藍澄灣業主社群

標題: 煮食爐 好難 "tat" 著點解??? [打印本頁]

作者: FireFire    時間: 2004-9-30 15:27:09     標題: 煮食爐 好難 "tat" 著點解???

請問大家有冇試過這情況 :?:  :?:  :?:
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 15:38:26     標題: Re: 煮食爐 好難 "tat" 着..點解???

[quote:2c3bbfa7df="Mr. & Mrs. FireFire"]請問大家有冇試過這情況 :?:  :?:  :?:[/quote]
:em17: 乜你地入伙咁耐依家先至開爐啊?
我初初都唔識 tat火要禁住擰去"星"字 維持幾秒鐘先至好放手. 你再試吓啦.
作者: H and H    時間: 2004-9-30 16:00:01     標題: Re: 煮食爐 好難 "tat" 着..點解???

[quote:85e4ee9f5c="leemoksau"][quote:85e4ee9f5c="Mr. & Mrs. FireFire"]請問大家有冇試過這情況 :?:  :?:  :?:[/quote]
:em17: 乜你地入伙咁耐依家先至開爐啊?
我初初都唔識 tat火要禁住擰去"星"字 維持幾秒鐘先至好放手. 你再試吓啦.[/quote]mine also has this problem as i 禁住turn to "star" it need to 15-20 second and i need to try 3-4 times
作者: POON    時間: 2004-9-30 16:03:18

死伙 ! 我上手業主無用過個爐...會晤會壞左佢都晤知??
大家知晤知二手業主有無得保養.....好擔心!
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 16:04:14

其實我都唔係tat過好多次 不過次次都係要禁住好耐至得 尤其係最大個爈頭. 但係煤氣公司個哥哥仔試俾我睇果陣好輕鬆喎. 所以我諗個爈係冇問題 係我唔識tat.
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 16:05:23

[quote:ae5b7347c8="OON"]死伙 ! 我上手業主無用過個爐...會晤會壞左佢都晤知??
大家知晤知二手業主有無得保養.....好擔心![/quote]
我諗應該有. 唔使太擔心.
作者: Robert    時間: 2004-9-30 16:21:59

你地試o下再大力D噤落去先擰去"星"字,
因為我開頭都覺得好難"tat",
之後再大力D噤落去5-8秒左右就得喇!  
作者: BLUE    時間: 2004-9-30 16:33:16

我同poon一樣上手業主無用過個爐...可不可以call煤氣公司上黎睇睇??
大家知晤知煤氣公司電話 ???叫佢地幫我檢查同裝煤氣 ??

thks
作者: Crystal    時間: 2004-9-30 16:39:07

我研究左好耐 (因為最初係好難tat).....
1.  大爐係要先按下擰去"星"字 - 大火 再停幾秒左右(keep 住按下) 才可放手
2.  細爐就要先按下停幾秒 才可擰去星字放手.
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 16:47:35

煤氣公司同個爐唔係同一間公司. 煤氣公司上黎開媒氣時會試俾你睇o既. 不過電話喺屋企 依家俾唔到你.
作者: BLUE    時間: 2004-9-30 16:54:08

個爐係邊間公司保養 :?:
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 17:01:43

我要返屋企先至搵到俾到你.
作者: H and H    時間: 2004-9-30 17:09:10

我又試過一野擰去"中至大火" 果度撻咁反而重快2~3秒就得 所以覺得好奇怪又以為自己唔識用...
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 20:08:28

[quote:1cedef1f92="BLUE"]個爐係邊間公司保養 :?:[/quote]
煤氣公司客戶服務熱線28806988
SORRY﹐原來我冇個爐保養公司o既資料。
作者: BLUE    時間: 2004-9-30 20:12:05

[quote:7e63d42817="leemoksau"]
煤氣公司客戶服務熱線28806988
SORRY﹐原來我冇個爐保養公司o既資料。[/quote]

晤該晒 ! leemoksau :em11:  :em11:
作者: Ice    時間: 2004-9-30 20:22:46

我屋企個爐都係咁上下款 個師傅話呢 d 爐要 warm up 左先會容易~艙菗[~

大力按落去 開著火 然後要維持著火既狀態 幫佢 warm up 之後先可以放手....
warm up 再之後再開其他爐 或者熄爐後短時間內再著火都會容易 d 架~
作者: SEVEN    時間: 2004-9-30 20:26:26

ICE : 個爐有無保養 ??
作者: Ice    時間: 2004-9-30 20:34:44

媽咪話好似有三年保養喎............ 屋企用緊 (nxtion爐)
作者: Tang see    時間: 2004-9-30 21:54:20

吾好襟太耐5-6秒就放手就ok太耐反而吾着
作者: Robert    時間: 2004-9-30 22:55:55

[quote:6e6c1bfcc7="BLUE"]個爐係邊間公司保養 :?:[/quote]

我地之前個爐都出個問題,由大火扭去細火會自動熄,
打電話去約,3日左右就有技術員上門維修,5分鐘攪惦。

煤氣爐供應商︰
長富(建材及工程)有限公司
Great Treasure (Building Supplies & Engineering) Limited
Tel.︰ 2721 7449  or  2732 2928
Fax︰ 2721 1501  or  2722 1856
E-mail︰ great@gti.biz.com.hk
作者: FireFire    時間: 2004-9-30 23:30:00

Thank you very much for your information! R & M and all neighbour.....   

Have a nice holiday@ :em04:
作者: Tomato    時間: 2004-10-1 10:05:30

如果tat得比較慢 仲要睇0下係咪無電要入過新電 (即係三個開火掣隔離個掣)
作者: ivantat816    時間: 2004-10-1 15:51:16

其實呢個問題之前我都係咁樣~不過之後就無呢個問題勒
反而我覺得按得太耐仲無咁好tim~因為長時間tat會仲難tat
我既方法係
1. 將按鈕襟入鈕至tat火位置(大火標誌位)
2. 按住2-3秒就ok可以放手(有火tat起計算)
(如果tat唔起個火..就重新再tat過唔好等)
睇下可唔可以幫到大家
作者: H and H    時間: 2004-10-5 16:11:15

[quote:d10d0e8c2f="R & M"]你地試o下再大力D噤落去先擰去"星"字,
之後再大力D噤落去5-8秒左右就得喇!  [/quote]係呀原來之前唔夠大力噤落去(原來只係噤左落去大半仲有D位可以噤自己唔知) 大力D tat 兩至三下都百試百靈了
作者: Robert    時間: 2004-10-7 18:33:08

[quote:6ec379e474="H&H"][quote:6ec379e474="R & M"]你地試o下再大力D噤落去先擰去"星"字,
之後再大力D噤落去5-8秒左右就得喇!  [/quote]係呀原來之前唔夠大力噤落去(原來只係噤左落去大半仲有D位可以噤自己唔知) 大力D tat 兩至三下都百試百靈了[/quote]

唔好意思,其實我都講耐左...唔需要5-8秒噤耐,大約2-3秒就得喇。
作者: FireFire    時間: 2004-10-7 19:56:02

thanks for all your help we've tried but it doesn't work  we call the ppl. to check it.....
作者: leemoksau    時間: 2004-10-7 19:58:55

你地都未入伙﹐打o左電話去煤氣公司同你開煤氣了咩﹖
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-7-24 11:08:31

[quote:c93e091944="Robert"][quote:c93e091944="BLUE"]個爐係邊間公司保養 :?:[/quote]

地之前個爐都出個問題,由大火扭去細火會自動熄,

煤氣爐供應商︰
Great Treasure (Building Supplies & Engineering) Limited
Tel.︰ 2721 7449  or  2732 2928
E-mail︰ great@gti.biz.com.hk[/quote]

Robert
你再有冇出現這問題??
我上次維修完現在再有這問題.........煩死人............ :em20:  :em20:  :em20:
作者: Robert    時間: 2006-7-24 12:28:04

[quote:89149df5b4="Winnie the Pooh"][quote:89149df5b4="Robert"][quote:89149df5b4="BLUE"]個爐係邊間公司保養 :?:[/quote]

煤氣爐供應商︰
E-mail︰ great@gti.biz.com.hk[/quote]

Robert
你再有冇出現這問題??
我上次維修完現在再有這問題.........煩死人............ :em20:  :em20:  :em20:[/quote]

好彩冇再發生喇!上次係因為出 gas 個咀俾野塞住,例如係滾卸 o的湯水,只要通通佢或者 "才羅" 牙刷刷佢,有機會整好咖!試 o下啦!
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-7-24 12:38:27

[quote:9cc44116ab="Robert"][quote:9cc44116ab="Winnie the Pooh"][quote:9cc44116ab="Robert"][quote:9cc44116ab="BLUE"]個爐係邊間公司保養 :?:[/quote]

煤氣爐供應商︰

Robert
你再有冇出現這問題??
我上次維修完現在再有這問題.........煩死人............ :em20:  :em20:  :em20:[/quote]

好彩冇再發生喇!上次係因為出 gas 個咀俾野塞住,例如係滾卸 o的湯水,只要通通佢或者 "才羅" 牙刷刷佢,有機會整好咖!試 o下啦! [/quote]

THANKS....
作者: Robert    時間: 2006-7-24 13:56:25

[quote:13cecc6a3f="Winnie the Pooh"][quote:13cecc6a3f="Robert"]
好彩冇再發生喇!上次係因為出 gas 個咀俾野塞住,例如係滾卸 o的湯水,只要通通佢或者 "才羅" 牙刷刷佢,有機會整好咖!試 o下啦! [/quote]

THANKS....[/quote]

希望幫倒你啦!
作者: tmwu    時間: 2006-7-24 21:00:50

可能粒電蕊冇電呀!
作者: Robert    時間: 2006-7-24 21:57:29

[quote:66362caa04="tmwu"]可能粒電蕊冇電呀![/quote]
亦有可能咖!
作者: siukwai    時間: 2006-12-12 17:00:28

[quote:c80f71297f="Robert"][quote:c80f71297f="BLUE"]個爐係邊間公司保養 :?:[/quote]

我地之前個爐都出個問題,由大火扭去細火會自動熄,

煤氣爐供應商︰

你就好 我有同樣問題 但過了保養期 而家要俾一千元整
作者: Robert    時間: 2006-12-13 10:06:34

[quote:b4ee331d88="siukwai"]

你就好 我有同樣問題 但過了保養期 而家要俾一千元整[/quote]

妳整左d乜野呀!
作者: siukwai    時間: 2006-12-13 10:17:03

[quote:2977175b2f="Robert"][quote:2977175b2f="siukwai"]

你就好 我有同樣問題 但過了保養期 而家要俾一千元整[/quote]

妳整左d乜野呀![/quote]

大爐有個野壞左 好似用來hold住d火的 呢舊野壞左個爐一開細火就會熄$380
中爐唔知出氣個野壞左 開唔著火$250
三個爐的開關制正常可以扭開但上手唔知發乜神經用aa 膠痴住左 要鋸開先可以整到個爐 3*$80
仲有上門維修費 $300
作者: Robert    時間: 2006-12-13 10:34:29

[quote:9134d280a2="siukwai"]
大爐有個野壞左 好似用來hold住d火的 呢舊野壞左個爐一開細火就會熄$380
三個爐的開關制正常可以扭開但上手唔知發乜神經用aa 膠痴住左 要鋸開先可以整到個爐 3*$80
仲有上門維修費 $300[/quote]
嘩咁貴架! :!:
作者: siukwai    時間: 2006-12-13 10:49:05

[quote:ec4dc1c804="Robert"][quote:ec4dc1c804="siukwai"]
仲有上門維修費 $300[/quote]
嘩咁貴架! :!:[/quote]

係啦買過個要$2980 又無理由買.....唔好再俾我見到上手業主 :em20:
作者: FireFire    時間: 2006-12-13 10:59:14

[quote:6d61aeec34="siukwai"]

係啦買過個要$2980 又無理由買.....唔好再俾我見到上手業主 :em20:[/quote]

其實如果買過一個...會唔會猛火d..(老婆成日話個火唔夠力).. :nowords:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2