藍澄灣業主社群

標題: 後樓梯冇人清潔 [打印本頁]

作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 22:34:40     標題: 後樓梯冇人清潔

D塵成尺咁厚﹐好唔衛生。好唔好同管理處講呢﹖
(公屋後樓梯都日日清潔啦。)
作者: BLUE    時間: 2004-10-6 22:38:35

莫 愁 兄

請 高 人出 手 吧!!   :em11:
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 22:42:10

WHO IS 高人﹖唔係幾好意思麻煩人地。
作者: BLUE    時間: 2004-10-6 22:48:09

你 是 我 所 說 的 " 高 人" 去做吧!
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 22:56:05

唔敢當﹗RC好多高人架。
好啦﹐等我聽日試o下同管理處講啦。(唔知佢地會唔會理我呢﹖)
作者: G-NET    時間: 2004-10-6 23:15:11

我個層係由我自己清潔架!  :mrgreen:
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 23:18:46

:em07: o下﹖﹗乜唔係應該由管理公司清潔o既咩﹖
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-7 09:52:17

我成日見到有d 人將d 垃圾放在垃圾桶上.
但那個垃圾桶是空的.

其實 你地可唔可以比d 公德心.
放d 垃圾係垃圾桶內?

這樣放在公用的垃圾桶上. 除了會令下一個拋垃圾的人增加麻煩之外
最重要的問題係會滋生蚊虫.
作者: leemoksau    時間: 2004-10-7 10:43:11

你試o下同管理處講﹐叫佢地貼張通告係垃圾桶上。再唔係就自己貼。
作者: Sharan    時間: 2004-10-7 11:56:48

[quote:d3206b9611="Jess&Burns"]我成日見到有d 人將d 垃圾放在垃圾桶上.
但那個垃圾桶是空的.

放d 垃圾係垃圾桶內?

這樣放在公用的垃圾桶上. 除了會令下一個拋垃圾的人增加麻煩之外
最重要的問題係會滋生蚊虫.[/quote]

我層d人都係噤呀!
作者: Ha and Kui    時間: 2004-10-7 12:38:42

[quote:6567b7a6f8="Sharan"][quote:6567b7a6f8="Jess&Burns"]我成日見到有d 人將d 垃圾放在垃圾桶上.
但那個垃圾桶是空的.

放d 垃圾係垃圾桶內?

最重要的問題係會滋生蚊虫.[/quote]

我層d人都係噤呀![/quote]

我果層都係   :em05:  :em18:
作者: Eddy Lam    時間: 2004-10-7 13:03:57

Me too!!!
作者: POON    時間: 2004-10-7 13:10:20

叫管理處出通告  叫大家合作 !
其實RC居民要自律下 大家都想RC乾淨..整潔..先吸引到新買家入黎住 ....
作者: Hello Kitty    時間: 2004-10-7 13:15:03

quote]
叫管理處出通告  叫大家合作 !
[/quote]May be we need to wait until X'mas you will see their notice.
Then we need to call them just like what we did to call defect dept. :evil:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-7 14:00:55

嘩.. 原來有咁多人有同一個問題. 怪唔得個個都話間屋有虫啦~ 可能根本就係我地一手做成.
作者: hongrita    時間: 2004-10-7 15:30:21

我O個層的人仲衰 將O的垃圾放在走廊的門口 即第一度門門口 即要你地要掉垃圾的人幫佢掉埋 你話佢幾衰!
作者: Hello Kitty    時間: 2004-10-7 15:34:59

Well did you call EMO ??
Thanks God !! I'm glad that  at present my neighbour are very good and considerate.    
作者: BLUE    時間: 2004-10-7 15:40:40

太 過 份  :twisted:   叫 管理處的人和 " 那個人 " 講講
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-7 15:48:31

真係太過份~
作者: hongrita    時間: 2004-10-7 17:12:58

太 過 份  叫 管理處的人和 " 那個人 " 講講

但是都不知道是那家人 怎同他講呢? 又冇理由O孔住他架 但呢幾日又冇咁做!
作者: Robert    時間: 2004-10-7 18:25:36

噤都得 :shock:
雖然你話呢幾日無姐,但難保佢又會舊病復發!
作者: SEVEN    時間: 2004-10-7 23:21:25

[quote:2933b09a1b="OON"]叫管理處出通告  叫大家合作 !
其實RC居民要自律下 大家都想RC乾淨..整潔..先吸引到新買家入黎住 ....[/quote]

:em10:  :em10: 我已投訴左管理處; 佢地話會跟進... :wink:
大家睇下有否改善 !
作者: hongrita    時間: 2004-10-8 12:53:15

雖然你話呢幾日無姐,但難保佢又會舊病復發!

真係復發啦! 原來他是放在兩度門的中間 因之前不是我倒垃圾 只是聽老公講 今天終於親眼目睹了 一於向管理處投訴 但我應向樓下保安講 定係向管理處講呢?
作者: Robert    時間: 2004-10-8 23:11:10

應該要向管理處投訴 :em13:

如果o個位鄰居睇到我們發表以上既文章,請閣下自律,多謝!
而另一方面有可能係家傭既所為,請各鄰居提醒各自的家傭要注意。
RC乾淨,您我開心!
作者: BLUE    時間: 2004-10-9 11:45:55

我 昨 天 見 到 垃 圾 桶 前  後 左 右  > 都 有 垃圾  :evil:  :evil:

大 家 當 看 不 到 " 它" ( 垃圾桶 ) 一樣 太無公德心

一定 投訴
作者: SEVEN    時間: 2004-10-12 11:56:37

請問 後樓梯冇人清潔改善左未 ???
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-12 12:08:31

[quote:e2bb956d34="SEVEN"]請問 後樓梯冇人清潔改善左未 ???[/quote]

你自已去睇下就知啦!

我果度無呢個問題. 我日日都見到阿姐清潔.
作者: SEVEN    時間: 2004-10-12 15:29:52

今日; 檢察過情況一樣惡劣
我都晤明有垃圾桶佢地都晤放 放到周圍都係垃圾但個桶就空空如也 ??
我覺得佢地好似玩拋D垃圾 睇下中晤中到落個垃圾桶蓋上….
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-12 16:53:50

[quote:ef2bf25feb="SEVEN"]今日; 檢察過情況一樣惡劣
我都晤明有垃圾桶佢地都晤放 放到周圍都係垃圾但個桶就空空如也 ??
我覺得佢地好似玩拋D垃圾 睇下中晤中到落個垃圾桶蓋上….[/quote]

呢d 野就唔可以賴管理署啦~
係d 住客有問題.

我果層便有人貼了字在垃圾桶附近 叫人不要將垃圾放在外邊.  :em11:

現在都沒有人這樣做了.

如果我再發現 我一定會在每家人門口貼上紙仔留言.
作者: leemoksau    時間: 2004-10-25 00:11:40

今日CHECK過﹐后樓梯扶手有人抹過。
至於將垃圾放係外邊﹐好彩﹐我哩邊冇人咁做。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2