藍澄灣業主社群

標題: 電視劇 - 金枝玉孽 [打印本頁]

作者: vivian    時間: 2004-9-16 15:09:30     標題: 電視劇 - 金枝玉孽

好耐都無追電視劇了
今云竟然好喜歡睇"金枝玉孽"
晚晚街都唔去
飯都唔食
衫都唔熨
全神貫注仆係個電視前
亞邊個 - 佘詩曼好鬼奸 睇到眼火爆 想打爆個電視...
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-16 15:15:09     標題: Re: 電視劇 - 金枝玉孽

[quote:0ce0e88651="vivian"]好耐都無追電視劇了
今云竟然好喜歡睇"金枝玉孽"
晚晚街都唔去
飯都唔食
衫都唔熨
全神貫注仆係個電視前
亞邊個 - 佘詩曼好鬼奸 睇到眼火爆 想打爆個電視...[/quote]

我都係 勁鐘意睇.
作者: vivian    時間: 2004-9-16 15:18:53

玉塋好似好可憐?
鄧萃雯好形?
皇后係忠定奸?
佘詩曼有乜收場?
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-16 15:27:34

在網上可download 大結局.. 不過慢慢追好d.
作者: vivian    時間: 2004-9-16 15:45:07

我家中的電視越來越多”鬼影”
不知您們有沒有此情況?
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-16 15:50:04

[quote:df151c760d="vivian"]我家中的電視越來越多”鬼影”
不知您們有沒有此情況?[/quote]

有呀. 一時時既. 有時好D. 我想是天線問題.
我要求唔係咁過, 求其睇到算架啦.
作者: vivian    時間: 2004-9-16 16:28:42

[quote:a6083da2b2="Jess&Burns"]我家中的電視越來越多”鬼影”
不知您們有沒有此情況?
有呀. 一時時既. 有時好D. 我想是天線問題.
我要求唔係咁過, 求其睇到算架啦.[/quote]

嗚嗚嗚~ 成餅野買個電視重衰過國產TCL!!   :em01:
作者: kyu    時間: 2004-9-16 16:58:57

[quote:6b874699c7="vivian"]我家中的電視越來越多”鬼影”
不知您們有沒有此情況?[/quote]

星期三 2:30am 看歐聯時 信號時好時差. :evil:
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-16 20:24:49

有Ball 咩???邊Y艦x???請報料!!! :em14:  :em14:
Anyway 依幾日信號時好時差.
作者: vivian    時間: 2004-9-16 21:59:55

嘩,皇后攪邊科?
好難明呀~~~   :roll:
作者: Tomato    時間: 2004-9-17 08:01:33

我想問 究竟小祿子 (即係黃德斌)同安茜有乜關係??
阿佘詩曼係咪奸0架??咁黎姿奸d定係佘詩曼奸d???
作者: P女    時間: 2004-9-17 09:20:26

我覺得成套戲 個個都奸
我認為最善良0既安茜
後來都成左奸人
另外 如妃演得好好 七情上面
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-17 09:24:05

都唔可以話邊個奸... 都係為左保護自己的地位姐.
作者: vivian    時間: 2004-9-17 09:57:51

最無用係個皇帝 成個婦人咁....
歷史上有沒有這皇帝?
是這性格?
有沒有這些妃子??
作者: Tomato    時間: 2004-9-17 17:18:46

我今日聽d同事講 其實全套戲最奸係皇后
安茜個麻麻係皇后搵人殺0架!!真係估佢唔到 :|
作者: vivian    時間: 2004-9-17 17:33:03

真係好戲在後頭囉......
作者: kam1100    時間: 2004-9-17 23:58:19

我家中的電視越來越多”鬼影”
不知您們有沒有此情況?

這是天線同電線之間的干擾. 可在鴨寮街買條有過慮的天線(指接線). 約HKD. 回效果明顯.
作者: kam1100    時間: 2004-9-17 23:58:49

HKD50
作者: vivian    時間: 2004-9-18 12:01:14

可在鴨寮街買條有過慮的天線(指接線)

Thank you for your information !!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-22 16:05:53

將資料搜集範圍移至《清實錄》,結果不單收獲豐富,也發覺了不少有趣資料!
  注意,念有少量劇情。
  1. 找到了「董佳爾淳」的原型淳嬪董氏。
  2. 查考史實, 鈕祜祿氏(如妃,鄧萃雯飾)、侯佳氏(玉瑩,黎姿飾)和董氏(爾淳,佘詩曼飾)的地位在劇中大顛倒!侯佳氏和董氏在嘉慶元年和六年早先後封「嬪」,至十年鈕祜祿氏才獲得這個銜頭!換言之,前兩者在後宮的資歷應比鈕祜祿氏為早。哈……。如妃所以常為人提及,大抵有兩個原因。一是嘉慶皇帝子息較少(五子,長子夭折),她卻生了皇五子綿愉;二是她比其他妃嬪長壽,她等到孫子咸豐皇帝即位時還弄到個「皇太貴妃」的銜頭。
  3. 順道 找出一大堆嘉慶皇帝的妃嬪,嘉慶十五年的情況其實是:皇后.鈕祜祿氏 > 諴貴妃.劉佳氏 > 華妃.侯佳氏、莊妃.王氏、如妃.鈕祜祿氏 > 恩貴人.烏雅氏、榮貴人.梁氏 > 安常在.蘇完尼瓜爾佳氏

-----

孝和睿皇后.鈕祜祿氏(1775-1849)
  鈕祜祿氏是禮部尚書恭阿拉的女兒,乾隆時期為太子側福晉。太子即位後,於嘉慶元年(1796)正月冊封嫡妃喜塔臘氏(?-1797)為皇后,側妃鈕祜祿氏為貴妃。二年(1797)皇后喜塔臘氏身故,十月她被進封為皇貴妃。六年(1801)四月她被進封為皇后。十年(1805),生皇四子綿忻。道光二十九年卒,享年七十四歲,二子,惇親王綿愷、瑞親王綿忻,一女,夭折。
  嘉慶十五年時,三十五歲。

恭順皇貴妃.鈕祜祿氏(1786?-1851後)
  鈕祜祿氏。嘉慶初年入宮,初封為如貴人。十年(1805)六月,被冊封為如嬪。十五年,進封如妃。十九年(1814)二月,生皇五子綿愉。二十五年(1820)七月,嘉慶皇帝駕崩。八月,她因誕育惠親王綿愉而被議尊封為貴妃。道光二十六年(1846)十二月,她因年屆六旬,而被尊封為皇貴妃。咸豐元年(1851)三月,她因在後宮年壽最高,而被尊封為皇貴太妃。一子,惠親王綿愉,二女,俱夭折。
  嘉慶十五年時,約二十四歲。
  劇中,如妃 => 如玥,年齡和角色均不符。

華妃/瑩嬪.侯佳氏
  侯佳氏。乾隆時期已侍侯太子。嘉慶元年(1796)冊封為瑩嬪。六年(1801)四月進封為華妃。嘉慶二十五年前應已身故。一女,夭折。
  劇中,侯佳氏 + 瑩嬪=> 侯佳玉瑩,以她為嘉慶十五年(1810)的秀女,角色和年齡均大有出入。

淳嬪/淳貴人.董氏
  董氏,初封淳貴人。六年(1801)四月進封為淳嬪。嘉慶二十五年前應已身故。無子女。
  劇中,董氏 + 淳嬪=> 董佳爾淳,問題如侯佳氏。

安嬪.蘇完尼瓜爾佳氏
  蘇完尼瓜爾佳氏。嘉慶年間冊封為常在。二十五年(1820)七月,嘉慶皇帝駕崩。十二月,她被尊封為安嬪。
故事中,安嬪 => 安茜。

-----

嘉慶皇帝妃嬪一覽:
  喜塔臘氏/嫡太子妃/皇后(1)
  鈕祜祿氏/側太子妃/貴妃(1)/皇后(2)
  劉佳氏/諴妃(1)/諴貴妃(13)
  侯佳氏/瑩嬪(1)/華妃(6)
  完毅氏/恕妃(2)  —– 嘉慶前已歿,追封
  關氏/簡嬪(2)  —– 嘉慶前已歿,追封
  沈氏/遜嬪(2)  —– 嘉慶前已歿,追封
  董佳氏/淳貴人/淳嬪(6)
  王氏/春貴人/吉嬪(6)/莊妃(13)
  鈕祜祿氏/如貴人/如嬪(10)/如妃
  劉佳氏/信貴人/信嬪(13)/信妃(25)
  烏雅氏/恩貴人/恩嬪(25)
  梁氏/榮貴人/榮嬪(25)
  蘇完尼瓜爾佳氏/常在/安嬪(25)

※注:括號內為冊封的年份,如13=嘉慶十三年。
作者: vivian    時間: 2004-9-22 16:42:33

呢個皇帝太花心
早死嗎?
(最有情有義係如妃 她一心一意向呢個狗皇帝.....)
作者: Tomato    時間: 2004-9-22 23:16:09

犀利 :em11: !!!
作者: SEVEN    時間: 2004-11-19 17:25:23

"金枝玉孽" 應該會有好多獎 !
作者: vivian    時間: 2004-11-19 17:45:44

拭目以待!
(但千奇唔好比果個"耳唇"囉獎呀 我唔鍾意果個女明星 扮晒野 又唔正 旁門左道 最是討厭!..... )
作者: Jess and Burns    時間: 2004-11-20 09:37:32

點解唔係如妃架!?  

做馬既.
作者: BLUE    時間: 2004-11-20 09:58:24

完全做 " 馬"  昨晚得知 如妃拿了實力非凡之後 就知她無得拿女主角
真失望!
作者: POON    時間: 2004-11-20 10:05:18

做馬 ! 如妃演得咁出色 都無得拎..真係晤抵 !
作者: vivian    時間: 2004-11-20 11:22:41

給玉塋小主都好 好過果個"耳唇"
玉塋演得幾好 個角色亦忠亦邪
"荔枝'演得入目三分 話晒佢都好似三十幾歲 演少女個份天真已交足戲!
撇開"荔枝"的花邊新聞唔好講,佢的確(重係)好靚!
我覺得一個女星如果剪左短髮依然咁靚 佢本身就可以稱做美人了!
"李尾鳳"就係另一個例子!
作者: Tomato    時間: 2004-11-20 11:34:45

雖然我好希望係蔡少芬螺.....
但係我都覺得應該係如妃lor......無奶由比個"安慰獎"佢..
其實實力非凡獎應該係陳秀珠....
男女角色係黎姿同林保怡.......係咪特登0架?

我都認為個個都可以拎 總之唔係張可x同蛇x曼就得啦....
作者: POON    時間: 2004-11-20 12:06:18

我都認為個個都可以拎 總之唔係張可x同蛇x曼就得啦....

同意 ! 我晤係好鐘意佢地 太串 !
作者: vivian    時間: 2004-11-20 12:16:39

兼無內函....
(宣渲同蔡少芬好d....)
作者: POON    時間: 2004-11-20 12:22:36

我晤係好鐘意"蔡少芬"佢係我家姐同學la
我識佢的...人品晤係好好
作者: eric_818    時間: 2004-11-20 13:04:57

[quote:89af5a78b0="OON"]我晤係好鐘意"蔡少芬"佢係我家姐同學la
我識佢的...人品晤係好好[/quote]

人地信教後好似改左喎.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2