藍澄灣業主社群

標題: 覺唔覺RC好大塵啊﹖ [打印本頁]

作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 22:27:41     標題: 覺唔覺RC好大塵啊﹖

一日唔抹就鋪哂塵。
作者: eric_818    時間: 2004-10-6 22:29:27

冇辨法
幾條馬路圍住... ...
作者: diedsee    時間: 2004-10-6 22:58:20

仲有貨櫃
作者: P女    時間: 2004-10-6 22:59:14     標題: Re: 覺唔覺RC好大塵啊﹖

[quote:dd9f3c8da6="leemoksau"]一日唔抹就鋪哂塵。[/quote]

咁誇張? 你平時出街冇close窗?
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 23:01:12

有啊。
作者: Robert    時間: 2004-10-6 23:09:33

妳返到屋之後係唔係開晒D窗?所以噤食塵呢?因為妳好似係對住條橋架喎。
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 23:20:34

冇對住馬路啊。我係T6G﹐對住橋o既。而且冇開窗都大塵。 :em18:
作者: Robert    時間: 2004-10-6 23:27:21

Sorry!之前打錯左已經改番 ops:

我係內園景,無開窗,但都要每星期抹兩至三次左右!
作者: Strawberry    時間: 2004-10-7 07:03:16

我都係內園景,無開窗都一樣好大塵.  真係好想知道d塵係邊到入我家!!! :em18:
作者: P女    時間: 2004-10-7 09:10:01

可能係樓上樓下裝修
以前樓上裝修 我都有塵 而家裝修完好左好多
作者: grassman    時間: 2004-10-7 09:10:17

[quote:e392e71099="eric_818"]冇辨法
幾條馬路圍住... ...[/quote]

青衣係咁o架!唔係淨得RC係咁,海島嗎!附近又有高煙囪。
作者: matthewlee    時間: 2004-10-7 09:12:57

只要有人裝修 就會有塵! 以前我6月入伙重勁 即使只是鄰居裝傢俱裝燈等都會有塵...
依家好左好多啦!
作者: POON    時間: 2004-10-7 09:56:30

我個人認為住在低層會大塵d ! 因為我依家都仕住係低層…日日都要清潔
作者: Kiliyan    時間: 2004-10-7 10:19:57

我都覺呀...所以0係屋內一定要著拖鞋...
同埋呢幾日出現好多好多好多一隻隻類似蚊既野 有少少綠色 但係非常遲鈍 好容易捉到 但有d已經係死屍.... :cry: 昨晚已捉到差唔多30隻 你地有無咁呀?
我既單位係中層對酒店的....

作者: leemoksau    時間: 2004-10-7 10:37:20

:em07: o下﹗咁恐怖﹖咁你有冇用殺虫水﹖
作者: POON    時間: 2004-10-7 11:50:54

[quote:428067b3f1="Kiliyan"]我都覺呀...所以0係屋內一定要著拖鞋...
同埋呢幾日出現好多好多好多一隻隻類似蚊既野 有少少綠色 但係非常遲鈍 好容易捉到 但有d已經係死屍.... :cry: 昨晚已捉到差唔多30隻 你地有無咁呀?
[/quote]

嘩 !  :em07: 你晤好嚇我喇 !  :em07:  :em07:
作者: kyu    時間: 2004-10-7 12:26:31

我住在中層向街 我從來都唔開窗 但都耍一星期清潔兩次.
作者: Ha and Kui    時間: 2004-10-7 12:32:14

[quote:e705f946c0="Kiliyan"]我都覺呀...所以0係屋內一定要著拖鞋...
[/quote]

可能係草蚊  :? ... 我小時都會捉d草蚊o黎玩 無o野o既.
作者: Ha and Kui    時間: 2004-10-7 12:33:50

對面酒店仲裝修緊 等佢裝修完應該會好d.
作者: P女    時間: 2004-10-7 23:09:50

[quote:a4446c8776="Strawberry"]我都係內園景,無開窗都一樣好大塵.  真係好想知道d塵係邊到入我家!!! :em18:[/quote]

會唔會係鮮風系統???
作者: SEVEN    時間: 2004-10-7 23:11:11

會唔會係鮮風系統???

裝左係邊到 ??
作者: Robert    時間: 2004-10-7 23:24:55

[quote:cc43e8cc07="SEVEN"]裝左係邊到 ??[/quote]

係走廊玄關頂部,同房既分體式冷氣機底,總共兩個鮮風系統既出風口,
不過妳要擺枝雞毛掃係鮮風出口,先至會見到有氣流出(非常弱雞)。
作者: Kiliyan    時間: 2004-10-7 23:38:28

[quote:f99df0b19c="leemoksau"]:em07: o下﹗咁恐怖﹖咁你有冇用殺虫水﹖[/quote]

無用殺蟲水呀! 其實佢都死死下 唔使用殺蟲水 不過就好似半死咁...我都唔明點解只係得我地有....不過佢好似成日黏住燈咁....
作者: leemoksau    時間: 2004-10-7 23:51:52

咁都係姐﹐飛來飛去好煩o既嘛。我對哩種小動物冇乜愛心﹐因為成日形住佢地唔知幾時會飛入衫褲。
作者: Kiliyan    時間: 2004-10-7 23:54:16

[quote:a95cd758c3="leemoksau"]咁都係姐﹐飛來飛去好煩o既嘛。我對哩種小動物冇乜愛心﹐因為成日形住佢地唔知幾時會飛入衫褲。[/quote]

我唔噴係怕殺蟲水陣味嘛! 都唔知點算....唉! 每晚都要同佢收屍呀!
作者: leemoksau    時間: 2004-10-7 23:59:31

係唔係由廁所飛出來o架﹖會唔會係因為潮濕呢﹖我媽咪下令每日沖完涼之后要抹干浴缸﹐咁樣就唔會有蚊滋喎。我雖然唔相信﹐但係都有照做。
作者: Strawberry    時間: 2004-10-8 05:05:42

[quote:64142c72a5="女"][quote:64142c72a5="Strawberry"]我都係內園景,無開窗都一樣好大塵.  真係好想知道d塵係邊到入我家!!! :em18:[/quote]

會唔會係鮮風系統???[/quote]

唔係太清楚.....總知好大塵!!!!
作者: Crystal    時間: 2004-10-10 11:47:50

[quote:e9f99cad41="Kiliyan"]我都覺呀...所以0係屋內一定要著拖鞋...
[/quote]我係中層c但冇你的咁嚴重淒厲慘況wor...... :em07:  :em07:
作者: diedsee    時間: 2004-10-10 12:04:13

[quote:ff2558dd31="Kiliyan"]我都覺呀...所以0係屋內一定要著拖鞋...
[/quote]

我都有呢個情況wor
作者: P女    時間: 2004-10-10 16:43:48

[quote:12d58713db="diedsee"][quote:12d58713db="Kiliyan"]我都覺呀...所以0係屋內一定要著拖鞋...
[/quote]

我都有呢個情況wor[/quote]

大師, 你都有30隻? 咁多?我係中高層, 但冇咁多, 平時都有一兩隻

Kiliyan 你平時有冇開晒d窗同窗簾等陽光晒入屋呀?
咁樣可能好d喎
作者: Kiliyan    時間: 2004-10-10 17:08:36

[quote:86b3d968c3="diedsee"][quote:86b3d968c3="Kiliyan"]我都覺呀...所以0係屋內一定要著拖鞋...
[/quote]

我都有呢個情況wor[/quote]

係? 唔知點解呢? 會唔會對面酒店每層擺放既植物呢? 夜晚果d一隻隻野會"嬲"住d燈罩架...我諗住聽日打去管理處問下先!
作者: MandyG室    時間: 2004-10-10 21:42:06

我都有一隻隻綠色的小動物呀 大約見過幾隻咁啦..

我係g室呀..唔知有冇關係呢
作者: SEVEN    時間: 2004-10-10 22:17:57

昨日抹完今日又鋪哂塵。
作者: Crystal    時間: 2004-10-16 11:55:09

酒店工程尚未完結一切也難改善以前我家對住翠豐台睇住佢灰塵蚊子不斷入屋閂窗少d都唔掂....... :em06:  :em06:
作者: BLUE    時間: 2004-10-17 22:16:10

我仲未搬入去 但兩三日都會入去睇下   發覺真係好多塵 !
作者: POON    時間: 2004-10-18 09:46:58

日日抹都有好多灰塵。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2