

unicorn :
你住邊座乜單位 睇下個位置..我幫你問下朋友
佢都識小小關於lee個問題
作者: zoensw    時間: 2004-10-12 20:32:45

Unicorn I don't think it's the problem you imaged. Have faith in God. Don't loss 見證 to your families.
作者: BLUE    時間: 2004-10-12 20:35:54

會 不 會 是 你有" 夢遊 "????
作者: FireFire    時間: 2004-10-12 20:41:34

不如搵鄰居帶d狗仔...或者小朋友上你屋企check一check.... :?
再唔係我地一齊上你屋企玩通頂....
作者: POON    時間: 2004-10-12 21:09:31

嘩 ! 越講越恐怖 !
unicorn :  你住邊個單位 ???
作者: tony and carmen    時間: 2004-10-12 22:44:30

如果你信拜神可去衣紙店問日腳
作者: 豆腐人    時間: 2004-10-12 23:30:08

係咪對門關得唔好呀 :em16: 因我都試過鎖左門出面都開到很可能裝工不好 :twisted: ;
不過最好搵風水師睇一睇(如果信既話)會安心d !
作者: dracula    時間: 2004-10-12 23:35:32

你都話你係基督徒嘛~ 有 d 咁o既情況都唔出奇 因為魔鬼試探o緊你嘛~
比 d 信心自己 更加要信任你o既神嘛~ right~~
我都有類似o既情況 比你講更加恐怖....
作者: 豆腐人    時間: 2004-10-12 23:48:01

[quote:d07a811c05="dracula"]你都話你係基督徒嘛~ 有 d 咁o既情況都唔出奇 因為魔鬼試探o緊你嘛~
比 d 信心自己 更加要信任你o既神嘛~ right~~
我都有類似o既情況 比你講更加恐怖....[/quote]

有幾恐怖我好想知呀!
:em07:  :em07:  :em07:  :em07:  :em07:  :em07:
作者: dracula    時間: 2004-10-12 23:53:01

唔係咁好呢~~都個幾月前o既事 lu~  可能係我大疲倦啦~
作者: dracula    時間: 2004-10-12 23:57:18

不過有一件事發生o係一星期前左右......
有日我落泳池游水.. 游游o下.. 去到池邊..發現.....
有個女救生員o係池邊度剪腳甲 :em07:
作者: unicorn    時間: 2004-10-13 00:15:24

如果你信拜神可去衣紙店問日腳

mud 野來架???????????

dracula?
你度仲勁過我
有幾勁?

我話dry我度門bronco而statistically 冇可能咁多鑊 met by chance
仲有我唔講得我bin度
驚住賣唔出

實不相門...
我好多年前見過魔鬼base既西洋summoning(用candle gor隻 其實你地睇親harry potter都係睇緊魔鬼... 你地唔覺gei...)
不過真係唔敢自己搞
出事咪死...
都係望和平共柱

我好多年前同d roman catholic神父研究過
佢地死都話冇roman catholic驅魔人呢味野

但星期日恩雨之聲之類右話搵個神父潑下聖水得... 所以我都唔知信bin個
最怕佢地搵個二打六
右冇實戰經驗... 一味念主土文
我咪唔衰攞黎衰
我自己夠日日念主土文十幾廿次...

而我自己就死人都唔搵道士
因為做christian做到咁好冇face... 最多搬屋
個問題唔係心靈平安問題
係度門點解自動開既問題
tsui min自己冇用架

....
我有friend work in 高街mudmudmud院
佢話gor樣野白影來架
我右勁近視
都好在gei

我研究緊搵幾個十字架頂一頂佢
再唔得remove左度門佢!!!!!!!!!!!!!
咁就冇人開到
作者: SEVEN    時間: 2004-10-13 09:49:02

[quote:0a1a3721bf="dracula"]不過有一件事發生o係一星期前左右......
有日我落泳池游水.. 游游o下.. 去到池邊..發現.....
有個女救生員o係池邊度剪腳甲 :em07:[/quote]

你晤係遇到個D野 你有艷遇….美女 !    
請大家不要再係到嚇人喇 !  :em05:  :em05:
聽得太多;會疑心生暗鬼 ; 無都變到有喇 !  :!:  :!:
作者: Billy    時間: 2004-10-13 10:45:59

It's there if you trust.
It's not there if you don't trust.

Billy
作者: SEVEN    時間: 2004-10-13 12:19:44

有時聽得太多神怪o野 好容易自己嚇自己..
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-13 12:42:51

驚咪唔好睇law.
作者: matthewlee    時間: 2004-10-13 12:46:21

[quote:605904fce1="unicorn"]如果你信拜神可去衣紙店問日腳

mud 野來架???????????

dracula?
你度仲勁過我
有幾勁?

我話dry我度門bronco而statistically 冇可能咁多鑊 met by chance
仲有我唔講得我bin度
驚住賣唔出

實不相門...
我好多年前見過魔鬼base既西洋summoning(用candle gor隻 其實你地睇親harry potter都係睇緊魔鬼... 你地唔覺gei...)
不過真係唔敢自己搞
出事咪死...
都係望和平共柱

我好多年前同d roman catholic神父研究過
佢地死都話冇roman catholic驅魔人呢味野

但星期日恩雨之聲之類右話搵個神父潑下聖水得... 所以我都唔知信bin個
最怕佢地搵個二打六
右冇實戰經驗... 一味念主土文
我咪唔衰攞黎衰
我自己夠日日念主土文十幾廿次...

而我自己就死人都唔搵道士
因為做christian做到咁好冇face... 最多搬屋
個問題唔係心靈平安問題
係度門點解自動開既問題
tsui min自己冇用架

....
我有friend work in 高街mudmudmud院
佢話gor樣野白影來架
我右勁近視
都好在gei

我研究緊搵幾個十字架頂一頂佢
再唔得remove左度門佢!!!!!!!!!!!!!
咁就冇人開到[/quote]

我沒有信仰...有沒有鬼就真係唔敢話"有"或者"無"
不過以我所見就是"見過"的人成日都話"見過" 沒有"見過"的就一生都沒有"見過"
會唔會自己嚇自己或是人家嚇你呀? 不如用部DV 監視1晚啦..
恐怖野就未遇到 不過附近有戶人裝了一個很大的紅色十字架在門上倒令人不安
:cry:
作者: BLUE    時間: 2004-10-13 13:06:01

[quote:6897ba828a="grassman"]不如大家人一齊上你屋企開party,以大家強勁o既人氣,坐旺間屋! 就算最後發現捉錯用神,咁都有餐玩! :em12:  :em12:[/quote]

grassman這個提意;幾好;晤錯  :em11:  :em11:
unicorn 你點睇 ?最好搵多D男士 陽氣重D 。  :em12:  :em12:

作者: kk-in-hk    時間: 2004-10-13 13:35:05

有無想過  可能你晚上跟本沒關好門 因此近日乾燥 木制品會收水 加上如果你屋有日照的話 晚上很涼 一冷一熱 甚至半夜發出聲都有可能.
試下關門之後再用力拉(or推)一下度門.

如果你怕有"東西"的話 而你又無殺/害過人的話 不用怕. 因為在佛教角度 日光日白到有"東西"的. 你可以試下理直氣壯話佢知.... "間屋係我的... 我無害過人....你不要攪我..." 之類. 我試過在外國的地方 一條長走廊 一個下雨晚上門鈴俾人按了三幾次 次次開門都無人 最後個次專登等一響完同一時間開門 - 又無人?? 火起上來 罵了幾句之後就再無響門鐘. 不過從科學角度看 可能係當時潮溼所以門鐘壞左. 試下用 "x-file"女主角方式從科學思考 不一定甚麼都是鬼神.
作者: POON    時間: 2004-10-13 14:22:24

[quote:aaddd8a82f="grassman"]不如大家人一齊上你屋企開party,以大家強勁o既人氣,坐旺間屋! 就算最後發現捉錯用神,咁都有餐玩! :em12:  :em12:[/quote]

[quote:aaddd8a82f="BLUE"]
grassman這個提意;幾好;晤錯  :em11:  :em11:
unicorn 你點睇 ?最好搵多D男士 陽氣重D 。  :em12:  :em12:
[/quote]

我第一個參加 請覆時間..地點就係unicorn屋企 !
做捉鬼敢死隊
:em17:  :em17:
作者: Sweetcouple    時間: 2004-10-13 19:07:34

[quote:236859e500="dracula"]不過有一件事發生o係一星期前左右......
有個女救生員o係池邊度剪腳甲 :em07:[/quote]

嘩!十級驚嚇啊! :em07:  :em07:  :em07:
作者: Sweetcouple    時間: 2004-10-13 19:11:29

[quote="kk-in-hk"]有無想過  可能你晚上跟本沒關好門 因此近日乾燥 木制品會收水 加上如果你屋有日照的話 晚上很涼 一冷一熱 甚至半夜發出聲都有可能.
試下關門之後再用力拉(or推)一下度門.

fantastic!好scientific呀!
作者: LW    時間: 2004-10-13 19:32:45

Do you have veiw-cam or DV etc?

You may set the DV to focus on the door and record it during midnight to see anything wrong ... may be your family member open it lor!
作者: dracula    時間: 2004-10-13 22:24:09

不如用個 webcam & 放上網 等我地咁多個同你監視 :mrgreen: ~

其實有冇都好啦~ 你無得罪佢 佢要害你 避都避唔倒啦~
作者: dick queenie    時間: 2004-10-14 00:12:58

根據你於八月份出過的post....會唔會係....個果冷氣佬來搵你..... :em12:  :em12:

[quote:c47ee46218="unicorn"]D先生有陰陽眼...
一年前一位盡忠AIR CON TECHINICIAN工業意外在1座d單位死了
D先生上週半夜FUNG 雨交家之際... 用電話CALL來了死了一年的AIR CON TECHINICIAN
2 週之後D先生跟MANAGEMENT OFFICER閒譚才知道
那晚MANAGEMENT OFFICE跟本無人
而FORTRESS既STAFF已收了工
夜FUNG 雨交家之晚原來是那AIR CON TECHINICIAN的一週年忌晨
從那時開始... 某屋園某1座d單單位冷氣便定期SUM出BLOOD...[/quote]
有關之post 如下 8)
http://rcrest.bzone.com.hk/viewt ... mp;highlight=#50693
作者: FireFire    時間: 2004-10-14 00:41:22

[quote:1dddec5f01="dick&queenie"]根據你於八月份出過的post....會唔會係....個果冷氣佬來搵你..... :em12:  :em12:
[/quote]
dick dick 唔好嚇人啦....... :shock:
作者: unicorn    時間: 2004-10-14 08:55:07

last midnight 1230
my mum sit in the sitting room
i was sleeping in another room
my mum saw the door moved and opened itself...
(of coz no one touched it)

she said the wind is strong
the problem is that even the wind is strong
why the door is locked/fixed when i check it
whereas it can be wind-opened when i dont touch it
作者: matthewlee    時間: 2004-10-14 09:10:39

[quote:561daf447a="unicorn"]last midnight 1230
my mum sit in the sitting room
i was sleeping in another room
my mum saw the door moved and opened itself...

the problem is that even the wind is strong
why the door is locked/fixed when i check it
whereas it can be wind-opened when i dont touch it[/quote]

得罪d講...
何能你自己心中(潛意識)已經認定有d野..
所以你可能搵神父 師傅....
如果你一心只信科學 可能你會搵曹宏威
何況保華d野 唔work 好正常o者.. :em18:
作者: BLUE    時間: 2004-10-14 09:30:59

你 亞 媽 " 驚 " 嗎 ????

不 如 問 問 有 無 鄰 居 有 " 狗 "  帶 去 你 家 看" 宅" 有 無 反 應 ?? 如
狂 吠 ......... 就 知 有 無  ?????
作者: POON    時間: 2004-10-14 09:44:40

[quote:e249d6d274="unicorn"]last midnight 1230

whereas it can be wind-opened when i dont touch it[/quote]

請你不要再係度嚇人喇 !  :em16:  :em16:
<我都晤明白你居心 ??>  :?:  :?:
如果你真係覺得有o野; 請你搵師父或有關人士幫你解決好嗎 ??
其實我都認識風水或捉鬼師父..
恕我直言:我好晤明白 你係基督教點解會信埋d鬼神 ??  :em12:  :em12:
我覺得你要去睇醫生<心理>或者去搵捉鬼師父...

作者: alankle    時間: 2004-10-14 14:02:55

POON:
I agree with you~~~
Believe it or not~~~~
No one knows~~~
The only one know is the victim!!!!!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-14 14:38:09

哈哈.......POON 唔好玩踢爆啦... 呢篇已經是他作得最有纙緝的事件啦~
而且 呢個話題在rc 少見 都很有討論性.
作者: BLUE    時間: 2004-10-14 15:26:01

Unicorn

你 係 時 候 說 清 楚 你 的 居 心 :twisted:   嚇 人 嗎 ???
作者: matthewlee    時間: 2004-10-14 16:32:47

[quote:cb64f33856="BLUE"]Unicorn

你 係 時 候 說 清 楚 你 的 居 心 :twisted:   嚇 人 嗎 ???[/quote]

可能沒有居心 只是杯弓蛇影
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-14 16:38:34

[quote:9e19be9cd9="BLUE"]Unicorn

你 係 時 候 說 清 楚 你 的 居 心 :twisted:   嚇 人 嗎 ???[/quote]

可能貪得意.
作者: dick queenie    時間: 2004-10-14 17:36:12

[quote:bbb11699f2="unicorn"]last midnight 1230

根據韓國舊約聖經記載,有關之事例,曾經於肥立比書一章九十節。
(崔睡有)屋企發生過。 :mrgreen:
唯一之解決方法是:用黑狗血淋向有關之間墻櫃 :em03: ,
並且用孖人牌斧頭將全屋傢俬劈爛 :evil: 。
如有42吋plasma電視,則捐贈於其他鄰居 :em12: 。
功德無量~~~阿門 :em17:

just kidding..... :em14:  :em14: never mind....
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-14 17:44:48

[quote:191475e78f="dick&queenie"][quote:191475e78f="unicorn"]last midnight 1230

根據韓國舊約聖經記載,有關之事例,曾經於肥立比書一章九十節。
唯一之解決方法是:用黑狗血淋向有關之間墻櫃 :em03: ,
如有42吋plasma電視,則捐贈於其他鄰居 :em12: 。

just kidding..... :em14:  :em14: never mind....[/quote]

:em17:  :em17: 唉o也~~~~我係公司呀~~~忍笑忍得好辛苦....
作者: Ricky and Carol    時間: 2004-10-14 19:10:18

[quote:81a8ac9e41="Jess&Burns"]哈哈.......POON 唔好玩踢爆啦... 呢篇已經是他作得最有纙緝的事件啦~
而且 呢個話題在rc 少見 都很有討論性.[/quote]

我就覺得好精彩呀...每天都追著看呢篇文章....仲正過小說...
不如開條link叫做"藍澄怪異集"啦.....哈哈..
如果驚咪唔好睇囉...haha :
作者: POON    時間: 2004-10-14 20:51:50

[quote:673efad850="Ricky & Carol"]
我就覺得好精彩呀...每天都追著看呢篇文章....仲正過小說...
如果驚咪唔好睇囉...haha :[/quote]

晤知道"UNICORN"今晚又有乜故仔聽 ?  :em07:  :em07:
我真係我想參觀下佢屋企  :em05:  :em05:
好緊張... :em17:  :em17:
作者: alankle    時間: 2004-10-14 21:21:17

POON:
好啦~~唔好玩得太過呀~~~~
不過如果係真都唔出奇呀~~~
可能佢係七月時好夜返揩到d衣紙灰~~~
就跟鬼左返黎呢~~~~係咪????
:em12:
作者: SEVEN    時間: 2004-10-15 14:47:19

[quote:c4d8cbc050="Ricky & Carol"][quote:c4d8cbc050="Jess&Burns"]哈哈.......POON 唔好玩踢爆啦... 呢篇已經是他作得最有纙緝的事件啦~
而且 呢個話題在rc 少見 都很有討論性.[/quote]

如果驚咪唔好睇囉...haha :[/quote]

原來係一個笑話 嚇得我而為係真..仲諗住搵亞POON幫手添 !   :|  :|
作者: POON    時間: 2004-10-15 15:35:18

[quote:c2908a8e4f="alankle"]POON:
好啦~~唔好玩得太過呀~~~~
不過如果係真都唔出奇呀~~~
可能佢係七月時好夜返揩到d衣紙灰~~~
就跟鬼左返黎呢~~~~係咪????
:em12:[/quote]

OK ! 收到  !     
見好就要收; 我諗佢都明白這個道理…
:em12:  :em12:
作者: Stephen@RC    時間: 2004-10-15 16:07:29

[quote:10e5c6759d="dick&queenie"][quote:10e5c6759d="unicorn"]last midnight 1230

just kidding..... :em14:  :em14: never mind....[/quote]

我lum用"童子new" work o的  :em12:  :em12:
作者: unicorn    時間: 2004-10-16 10:43:31

唔覺意發現
有個別人仕覺得我話度門move係做謠生事
我唔係講緊佢屋企度門move
我唔知我做緊bin度謠生緊bin度事

一個可以正常吸收上文下理既人
唔難發現我一直都唔想講確實位置係因為我自己都
aware呢樣係不利傳言yick唔想高調渲染

我唔覺得我可以令人覺得我有傾向去作故仔
所以呢段文章既title係request for comment
沒有心or能力幫手
大可以泠眼旁觀

但話我作故仔就好似影響左我既名聲
當然我呢種人既名聲一向都唔直錢
但我對所謂亙助兩個字真係要另眼相看

其實自己未見過既野可唔可以定論係人地已經作緊故仔
再要叫大家一定不必幫手
我想其他鄰居心裡有數

如果語以上氣重了點
我先說對不起
作者: alankle    時間: 2004-10-16 11:00:48

unicorn:
you no need to anger about this~~~
But if you have a religious just go and ask them
In my point of view
there may be something you had done before finding out "GHOST"
Like I said before maybe you were too late back to home in lunar july
or the frequency of our body just similar to that of 'GHOST'...
My solution is go to some shop to buy paper clothes.money and burn to them....
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-16 11:03:20

:arrow: 即係你之前講的PaulY櫃有古怪事.唔係系RC 發生?

:arrow: 你唔覺得... 但唔代表看既人唔覺得.
p.s. 很可借 我覺得.

所以呢段文章既title係request for comment
沒有心or能力幫手
大可以泠眼旁觀

:arrow: 我想大家都是太熱心和太天真 竟然會相信你的說話 而且一廂情願想法子幫你.... 而你竟然講出呢番話... 我想那些業主一定會好傷心.  :em01:

:arrow: 無錯 未見過真係唔可以作定論. 你是否介意一些鄰居上你家看看呢?

再要叫大家一定不必幫手

:arrow: 誰人叫大家一定不必幫手? 我看完全篇都找不到呢?

我想其他鄰居心裡有數

如果語以上氣重了點
我先說對不起[/quote]

:arrow: 說對不起就不必啦. 而且語氣也不是很重 大方的RC 鄰居們應該可以接受到. 放心.

最後 我覺得作故仔唔係問題 呢度係網上討論區 誰人說真說假 根本不重要 反正也是吹吹水 真也好 假也好. 有人話你也好. 都不須太上心.

朋友 平常心看吧~

作者: Ricky and Carol    時間: 2004-10-16 12:08:49

以和為貴~~
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-16 12:14:31

:em19:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-16 12:16:09

[quote:0828f512fc="Ricky & Carol"]以和為貴~~[/quote]

純粹討論. 我沒有惡意.
作者: Tako and Sukie    時間: 2004-10-16 12:33:21

[quote:ebd96edf7c="unicorn"]唔覺意發現
有個別人仕覺得我話度門move係做謠生事
我唔係講緊佢屋企度門move
我唔知我做緊bin度謠生緊bin度事

一個可以正常吸收上文下理既人

沒有心or能力幫手
大可以泠眼旁觀

再要叫大家一定不必幫手
我想其他鄰居心裡有數

如果語以上氣重了點
我先說對不起[/quote]

我並不是批評此事的真與否.
本人覺得你的發表並沒有什麼太問題.
但引起某些人的巨大反應.
反而那些言論有小小過火.
最好解決方法是不要再作回應.

在rc下做鄰居希望大家可以和睦.互相幫助.
不是隨便攻擊別人
大家的言論真的有點兒使人難受.
作者: dick queenie    時間: 2004-10-16 12:50:38

[quote:384a52945d="unicorn"]如果語以上氣重了點我先說對不起[/quote]

unicorn...不要介意,各位都係discussion。唔使say sorry....
大家網上chat chat ,都係得啖笑。

unicorn...唔好唔開心,最多搵人鍚番你 :em21:
作者: POON    時間: 2004-10-16 17:27:56

[quote:20f0d12aef="unicorn"]我唔覺得我可以令人覺得我有傾向去作故仔
沒有心or能力幫手
大可以泠眼旁觀
[/quote]

我一直都話搵朋友幫你睇下間屋<係好有心>;沒有泠眼旁觀大家都話去你屋企看看發生什麼事;沒有泠眼旁觀 !
作者: Billy    時間: 2004-10-16 23:23:36

[quote:40b0c69eff="Ricky & Carol"]以和為貴~~[/quote]

Agree 以和為貴
作者: Tulip    時間: 2004-10-16 23:38:56

unicorn:

如果真係有"怪事"發生最快最靈現都係祈禱
神一定會幫你

p.s. 大家住得係rc都希望大家安心舒適!
作者: BLUE    時間: 2004-10-17 20:51:38

可能真係unicorn 這件事令到有些人不安的 ! <包括我自己好細膽>   

好似tulip都講得正確  :em11:  :em11:
p.s. 大家住得係rc都希望大家安心舒適!
作者: POON    時間: 2004-10-18 10:00:48

[quote:88857510d1="BLUE"]可能真係unicorn 這件事令到有些人不安的 ! <包括我自己好細膽>   

好似tulip都講得正確  :em11:  :em11:
p.s. 大家住得係rc都希望大家安心舒適![/quote]

seven 都好細膽 <因為佢一個人住的> :!:  :!:
希望真係有個樣事先好講 ! 真係會令到人不安 !  :em16:  :em16:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2