藍澄灣業主社群

標題: 藍澄灣樓價 [打印本頁]

作者: dick queenie    時間: 2004-9-14 11:19:07     標題: 藍澄灣樓價

自從四月份之後,樓市援和下來。
好多樓,價都平均下來。
唯獨發現藍澄價位,不停下滑。
(星期日落商場地產睇過)
勁跌.... :em03:
點解會係咁呢.....??可能太多太多唔好野啦。 :|
日常小問題,就瓜瓜嘈。
各種不利因素,或者比人勁唱藍澄幾差幾差,...
唉,好無奈~~~會問...自己造成,定係咩呢 :cry:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-14 11:29:18

可能多人放盤呢.
作者: SEVEN    時間: 2004-9-14 11:39:29

好多樓,價都平均下來。
勁跌....  
點解會係咁呢.....??可能太多太多唔好野啦。  
日常小問題,就瓜瓜嘈。
各種不利因素,或者比人勁唱藍澄幾差幾差,...
唉,好無奈~~~會問...自己造成,定係咩呢

會不會遲D好小小 :?:  或者會上升  :idea: ?? 我將自己所有積蓄放落層樓到好擔心變成負資產 :x  
作者: vivian    時間: 2004-9-14 12:01:52

真金不怕紅爐火
相信大家所表達都是真話
冇聲音就唔會有改進
您我住得天下太平
都唔係天賜的
好似恆昌傢私為例
無出聲追貨呢家就訓街啦
又好似defect 有問題的窗... 小巴的安排等等
都係大家不顧忌諱係個網都傾
呢家先可以爭取番來
而未來都有好多問題
都要大家拿出來相量
先可以令一切一一改善
樓價的升跌好受外圍因素影響
有食力的樓點唱都唔會衰
冇食力(RC)點捧亦冇用
作者: SEVEN    時間: 2004-9-14 12:07:25

係有食力的樓點唱都唔會衰
係無食力(RC)點捧亦冇用

是不是"RC"無食力 ??? :?:  :idea:  :idea:  :idea:  :idea:
作者: BLUE    時間: 2004-9-14 12:13:52

好多樓,價都平均下來。
勁跌....  

我上網睇過"美X 地產 - 藍澄灣 係青衣平均尺價係 2400 ~ 2500  :x  :em03:  :em05:  :em06:
真金不怕紅爐火
相信大家所表達都是真話
冇聲音就唔會有改進

作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-14 12:17:55

"我上網睇過"美X 地產 - 藍澄灣 係青衣平均尺價係 2400 ~ 2500     "

我買果時2200 之喎.
作者: SEVEN    時間: 2004-9-14 12:24:55

我上網睇過"美X 地產 - 藍澄灣 係青衣平均尺價係 2400 ~ 2500     

我買果時2200 之喎.

我係7月份買要hk2450  :em01:  :em01: 我未買貴左好多 ?? :em08:  :em06:
<青衣 平均價 : 1.灝景灣$3991 2.盈翠半島$3845  3.翠怡花園$2464  4.藍澄灣$2495>    
作者: Stephen@RC    時間: 2004-9-14 12:52:33

以家咩都冇. hotel 又未開. 商場又未開.
緊係差的啦. 遲的會好的..
作者: cshenryhk    時間: 2004-9-14 12:53:43

Actually RC is very low price ($2500) now Yuen Long Yoho Town is also average $2600..

有線電視  中原 manager said there are more than 300 flats include 1st hand and 2nd hand selling in the market now(Supply > Demand).

The sales manager expect RC will raise 10% at the end of this year...
作者: G-NET    時間: 2004-9-14 13:55:40

[quote:8b6bd02143="dick&queenie"]唯獨發現藍澄價位,不停下滑。[/quote]

係地產門口的廣告 不是放盤廣告 是公司廣告 目的係叫業主 放盤時不要叫價太高 同吸引街客注意.

藍澄灣樓價沒有大升 是因為Supply (供應)多過Demand (需求) 上年價平 好多炒家業主 現在才放盤 單位選擇多 用家就不會用高價接貨 這叫做 Equilibrium Mechanism (平衡機制). 藍澄灣放盤量最多幾百個 全香港幾百萬人無上網 他們可以買藍澄灣 我地個價由他們決定.

本人在大學時主修 Economics (經濟) 用了四年 就係研究價錢如何決定 如果價錢可以由人改變 老董就不會PK到今日.

我好歡迎大家賣樓 增進商業發展 但記得定價 並非由樓下地產人決定 而係由土地註冊處決定 上面有以往成交記錄 你把他們連在一起 就會發現個走勢如何 這叫做 Econometrics (計量經濟學) 如果你定得高 無人買 你定得低 分分鐘食你價.
作者: Ha and Kui    時間: 2004-9-14 14:05:27

假設你係rc準買家 有日o係青衣城食完飯就黎rc睇樓:
(1) 不幸地 你等88F等左三個字 :evil:  跟住仲搭左4個字車先到rc  :em08:
(2) 跟住個經紀同你上樓 係大堂等左幾分鐘lift 大堂同lift又熱又焗 上到樓已經濕晒  :em18:  
(3) 一打開lift門 就見到走廊d C 至 F 字毋唔見晒  :em03:
(4) 入到屋去窗邊一望 見到個200米大泳池底生滿青苔 間酒店又未起好  :em15:
(5) 跟住個經紀加多兩咀 話手工唔好 用料差… (下省100字) 叫準買家大膽還價  :em12:
(6) 絕望o既業主原本叫$2650/呎 準買家還價$2400/呎 (即係減一成). 絕望o既業主見自己只係以$2100/呎買 最後以$2450/呎成交 絕望o既業主仲有賺  :em04: .

所以 如果(1)至(5)o既問題有改善/能夠解決 準買家就少d籍口還價 (6)絕望o既業主同supply又會少d 咁樓價就可以審慎樂觀.
作者: diedsee    時間: 2004-9-14 14:06:18

其實唔係做炒家就唔需要擔心樓價升 or 趺
唔通樓價升就馬上賣得出咩?
唔通樓價趺又能夠馬上賣得出止痛咩?

全得舒服 (對我) 已經足夠!
作者: dick queenie    時間: 2004-9-14 14:06:52

[quote:77251a3736="G-NET"]Dick 你為什麼不行入去 簽字睇樓 不過他們不一定知 你想知的野 你見他們在電腦前打打打.

你做邊行?[/quote]

小弟做銀行,最近搵按揭部兄弟,幫藍澄灣做過物業估價。
的確比起四月份跌左好多。
下跌成數比市場比例還要多.....
該分析者實為香港大學經濟系畢業,師承張五常.....百份百港產
每樣野有因必有果....絕對唔會無中生有。 :shock:
作者: SEVEN    時間: 2004-9-14 14:07:44

你好叻 ! :em11:  :em11:  :em11:
是不是"藍澄灣"將來會升 ?? :?:  :?: 我好蠢動 :em03:  :em02:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-14 14:09:16

[quote:afc5c7ff91="G-NET"][quote:afc5c7ff91="dick&queenie"]唯獨發現藍澄價位,不停下滑。[/quote]

你一定係地產初哥 係地產門口的廣告 不是放盤廣告 是公司廣告 目的係叫業主 放盤時不要叫價太高 同吸引街客注意. 藍澄灣樓價沒有大升 是因為Supply (供應)多過Demand (需求) 上年價平 好多業主炒家 現在才放盤 單位選擇多 用家就不會用高價接貨 這叫做 Equilibrium Mechanism (平衡機制). 藍澄灣放盤量最多幾百個 全香港幾百萬人無上網 他們要買藍澄灣 我地個價由他們決定 網上言論不可能改變市場.

本人在大學時主修 Economics (經濟) 用了四年 就係研究價錢如何決定 如果價錢可以由人改變 老董就不會PK到今日.

我好歡迎大家賣樓 增進商業發展 但記得定價 並非由樓下地產人決定 而係由土地註冊處決定 上面有以往成交記錄 你把他們連在一起 就會發現個走勢如何 這叫做 Econometrics (計量經濟學) 如果你定得高 無人買 你定得低 食你價的 分分鐘係...

Dick 你為什麼不行入去 簽字睇樓 不過他們不一定知 你想知的野 你見他們在電腦前打打打.

你做邊行?[/quote]

佢既職業係:藍澄灣財子。
作者: G-NET    時間: 2004-9-14 14:23:42

從小道消息得知 藍澄灣有近三百個單位放盤 要年尾才賣得清.
作者: vivian    時間: 2004-9-14 14:27:39

我個人係覺得RC係below the market price
而大家買入的時候都算好平
我唔認為有乜大因素令到RC個價重會跌好多
但要升到her her聲
好似灝景盈翠就無可能   :em16:
我覺得RC係最少值$25xx - $28xx
因為我覺得住落RC的環境及交通唔算好差

我妹妹係2000年幾百萬買黃埔的海逸豪園
一樣係今年比和黃cut左shuttle
佢地一樣要大排長龍等小巴或者步行十幾分鐘出土瓜灣不知幾唔方便
d業主都出唔到聲
所以RC唔算好差
二仟幾一呎喳
唔買呢到想買乜?  :em20:
作者: dick queenie    時間: 2004-9-14 14:31:19

[quote:5ff40c05fc="G-NET"]本人立即把他的論點去信張五常.[/quote]

你又黎料..... :em12:  :em12:
作者: matthewlee    時間: 2004-9-14 14:32:25

[quote:fc6faa88eb="G-NET"][quote:fc6faa88eb="dick&queenie"]唯獨發現藍澄價位,不停下滑。[/quote]

你一定係地產初哥 係地產門口的廣告 不是放盤廣告 是公司廣告 目的係叫業主 放盤時不要叫價太高 同吸引街客注意. 藍澄灣樓價沒有大升 是因為Supply (供應)多過Demand (需求) 上年價平 好多業主炒家 現在才放盤 單位選擇多 用家就不會用高價接貨 這叫做 Equilibrium Mechanism (平衡機制). 藍澄灣放盤量最多幾百個 全香港幾百萬人無上網 他們要買藍澄灣 我地個價由他們決定 網上言論不可能改變市場.

我好歡迎大家賣樓 增進商業發展 但記得定價 並非由樓下地產人決定 而係由土地註冊處決定 上面有以往成交記錄 你把他們連在一起 就會發現個走勢如何 這叫做 Econometrics (計量經濟學) 如果你定得高 無人買 你定得低 食你價的 分分鐘係...

Dick 你為什麼不行入去 簽字睇樓 不過他們不一定知你想知的野 你見他們在電腦前打打打 最後只找到一個盤你看.[/quote]

Econometric 在中國人社會邊一次計得準? 基本上連人民幣匯率都計不準 內地經濟主要是政策 香港經濟主要是信心
一個簡單Model是收入與消費是有密切關係 但今年的平均收入不見得多很多 消費卻是多了 可能收入這個factor 不是重要 信心反而重要
信心不足 反而可以恐慌性拋售

選擇那麼多 沒有必要買沒有信心的地方.
作者: Stephen@RC    時間: 2004-9-14 15:26:37

講真. yahoo town 交通好咩. 我又feel 唔到好過青衣wor .
increase or not 都係睇下有冇人炒啦..
作者: ac    時間: 2004-9-14 15:28:36

I think that we need to work together to improve RC living environment; rather than to hide all the problems and hope that the potential buyers don't know that. 盈翠半島 had a lot of problems at the beginning. However the price of 盈翠半島 could recover after they fixed all the issues. Hence we need to work together to make sure the the developer and management office to improve our living environment. This is the best way to improve the value of RC. If the living environment of RC is really good the potential buyers will choose RC when they compare to other estate.
作者: unicorn    時間: 2004-9-14 15:44:57

呢個係一個奇蹟黎
事實上呢度好好住下
不過管理...
所以整左一堆谷氣容
當佢地出晒個價會好返少少
不過到時最大不明朗因數
mudmud幹線都出籠啦

如果大把cash唔怕hold
可以等等先走
不過怕fung險就冇計
事實上我地已經discuss過
而家剩返唔少holder都係信

得雞碎咁少錢 右要mudmudmud咁大
唔通想住9肚山咩
我都好煩...
個價唔聽話
但一定要arrange出左貨去bin先放duck
else交租好金

真係唔旺財
作者: kyu    時間: 2004-9-14 15:46:54

[quote:976bca1f28="Stephen@RC"]講真. yahoo town 交通好咩. 我又feel 唔到好過青衣wor .
increase or not 都係睇下有冇人炒啦..[/quote]

同意! 大家知唔知 Yaho Town 距離西鐵元朗及朗屏要十多分鐘路情 不是在西鐵站上 面積比RC少 尺價高百份之二十以上.
作者: BLUE    時間: 2004-9-14 15:56:40

小弟做銀行,最近搵按揭部兄弟,幫藍澄灣做過物業估價。
的確比起四月份跌左好多。
下跌成數比市場比例還要多.....
該分析者實為香港大學經濟系筆業,師承張五常.....百份百港產
每樣野有因必有果....絕對唔會無中生有。

照你所講RC要等幾時先會升??? :?:  :?:
雖然我不是想賣樓 但都想知道依家樓市走勢 特別係RC :em07:  :em15:
作者: eric_818    時間: 2004-9-14 17:44:50

其實大家關心RC o既樓價升跌都好正常.

不過大家響討論呢個問題時
先諗諗大家當初點解買RC呢?

為有間屋住? 定係為投資?

如果為有間屋住
講真RC環境同交通都算唔錯
睇吓「傲雲峰」、「昇悅居」、「宇晴牽」面對工廠
「碧堤半島」交通不便
當日開賣呎價都要HK$3000以上... ...
RC平均只係HK$2200的確好抵住.

就算RC同大市一樣上升30%
即係「傲雲峰」、「昇悅居」、「宇晴牽」、「碧堤半島」等已經去到HK$3900呎
RC就HK$2900呎
俾您賣咗都買唔返一間一樣size o既「宇晴牽」
仲要對工廠... ...

所以如果諗住買RC住
一日未諗住搬
樓價都只係一個數字遊戲(只要唔負資產)
只要再搞好D交通(88F)同環境
住得舒服就very good啦!! :wink:

如果為投資
RC呎價當時只係HK$2200
如果買「昇悅居」就HK$3000一呎
如果touch wood樓市繼續水
大家一齊跌20%
「昇悅居」變咗HK$2400
RC變咗HK$1800
都會蝕少D.
正所謂「風險越大 回報越高」
買RC可能宜家賺少D
但最緊要有得賺
賣咗又出去換馬再賺過囉! :em12:
作者: G-NET    時間: 2004-9-14 22:10:08

全香港任何一個新屋苑 都己經有網上Forum 有同藍澄灣一樣的訊息 有時候 連經紀也會加入:

http://forum.hkpropertycity.com/phpbb2/viewtopic.php?t=22818

Dick不須擔心 藍澄灣並不特殊.

我一向主張要先登記為會員 才可以看本網站內容.
作者: unicorn    時間: 2004-9-14 22:37:19

從小道消息得知 藍澄灣有近三百個單位放盤 要年尾才賣得清

咁右係
三百個單位
年尾去晒
咁咪
300/90= 一日3個...
有冇咁好銷呀
仲有
不如我地派d好duck閒既餓低 去同佢睇樓睇晒300個單位 你話佢會唔會其實冇貨呀拿...

有日我走去扮buyer
佢地立即講
家陣係咁二都上返十幾廿%
仲要show左個mud野seaview 680 fleet at 160
之後我入去佢右話
冇啦
165-170
都係言不由充
Note: 我入左中華地產

事實上我右唔等$救命
夾干夾賤做mud wor
lawyer + expenses 都sit比佢
作者: cola    時間: 2004-9-14 23:46:30

我買的時候约二千0幾蚊尺 而家2500蚊尺以上
都升左500蚊LA.   680尺x$500=???  
你想升幾多???
如果有多的邨巴 搭車方便的.
肯定仲有得升!
Good luck to U !!   
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 10:24:35

Don't Worry Be HAPPY !!!
明年一定仲有得升!
想升幾多???
總之有得住又有得賺!!   :wink:
作者: SEVEN    時間: 2004-9-15 10:54:25

[quote:a71511685c="Hello Kitty"]Don't Worry Be HAPPY !!!
明年一定仲有得升!
想升幾多???
總之有得住又有得賺!!   :wink:[/quote]

希望明年會升 因為我是在7月份買的係是二手市場 平均尺價要HK$2490.   
當時仲以為自己買到平貨; 因為不用裝修..剛剛夠錢買 點知衣家就一肚火 :twisted:  :evil:
上一手業主賣的時候說明會幫我跟足裝修 我先買的…..現在好鬼慘 :em01:  :em01: 慘…… :em08:  :em08:

不如大家可不可以教下我可以點做... :em14:  :em14: 萬二分感激   :em14:  :em14:
作者: FireFire    時間: 2004-9-15 11:05:59

我自住.....升定跌由佢啦....
作者: Robert    時間: 2004-9-15 11:11:42

Seven︰
我已PM你,請睇睇!
R & M
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 11:12:02

Seven What happen ???Do you need helping hands ? Please state !!!!
作者: SEVEN    時間: 2004-9-15 11:40:05

我都係自住的 用這個價錢買以為平左 黠知上綱睇下"RC"樓價係晤值la…加上裝修又 :evil:  :evil: …..已依家我都晤知點算 ??? :em01:

好彩有你地雪中送炭 謝謝 !
:em08:
作者: eric_818    時間: 2004-9-15 13:23:56

[quote:ece8ce4c86="SEVEN"]我都係自住的 用這個價錢買以為平左 黠知上綱睇下"RC"樓價係晤值la…加上裝修又 :evil:  :evil: …..已依家我都晤知點算 ??? :em01:

:em08:[/quote]

6座A景觀開揚
有海景
就算唔包裝修
HK$2500呎都唔算貴(以市價計算).
作者: Tomato    時間: 2004-9-15 14:00:36

[quote:bcdd8c894d="Mr. & Mrs. FireFire"]我自住.....升定跌由佢啦.... [/quote]

我都係咁話...
作者: BLUE    時間: 2004-9-15 14:06:54

eric_818
6座A景觀開揚
有海景
就算唔包裝修

eric_818 你是不是rc住客 ??? 如果係你住邊座高層or低層???
作者: BLUE    時間: 2004-9-15 14:18:57

希望明年會升 因為我是在7月份買的係是二手市場 平均尺價要HK$2490.   
當時仲以為自己買到平貨; 因為不用裝修..剛剛夠錢買 點知衣家就一肚火   
上一手業主賣的時候說明會幫我跟足裝修 我先買的…..現在好鬼慘   慘……   

不如大家可不可以教下我可以點做...   萬二分感激  

seven 我地遭受一樣的苦痛  :em01:
作者: unicorn    時間: 2004-9-15 14:28:09

seven 兄
mud野事
可唔可以比大家八八
你係買間有chong修package既rc????
作者: unicorn    時間: 2004-9-15 14:37:07

其實大家
如果留意下912就發覺 立圾會 福利派 失去左一定議席
反而中產係第二大
咁佢地一定頂住個市
比三幾年我地走貨

相反 我右唔信 長x 同 x經漢 要對霖個市
你知啦
佢地得失選民
以後就冇$60000個月

所以樓價會橫行

如果當日真係福利派win晒
咁佢地日日話多起公屋居屋mud屋mud屋
咁就迫唔到班草根同我地接二手
呢個想法自私d
不過階級矛盾咁
作者: BLUE    時間: 2004-9-15 15:04:22

[quote:0c512bb8d1="unicorn"]其實大家
如果留意下912就發覺 立圾會 福利派 失去左一定議席
反而中產係第二大
咁佢地一定頂住個市
比三幾年我地走貨

相反 我右唔信 長x 同 x經漢 要對霖個市
你知啦
佢地得失選民
以後就冇$60000個月

所以樓價會橫行

如果當日真係福利派win晒
咁佢地日日話多起公屋居屋mud屋mud屋
咁就迫唔到班草根同我地接二手
呢個想法自私d
不過階級矛盾咁[/quote]我有中X "藍澄灣" 成交價
作者: BLUE    時間: 2004-9-15 15:50:47

我有中X "藍澄灣" 成交價
作者: H and H    時間: 2004-9-15 16:06:00

[quote:f9ea026cf2="SEVEN"]我都係自住的 用這個價錢買以為平左 黠知上綱睇下"RC"樓價係晤值la…加上裝修又 :evil:  :evil: …..已依家我都晤知點算 ??? :em01:

:em08:[/quote]老友 慢慢黎啦問題遲早會解决既 裝修既野 好彩既遇到個跟得足既就冇咁煩 唔好彩既就真係好鬼激氣.  不過當你一步一步完成既時侯見到自己既完成品 以往執漏呀裝修呀果D激氣就會慢慢消失....

放鬆D啦
作者: Robert    時間: 2004-9-15 16:13:03

[quote:d4d667c432="H&H"][quote:d4d667c432="SEVEN"]我都係自住的 用這個價錢買以為平左 黠知上綱睇下"RC"樓價係晤值la…加上裝修又 :evil:  :evil: …..已依家我都晤知點算 ??? :em01:

:em08:[/quote]老友 慢慢黎啦問題遲早會解决既 裝修既野 好彩既遇到個跟得足既就冇咁煩 唔好彩既就真係好鬼激氣.  不過當你一步一步完成既時侯見到自己既完成品 以往執漏呀裝修呀果D激氣就會慢慢消失....

放鬆D啦 [/quote]

完全同意
收樓時,每家每戶都其實好辛苦,但到搬入之後,就知有幾大滿足感架啦!
快啦…快啦…就快到你搬入黎啦 :em12:
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 16:59:19

Very very agree with R & M.
After you move-in you'll feel your $ is worth for it. :wink:
作者: H and H    時間: 2004-9-15 17:13:47

[quote:8b82e26343="R & M"][quote:8b82e26343="H&H"][quote:8b82e26343="SEVEN"]我都係自住的 用這個價錢買以為平左 黠知上綱睇下"RC"樓價係晤值la…加上裝修又 :evil:  :evil: …..已依家我都晤知點算 ??? :em01:

放鬆D啦 [/quote]

完全同意
收樓時,每家每戶都其實好辛苦,但到搬入之後,就知有幾大滿足感架啦!
快啦…快啦…就快到你搬入黎啦 :em12:[/quote]冇錯咪就係果種滿足感羅 好快到你架喇!!!
作者: SEVEN    時間: 2004-9-15 17:15:36

完全同意  
快啦…快啦…就快到你搬入黎啦

想問大家意見 我依家係二手業主 如果裝修有問題 應該搵上手業主跟進 或是自己同收樓署D人講呢 ?? :?:
  睇到自己間屋 就好…..UPSET
:em01:  :em01:
我都晤知道搵邊個幫手 請你地幫下
ops:  ops:
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 17:26:17

You are talking about defects (執漏) or  裝修 or Furniture package ???
I'm quite confuse !!!! :em03:
作者: eric_818    時間: 2004-9-15 19:00:08

[quote:a2e67d50c6="BLUE"]eric_818
6座A景觀開揚
有海景
就算唔包裝修

eric_818 你是不是rc住客 ??? 如果係你住邊座高層or低層???[/quote]

6座G 高層(但高唔過酒店)
作者: BLUE    時間: 2004-9-15 20:45:49

Seven

你自己一個住嗎 ?? 是 不是 覺 得 孤軍作戰呢  :em06:

不過.......你看看有很多人鼓勵你 不好太 " 傷心 "  :em01:   

努力! 加油!     
作者: H and H    時間: 2004-9-15 21:06:24

[quote:8ae8ecf649="SEVEN"]
完全同意  

想問大家意見 我依家係二手業主 如果裝修有問題 應該搵上手業主跟進 或是自己同收樓署D人講呢 ?? :?:
ops:  ops:[/quote]如果可以 講詳細d 裝修有問題 定係執漏既野 一般裝修照計唔關收樓處事.

定係你買樓時連埋裝修但有問題要跟? 直接同裝修公司傾得唔得 如果唔係可能要搵上手業主....
作者: SEVEN    時間: 2004-9-16 09:14:49

[quote:bf102732ea="H&H"][quote:bf102732ea="SEVEN"]
完全同意  

ops:  ops:[/quote]如果可以 講詳細d 裝修有問題 定係執漏既野 一般裝修照計唔關收樓處事.

定係你買樓時連埋裝修但有問題要跟? 直接同裝修公司傾得唔得 如果唔係可能要搵上手業主....[/quote]
我係買二手樓; 當時仲裝修中 :|  :!: .. 業主應承幫我跟足d裝修及傢私如有問題會代我同裝修公司傾. :roll: 但到最後我發覺比我想像中很差 :twisted:  :evil:  例如:傢私有裂痕 櫃檯又花..等等 多到晤識講…依家我都晤知可以點做 ! :em01:  :em01:
作者: unicorn    時間: 2004-9-16 09:38:48

想問大家意見 我依家係二手業主 如果裝修有問題 應該搵上手業主跟進 或是自己同收樓署D人講呢 ??  

^^^^^^^^^^^^^^^^^^
seven哥
you need to answer us these standard question first

1. did you join pauly 888
2. did you ask someone to decorate e.g. xxx construction
3. did you complete the defect checking
4. did you join heng cheong furniture package
5. or did you furniture package came from somewhere else?

we need these information before we can comment
作者: Robert    時間: 2004-9-16 09:59:28

[quote:c42bc044be="unicorn"]
seven哥
you need to answer us these standard question first

2. did you ask someone to decorate e.g. xxx construction
3. did you complete the defect checking
4. did you join heng cheong furniture package
5. or did you furniture package came from somewhere else?

we need these information before we can comment[/quote]

係囉!如果seven你可以俾多些少資料,可能我哋會解答到你既問題呢,
但如果你 join 咗 heng cheong,本人就未必俾到意見喇 :!: 因為我無 join!

ps︰seven,我昨日已經 e-mail 咗俾你喇,請睇睇!
作者: SEVEN    時間: 2004-9-16 11:09:28

[quote:63c5f85148="R & M"][quote:63c5f85148="unicorn"]
seven哥

we need these information before we can comment[/quote]

係囉!如果seven你可以俾多些少資料,可能我哋會解答到你既問題呢,
但如果你 join 咗 heng cheong,本人就未必俾到意見喇 :!: 因為我無 join!
ps︰seven,我昨日已經 e-mail 咗俾你喇,請睇睇![/quote]
R&M 我已收到你的CHECK LIST 晤該晒 !   但係你地好似係4月已經收樓?? :?:  如果要驗樓應該上一手業主已經同收樓署做晒的 ops:  如果我依家發覺有問題 我可不可以直接同收樓署??  :?:  :?: <1)客廳塊牆有裂痕 接口位又求其 2)又搵晤到還迴音響後置揚聲器接線暗喉管放係邊到 3)廚房D電器有晤知有無問題  都晤知點CHECK ops:  ops:  就快要再驗多一次樓好驚!好驚!好驚! :em01:  :em01:
作者: coco110    時間: 2004-9-16 11:49:38

[quote:a7f81d4e80="SEVEN"][quote:a7f81d4e80="R & M"][quote:a7f81d4e80="unicorn"]
seven哥

ps︰seven,我昨日已經 e-mail 咗俾你喇,請睇睇![/quote]
R&M 我已收到你的CHECK LIST 晤該晒 !   但係你地好似係4月已經收樓?? :?:  如果要驗樓應該上一手業主已經同收樓署做晒的 ops:  如果我依家發覺有問題 我可不可以直接同收樓署??  :?:  :?: <1)客廳塊牆有裂痕 接口位又求其 2)又搵晤到還迴音響後置揚聲器接線暗喉管放係邊到 3)廚房D電器有晤知有無問題  都晤知點CHECK ops:  ops:  就快要再驗多一次樓好驚!好驚!好驚! :em01:  :em01:[/quote]

你話要驗多一次樓咁係咪個買賣仲未成交??如果你仲未成交你應該响你最後驗樓既時候向業主提出傢俬上既問題呢D應該係要由業主負責不過你最好睇清楚你所簽既買賣合約上面有無定明隨樓跟什麼傢俬給你如果响合約上寫明的傢俬出了問題都應該由業主負責;但至於牆身裂痕發展商連單位送既電器問題等等因為呢D問題應該响你第一次睇樓既時候已經存在業主係不會負責因為層樓係以你第一次睇樓既現狀交比你呢方面你唯有向發展商傾傾睇下佢地幫唔幫到你.

其實你有咩唔明白應該向你既律師樓查詢就最穏陣!
作者: saga    時間: 2004-9-16 20:09:00

[quote:f995bb99ef="vivian"]真金不怕紅爐火
相信大家所表達都是真話
冇聲音就唔會有改進
您我住得天下太平
都唔係天賜的
好似恆昌傢私為例
無出聲追貨呢家就訓街啦
又好似defect 有問題的窗... 小巴的安排等等
都係大家不顧忌諱係個網都傾
呢家先可以爭取番來
而未來都有好多問題
都要大家拿出來相量
先可以令一切一一改善
樓價的升跌好受外圍因素影響
有食力的樓點唱都唔會衰
冇食力(RC)點捧亦冇用[/quote]

其實 RC 係無食力既
不過呢 只要保養同管理得好 價值就會好
起好既時間幾好幾好 如果好似d 唐樓咁管理唔好
一樣係唔保值

所以大家爭取去改善居住環境 係o岩架  :mrgreen:
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-16 20:16:43

Saga : 所以大家爭取去改善居住環境 係o岩架 !
Support ! :em11:
作者: saga    時間: 2004-9-16 20:21:49

好多炒家放盤 ~
個價一定唔好

當 RC D 野 settle 好 炒家逐d逐d離場
大家多d監察管理同設施等 跟進影響 RC 環境既問題

當用家都一齊改善 RC 既居住環境時 RC 既價就唔會差

開頭收樓呢樣唔得o個樣唔得 好多人都真係想賣左佢唔好煩  8)
但經過努 而家執好哂d野 入去住 又會唔捨得賣  8)

當大家都住落唔捨得賣 炒家又離場
個價就會穩D
作者: unicorn    時間: 2004-9-17 01:26:25

好多炒家放盤 ~
個價一定唔好

當 RC D 野 settle 好 炒家逐d逐d離場
大家多d監察管理同設施等 跟進影響 RC 環境既問題

當用家都一齊改善 RC 既居住環境時 RC 既價就唔會差

開頭收樓呢樣唔得o個樣唔得 好多人都真係想賣左佢唔好煩  
但經過努 而家執好哂d野 入去住 又會唔捨得賣  

當大家都住落唔捨得賣 炒家又離場
個價就會穩D
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
我今日長睇history
發配有一個可能
就係有d人真係覺得
本來以為有海景 shuttle swimming pool clubhouse
家陣就好興所以出貨
反而炒家
真係冇meat食

相反我睇見6-10floor好多人住
咁即話1150 000下入貨既人好多係冇出貸

高過10th floor入貸price high
出貨冇meat食
除左對x首既樓價policy真係死晒心 <- 呢種人真係會出左貨之後張來入返
else

可能真係比agent建議佢地出貨
agent既建議就留比大家自己evaluate

我agree比大家消化左
海景 shuttle swimming pool clubhouse 同mudmud幹線
之後個價會反映實際情況

不過... 到時我唔知頂唔頂到mudmud幹線
都唔知隻好鬼dirty右神神地既window係唔係好似 xwl 話sound proof架
而到時我右係唔係真係有水位走完貨之後入間
一樣大
一樣景
都唔知崖唔崖到gor日

天呀
比我搵返百零個之後走左佢再買居屋啦
個swimming pool都唔就我返工既
作者: SEVEN    時間: 2004-9-30 13:14:17

藍澄灣 過去幾個月樓市走勢 開始一點氯息.. :

04/02 04/03 04/04 04/05 04/06 04/07 04/08 04/09
最高    3247 3550 3404 3422 3953 3880 2594 3323 3398  
平均    2479 2754 3093 3099 3034 2839 2546 2546 2579  
最低    2108 2188 2020 2069 2416 2351 2460 2132 2364
作者: BLUE    時間: 2004-9-30 13:36:34

藍澄灣 過去幾個月樓市走勢 開始一點氯息..  

:em11: 希望可以不斷上升...最重要係將所有RC問題全部改善曬! :em19:
作者: POON    時間: 2004-9-30 13:46:35

[quote="BLUE"]
  :em11: 希望可以不斷上升...最重要係將所有RC問題全部改善曬! :em19:

希望願意成真 !  :mrgreen:  :mrgreen:
到時RC ..正 :em11: ..正 :em11: ..正 :em11:

作者: Robert    時間: 2004-9-30 17:36:02

上週日成交價,T6高層 E/D $2900000.00
作者: SEVEN    時間: 2004-10-6 15:41:50

[quote:0dabf8aa78="R & M"]上週日成交價,T6高層 E/D $2900000.00[/quote]

九月份成交紀錄有41宗 平均尺價HK$2613.00
晤知算晤算好消息 ; 叫做升左少少 !!  :em12:  :em12:
作者: POON    時間: 2004-11-18 11:20:22

可為叫左"負資產" ??
作者: Billy    時間: 2004-11-18 11:34:13

你賣左層樓都唔夠還次銀行o既mortgage.
就叫"負資產"喇.
作者: BLUE    時間: 2004-11-18 12:16:04

BILLY ; 如果97年買的話有可能變左"負資產" ?
作者: Billy    時間: 2004-11-18 12:19:40

[quote:e2c7cf982c="BLUE"]BILLY ; 如果97年買的話有可能變左"負資產" ?[/quote]

如果97買都供左7年啦.
30%首期唔會負好多.
作者: SEVEN    時間: 2004-11-18 13:17:07

我朋友未做左負資產 佢係97年買..要二百萬 依家租比人3千8..每月供萬二。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2