藍澄灣業主社群

標題: 好慘 種親植物都死 [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2004-9-28 00:46:52     標題: 好慘 種親植物都死

我d植物已經死得七七八八..........
又唔係無陽光 日日淋水 點解呀??? (我放0向窗台 :cry: )
我之前0向花墟見到d四葉草 佢地好快高....不過開心左一陣咋.....d花未開就謝 d葉又唔開 d莖仲自動萎縮.......好可憐  :em01:
作者: Robert    時間: 2004-9-28 01:36:20

o的花唔好日日淋水,有時太多水﹑陽光同肥料反而會弄巧反拙,
每樣植物淋水次數都不一,妳大可以買花既時候請教吓,佢哋多數都會過兩招俾妳 :wink:
又或者試吓水種植物,唔需要成日去打理,好方便,
最適合我呢o的懶人,因為..............我都有盆水種 :em12:
作者: Tomato    時間: 2004-9-28 10:30:35

咁可能係我浸死佢地..... :em18:
唔該晒R&M
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-28 10:36:56

我都有咁的情況 我家的驅蚊草一到我家 第二天便開始黃. 現在每天都發現有黃葉... 唉....我覺得佢在dieing.
作者: P女    時間: 2004-9-28 11:06:29

我都有兩盆係屋企
水種植物會唔會野蚊架?
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-28 11:21:35

我都有兩盆係屋企
水種植物會唔會野蚊架?

For me there is no 蚊 or others flying insects. It's look good too. BUT the water dry out very quickly. May be my flat is facing WEST.
作者: Robert    時間: 2004-9-28 14:26:21

我盆水種植物都一樣無野蚊呀!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2