藍澄灣業主社群

標題: 終於成功轉按 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-21 22:46:52     標題: 終於成功轉按

本人與 Shirley 經過一個多月酬備,終於係今個月轉按左去東亞銀行啦!(之前係 DBS)

今次仲有好多方面既回贈,分別有餘下:

1.HKMC 第二年全數還款的話,退還保險金額之 25%。
  (第一年 - 40%,第二年 - 25%,第三年 - 15%,第四年 - 0%)

2.轉按後東亞銀行回贈貸款額 1.35%。

另外,仲可以用現時 P-2.75 的利率計算,經過以上改變後,再加上部份還款後,還款期已由25年轉為21年了,而每個月還款額只加多了三百蚊。

以上轉按,要有以下條件:
1.今次問銀行借既貸款額要係銀行估價既七成,如果估吾到價就轉吾到。
2.HKMC 方面,三年內全數還款,否則無保險金退還。
3.當初 DBS 造按歇時,選擇了一年罰息期,所以一年後可以轉按。
作者: YY and KC    時間: 2004-9-21 22:49:54

你地就好啦 我地有三年罰息期 所以唔轉得 要等多兩年幾............ :em01:
作者: POON    時間: 2004-9-22 12:58:48

(第一年 - 40%,第二年 - 25%,第三年 - 15%,第四年 - 0%)

另外,仲可以用現時 P-2.75 的利率計算,經過以上改變後,再加上部份還款後,還款期已由25年轉為21年了,而每個月還款額只加多了三百蚊。

HKMC 退還保險金額 點退 ??
我係HSBC做按歇  晤知有無得退 :?:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-22 13:58:05

[quote:2ad1667134="OON"]

HKMC 退還保險金額 點退 ??
我係HSBC做按歇  晤知有無得退 :?:[/quote]

HKMC 退還保險金額 - 全數還款就可以 [即按歇總金額]。
作者: dick queenie    時間: 2004-9-22 19:31:27

肥仔...今日係東亞首先公佈加息...
對你有冇大影響.....
p 去到...5.125
作者: POON    時間: 2004-9-22 20:29:27

HSBC 公佈左加息未 ?? :em03:
:em14:  請通知 ??
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-23 01:45:11

[quote:4b8f4d316e="dick&queenie"]肥仔...今日係東亞首先公佈加息...
對你有冇大影響.....
p 去到...5.125[/quote]

其實都預左佢加息,所以先轉按,而且之前係P-2.625,而家就P-2.75,相差剛好係0.125,打個和。不過我地已經預左哩三年內,會加0.5里,希望我地估計無錯啦!如果真的加得咁激,人工都有番 D 著落啦!
作者: cliff    時間: 2004-9-23 10:18:50

2005 會加1-2%. 要有心理準備.
作者: BLUE    時間: 2004-9-23 13:48:15

有無人知道HSBC 之前是否有"定息" ??
知晤知道幾多里率
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-25 11:09:02

已經收左由 DBS 幫我地收番既 HKMC 25% 保險金退款啦!

不過仲未收埋東亞 D 回贈!
作者: BLUE    時間: 2004-9-26 17:58:50

[quote:c49186b7e8="cliff"]2005 會加1-2%. 要有心理準備.[/quote]

:em07: 你講真定係你估下 ??:em07:
已經加了1.25%了  :em06:
作者: eric_818    時間: 2004-9-26 22:29:21

[quote:f20579aa03="BLUE"][quote:f20579aa03="cliff"]2005 會加1-2%. 要有心理準備.[/quote]

:em07: 你講真定係你估下 ??:em07:
已經加了1.25%了  :em06:[/quote]

唔好咁緊張
只係加咗0.125%.
作者: cola    時間: 2004-9-26 23:12:19

DBS 一定有的服務不足 沙可否畧說一二?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-28 11:13:24

今日 check 埋東亞戶口,原來已經比埋回贈。好開心終於攪掂曬!
作者: kyu    時間: 2004-9-28 11:26:26

[quote:7c55aca89a="Jeffrey & Shirley"]今日 check 埋東亞戶口,原來已經比埋回贈。好開心終於攪掂曬! [/quote]

男情會要加快!     
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-28 11:55:16

[quote:a7eacd34b9="kyu"][quote:a7eacd34b9="Jeffrey & Shirley"]今日 check 埋東亞戶口,原來已經比埋回贈。好開心終於攪掂曬! [/quote]

男情會要加快!     [/quote]

快傢啦!9月29號到10月3號都放假,可以慢慢攪!
作者: grassman    時間: 2004-10-1 14:21:49

咪係〔男情會〕?
作者: POON    時間: 2004-10-1 18:47:50

快傢啦!9月29號到10月3號都放假,可以慢慢攪!

預晤預女孩子 ???
作者: POON    時間: 2004-10-18 14:29:58

Jeffrey & Shirley ;

HKMC保險金額我只借左1%
如果我出年還到1% 可退回幾多還款 ??
作者: kitty Raymond    時間: 2004-10-19 23:48:42

免供免息15個月後 終於要面對現實.
好彩樓價升咗. 重新估值.
成功將二按轉去一按 (P 轉 P-2.6) 又將年期縮短10年.
慳咗好多息.

終可在升市中得到實質好處:p
作者: hellomimi    時間: 2004-11-5 22:14:42

[quote:11136626fb="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
成功將二按轉去一按 (P 轉 P-2.6) 又將年期縮短10年.
慳咗好多息.

終可在升市中得到實質好處:p[/quote]我層樓有幫發展商做二按(要P),請問各位有無建議可以做轉按減輕下? :!: (我一按在BOC做!)  Thanks :wink:
作者: Kiliyan    時間: 2004-11-5 23:37:35

[quote:691794471b="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
慳咗好多息.

終可在升市中得到實質好處:p[/quote]

Really?? :em12: 請問你0係邊間bank做mortgage架? 同埋知唔知係咪要層樓估價 而樓價又比買既時候高10%就可以轉按喇? 我聽朝都要打去問下先... 8)
作者: kitty Raymond    時間: 2004-11-6 23:04:10

[quote:0392b7c4cf="hellomimi"][quote:0392b7c4cf="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
慳咗好多息.

終可在升市中得到實質好處:p[/quote]我層樓有幫發展商做二按(要P),請問各位有無建議可以做轉按減輕下? :!: (我一按在BOC做!)  Thanks :wink:[/quote]

Depend on 你 BOC 有無罰息期
如無 可以搵其他銀行做轉按 有銀行最高可做 P-2.8%.
如有 就要搵返BOC重新為單位估值 估值高的話 可將二按轉去一按.
作者: kitty Raymond    時間: 2004-11-6 23:14:00

[quote:005ab51f8b="Kiliyan"][quote:005ab51f8b="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
慳咗好多息.

Really?? :em12: 請問你0係邊間bank做mortgage架? 同埋知唔知係咪要層樓估價 而樓價又比買既時候高10%就可以轉按喇? 我聽朝都要打去問下先... 8) [/quote]

我用winghang.  佢估值比買既時候高40%.  I think it need at least 40% increament to cover 2nd mortgage (1/.07)-1*100%
作者: Kiliyan    時間: 2004-11-9 22:44:08

[quote:a92f6358e0="kitty&Raymond"][quote:a92f6358e0="Kiliyan"][quote:a92f6358e0="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
慳咗好多息.

Really?? :em12: 請問你0係邊間bank做mortgage架? 同埋知唔知係咪要層樓估價 而樓價又比買既時候高10%就可以轉按喇? 我聽朝都要打去問下先... 8) [/quote]

我用winghang.  佢估值比買既時候高40%.  I think it need at least 40% increament to cover 2nd mortgage (1/.07)-1*100%[/quote]

Thanks a lot! 我已經搵hsbc估價 估值都比買既時候高約30幾個%!   但係我地出年8月先要供二按 所以佢suggest我地下年先轉過去...但就要take risk個樓價會唔會跌...咁就未必轉到...e...咁二按果邊有無罰你地息? 同埋律師費大概要多少?
作者: Billy    時間: 2004-11-9 22:53:14

[quote:af5bc15e51="Kiliyan"]Thanks a lot! 我已經搵hsbc估價 估值都比買既時候高約30幾個%!   但係我地出年8月先要供二按 所以佢suggest我地下年先轉過去...但就要take risk個樓價會唔會跌...咁就未必轉到...e...咁二按果邊有無罰你地息? 同埋律師費大概要多少?[/quote]

二按冇罰息o架.
我剛過免息免供期就清還二按都冇罰息.
作者: dracula    時間: 2004-11-9 23:08:12

想問下~ 我做樓按o既時候囉o左佢 7% rebate(洗得一乾二淨) 但係要鎖 3年 頭 3年供 p 好吃力 :|  而家到第 2年 想轉按 有無著數呢??
作者: Billy    時間: 2004-11-9 23:11:39

[quote:ff1ff2f6ab="dracula"]想問下~ 我做樓按o既時候囉o左佢 7% rebate(洗得一乾二淨) 但係要鎖 3年 頭 3年供 p 好吃力 :|  而家到第 2年 想轉按 有無著數呢??[/quote]

咁就要睇o下d罰則係點啦. :em12:
作者: dracula    時間: 2004-11-9 23:17:20

我都唔記得.... 但係我真係唔想供 P.....
作者: Billy    時間: 2004-11-9 23:23:09

[quote:e616504297="dracula"]我都唔記得.... 但係我真係唔想供 P.....[/quote]

期實你果 7% rebate 咪等如 P-2.5%果 2.5%乘3年囉.
d錢都用左想唔供p都難.
作者: dracula    時間: 2004-11-9 23:24:21

:em18:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2