藍澄灣業主社群

標題: 我屋企個廁所仲係好臭....... =( [打印本頁]

作者: coco110    時間: 2004-9-11 12:39:57     標題: 我屋企個廁所仲係好臭....... =(

已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎....... :em13:  :em13:
作者: G-NET    時間: 2004-9-12 00:53:22

我發現的味來自廁所水.
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-12 00:54:33     標題: Re: 我屋企個廁所仲係好臭....... =(

[quote:6c6dba7222="coco110"]已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎....... :em13:  :em13:[/quote]

曾經有 "科文" 講過,可能係因為馬桶隔離嗰個去水位,好耐無入水所引致。

試下到 D 水過去試試啦!

試過之後,有好消息就告訴大家啦!
作者: CSC    時間: 2004-9-12 01:13:45

我已經試了好多次,把水倒進去水位,但還有嗅味。會否有沙士的危險?有無人有解決辦法…
作者: coco110    時間: 2004-9-12 01:40:26     標題: Re: 我屋企個廁所仲係好臭....... =(

[quote:0f9bcb6538="Jeffrey & Shirley"][quote:0f9bcb6538="coco110"]已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎....... :em13:  :em13:[/quote]

曾經有 "科文" 講過,可能係因為馬桶隔離嗰個去水位,好耐無入水所引致。

試過之後,有好消息就告訴大家啦![/quote]

我之前已經倒左水入去但係仍然間中有味....我有時都發覺係馬桶水..但係有時又覺得唔係. .真係好鬼煩.. 你地個廁所有無味?
作者: kam1100    時間: 2004-9-12 14:39:20

我試過用大量玻璃膠(大半支)去封左馬桶後面D邊位(唔係窿位). 之後嗅味冇晒. 會唔會係你封唔晒D邊位呀?
作者: Robert    時間: 2004-9-12 16:25:27

我都有呢個問題,而且重發現廁所水好黃,如果唔成日清洗廁所好易會有漬 :em18:
作者: coco110    時間: 2004-9-12 22:35:19

[quote:b1b619d7e3="kam1100"]我試過用大量玻璃膠(大半支)去封左馬桶後面D邊位(唔係窿位). 之後嗅味冇晒. 會唔會係你封唔晒D邊位呀?[/quote]

你意思係指馬桶同地磗之間D邊位??好. .等我依家去試下!唔該.
作者: coco110    時間: 2004-9-12 22:51:14

[quote:e5431dbdc6="kam1100"]我試過用大量玻璃膠(大半支)去封左馬桶後面D邊位(唔係窿位). 之後嗅味冇晒. 會唔會係你封唔晒D邊位呀?[/quote]

你意思係指馬桶同地磗之間D邊位??好. .等我依家去試下!唔該.
作者: coco110    時間: 2004-9-15 00:50:15

[quote:b69382defb="kam1100"]我試過用大量玻璃膠(大半支)去封左馬桶後面D邊位(唔係窿位). 之後嗅味冇晒. 會唔會係你封唔晒D邊位呀?[/quote]

封左條邊真係無晒臭味丫~~~~~~~~~~~~~ thank you! :em21:
作者: 532    時間: 2004-9-15 00:54:13

我都發覺toilet有時有臭味 倒水入去水渠後 有時又無晒味.
作者: kam1100    時間: 2004-9-15 01:03:39

封左條邊真係無晒臭味丫~~~~~~~~~~~~~ thank you!

Notatall

希望幫到忙la.
作者: SEVEN    時間: 2004-9-18 09:11:47     標題: Re: 我屋企個廁所仲係好臭....... =(

[quote:1b55f67f50="Jeffrey & Shirley"][quote:1b55f67f50="coco110"]已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎....... :em13:  :em13:[/quote]

RC廁所是不是所有單位都會發出一陣臭味 ?? :roll:  :roll:
:em14:  :em14: 有無人可以話比我聽 <低層 A 室> 有無臭味 ???? :?:  :?:
作者: SEVEN    時間: 2004-9-19 17:42:07     標題: Re: 我屋企個廁所仲係好臭....... =(

[quote:7f33ea0d67="SEVEN"][quote:7f33ea0d67="Jeffrey & Shirley"][quote:7f33ea0d67="coco110"]已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎....... :em13:  :em13:[/quote]

RC廁所是不是所有單位都會發出一陣臭味 ?? :roll:  :roll:
:em14:  :em14: 有無人可以話比我聽 <低層 A 室> 有無臭味 ???? :?:  :?:[/quote]

ops: RC廁所是不是所有單位都會發出一陣臭味??
作者: BLUE    時間: 2004-9-19 17:47:41     標題: Re: 我屋企個廁所仲係好臭....... =(

[quote:d44bc7d664="SEVEN"][quote:d44bc7d664="SEVEN"][quote:d44bc7d664="Jeffrey & Shirley"][quote:d44bc7d664="coco110"]已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎....... :em13:  :em13:[/quote]

:em14:  :em14: 有無人可以話比我聽 <低層 A 室> 有無臭味 ???? :?:  :?:[/quote]

ops: RC廁所是不是所有單位都會發出一陣臭味??[/quote]

其實   我都想知 ?   
作者: coco110    時間: 2004-9-19 21:02:54     標題: Re: 我屋企個廁所仲係好臭....... =(

[quote:4e03db7c23="SEVEN"][quote:4e03db7c23="SEVEN"][quote:4e03db7c23="Jeffrey & Shirley"][quote:4e03db7c23="coco110"]已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎....... :em13:  :em13:[/quote]

ops: RC廁所是不是所有單位都會發出一陣臭味??[/quote]

我相信機會都好大......
作者: SEVEN    時間: 2004-9-19 22:04:09

可以點改善????
作者: coco110    時間: 2004-9-19 22:19:09

[quote:b9909386d9="SEVEN"]可以點改善????[/quote]

用玻璃膠封左馬桶後面與地磗之間D邊位.
作者: BLUE    時間: 2004-9-19 22:55:19

真是間間有味嗎 ?? 有無住戶可行出來說 " 無味" 呢  :em14:  

:em14:
作者: coco110    時間: 2004-9-19 22:57:08

[quote:44bfe6cf10="BLUE"]真是間間有味嗎 ?? 有無住戶可行出來說 " 無味" 呢  :em14:  

:em14:[/quote]

請問你係住邊座?
作者: BLUE    時間: 2004-9-20 08:56:15

[quote:e53b350de5="coco110"][quote:e53b350de5="BLUE"]真是間間有味嗎 ?? 有無住戶可行出來說 " 無味" 呢  :em14:  

:em14:[/quote]

請問你係住邊座?[/quote]

我係六座低層" A" 單位
作者: Sharan    時間: 2004-9-27 09:09:43

大家有冇用藍泡泡呀?

我之前個廁所都係臭至 :em15: ,現在停用了藍泡泡就沒有臭味了,昨日去了泳池游水,佢個廁所都有用藍泡泡,陣臭味同之前屋企一模一樣呀,如果大家都有用藍泡泡,請試停用,可能有改善 :wink:
作者: P女    時間: 2004-9-27 09:25:50

我長期插住個香fun座都幾好 大家不防試試
作者: POON    時間: 2004-9-27 10:04:21

究竟個廁所邊到發出臭味 ??
可晤可以投訴比管理處D人跟下???
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-27 10:17:18

用玻璃膠封左馬桶後面與地磗之間D邊位.
It' OK !
已經封左馬桶後面個窿位都唔知D渠味响邊度黎.......  

Then may be check the ceiling. For me the bad smell is caused by water leakage from upper floor.
作者: gaga    時間: 2004-9-27 21:46:32

好似地下個去水窿有沼氣臭到以為有人"ng ng"
作者: Maggie Johny    時間: 2004-9-27 22:17:39

[quote:612e7f4374="Hello Kitty"]Then may be check the ceiling. For me the bad smell is caused by water leakage from upper floor.[/quote]

Is the water leakage very serious I am thinking if mine is come from the same reason but how to detect it?  
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-28 11:12:53

It's easy because the water drop on your head when you're taking shower.  :em01: For sure you'll know it.
Anyway you can take out  the aluminium ceiling check 生口 (bath tub of the upper floor) is wet or not ?? For my case 封生口塊板 is wet the smell is from it.
Defect dept. fix it 4th times already still leaking. I found out in June right now still can't figure out where is the source  :evil:  :twisted:  :evil:
作者: Tomato    時間: 2004-9-28 18:09:58

[quote:5a7763e871="女"]我長期插住個香fun座都幾好 大家不防試試[/quote]

我0向廁所側邊吊左個消臭劑 另外又放左3個香座0向廁所唔同各落 (好似好誇張) 無晒臭味 :em11:
作者: Maggie Johny    時間: 2004-9-28 19:16:09

[quote:3e9c1f3c67="Tomato"][quote:3e9c1f3c67="女"]我長期插住個香fun座都幾好 大家不防試試[/quote]

我0向廁所側邊吊左個消臭劑 另外又放左3個香座0向廁所唔同各落 (好似好誇張) 無晒臭味 :em11:[/quote]

哈哈 用到「斬腳指避沙虫」呢招!!  :mrgreen:
作者: POON    時間: 2004-9-29 21:18:51

[quote:4971ab35ec="Maggie&Johny"][哈哈 用到「斬腳指避沙虫」呢招!!  :mrgreen:[/quote]

究竟係邊到出問題 ? :?:
只係知道你地話"臭" :?:
作者: POON    時間: 2004-9-29 21:20:56

[quote:fd9abf1eda="OON"][quote:fd9abf1eda="Maggie&Johny"][哈哈 用到「斬腳指避沙虫」呢招!!  :mrgreen:[/quote]

究竟係邊到出問題 ? :?: 廁所邊到發出臭味 ??  :?:

只係知道你地話"臭" :?:[/quote]
作者: SEVEN    時間: 2004-10-3 20:01:33

今日;發現去水好細 !
有無方法可以令到去水大d ???

膚比下意見 .....
作者: leemoksau    時間: 2004-10-3 20:24:30

[quote:39def13896="SEVEN"]今日;發現去水好細 !
有無方法可以令到去水大d ???

膚比下意見 .....[/quote]
你係話馬桶去水細﹖
我都係六座﹐如果你唔介意o既話我可以聽晚上來睇睇。不過未必幫到你。
作者: BLUE    時間: 2004-10-4 16:47:49

[quote:947ac12bc5="leemoksau"]

你係話馬桶去水細﹖
我都係六座﹐如果你唔介意o既話我可以聽晚上來睇睇。不過未必幫到你。[/quote]

我個廁所去水 非常細..可以以幫我睇下 ????
作者: tony and carmen    時間: 2004-10-4 22:39:56

其實有沒有臭味都好大家一定要封左個坐廁背腳與地磚果度..提防沙士為上
因為有些坐廁底去水不能緊合那個膠圈所以樓上沖水d氣就湧上來
作者: leemoksau    時間: 2004-10-4 23:27:40

[quote:a3d4b58f87="BLUE"][quote:a3d4b58f87="leemoksau"]

你係話馬桶去水細﹖
我都係六座﹐如果你唔介意o既話我可以聽晚上來睇睇。不過未必幫到你。[/quote]

我個廁所去水 非常細..可以以幫我睇下 ????[/quote]
我PM左電話俾你﹐你幾時方便就CALL我啦。
作者: BLUE    時間: 2004-10-5 14:58:17

莫愁

收晤到你電話NO ??  點CALL你啊 ??
作者: leemoksau    時間: 2004-10-5 19:25:32

SORRY 原來冇打主題SEND唔到出去。又PM左了。
作者: kyu    時間: 2004-10-6 16:49:40

[quote:6cd8b4fcc6="leemoksau"]SORRY 原來冇打主題SEND唔到出去。又PM左了。[/quote]

一齊去睇睇 我想睇吓去水點細 打電話比我 今晚有時間.
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 17:15:37

但係blue至今未俾電話我喎.
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 17:23:33

而且我都唔知點contact你. 敲你門?
作者: BLUE    時間: 2004-10-6 22:34:26

莫愁兄台

不 好 意 思! 這麼遲先答你.
我 星期五 (可能) 六 (一定) 日 到 RC 你 在 嗎 ?? 如 在  何時呢 ?? :mrgreen:
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 22:36:51

BLUE妹﹐我星期五就飛了喎﹐預計22號先至返。不過你可以搵KYU﹐佢應該可以幫到你。
作者: BLUE    時間: 2004-10-6 22:46:51

莫愁兄

你 去 玩 吧 ! 不 用 擔 心我......其 實我念清楚不知 " 水" 是不是細.

謝 謝 你 的 好 意!
作者: leemoksau    時間: 2004-10-6 22:52:19

唔係去玩﹐去做o野.   :em06:  
I will miss RC very much.  :em01:  :em01:  :em01:
作者: POON    時間: 2004-10-7 11:37:57

[quote:9ade25d020="leemoksau"]唔係去玩﹐去做o野.   :em06:  
I will miss RC very much.  :em01:  :em01:  :em01:[/quote]

嘩 ! 去兩星期 !去邊樹做o野 未當旅行o羅 !  
:em18:   :em18:
作者: leemoksau    時間: 2004-10-7 20:02:33

大部份時間留係上海﹐有時去重慶﹐間中去蘇州/杭州/無鍚﹐遲D要去埋北京/沈陽/大連/哈爾濱。
而家年紀大o左﹐冇出差當旅行果仲FEEL了。而且自從入伙RC之後﹐就唔想離開。唔知哩D係唔係叫就“玩物喪志”呢﹖
作者: Hello Kitty    時間: 2004-10-8 11:29:44

而且自從入伙RC之後﹐就唔想離開。

间屋啱 feel `law'. Come back & call us to arrange  wine tasting at KYU's Lounge.
作者: leemoksau    時間: 2004-10-8 16:53:46

[quote:20b7f0f164="Hello Kitty"]
而且自從入伙RC之後﹐就唔想離開。

间屋啱 feel `law'. Come back & call us to arrange  wine tasting at KYU's Lounge.[/quote]
Thank you. :em21:
作者: grassman    時間: 2004-10-8 17:13:21

你唔係飛o左咩? 咁快上到網!
作者: POON    時間: 2004-10-18 13:18:55

何解個廁所無窗 ?? 之前晤覺得有問題; 現在發覺好臭  好大陣廁所味好惡預
大家有無這個煩惱 ; 你地點解決 ???
作者: eric_818    時間: 2004-10-18 13:20:31

[quote:0004683560="OON"]何解個廁所無窗 ?? 之前晤覺得有問題; 現在發覺好臭  好大陣廁所味好惡預
大家有無這個煩惱 ; 你地點解決 ???[/quote]

開廁所 + 廚房抽氣扇.
作者: POON    時間: 2004-10-18 13:26:24

是不是每一次如廁後 ; 都要咁做 ??
作者: Hello Kitty    時間: 2004-10-18 13:44:06

Of course !!!
作者: POON    時間: 2004-10-18 14:02:52

我試試看看有無改善 !
作者: eric_818    時間: 2004-10-18 16:54:28

[quote:a0a80dde8b="OON"]是不是每一次如廁後 ; 都要咁做 ??[/quote]

不單是如廁後
是如廁時 + 如廁後的若干時間.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-18 16:58:39

有個方法:
http://tv.ettoday.com/ettv/article/291-21640.htm

快速除臭法

通常去上廁所時,由於前一個人剛上過廁所而臭氣沖天,此時拿起打火機點火,在我們排放出的氣味裡,有許多帶有臭味的氣體,火可以將帶有臭味的氣體完全燃燒,空氣自然的就變的清新無比了。
作者: Sweetcouple    時間: 2004-10-18 23:44:02

[quote:9f17d4c124="leemoksau"]大部份時間留係上海﹐有時去重慶﹐間中去蘇州/杭州/無鍚﹐遲D要去埋北京/沈陽/大連/哈爾濱。
而家年紀大o左﹐冇出差當旅行果仲FEEL了。而且自從入伙RC之後﹐就唔想離開。唔知哩D係唔係叫就“玩物喪志”呢﹖[/quote]

原來你要成日飛來飛去,咁住rc就真係最啱o既選擇。雖然我唔需要出差,但同honey就超級鐘意去旅行,所以就一想到去旅行咁方便就好興奮,不過平時返工就...... :em06:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2