藍澄灣業主社群

標題: 泳池開幕 [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2004-9-13 16:50:31     標題: 泳池開幕

最麻煩的的安排 先由五樓大堂行去會所 由會所買票 再行回去大堂 乘最右面Lift到三樓 由三樓平台行入泳地? 不如由會所直入.

如果無會所會籍咪無得玩?
作者: FireFire    時間: 2004-9-13 16:54:25

比左150月費....仲要每次比20蚊入場費..............
有冇攪錯呀..................... :evil:
作者: wychan    時間: 2004-9-13 16:57:17

點解住戶同來賓都一樣$20??? 唔係專貴的業主住客有特別折扣嗎(如$15)??????????
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-13 16:57:37

咁貴既???? 而且開放時間到1800  實在太早啦.
好失望~
作者: keane    時間: 2004-9-13 17:04:12

有冇紅蟲呀 ?
作者: Robert    時間: 2004-9-13 17:07:49

:evil:  :twisted:  :evil: :twisted:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-13 17:22:46

一般的會所費用: ( 不須入會費 )

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=1762&highlight=%B7%7C%A9%D2
作者: dick queenie    時間: 2004-9-13 18:00:41

積肥.....
請盡快公佈男情會 :em04:
入會細則,及開放時間....^_^;
作者: P女    時間: 2004-9-13 18:14:31

仲要比$20......  :evil:
作者: 532    時間: 2004-9-13 19:43:02

[quote:967685843c="Jess&Burns"]咁貴既???? 而且開放時間到1800  實在太早啦.
好失望~ [/quote]

weekday 即係唔洗游 我收工時 佢哋又收工.
作者: 青衣居民    時間: 2004-9-13 20:52:06

搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢搶錢................我好火 :evil:  :evil:  :evil:  :evil: 呀!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: diedsee    時間: 2004-9-13 21:56:33

可以要求延長開放時間麻????????????
作者: cola    時間: 2004-9-13 22:16:09     標題: 泳池

大家 日頭要上班 下斑返到 RC 泳池又珊咗!!!
睇蟲蟲遊水??? 夜晚 泳池要 養魚 定 養蟲蟲呀 !!!
作者: 青衣居民    時間: 2004-9-13 22:27:47

咁6pm後低層D人咪放下搖控船囉!! :em18:
作者: MandyG室    時間: 2004-9-13 23:04:51     標題: 有冇人已經取了住户証呀

本來唸住得閒..先去交form做住户証 :  又或者等多o的人交form先

點知泳池星期四開 立即去交form.... ops:

但肯定唔可以星期四去玩..啦..因為冇住户証..

保安叔叔同我講....的 :evil:
作者: dick queenie    時間: 2004-9-13 23:05:26

唔係丫....
開邊住宅的泳池都要比錢....
好似美景花園,都成廿蚊....
唉....唔好再執著咩會所150蚊了...
唔入會,咪唔使比錢...
要swimming....先比錢玩囉。
作者: Tomato    時間: 2004-9-13 23:11:20

頭先保安叔叔話:"唔好咁大期望.........."
作者: fkf    時間: 2004-9-13 23:21:17

$20 per visit is reasonable but i hope we don't have to pay the $150/Flat fee. you know swimming pool will be closed during winter
作者: 黎公子    時間: 2004-9-13 23:33:57

六點就收工 !!!!!!! :twisted:
我都未放工啦 點游呀  :evil:
作者: candy-cheung    時間: 2004-9-13 23:45:48

要玩都要先交一百至九百安金才有得玩水 :em13:  :em13:  :em13:
作者: eric_818    時間: 2004-9-14 08:49:41

咁係咪唔申請住戶證就當訪客?

咁咪唔洗每月俾$150.
作者: kk-in-hk    時間: 2004-9-14 08:57:15

[quote:4a39913bfa="candy-cheung"]要玩都要先交一百至九百安金才有得玩水 :em13:  :em13:  :em13:[/quote]
定係D $$ 入落clubhouse個証 then 好似八達通咁 用clubhouse個証扣入場費?
作者: stephenyeong    時間: 2004-9-14 09:00:50

Guest $20 住戶又 $20 有乜分別?
即係話-
1. 入唔入會都無分別?
2. 開張支票就可以玩?
作者: H and H    時間: 2004-9-14 13:21:30

咁guest一定要有住客帶先得喇卦 唔會人人都開張票就有得玩卦
作者: 燒碗    時間: 2004-9-14 17:46:42

=.=好嬲wow
咁貴賓同住客有分別ma???一樣收$20咁個$150有咩用???
咁可以一層sin 申請4張之後share用其他扮貴賓
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-14 17:53:22

根本唔make senses.

班友仔遇左我地會大嘈突嘈 所以mark 到咁啦~

諗住咁樣 我地無插得佢地咁傷ma.
作者: alankle    時間: 2004-9-14 20:34:38

係呀~~~
就係差張住戶証!!!!
真陰功!!!!
哈哈~~~~
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-15 00:05:51

重要入最少$100- . d 開放時間  0700 - 1200  1300 - 1800 . 即係星期一 至 五都唔使玩啦.
得星期六 日. 而家又開始冷了. 過多兩個星期都無得游啦.

但我起馬要係呢兩星期游到5次先得...... 有d 高難度喎.

請假?
作者: 532    時間: 2004-9-15 00:51:07     標題: Re: 泳池

[quote:08ea486148="cola"]大家 日頭要上班 下斑返到 RC 泳池又珊咗!!!
睇蟲蟲遊水??? 夜晚 泳池要 養魚 定 養蟲蟲呀 !!![/quote]

一於養金魚 用嚟食晒d蟲啦.
作者: matthewlee    時間: 2004-9-15 08:53:59

[quote:29bf92a57a="黎公子"]六點就收工 !!!!!!! :twisted:
我都未放工啦 點游呀  :evil:[/quote]

都要照顧o下低層的鄰居.. 夜間泳池燈光一定要很強 否則會有危險 但強光又太擾人 始終這裡是住宅 安居比一切都重要..
現在很多媬姆車在3座附近等候 倒後 開車門的聲音可能已經影響到低層的鄰居了
作者: Sweetcouple    時間: 2004-9-15 09:04:38

早又唔夠早,夜又唔夠夜!!!!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-15 12:32:38

[quote:0aaf7f8699="matthewlee"][quote:0aaf7f8699="黎公子"]六點就收工 !!!!!!! :twisted:

都要照顧o下低層的鄰居.. 夜間泳池燈光一定要很強 否則會有危險 但強光又太擾人 始終這裡是住宅 安居比一切都重要..
現在很多媬姆車在3座附近等候 倒後 開車門的聲音可能已經影響到低層的鄰居了[/quote]

我知道有d 私人泳池開到10:00pm 架.

我覺得起馬都要開到8: 30pm
就算話會太強光 一般人8:30pm 都未訓 唔會咁影響下ma.

而且 佢唔開時 就無燈. 黑ma ma . 咩野園境都睇唔到啦!

真係又唔睇得 又唔用得呀~
作者: matthewlee    時間: 2004-9-15 12:56:16

[quote:31698ff28a="Jess&Burns"][quote:31698ff28a="matthewlee"][quote:31698ff28a="黎公子"]六點就收工 !!!!!!! :twisted:

現在很多媬姆車在3座附近等候 倒後 開車門的聲音可能已經影響到低層的鄰居了[/quote]

我知道有d 私人泳池開到10:00pm 架.

我覺得起馬都要開到8: 30pm
就算話會太強光 一般人8:30pm 都未訓 唔會咁影響下ma.

而且 佢唔開時 就無燈. 黑ma ma . 咩野園境都睇唔到啦!

真係又唔睇得 又唔用得呀~[/quote]

我都知有 私人泳池開到10:00pm  但是我們的泳池很近住宅 而且唔覺有強力射燈裝置 所以日落後應該無法開放

根據以前的照片 燈光只能裝飾及小許照明 池底都好似沒有燈光
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 13:03:19

Well may be in summer time (Jun to Aug)  it should be opened until 8:30 pm. But at present it is good not later than 7:00 pm. May be next year they may consider to be 3 sessions.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-15 13:07:39

Dear Matthewlee.

唔知你有無試過6:00pm 到7 : 00pm 在屋內 又唔知你是否住低層.

本人住在3 座h 的低層 望到個泳池正一正.
6 - 7 PM 呢個時間 個泳池會開燈 池底有光.
果時個天剛剛開始黑. 真係覺得個泳池好靚 如果可以同心愛的人在那時游下水 浸下水 咁就好浪漫啦~

點知佢 一到7:30PM 便會熄泳池燈 成個花園黑MA MA ....無野睇! 只係見到對面酒店D冷漠光管燈 簡真大殺風景! 即時咩野FEEL 都無晒~
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-15 13:17:53

After the Hotel in service would you like to suggest to MO to arrange Poolside BBQ buffet for RC residents on weekend. I've experience in HK Parkview it's really very nice !! Especially同心愛的人在那時游下水 浸下水 after that having dinner ! 咁就好浪漫.
Really the pool looks very beautiful with light.
作者: matthewlee    時間: 2004-9-15 13:32:23

[quote:4231208031="Jess&Burns"]Dear Matthewlee.

唔知你有無試過6:00pm 到7 : 00pm 在屋內 又唔知你是否住低層.

果時個天剛剛開始黑. 真係覺得個泳池好靚 如果可以同心愛的人在那時游下水 浸下水 咁就好浪漫啦~

點知佢 一到7:30PM 便會熄泳池燈 成個花園黑MA MA ....無野睇! 只係見到對面酒店D冷漠光管燈 簡真大殺風景! 即時咩野FEEL 都無晒~[/quote]

我唔係低層 也不是望泳池 延長時間對我本身有益無害
不過我當過陪審團 審的正是小孩在泳池溺斃案件!
晚上游泳當然是很正 但我不能忘記律師讀出驗屍報告 小孩的肺幾重 心幾重...人被肢解了小孩母親當時的痛哭的情境
請原諒我唱反調 再歡樂也抵不上一次意外 我的角度是池水淺 早關閉也不是毫無道理
當時是這樣的: 一群小孩 回到陸地時少了一個 最後發覺他在池底 沒有人看到發生甚麼事 也有幾個導師 救生員在場 最後裁定死於意外!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-15 13:46:50

[quote:bf23c80539="matthewlee"][quote:bf23c80539="Jess&Burns"]Dear Matthewlee.

點知佢 一到7:30PM 便會熄泳池燈 成個花園黑MA MA ....無野睇! 只係見到對面酒店D冷漠光管燈 簡真大殺風景! 即時咩野FEEL 都無晒~[/quote]

晚上游泳當然是很正 但我不能忘記律師讀出驗屍報告 小孩的肺幾重 心幾重...人被肢解了小孩母親當時的痛哭的情境
請原諒我唱反調 再歡樂也抵不上一次意外 我的角度是池水淺 早關閉也不是毫無道理
當時是這樣的: 一群小孩 回到陸地時少了一個 最後發覺他在池底 沒有人看到發生甚麼事 也有幾個導師 救生員在場 最後裁定死於意外![/quote]

我地好似講緊"太强光" 的問題. 無啦啦點會去左溺斃案件?
其實幾時都有機會有人溺斃. 原因有很多 包括: 救生員是否足夠. 小朋友有無大人帶住游水....等等. 唔此晚上既~
呢個唔係Point.
作者: Tomato    時間: 2004-9-15 13:51:46

[quote:761d6c1f1e="Hello Kitty"]After the Hotel in service would you like to suggest to MO to arrange Poolside BBQ buffet for RC residents on weekend. I've experience in HK Parkview it's really very nice !! Especially同心愛的人在那時游下水 浸下水 after that having dinner ! 咁就好浪漫.
Really the pool looks very beautiful with light.[/quote]

好呀好呀!!
作者: matthewlee    時間: 2004-9-15 14:15:43

[quote:37e23182fc="Jess&Burns"][quote:37e23182fc="matthewlee"][quote:37e23182fc="Jess&Burns"]Dear Matthewlee.

當時是這樣的: 一群小孩 回到陸地時少了一個 最後發覺他在池底 沒有人看到發生甚麼事 也有幾個導師 救生員在場 最後裁定死於意外![/quote]

我地好似講緊"太强光" 的問題. 無啦啦點會去左溺斃案件?
其實幾時都有機會有人溺斃. 原因有很多 包括: 救生員是否足夠. 小朋友有無大人帶住游水....等等. 唔此晚上既~
呢個唔係Point.[/quote]

其中一個原因是救生員看不到池底 所以光度一定要強得像日間一樣 如果救生員看到他在水底 可能他就不用死了
無錯 幾時都有人死 市儈一點就是: 如果不是死於意外或是死於不幸 作為業主的我們就是可能揹負"疏忽"之責 分分鐘要賠償
私人會所的泳池法律管制是比較寬鬆 但是責任一樣重 晚上可以游固然之好 但是應注意泳池能否在晚上運作 安全第一 不能硬來
作者: 青衣居民    時間: 2004-9-15 20:15:08

其實晚上泳池關閘後唔游得水時候比人向池邊晚飯後散下步都唔錯呀!有d feel 嫁! :em04:
作者: dick queenie    時間: 2004-9-15 20:34:56

[quote:34c76d0723="青衣居民"]其實晚上泳池關閘後唔游得水時候比人向池邊晚飯後散下步都唔錯呀!有d feel 嫁! :em04:[/quote]

又兩睇....要搵條友昅住你,都係成本。點知會唔會有人,覺得太有 feel,
情不自禁,除哂衫褲,跳落水抱抱。...
所以針冇兩頭利。

不過凡事不應睇開頭,開放時間也許小試牛刀。之後run熟左,可能會變都唔定。
作者: 青衣居民    時間: 2004-9-15 21:35:10

情不自禁,除哂衫褲,跳落水抱抱。...

哈!!你好鬼馬喎咁都唸到!!! :em12:  :em12:
作者: 青衣居民    時間: 2004-9-15 21:57:10

的確現階段好多事都好新試行中要try下work唔work聽下feedback我相信日後會有改善! 好似88F小巴 6pm-8pm 已不停其他站e 個係一個好例子.希望各位努力!!
作者: wychan    時間: 2004-9-15 22:10:38

[quote:e953493816="dick&queenie"][quote:e953493816="青衣居民"]其實晚上泳池關閘後唔游得水時候比人向池邊晚飯後散下步都唔錯呀!有d feel 嫁! :em04:[/quote]

又兩睇....要搵條友昅住你,都係成本。點知會唔會有人,覺得太有 feel,
情不自禁,除哂衫褲,跳落水抱抱。...所以針冇兩頭利。

不過凡事不應睇開頭,開放時間也許小試牛刀。之後run熟左,可能會變都唔定。[/quote]

之後係唔係好似你地兩個咁... 係度 "嘻嘻" 同 "哈哈" :em12:
作者: dick queenie    時間: 2004-9-15 22:17:22

[quote:b0cc273bda="wychan"][quote:b0cc273bda="dick&queenie"][quote:b0cc273bda="青衣居民"]其實晚上泳池關閘後唔游得水時候比人向池邊晚飯後散下步都唔錯呀!有d feel 嫁! :em04:[/quote]

情不自禁,除哂衫褲,跳落水抱抱。...所以針冇兩頭利。

不過凡事不應睇開頭,開放時間也許小試牛刀。之後run熟左,可能會變都唔定。[/quote]

之後係唔係好似你地兩個咁... 係度 "嘻嘻" 同 "哈哈" :em12:[/quote]

陳生!!接我一招.....猴子偷桃 :em20:
作者: Maggie Johny    時間: 2004-9-16 00:33:39

唉~~~
開放時間又唔掂 入場費又唔掂 話時話呢條所謂全港最長既二百米水池係要黎游水定養魚?

佢如果開6:30am 我都唔介意俾guest同等價錢既入場費去游半個零鐘 至少個心都舒服d。

唔知其他會所設施係咪全部都係朝7晚6?? :em10:  :em10:  :em10:  (我諗除左空中花園 :shock: )

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2