藍澄灣業主社群

標題: 有關職員解答住戶証,游泳池及會所的問題 [打印本頁]

作者: Robert    時間: 2004-9-14 18:29:42     標題: 有關職員解答住戶証,游泳池及會所的問題

R今日 16:00 打電話去詢問有關職員,得到以下回覆︰

第一個部份︰住戶証
每戶可以申請四個人作主住戶証及三個人作副住戶証的持有人此部份是完全免費的,只要戶主寫memo通知管理公司,這七個持有人可以隨時加入或者改變人名的,只需幾個工作天去改寫電腦記錄,R亦提出要管理公司提供一個標準memo form,方便各方好友修改記錄。
* 現時所領取的是臨時住戶証,將來正式的住戶証會以八達通形式運作,亦可以在市面上使用,例如︰地鐡﹑小巴﹑巴士﹑七仔...等等,至於增值方法尚未制訂。

第二個部份︰使用游泳池
持有主/副住戶証的人,都可以使用泳池而無須持有藍澄會會籍,即係話唔駛交$150會費,都可使用游泳池;而嘉賓一定要由持有主/副住戶証的人帶領下才可進入泳池,全個泳池法例限制的總使用人數是九佰人,只要不超過這個人數就可以;而嘉賓的入場費會由"八達通形式"的住戶証所支付。將來酒店住客也可以使用泳池,他們是另外一套收費標準,現時尚未制訂。
另一方面,游泳池每年會在五月頭至十月尾期間開放,其他月份會全面關閉,住戶也不能進入。至於泳池的營運資金全靠入場費所支持,與我們的管理費及藍澄會的會費是無關。

第三個部份︰藍澄會會所
由會所開始營運的最初三個月,是無須支付會費的,之後由第四個月開始就要;而各項場地/活動收費尚未制訂,另外酒店住客也可以使用會所。

以上一切回應,都是節錄於與有關職員之對話,如有錯漏,請多多包涵。
作者: Tomato    時間: 2004-9-14 19:59:07

首先唔該你........ :em11:

如果個職員無講錯.......又或無改口風 (你知佢地成日講過唔算數 自己都唔知自己做緊乜 :!: )咁係咪即係住戶証同入唔入會無關係0架????總之住戶証係將來用0黎入門口0架???

個泳池開到十月..............開得0個個幾月咋喎 :x !!
作者: alankle    時間: 2004-9-14 20:33:31

唔該晒呀~~~
如果真係又八達通就好啦~~~~
我好想我地個屋苑有呢樣呀~~~~~
作者: Robert    時間: 2004-9-15 01:21:14

唔駛客氣!

[quote:cdb27148df="Tomato"]總之住戶証係將來用0黎入門口0架???[/quote]

住戶証不能用來開啟大廈之大堂門口, 因為藍澄灣並未計劃按裝此系統,
這也是那個"有關職員"的回答。
作者: Ray008    時間: 2004-9-15 09:28:00

再有多O幼ㄖ咻Apost上O郁r!
作者: Tomato    時間: 2004-9-15 09:59:57

[quote:15af20108f="R & M"]唔駛客氣!

[quote:15af20108f="Tomato"]總之住戶証係將來用0黎入門口0架???[/quote]

住戶証不能用來開啟大廈之大堂門口, 因為藍澄灣並未計劃按裝此系統,
這也是那個"有關職員"的回答。[/quote]

咁住戶証又唔係用來開門口 又可以唔入會 咁有乜用途呢??純粹用來証明係業主???定係第日去買野有discount呢 :em12: ??
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 10:10:17

I hope it will like an discount card or like debit card use in Shopping Mall-ParkNshop.
作者: kevinkristy    時間: 2004-9-15 13:33:26

: 我都同意住戶証可用來到百佳碌咭付款這可免帶現金.夠方便 Good idea. :
但關於會所証我也查詢過.如果游泳池不須一定是以會所証才可進入的話
即此會籍只用來玩Gzm桑拿massage和上大陸Club House用.又沒有不同類型的打球室可供玩樂.   :!:
似乎HK$150.00/month唔算便宜唔吸引o番.
:roll:  :? 因為聽講部份是一定要收費的.除非價錢吸引.否則未必化算可能貴過外面焗桑拿都唔定.
:roll:  :? 現在泳池收費HK$20.00都唔算平因沒有暖水供應開放時間由五月開始未免太遲其實四月天已經熱了
我建議開放應由四月起.還有開放時段沒有晚上只開放到PM6:00. 我希望可開放到9:30-10:00.
:  :?: 您們認為如何?可否提供多點意見.
作者: Tomato    時間: 2004-9-15 13:48:30

[quote:388e1237ac="kevinkristy"]: 我都同意住戶証可用來到百佳碌咭付款這可免帶現金.夠方便 Good idea. : [/quote]

呢個一定得 因為住戶証係用八達通形式 (個職員話 :roll: ) 而家去百x都可以用八達通比錢.......最緊要係咪有discount呢???
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 13:55:09

I beleive at the begining they will offer some discount for resident to create awareness. Anyway we all expect ! Right ?
作者: Tomato    時間: 2004-9-15 13:58:25

咁而家係咪個個都要交form??
作者: Suzuki    時間: 2004-9-17 16:25:36

I want to know the when will the 百佳 open....
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-17 16:35:51

[quote:b4159cc68e="Tomato"]咁而家係咪個個都要交form??[/quote]

交form 應該是為了保安理由. 同你入唔入會係無關係.

咁做咩唔整form 呢?
作者: Robert    時間: 2004-9-18 10:23:26

我今日會去攞'臨時住戶証',亦會再詢問有關將來正式的'八達通式住戶証'有消息會再通知大家 :em02:
作者: Robert    時間: 2004-9-18 12:29:24

我剛去取了'臨時住戶証',職員話遲d會係游泳池入口做'八達通形式'入閘機以方便住戶,
我地依家常用既'八達通'都用得 :em11:
作者: kevinkristy    時間: 2004-9-20 14:01:43

有無人知道如仍未攞臨時住戶証可否比廿蚊去游水呀??? :?  
作者: Robert    時間: 2004-9-20 14:06:06

[quote:2f1d1c200f="kevinkristy"]有無人知道如仍未攞臨時住戶証可否比廿蚊去游水呀??? :?  [/quote]

唔得呀!要有'臨時住戶証'先可以,管理處俾左張'領取臨時住戶証'既memo你未呢?
話時話,張'臨時住戶証'勁似年曆咭..... :?
作者: vivian    時間: 2004-9-20 14:31:17

我上星期四弟左form
呢家未有回覆
您們申請"臨時住戶証"等了多少天?
作者: Robert    時間: 2004-9-20 14:48:23

[quote:e1238ce3e0="vivian"]我上星期四弟左form
呢家未有回覆
您們申請"臨時住戶証"等了多少天?[/quote]

大約一星期時間... :roll:
作者: Kiliyan    時間: 2004-9-23 09:36:53

我今早終於試過200米泳池了!  :em11: 正! 很舒服! 成個池連埋我都係得3個人 所以好寬敞! 相信日後未必可以咁鬆動 所以要快d游多d至得!! 當中仲有個jacuzzi 唔錯丫~~
作者: leemoksau    時間: 2004-10-24 13:37:41

[quote:0880cb7c63="R & M"][quote:0880cb7c63="kevinkristy"]有無人知道如仍未攞臨時住戶証可否比廿蚊去游水呀??? :?  [/quote]

唔得呀!要有'臨時住戶証'先可以,管理處俾左張'領取臨時住戶証'既memo你未呢?
話時話,張'臨時住戶証'勁似年曆咭..... :?[/quote]
如果已經有“臨時住戶証”﹐可唔可以俾20蚊CASH入去游水呢﹖
作者: Robert    時間: 2004-10-24 22:14:30

莫愁︰

唔可以架,要俾$100或以上的劃線支票作為按金(抬頭要寫︰Whampoa Property Management Limited)
但月尾就關閉,要等出年5月至10月才可使用,可能出年會改用八達通作收費,而且依家天氣轉涼,
如果就咁病左,咪無得同朋友去吃喝玩樂~~~~~ :mrgreen:
作者: leemoksau    時間: 2004-10-24 22:24:45

[quote:36c0cfc749="R & M"]莫愁︰

唔可以架,要俾$100或以上的劃線支票作為按金(抬頭要寫︰Whampoa Property Management Limited)
但月尾就關閉,要等出年5月至10月才可使用,可能出年會改用八達通作收費,而且依家天氣轉涼,
如果就咁病左,咪無得同朋友去吃喝玩樂~~~~~ :mrgreen:[/quote]
如果我聽日俾支票﹐最快幾時可以用o黎游水呢﹖
你放心﹐就算真係病o左都唔會影響我同朋友吃喝玩樂o架。 :em09:
作者: Robert    時間: 2004-10-24 22:45:54

[quote:6956ea31dd="leemoksau"]如果我聽日俾支票﹐最快幾時可以用o黎游水呢﹖
你放心﹐就算真係病o左都唔會影響我同朋友吃喝玩樂o架。 :em09:[/quote]

立刻可以!
妳都得架喇 :em11:
作者: leemoksau    時間: 2004-10-25 12:39:16

原來今天下午休池清潔。
泳池會開到今個月尾(31號)﹐住戶証里面用唔完o既錢管理公司會安排11月退返。
作者: BLUE    時間: 2004-10-25 13:03:01

[quote="leemoksau
住戶証里面用唔完o既錢管理公司會安排11月退返。[/quote]

乜有錢退 ?? :?:
作者: SEVEN    時間: 2004-10-25 14:40:45

[quote:dd936bb76a="leemoksau"]原來今天下午休池清潔。
泳池會開到今個月尾(31號)﹐住戶証里面用唔完o既錢管理公司會安排11月退返。[/quote]

是不是即係有錢退返 ???
作者: Hello Kitty    時間: 2004-10-25 14:57:46

How about Club House ??? If there is a refund which mean the club house may not be ready ??? :em08:
作者: leemoksau    時間: 2004-10-25 19:40:43

退錢係指入泳池之前要交o既按金。
我諗同Club House的錢係兩回事。Club House係要交150/月先至入到。
作者: Hello Kitty    時間: 2004-10-25 19:49:21

But we have 3 months free entry we may need to pay for curtain facilities. I just think that the paying system are the same.
作者: POON    時間: 2004-10-26 13:14:07

[quote:2b823f167f="leemoksau"]退錢係指入泳池之前要交o既按金。
我諗同Club House的錢係兩回事。Club House係要交150/月先至入到。[/quote]

我明了 !  :wink:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2