藍澄灣業主社群

標題: 冷氣機突然開咗 [打印本頁]

作者: Kee 828    時間: 2004-9-7 21:56:58     標題: 冷氣機突然開咗

我今日返來 發現冷氣突然開 :?: (好肯定出門時冇開&冇開時間制)
有冇其他業主 有發現此問題呀???? (窗門全部鎖好 應該冇賊 :em05: )
作者: Lilian    時間: 2004-9-7 22:07:38

請問你是否見到部冷氣有燈開了紅或綠色呀if yes no promble la.....
我之前問過冷氣師傅話部冷氣識得自動感應屋內是否很熱如是冷氣就會開了燈等你一開就可以立即凍不用等..

請不用擔心.
作者: Eddy Lam    時間: 2004-9-7 22:13:31

會唔會隔離屋用remote開冷氣時連您o個部都開埋???
作者: diedsee    時間: 2004-9-7 22:26:04

紅或綠色燈有咩分別????
作者: Crystal    時間: 2004-9-7 22:26:04

係呀 我試過呀 早幾日前去旅行 我媽媽去過我家 話我冇關到個房個冷氣喎 但我真係sure 我係關好哂冷氣才離開架....
我仲以為我真係冇關到添....
現在我三部冷氣唔知點解個Operation 個燈會閃下閃下咁 (係關左冷氣的)
作者: Kee 828    時間: 2004-9-7 22:26:57

啊...
好似係綠燈
但會唔會比成千紋電費呀!!!
作者: Crystal    時間: 2004-9-7 22:35:03

係呀 係綠燈 現在關了都會閃下閃下的.
作者: 青衣居民    時間: 2004-9-7 22:47:02

咁有冇得off 左個"分唇"? :?:
作者: Robert    時間: 2004-9-7 23:49:14

[quote:b059702b2b="Lilian"]我之前問過冷氣師傅話部冷氣識得自動感應屋內是否很熱如是冷氣就會開了燈等你一開就可以立即凍不用等..
[/quote]

請問有無鄰居知道
會唔會係呢個原因
而道至我地電費咁金
:?:  :?:
作者: cola    時間: 2004-9-8 23:36:30

Last month I paid $1560- for E. charge. This month I paid $3572- electricity charge.
I don't know why.  Who used my electricity???
The flats next to mine? or the upper flat? or the lower flat??? or
Someone using my line??? :em07:  :?: Wonderful!
作者: Crystal    時間: 2004-9-8 23:46:06

[quote:d8fdc1fd5f="cola"]Last month I paid $1560- for E. charge. This month I paid $3572- electricity charge.
I don't know why.  Who used my electricity???
The flats next to mine? or the upper flat? or the lower flat??? or
Someone using my line??? :em07:  :?: Wonderful![/quote]

咁貴 日夜開住冷氣??
作者: Robert    時間: 2004-9-9 00:21:06

[quote:fbb8ca8b09="cola"]Last month I paid $1560- for E. charge. This month I paid $3572- electricity charge.
Someone using my line??? :em07:  :?: Wonderful![/quote]

好金呀 :em03: !!!
作者: gaga    時間: 2004-9-9 00:41:06

係咪七月呀??
作者: Cora Kwong    時間: 2004-9-9 01:45:03

[quote:5f266f89f6="R & M"][quote:5f266f89f6="Lilian"]我之前問過冷氣師傅話部冷氣識得自動感應屋內是否很熱如是冷氣就會開了燈等你一開就可以立即凍不用等..
[/quote]

請問有無鄰居知道
會唔會係呢個原因
而道至我地電費咁金
:?:  :?:[/quote]

係啦! 最近我都發現咗我三部冷氣莫名其妙地自动開哂綠燈 啲電費咁金一定有關係 因為咁都係用緊電 爭在多與少 但係小數怕長計喎! 我一个人都好少開汵氣 搬咗嚟呢喥嘅電費係以前嘅倍半! :em01:
作者: FireFire    時間: 2004-9-9 02:04:34

咁第日出街味要關大掣....... :shock:
作者: ki_ki    時間: 2004-9-9 02:10:46

但係我試過開緊冷氣突然熄咗跟住閃綠燈唔知係咪壞咗??
作者: FireFire    時間: 2004-9-9 02:27:59

[quote:158f1a2a46="ki_ki"]但係我試過開緊冷氣突然熄咗跟住閃綠燈唔知係咪壞咗??[/quote]
係唔係按左ECO.....o既時間掣.... :|
作者: ki_ki    時間: 2004-9-9 02:59:10

無呀,日日都係只ON 開關掣,前日突然發生
作者: P女    時間: 2004-9-9 09:01:39     標題: Re: 冷氣機突然開咗

[quote:a23d5aae63="Kee 828"]我今日返來 發現冷氣突然開 :?: (好肯定出門時冇開&冇開時間制)
有冇其他業主 有發現此問題呀???? (窗門全部鎖好 應該冇賊 :em05: )[/quote]

我呢日三部冷氣都係著左綠燈 我都係1座
作者: P女    時間: 2004-9-9 09:03:34

[quote:aa02fc829f="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:aa02fc829f="ki_ki"]但係我試過開緊冷氣突然熄咗跟住閃綠燈唔知係咪壞咗??[/quote]
係唔係按左ECO.....o既時間掣.... :|[/quote]

Hi Mr and Mrs Fire

Do you know the function of ECO mode?
作者: Crystal    時間: 2004-9-9 22:55:37

我都係呢幾日先發現綠燈係咁閃....
作者: Kee 828    時間: 2004-9-9 23:13:07

我地第2日有打去豐澤投訴
個條友仔佢話個日整風櫃 而又reset部大機 而我地又冇熄可冷氣電源
有可能引致我地部冷氣開了
你話有冇可能呀?? :?:
佢仲話冇人有投訴有此問題 :evil:
如大家有發現部冷氣機突然開咗 就打電話插下佢地啦.. :em10:
作者: diedsee    時間: 2004-9-9 23:19:20

[quote:65c35d19a5="女"][quote:65c35d19a5="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:65c35d19a5="ki_ki"]但係我試過開緊冷氣突然熄咗跟住閃綠燈唔知係咪壞咗??[/quote]
係唔係按左ECO.....o既時間掣.... :|[/quote]

Hi Mr and Mrs Fire

Do you know the function of ECO mode?[/quote]

我都想知 ECO 係咩 function
i think 廳果部個制唔似時間制

仲有冇人知閃綠燈代表咩?? :?:

我對呢間屋啲電器都好多"?????"
作者: P女    時間: 2004-9-10 09:24:22

[quote:2845f68caf="Kee 828"]我地第2日有打去豐澤投訴
個條友仔佢話個日整風櫃 而又reset部大機 而我地又冇熄可冷氣電源
如大家有發現部冷氣機突然開咗 就打電話插下佢地啦.. :em10:[/quote]

要熄冷氣電源?
咁我咪好唔得閒?
咁你有冇問綠燈著左係乜野意思?
作者: kyu    時間: 2004-9-10 10:49:30

[quote:872676acef="女"][quote:872676acef="Kee 828"]我地第2日有打去豐澤投訴
如大家有發現部冷氣機突然開咗 就打電話插下佢地啦.. :em10:[/quote]

要熄冷氣電源?
咁我咪好唔得閒?
咁你有冇問綠燈著左係乜野意思?[/quote]

當正常供電中 如電力出現固障 Power Surge 時間可能為瞬間 冷氣機綠燈便會閃動 只要開關一次便可還原. 你們可以在單位總制相把冷氣 32A 制開關一次 冷氣機綠燈便會閃動 你們試吓!
作者: wychan    時間: 2004-9-10 11:41:30

[quote:7a7042bc66="kyu"][quote:7a7042bc66="女"][quote:7a7042bc66="Kee 828"]我地第2日有打去豐澤投訴

要熄冷氣電源?
咁我咪好唔得閒?

當正常供電中 如電力出現固障 Power Surge 時間可能為瞬間 冷氣機綠燈便會閃動 只要開關一次便可還原. 你們可以在單位總制相把冷氣 32A 制開關一次 冷氣機綠燈便會閃動 你們試吓![/quote]

咁即係有冇問題 駛唔駛搵人整... :em03:

我屋企成日都係咁 :em18:  係唔係經常有Power Surge 會唔會出事 :?:  :?:
作者: kyu    時間: 2004-9-10 11:51:44

[quote:0f109e550a="wychan"][quote:0f109e550a="kyu"][quote:0f109e550a="女"][quote:0f109e550a="Kee 828"]我地第2日有打去豐澤投訴

要熄冷氣電源?
咁我咪好唔得閒?

當正常供電中 如電力出現固障 Power Surge 時間可能為瞬間 冷氣機綠燈便會閃動 只要開關一次便可還原. 你們可以在單位總制相把冷氣 32A 制開關一次 冷氣機綠燈便會閃動 你們試吓![/quote]

咁即係有冇問題 駛唔駛搵人整... :em03:

我屋企成日都係咁 :em18:  係唔係經常有Power Surge 會唔會出事 :?:  :?:[/quote]

我只係在星期二下午發生過一次 為什麽你會成日都係咁 ??? :?:
作者: wychan    時間: 2004-9-10 12:11:28

係呀 隔幾日就閃.. 冇佢收 :<
作者: Crystal    時間: 2004-9-11 11:05:32

我都係成日閃喎.
作者: diedsee    時間: 2004-9-11 17:35:29

係呢 大家部冷氣係唔係好似以前咁 sensitive ??
即係開廳時房都開埋??
作者: 維也納    時間: 2004-9-23 23:40:17

係呀 以為只開廳一部 唔知亦冇去關房那部 就會出事
作者: P女    時間: 2004-9-24 12:49:44

[quote:07b939a299="diedsee"]係呢 大家部冷氣係唔係好似以前咁 sensitive ??
即係開廳時房都開埋??[/quote]

自從間左房之後 呢個情況都冇出現過
作者: diedsee    時間: 2004-9-24 22:51:22

[quote:57dd87701f="女"][quote:57dd87701f="diedsee"]係呢 大家部冷氣係唔係好似以前咁 sensitive ??
即係開廳時房都開埋??[/quote]

自從間左房之後 呢個情況都冇出現過[/quote]

但我依然 sensitive :em05:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2