藍澄灣業主社群

標題: 電話問卷 x 抽中 x 獎品 [打印本頁]

作者: stephenyeong    時間: 2004-9-12 00:57:48     標題: 電話問卷 x 抽中 x 獎品

近日收到個的來電 話我之前幫什麼什麼公司做過一個旅遊問卷 現在抽中了可以去取獎品
不斷叫我去獎品、又叫我打去一個電話confirm獎品的什麼號碼

我都覺得有些問題... 好似騙局

之後在數日後 又收到另外一個call 又話我又中獎...  :?  
我問她是否duplicated... 她就話個問卷在上星期才做,無可能之前已經call 過.

前思後想.... 個結論是 - 騙局

今晚我在search engine 試試check 個獎品address
結果是
http://www.bighongkong.com/guestbook/trap.htm
作者: bikbark    時間: 2004-9-12 20:04:02

我都試過收到o黎d電話,明明無做過問卷調查,但係都話你之前有,好多時都係話你中o左獎,叫你上賭船,所以唔好信。
作者: Tomato    時間: 2004-9-13 01:07:56

警訊都有講過....我老公好耐之前都有收過 我叫佢千其唔好去......
作者: coco110    時間: 2004-9-13 01:08:14

扼人架.. 我之前都收過呢D電話跟住上internet check知道係騙人的.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-13 10:24:06

我阿妹直頭上過去 明明話左無錢 唔買.

都比佢困住成4個小時 不斷話減價. 由10萬去到5千都得!

結果我阿妹個男朋友係咁話: 唔好 唔要 無錢. 才可以走得到... 真係好彩!
作者: N and M    時間: 2004-9-13 10:46:23

Sure it is a trap. I got such phone calls since 4 years ago. Even I said not to go to get the "price" they still called many times to ask why.

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2