藍澄灣業主社群

標題: 藍澄會 會費 [打印本頁]

作者: gaga    時間: 2004-9-7 19:20:03     標題: 藍澄會 會費

$150一個月大家覺唔覺貴?籃天海岸唔收會費用者自付做gym$10游水$15但我地比完月費仲要另外每次比錢玩好唔抵呀
作者: SEVEN    時間: 2004-9-7 21:33:52

可以黠做 ??? 不用的是否不需要比會費  :?
作者: Kee 828    時間: 2004-9-7 21:47:49

3個月後 :|  除消會籍 :em05:
作者: SEVEN    時間: 2004-9-7 21:56:24

好彩我未入會 但會不會沒人參加 將會加管理費 :cry:  :x
作者: cshenryhk    時間: 2004-9-7 23:39:38

Club house also share with Hotel !!!
作者: 半伯    時間: 2004-9-8 00:10:08

[quote:c2f88a4f0b="cshenryhk"]Club house also share with Hotel !!![/quote]

這點大家應該會知 因售樓書有提及 但要每月收入場費就係收樓時才知道 跟本就係欺騙業主 希望大家一齊投訴同杯葛  :em13:  :em13:  :em13:
作者: 532    時間: 2004-9-8 01:35:07

如果將 $150 計入 mgt fee 即 around $1.52/ft. 同有大型 club house 屋村o既 mgt fee 相差無幾. 好燃過份.
作者: chloe    時間: 2004-9-8 02:12:08

這點大家應該會知 因售樓書有提及 但要每月收入場費就係收樓時才知道 跟本就係欺騙業主 希望大家一齊投訴同杯葛   

i will support you!!!!!
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 09:31:22     標題: 藍澄會 會費

點解唔想下每件事都有利有弊?
大約半年前和黃回覆會所是獨立經營 自負盈虧 不用管理費補貼

我想這是合理的 都算是用者自付 會所使用者不多 亦不能太多 所以補貼程度比上網高得多! 而且會所通常都是虧本的 實報實銷 未必是好事!

希望大家知道沒有東西是免費的 包括上網 村巴 會所等 只是用另一方式把費用算在大家身上! 留意盤賬 可能發現費用包在管理費上並不化算!

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧!
作者: Jess and Burns    時間: 2004-9-8 10:01:17     標題: Re: 藍澄會 會費

[quote:18a991104b="matthewlee"]點解唔想下每件事都有利有弊?

我想這是合理的 都算是用者自付 會所使用者不多 亦不能太多 所以補貼程度比上網高得多! 而且會所通常都是虧本的 實報實銷 未必是好事!

希望大家知道沒有東西是免費的 包括上網 村巴 會所等 只是用另一方式把費用算在大家身上! 留意盤賬 可能發現費用包在管理費上並不化算!

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧![/quote]

比月費 其實會有問題.
比如你係一月有交會費 這樣你便有會藉. 但第二個月你未交會費 職員比你入 定係唔比你入好?  但係你係有會藉啦喎. 只係你未比錢姐? 佢亦唔可以沒收你張會藉卡. 咁又好難分辨有比會費同無比會費既人?

明唔明我講咩?
作者: unicorn    時間: 2004-9-8 10:51:06

點解唔想下每件事都有利有弊?

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
某中學中文學會會費$1 包free of charge使用chinese圖書館 monthly
某中學英文學會會費$1 仲要比$1使用english圖書館 monthly

跟住英國學會會員好開心以為
如果唔係用者自付英文學會會費可能$10

如果chinese圖書館 english圖書館既service level完全一樣
中文學會
英文學會
service level完全一樣
你話英國學會會員好開心係一種mud野情況

我唔想得罪人
我收聲先
作者: fkf    時間: 2004-9-8 10:52:15

如果將 $150 計入 mgt fee 即 around $1.52/ft. 同有大型 club house 屋村o既 mgt fee 相差無幾. 好燃過份.

exactly!!! and all those so-called facilites in our so-called club house are rubbish
作者: chee    時間: 2004-9-8 11:19:42

但我唔明白點解大小單位都係$150----4人  大單位有機會三代一齊住  唔通要D老人家坐係3-5座捽腳趾  撥扇!!!!!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2004-9-8 11:46:05

其實講真,用者自付根本就有問題。

如果我同 Shirley 都吾落去游水的話,又係吾係我地所交既管理費完全同泳池無關先。如果吾係的話,就吾算用者自付啦!
作者: Stephen@RC    時間: 2004-9-8 11:54:44

用佢三個月 free charge 唔得咪走人lor
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 11:56:16     標題: 藍澄會 會費

[quote:ef1c8d439b="unicorn"]點解唔想下每件事都有利有弊?

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
某中學中文學會會費$1 包free of charge使用chinese圖書館 monthly
某中學英文學會會費$1 仲要比$1使用english圖書館 monthly

跟住英國學會會員好開心以為
如果唔係用者自付英文學會會費可能$10

如果chinese圖書館 english圖書館既service level完全一樣
中文學會
英文學會
service level完全一樣
你話英國學會會員好開心係一種mud野情況

我唔想得罪人
我收聲先[/quote]

都係個句... 看盤賬 看服務...唔係今日比幾多錢這樣簡單!
有無人關心過盤賬? 我都唔想得罪人你的例子少了一樣東西: 圖書館 學會的收支都是由各位同學負責! 如果不用負責 圖書館將會是全港最大的圖書館! 費用全免 兼有津貼 包3餐 打風照常開放 24小時開放...
其實我都唔洗勞氣 有赤字 o米加管理費o羅 大家比得起 我都比得起! 講錢傷感情 不過先小人後君子 要服務我先問幾多錢! 到時使大o左就o唔好話人地.
幾時都係 過得自己過得人! 又賴管理處理財不善? 到時要錢填數就不好了
要服務/ 花費ok 但各位知道管理費結餘有多少嗎 ?  到時才同管理處嘈?   到時才投訴我們管理處理財不善?
我本人不喜歡負債 也不喜歡填數 寧可節儉一點! 無論怎樣安排 也不見得這是免費! 至少這方式我不滿可以唔join 3分鐘熱度的人大有人在 玩幾個月就唔玩 但卻要永遠支付費用 又會是好事嗎?
作者: Koala Bear    時間: 2004-9-8 12:21:09

其實相信大家都贊同用者自付,不過係買樓時"藍澄灣一屋3會所"是賣點,如果會所會藉不是跟業權,而是須要另付費用取得,似乎有點誤導之嫌﹗另外其他基本設施如園林/公園是否屬於會所,不入會便不可享用﹖這些都應攪清楚﹗況者按提供之會所設施,每月比$150是否值得﹖我個人覺得比其他屋苑貴好多﹗不值入會﹗
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-8 12:22:49

I agree with you.
If MO count into the Mgt fee then Flat D & E have to pay more but every unit got 4 cards. Is it fair??
Therefore what we can do is if you got 2 persons then ask your neighbour also got  2 therefore we can share the fee.
If you think is still expensive then not to join them after 3 months free. You still have the rights to use swimming pool. (most of the estate only have swimmimg pool)
What I concern is after we pay the membership fee what else we need to pay for using facilities ?
作者: vivian    時間: 2004-9-8 12:30:51

Matthewlee君
您說得對! 接受的就參加 不接受的就不參加
我個人就不接受呢個安排
我一直期望是一個私人會所
相信亦是每一個小業主夢想的事情
但呢個會所係同陌生人share
更要我每個月去負擔呢個公家會所的開支
I am sorry
我唔可以接受
就留番比您地"比得起"的人去支付吧!
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 12:44:31

[quote:49d1acfc6a="vivian"]Matthewlee君
您說得對! 接受的就參加 不接受的就不參加
我個人就不接受呢個安排
我一直期望是一個私人會所
相信亦是每一個小業主夢想的事情
但呢個會所係同陌生人share
更要我每個月去負擔呢個公家會所的開支
I am sorry
我唔可以接受
就留番比您地"比得起"的人去支付吧![/quote]

我的語法有問題? 我意思是: 如果大家覺得包哂落管理費 攪到要加管理費或要填數.. 大家又沒有問題的話... 大家比o羅..我唔反對 大家比得起 我都比得起 一齊拋錢落海之o麻!...不過錢唔係這樣用!
作者: kk-in-hk    時間: 2004-9-8 13:35:27

其他包左club 會所費用的屋苑 請問有無人知管理費高過定低過$1.3/呎?
如果有人接受唔到管理費包broadband 卻接受到管理費包會所費用???
作者: 2H    時間: 2004-9-8 14:34:28

我有同事住嘉湖山莊管理費為$1/呎 3房單位有5張住戶証(免費)5張後每張$50.  Club house 每年$150/位 老人小童$70/位. 住戶証內藏IC有相 所有出入口使用(包括Club house) 若沒有俾Club house 年費 就不能進入Club house.
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 14:36:05

[quote:e40d31751b="kk-in-hk"]其他包左club 會所費用的屋苑 請問有無人知管理費高過定低過$1.3/呎?
如果有人接受唔到管理費包broadband 卻接受到管理費包會所費用???[/quote]

所以永遠要睇數..break down 後條數會所用了多少錢? 其實我真係無所謂 不過我覺得為什麼我們那麼關心眼前小利 卻沒有關心盤數!

1.3/呎包沒問題...這是收入...但支出是多少? 會所是一個相當大的支出 沒有人關心盤數! 不夠用就負債? 低於1.3呎是有如名逸居 但已經有赤字了. 以為使大了管理處會貼錢或不收酬金?

如果我是租戶當然越多服務越好 但作為業主就要承擔債務! 入伙至今 沒有人想過查數
不想講了 反正有千幾戶一起分擔 沒關係! 費事比人話唱反調! 我已經盡了義務指出將來可能面對的問題 不是交了管理費就一了百了!
作者: 半伯    時間: 2004-9-8 15:47:06

[quote:3c230a191d="SEVEN"]好彩我未入會 但會不會沒人參加 將會加管理費 :cry:  :x[/quote]

應該與我地無關 業權唔係我地 自負盈虧 我地D管理費唔會因酒店或會所業務有所影響.
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 15:54:14

[quote:ec36f3e87e="半伯"][quote:ec36f3e87e="SEVEN"]好彩我未入會 但會不會沒人參加 將會加管理費 :cry:  :x[/quote]

應該與我地無關 業權唔係我地 自負盈虧 我地D管理費唔會因酒店或會所業務有所影響.[/quote]

以前和黃已經回覆過..賠本我們也沒需補貼 所以可以放心唔入會 和我們有關的是"空中花園"和"泳池
作者: 半伯    時間: 2004-9-8 16:28:47     標題: Re: 藍澄會 會費

[quote:6f7f8d2942="matthewlee"]點解唔想下每件事都有利有弊?

多關心大家的管理費賬目 今天小便宜可能令將來吃大虧![/quote]

我覺得這裡的人都明白什麼是用者自付 只係唔值每月都要比入場費 我地唔係貪小便宜 入去玩野仲要比錢架 正如有網友話屋企有老人家 佢地都係想有個地方可以坐下 睇下報紙 錦樣都要比錢 我估佢地零願坐晒係平台率腳趾 La.
既然會所是獨立經營 自負盈虧 你又話會所通常都是虧本的 錦即係話將來酒店同會所無生意的話 就會轉架係我地D管理處度 什麼 歪理呀? 唔好再誤導大家 La 除非閣下支持冬季冇水游 冇波打嘅會所仍然每月付鈔入去睇報紙 我都焦話可說.
請大家睇清楚係一條好長嘅費用 住十年就比足十年錢架.

本人讀書少 唔識計數 只係對事 得罪晒.

作者: chloe    時間: 2004-9-8 16:37:25

How about their services? we pay for the managment fee $1.3/ft for every month. What kind for services they have provided. The managment level worst than public village. All lobby without aircon very dirty in every level very slow speed for defects bad security (T5's lady security always talking with her mobile) and managment offce close very early everyday. How come we pay for $1.3/ft but without club house services??????
作者: gaga    時間: 2004-9-8 17:03:30

大家幫下忙出下力同和黃反映下成日當我地傻仔塭笨呃錢
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-8 17:49:03

Chloe I agree with you that it is good question to ask the MO about what sort of the services will be provided and the breakdown of how to use our $$$ (monthly Mgt fee). But you cannot blamed everything that happened in RC are done by them. For example the very slow speed for defects is not their job is PaulY. Moreover not every security guard is so bad as the one you saw. I suggest you need to complain that lady security together with the dirty area.
I understand that everyone is want RC to be better & better place to live in. That's why we discuss in this forum. If I said anything that you didn't want to listen what I can do is said SORRY!
作者: eric_818    時間: 2004-9-8 17:50:42

一句講晒:
「唔會入會!」
作者: dick queenie    時間: 2004-9-8 18:44:25

成日都講所謂會所,咪即係....."三更"酒店的"六凶間"囉

頂,有咩比人玩唧,又冇保齡球、又冇壁球、又冇波波池、邊度係屋苑會所。
睇埋D花花草草、dinner room 、會議室、聞下香薰。
跟本就係酒店既設備"佛斯連田"。 :!:

各位,不要發夢吧,藍澄灣跟本係冇會所架。試想一想,1.3 per feet管理費(包上網),仲想點呀~~~ :em05:
人地柏麗灣有主題會所,要1.7per feet (不包上網),果D先叫做私人屋苑會所。 :em11:  :em11:

見咁近酒店,有個所謂藍澄會,咪叫住客入會益佢地囉。
都係一句,服務式住宅的藍澄灣係冇會所,要玩野,咪入人地個會囉。
唔玩,咪唔好入...好簡單。 :twisted:

唔妥咩,同我打官司囉.......吹呀!!! :em13:  :em13:
作者: vivian    時間: 2004-9-8 18:50:39

好! 一拍兩散!
藍澄灣係無私人會所的
我入去玩? 得! 每次比就制
一係就$150永久會藉
否則要我個個月付?  幫手養會所? No way !
和黃 您自己養吧 !
作者: 半伯    時間: 2004-9-8 20:43:18

[quote:f1804936c1="vivian"]好! 一拍兩散!
藍澄灣係無私人會所的
我入去玩? 得! 每次比就制
一係就$150永久會藉
否則要我個個月付?  幫手養會所? No way !
和黃 您自己養吧 ![/quote]

絕對正確 大家要醒過來 唔好做傻仔傻女去每月補貼酒店同會所呀.
作者: fishandling    時間: 2004-9-8 21:08:04

no "ball ball pool"????? :em03:
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 22:59:41

[quote:a990ab8cd9="dick&queenie"]成日都講所謂會所,咪即係....."三更"酒店的"六凶間"囉

頂,有咩比人玩唧,又冇保齡球、又冇壁球、又冇波波池、邊度係屋苑會所。
睇埋D花花草草、dinner room 、會議室、聞下香薰。
跟本就係酒店既設備"佛斯連田"。 :!:

各位,不要發夢吧,藍澄灣跟本係冇會所架。試想一想,1.3 per feet管理費(包上網),仲想點呀~~~ :em05:
人地柏麗灣有主題會所,要1.7per feet (不包上網),果D先叫做私人屋苑會所。 :em11:  :em11:

見咁近酒店,有個所謂藍澄會,咪叫住客入會益佢地囉。
都係一句,服務式住宅的藍澄灣係冇會所,要玩野,咪入人地個會囉。
唔玩,咪唔好入...好簡單。 :twisted:

唔妥咩,同我打官司囉.......吹呀!!! :em13:  :em13:[/quote]

agree! 玩就入會唔玩都不用貼,才千幾戶﹐1.3元∕呎養不起會所的 不要發夢!
當有間 Physical在樓下算了!反正大家都無人想管!都是只在網上說要甚麼想甚麼,我在說甚麼?有留意前幾集的樓市傳真就知道!是有關馬鞍山一屋苑的管理費的
忠言逆耳﹑預左比人罵,總之有千幾戶一齊比錢,無問題!我很灰心,只想大家關心自己有多少錢,有幾多錢可以花,我以後也不會理了
作者: cola    時間: 2004-9-8 23:03:44

$100- per a year!
作者: Pauline    時間: 2004-9-8 23:13:23

三個月後 我是不會續會藉的 如將來酒店落成 我們還要和
遊客共用會所 真的不值得要額外付$150

據了解 青衣機鐵站旁的盈翠半島 亦沒有收取會所月費的
只是使用什麼設施 個別付錢的
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 23:25:26

[quote:9dad2a3e77="auline"]三個月後 我是不會續會藉的 如將來酒店落成 我們還要和
遊客共用會所 真的不值得要額外付$150

據了解 青衣機鐵站旁的盈翠半島 亦沒有收取會所月費的
只是使用什麼設施 個別付錢的[/quote]

賬目上有沒有補貼? 以我們千幾戶的1.3/呎可否和盈翠半島相比?可否收支平衡?
作者: 半伯    時間: 2004-9-8 23:26:50

青衣城盈翠半島現時管理費為 HK$1.4/呎 會所無須入場費 玩野就用者自負 講到設施 直情冇得比.....
作者: matthewlee    時間: 2004-9-8 23:52:08     標題: Re: 藍澄會 會費

[quote:e0f79e08a0="半伯"][quote:e0f79e08a0="matthewlee"]點解唔想下每件事都有利有弊?

我覺得這裡的人都明白什麼是用者自付 只係唔值每月都要比入場費 我地唔係貪小便宜 入去玩野仲要比錢架 正如有網友話屋企有老人家 佢地都係想有個地方可以坐下 睇下報紙 錦樣都要比錢 我估佢地零願坐晒係平台率腳趾 La.
既然會所是獨立經營 自負盈虧 你又話會所通常都是虧本的 錦即係話將來酒店同會所無生意的話 就會轉架係我地D管理處度 什麼 歪理呀? 唔好再誤導大家 La 除非閣下支持冬季冇水游 冇波打?會所仍然每月付鈔入去睇報紙 我都焦話可說.
請大家睇清楚係一條好長?費用 住十年就比足十年錢架.

本人讀書少 唔識計數 只係對事 得罪晒.
[/quote]

邊個屋苑的會所是有錢賺的,可以入賬,請告訴大家至少聽濤雅苑,雅典居港灣豪庭,都是補貼會所,買樓時也要考慮會所是有費用的,所以有人故意選沒有會所的屋苑,
你食鹽多過我食米,你說得出,一定找得到的!
會所本身是為其他項目增值,自己通常是虧本的,所以酒店有理由補貼經營者,這是我的歪理!
作者: 榮仔    時間: 2004-9-8 23:54:44

[quote:d782bbad7d="Jeffrey & Shirley"]其實講真,用者自付根本就有問題。

如果我同 Shirley 都吾落去游水的話,又係吾係我地所交既管理費完全同泳池無關先。如果吾係的話,就吾算用者自付啦![/quote]

搭一次lift ,比一次錢
作者: 榮仔    時間: 2004-9-8 23:57:25

[quote:88364cd153="半伯"]青衣城盈翠半島現時管理費為 HK$1.4/呎 會所無須入場費 玩野就用者自負 講到設施 直情冇得比.....[/quote]

人地lobby 有冷氣,呢度有 sauna!! :x
作者: chloe    時間: 2004-9-9 00:09:57

Chloe I agree with you that it is good question to ask the MO about what sort of the services will be provided and the breakdown of how to use our $$$ (monthly Mgt fee). But you cannot blamed everything that happened in RC are done by them. For example the very slow speed for defects is not their job is PaulY. Moreover not every security guard is so bad as the one you saw. I suggest you need to complain that lady security together with the dirty area.
I understand that everyone is want RC to be better & better place to live in. That's why we discuss in this forum. If I said anything that you didn't want to listen what I can do is said SORRY!

hello kitty u don't have to sorry with me cause we are in the same circe. I also totally not satisfy with Mgt fee and club house fee.
作者: daniel_Q    時間: 2004-9-9 00:24:12

姜太公釣魚 願者上釣  :mrgreen:
$150值唔值 落樓去睇一睇 係龍係蛇 一望就知 ! 風水佬厄你十年八載 佢厄唔到我地好耐卦 !!
話時話 如果大家都覺個會得唔值$150的話 冇人參加 你估佢會點?? :em12:  呵 ..............
作者: wychan    時間: 2004-9-9 01:23:08

哈哈... 咁多人回應呢個話題... 等我有搭der先...

其實據了解 在買賣合約中會所部份為私人物業 並非小業主所有(即是8成實用面積中余下的兩成中並不包括會所地方 但泳池則為小業主們擁有-即公家地方) 所以會所的地價及經營方式我們並不能參與其中....

這也可喜... 也可悲.... 喜的是 正如大家所說 香港九成的會所都不能self maintain 達至收支平衡。所以一定要由管理費中補貼。而我們的會所實在吸引力很細 如只依賴1500戶run會所 一定pk... 到時一定加管理費 而費用分分鐘高過1.52/sq ft....

可悲的是 如果冇人入會 會所單依賴自由行收入 一定又pk. 到時一係摺埋 一係會對外收會員(由於私人經營 可以收外來會員)... 而對面屋村則為target customer... 咁我地就更pk. rc變得人流多及複雜不在話下 而且如果酒店有自由行提共特別服務俾一些外村人的話(村外人羅正permit入rc) rc更會污湮張氣....

最後 大家留意 泳池能該為公家地方 即唔駛俾150都可以按次入內游泳。但是200米泳池除了因為長可以入紀錄外 保養 維修 人工 什至換水(據消息一江水要3-4萬水費)大約都可以再創紀錄... 呢筆$大家要硬食... 唉... 大家預左加管理費啦....
作者: RamblerVillager    時間: 2004-9-9 01:59:21

往好處想 我們擁有的泳地大大個 別人擁有的會所就細細個. 但我想信個會所名義上係和黃 但日常開支 就一定係管理費中貼 大家又無得查係唔係 貼了也不會講.
作者: ki_ki    時間: 2004-9-9 02:04:26

如果真係加管理費去到1.5咪細單位都要過千蚊仲要不段維修泳池可能不段加我真係擔心係天文數字太可怕
作者: Koala Bear    時間: 2004-9-9 09:40:43

[quote:c9a9c1c5e9="wychan"]
可悲的是 如果冇人入會 會所單依賴自由行收入 一定又pk. 到時一係摺埋 一係會對外收會員(由於私人經營 可以收外來會員)... 而對面屋村則為target customer... 咁我地就更pk. rc變得人流多及複雜不在話下 而且如果酒店有自由行提共特別服務俾一些外村人的話(村外人羅正permit入rc) rc更會污湮張氣....
[/quote]

這點我倒不擔心,連屋苑內之居民都不能吸引入會,而可以吸引非屋苑其他人入會﹖雖然每人需求不同,但個所謂會所的設施真係..............

至於酒店人流對RC o既影響反而應該關注,老實講,依家保安真係9流,連居屋都比我地好﹗任何人均可自出自入﹗亦不見有任何保養及維修,可能是慢掛,不過有d已爛左幾個月都未整﹗

所謂會所已不予寄望,但管理真係要加強﹗我地係有比管理費o架﹗
作者: vivian    時間: 2004-9-9 10:33:07

亦即是話拗乜呢!
結論係~ 無論您參加與否
泳池點樣run
管理費遲早都要加!
事關無人會做蝕本生意
和黃條數點會死錯人
無謂浪費時間研究下去
您我已經上左賊船
話之您玩唔玩個"爛呈"Club
已經肉隨針板上
大家儲定錢等加管理費啦! 哈哈~  :em17:
作者: CSC    時間: 2004-9-12 01:39:17

一個月$150一年$1800有什麼玩?我一定不入會。其他青衣屋苑是免費入會,設施是遂樣計。而海欣花園連健身都免費。管理費$1.28。

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2