藍澄灣業主社群

標題: 荃灣爵悅庭 [打印本頁]

作者: G-NET    時間: 2004-9-3 16:53:05     標題: 荃灣爵悅庭

爵悅庭同藍澄灣一樣係服務式住宅 有好多一房細單位.
作者: eric_818    時間: 2004-9-3 17:23:26     標題: Re: 荃灣爵悅庭

[quote:e2226b32db="G-NET"]爵悅庭同藍澄灣一樣係服務式住宅 有好多一房細單位 我最鍾意A座有八部電梯.

反而無二房單位.[/quote]

因為係 "服務式住宅"
所以只有一房單位(法例規定).
(RC細單位也只有一房
要用櫃或間牆方法間兩房)
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-3 17:24:57

One side is facing residential building while the other side is surrounded by industrial building. The sea-view (facing HK Island) will see cemetery.
That's why they promote their 6-star service. I think it is more worser than RC because we only need to close the window if you feel outside is very noisy. But over there you may need to close the curtain as well.
作者: kenykl    時間: 2004-9-3 17:46:24

[quote:c4ef0d8652="Hello Kitty"]One side is facing residential building while the other side is surrounded by industrial building. The sea-view (facing HK Island) will see cemetery.
That's why they promote their 6-star service. I think it is more worser than RC because we only need to close the window if you feel outside is very noisy. But over there you may need to close the curtain as well.[/quote]

We bought our flat much cheaper the environment as compare much better...

Just can say "HAHA"
作者: G-NET    時間: 2004-9-3 22:31:23     標題: Re: 荃灣爵悅庭

[quote:46b37484f3="eric_818"]因為係 "服務式住宅"
所以只有一房單位(法例規定).[/quote]

明白 服務式住宅 就是空置商業大廈的新包裝. 這個係04熱點 一房單位Cheap容易炒得起Wor.
作者: RamblerVillager    時間: 2004-9-4 01:03:42

......
作者: cshenryhk    時間: 2004-9-4 01:31:35

Did Government amend the law not allow to sell 服務式住宅???
This's not protected by environmental rule...

Why still some 服務式住宅 continue to sell?
作者: BILLY CHOW    時間: 2004-9-5 01:17:04

無良發展商 杏加橙
作者: G-NET    時間: 2004-9-21 17:33:47

沙田新城市廣場有隻太空船推銷爵悅庭六星級酒店豪宅 同六星級服務.
作者: G-NET    時間: 2004-9-25 17:17:26

爵悅庭的優點:
作者: machine    時間: 2004-9-25 20:00:36

但是..............新鴻基出品 質素應該不錯。
作者: RamblerVillager    時間: 2004-9-29 00:34:52

另一個藍澄灣 所謂一房單位 其實係兩房單位 又要自己做間房牆. 示範單位A1座東爵軒J單位 用料和藍澄灣基本上一樣.
作者: 榮仔    時間: 2004-9-29 08:28:00

洗手間成套一樣既‧
作者: P女    時間: 2004-9-29 23:05:46

個廚房好靚呀............. :em04:
作者: SEVEN    時間: 2004-9-30 13:01:55

好靚D間隔 !
晤知要多少錢一尺 ?? 最哀佢近工廠區 !
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-30 15:53:53

話說around $3000.00呎 最細$1m 有交易.
作者: POON    時間: 2004-9-30 15:57:53

最平過"RC" 最細單位係幾多尺 ??
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 15:58:29

[quote:63295014e4="machine"]但是..............新鴻基出品 質素應該不錯。[/quote]
未必 :em16:
聽講元朗yoho town質素都麻麻地 因為舊年沙士期間起 市唔好諗住將貨就價平賣.
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 16:00:14     標題: Re: 荃灣爵悅庭

[quote:861bbb5447="G-NET"]
明白 服務式住宅 就是空置商業大廈的新包裝. 這個係04熱點 一房單位Cheap容易炒得起Wor.[/quote]
我個人唔睇好細單位.
作者: leemoksau    時間: 2004-9-30 16:00:44

[quote:fba8d3f30c="OON"]最平過"RC" 最細單位係幾多尺 ??[/quote]
好似係440呎.
作者: Hello Kitty    時間: 2004-9-30 16:54:18

The Management fee will very high too because it's including central-airconditioning as well. They said the lobby area and inside lift will be air-conditioned. Comparing speaking it's better than us.
作者: eric_818    時間: 2004-9-30 21:06:31

四面環廠
想唔中央冷氣都唔得.
作者: SEVEN    時間: 2004-9-30 23:01:03

[quote:28f52ef058="eric_818"]四面環廠
想唔中央冷氣都唔得.[/quote]

講得正確 :em11:

作者: G-NET    時間: 2004-10-18 11:22:13

爵悅庭正式開賣 售樓處設在新都會廣場 星期六已經有好多經紀找客.
作者: BLUE    時間: 2004-10-18 11:33:19

我諗住去睇下..好似好正呀 !
電視都賣緊廣告..D宣傳好犀利喎 !
作者: SEVEN    時間: 2004-10-18 11:36:29

晤知依家開幾錢呎 ??
有乜優惠 呢 ??
作者: G-NET    時間: 2004-10-18 11:47:46

應該未知開幾錢呎 一般都會叫你入票先. 個電視廣告真係好型 個盤就真係麻麻 係正工廠區 成支煙囪對到正一正低層"海景"單位.
作者: J and P    時間: 2004-10-18 12:16:11

昨日睇啦,昨日仲係入票圈貨階段,單位仲未定價。
不過美聯經紀話低層應該要~4000/呎,30樓左右~$6000-7000/呎。

-多數單位得一面窗,唔扯風。
-管理費$1.8/呎
-示範單位係標準收樓單位加好大的改動。
-1200 呎單位的主人房仲細過RC-957單位的主人房。
-搬入去,泠氣費+管理費都好和味!
-展銷的場地入口設計幾得意,好似去迪士尼排隊玩遊戲咁 (值得一看),原來selling point 真係話近迪士尼,RC仲近迪士尼啦!
作者: Hello Kitty    時間: 2004-10-18 13:52:53

In other words RC will be worth a little higher than it in next year.  :em12:  :em12:
作者: Robert    時間: 2004-10-18 13:53:20

[quote:c1e408287b="J&"]美聯經紀話低層應該要~4000/呎30樓左右~$6000-7000/呎

-管理費$1.8/呎
-展銷的場地入口設計幾得意,好似去迪士尼排隊玩遊戲咁 (值得一看),原來selling point 真係話近迪士尼,RC仲近迪士尼啦![/quote]

我真係要講句~~~我愛RC呀~~~
作者: POON    時間: 2004-10-18 14:00:52

[quote:635b96d0e6="Hello Kitty"]In other words RC will be worth a little higher than it in next year.  :em12:  :em12:[/quote]

但願如此 !  :em19:
作者: H and H    時間: 2004-10-18 16:51:43

[quote:eee8919785="R & M"][quote:eee8919785="J&"]美聯經紀話低層應該要~4000/呎30樓左右~$6000-7000/呎

-管理費$1.8/呎
-展銷的場地入口設計幾得意,好似去迪士尼排隊玩遊戲咁 (值得一看),原來selling point 真係話近迪士尼,RC仲近迪士尼啦![/quote]

我真係要講句~~~我愛RC呀~~~ [/quote]
heeheeeehee me too! 我越來越覺得RC真係好抵~再加上D friends 黎到都話好舒服/好靚/好寬敞/好開揚/唔係想象中咁既~好好多喎.......諸如此類 實在太開心喇!!!

話說回頭 咁既價錢真係買西九龍好過啦 橫掂大家都係工廠區 買"九龍"好過買"新界"嘛 可能奧運站果堆都有機會搵到~

不過廣告真係好令人覺得佢好靚好high咁~
作者: hales    時間: 2004-10-18 17:27:54

小弟覺得荃灣區既樓以長遠來說是值得買..嘿
(但我唔知現在是不是時候買荃灣囉..)
因為我記得荃灣是已規劃為住宅區而所有工廠將於10年內..自動流失..
而荃灣區亦唔會再起工廠...
所以長遠來說荃灣區應該會升值..
(我自己覺得啦..嘿~)
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-18 17:42:32

有少少反話想講: ( 個人感覺而已 )

當我第一次看見爵悅庭個廣告.覺得... 好耐無聽到譚炳文把聲 再次聽到 有d 親切感.但係見到果幾個中坑個樣 無d 貴氣 同譚炳文把聲都唔夾既.  :em05:
作者: G-NET    時間: 2004-10-18 17:47:11

爵悅庭新聞:
http://www.shkp.com.hk/zh-hk/scripts/news/news_press.php

爵悅庭:
http://www.chelseacourt.com.hk/
作者: Robert    時間: 2004-10-18 17:51:46

[quote:c3edfdffb7="Jess&Burns"]當我第一次看見爵悅庭個廣告.覺得... 好耐無聽到譚炳文把聲 再次聽到 有d 親切感.但係見到果幾個中坑個樣 無d 貴氣 同譚炳文把聲都唔夾既.  :em05:[/quote]

:em09:

唔好意思,我真係覺得幾好笑!
作者: eric_818    時間: 2004-10-18 17:54:19

[quote:cbd62aab92="hales"]小弟覺得荃灣區既樓以長遠來說是值得買..嘿
因為我記得荃灣是已規劃為住宅區而所有工廠將於10年內..自動流失..
(我自己覺得啦..嘿~)[/quote]

咁即係話荃灣現時工廠區附近於未來10 - 15年將會沙塵滾滾
噪音情況嚴重啦.

咁等多 10 年 8 載之後先買荃灣 timing 會 o岩 D.
作者: Robert    時間: 2004-10-18 17:56:12

[quote:1126159ae6="H&H"][quote:1126159ae6="R & M"]我真係要講句~~~我愛RC呀~~~ [/quote]
heeheeeehee me too! 我越來越覺得RC真係好抵~再加上D friends 黎到都話好舒服/好靚/好寬敞/好開揚/唔係想象中咁既~好好多喎.......諸如此類 實在太開心喇!!!

話說回頭 咁既價錢真係買西九龍好過啦 橫掂大家都係工廠區 買"九龍"好過買"新界"嘛 可能奧運站果堆都有機會搵到~

不過廣告真係好令人覺得佢好靚好high咁~[/quote]
咁o岩o既...我D朋友都係咁講...話後悔當時無同我地一齊去睇RC個樓盤!
作者: grassman    時間: 2004-10-18 18:12:32

[quote:026b5b1a06="eric_818"][quote:026b5b1a06="hales"]小弟覺得荃灣區既樓以長遠來說是值得買..嘿
(我自己覺得啦..嘿~)[/quote]

咁即係話荃灣現時工廠區附近於未來10 - 15年將會沙塵滾滾
噪音情況嚴重啦.

咁等多 10 年 8 載之後先買荃灣 timing 會 o岩 D.[/quote]

本人覺得荃灣始終係一個舊區,老街坊又多,好難再轉型做新型住宅區(豪宅區就更難)。 而且自新鐵路及新幹線落成,以往為新界西交通樞紐(通往屯門、元朗、沙田)的角色也漸漸變淡,鐵路可能九龍西為主,幹線的話..青衣可能比荃灣更四通八達。

所以RC都係 :em11: !
作者: BLUE    時間: 2004-10-18 20:11:15

爵悅庭個塊地前生係可樂廠 ; 四面都係工廠區..夜晚仲好靜;好黑..
我以前係個到返工..環境真係差左小小 ;不是廣告宣傳講得咁正 !
作者: Crystal    時間: 2004-10-18 20:34:14

當年rc廣告咪仲正~ :em11: 唔係我地又點會比佢吸引去買現在越住越舒服!?   
作者: 小豬^m^    時間: 2004-10-18 22:53:32

禽日八卦去左新都會睇示範單位
發現天下烏鴉果然一樣黑 一味講包裝.

我住左荃灣區廿幾年 呢區咩環境我不知幾清楚啦
但係個經紀猛話個海景點好點好(唔該 同藍澄仲差好遠~~)
又話d間格點實用點實用(超畸怪 要經過"整個"廚房先入到屋!)
又話d交通點便利點便利(同荃灣站離得勁遠 都可以講到好似響旁邊咁).

聲稱會升喎 聲稱國內外商家會租來公幹住喎 夠敢死!
雖然當年買藍澄唔係考慮得好仔細 但係越睇越覺得藍澄好呀!
作者: Crystal    時間: 2004-10-19 00:13:38

[quote:cd076d94b1="小豬^m^"]禽日八卦去左新都會睇示範單位
發現天下烏鴉果然一樣黑 一味講包裝.

我住左荃灣區廿幾年 呢區咩環境我不知幾清楚啦
但係個經紀猛話個海景點好點好(唔該 同藍澄仲差好遠~~)
又話d間格點實用點實用(超畸怪 要經過"整個"廚房先入到屋!)
又話d交通點便利點便利(同荃灣站離得勁遠 都可以講到好似響旁邊咁).

聲稱會升喎 聲稱國內外商家會租來公幹住喎 夠敢死!
雖然當年買藍澄唔係考慮得好仔細 但係越睇越覺得藍澄好呀![/quote]剩係計環境和價錢都比佢抵啦~
作者: G-NET    時間: 2004-10-19 01:05:14

爵悅庭會所:
作者: grassman    時間: 2004-10-19 01:20:24

內外游池加埋都係得45米(25米+20米),同RC個200米游池比,似浴缸多D!
作者: FireFire    時間: 2004-10-19 01:24:25

[quote:b14a048d31="grassman"]內外游池加埋都係得45米(25米+20米),同RC個200米游池比,似浴缸多D![/quote]
.....籃球場仲大過泳池....... :shock: .....好迫...
作者: POON    時間: 2004-10-19 09:01:24

[quote:4ad030e18e="Crystal"]當年rc廣告咪仲正~ :em11: 唔係我地又點會比佢吸引去買現在越住越舒服!?   [/quote]

我無睇過個廣告; 晤知你有無留低..可晤可以比我睇 ???
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-19 09:25:17

[quote:94217f93a3="R & M"][quote:94217f93a3="Jess&Burns"]當我第一次看見爵悅庭個廣告.覺得... 好耐無聽到譚炳文把聲 再次聽到 有d 親切感.但係見到果幾個中坑個樣 無d 貴氣 同譚炳文把聲都唔夾既.  :em05:[/quote]

:em09:

唔好意思,我真係覺得幾好笑![/quote]

傻啦~有咩好唔好意思. 得啖笑.
作者: BLUE    時間: 2004-10-19 11:21:55

[quote:fd44b5092f="Crystal"]當年rc廣告咪仲正~ :em11: 唔係我地又點會比佢吸引去買現在越住越舒服!?   [/quote]

[quote:fd44b5092f="OON"]我無睇過個廣告; 晤知你有無留低..可晤可以比我睇 ???
[/quote]

我都想睇 ?? 當時都晤知有"RC"LEE個盤 !
作者: SEVEN    時間: 2004-10-19 14:31:08

我都係經紀話比我聽先知有"RC"這個地方 !
佢地話 平 ; 靚 ; 正 ! 出面買晤到 !
作者: kitty Raymond    時間: 2004-10-20 00:08:31

前面唔覺點.
後面就真係dirty汚煙漳氣唔在講出入仲好多紋身赤膊大漢
真唔明點可以買 over$4000 當豪宅
shk包裝真好野
作者: G-NET    時間: 2004-10-20 01:23:49

我今天參觀了爵悅庭售樓處 新地今次落重本 本售樓書好豪 個示範單位就更豪 可惜標準單位係咁正既. 雖然標準單位同示範單位差好遠 但爵悅庭用料還是好好 不過唔知點解 個廚房係開放式 我原本以為有塊勁型的大玻璃門隔開 點知原來你要參加傢俬套餐才有 真係唔買都要睇一睇.
作者: POON    時間: 2004-10-20 10:49:10

我已經睇過"示範單位";有以下凝問 ?  :?:

1) 究竟示範單位和真實收樓是否一樣  
2) 管理費HK1.80 或是 HK1.40 <因為AGENT話係HK1.40
3) 佢地寫話由爵悅庭去荃灣西鐵只需要5分鐘
4) 四面都係工廠區全無提及過

咁都叫做六星級酒店  :em03:  :em03:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-20 10:57:18

技倆似sale藍澄灣..
當時  都無人話間酒店咁高. 咁近....
作者: POON    時間: 2004-10-20 11:07:18

最低限度個時RC叫做平出售 平均呎價都係2000 ~ 2140 !
叫做經濟 相比爵悅庭就....
作者: Billy    時間: 2004-10-20 11:08:22

[quote:c5000ffce6="Jess&Burns"]技倆似sale藍澄灣..
當時  都無人話間酒店咁高. 咁近....[/quote]

My sale agent tell me already the Hotel is about 40/F when I bought RC.
It's correct and that's why I bought Flat F although it is facing north.
I think that's agent problem.
Since agent is always BS.

My agent I remenber also some BS to me.
For example they said there is a big park build between RC and the road at the north. It is three time Tsing Yi park.
Now it is still grass only. It is sure BS.

The management fee for Chelsea court is sure 1.8/feet.
It already print on the sale book.

Billy
作者: BLUE    時間: 2004-10-20 11:19:52

我都晤知道有RC這個地方...胡里胡塗咁就買了 !
作者: Billy    時間: 2004-10-20 11:25:41

[quote:b6aa3efe41="BLUE"]我都晤知道有RC這個地方...胡里胡塗咁就買了 ![/quote]

I don't think so.
You are second hand buyer.
At least you visit your home before you buy it.

I am a little bit different.
We bought the apartment when the building not yet finished.
What my apartment can view and the noise problem ..........
we don't know but already buy the apartment.

But I still feel my decision is correct.
At least it is a very good price to buy a big apartment.
:em12:  :em12:  :em12:
Billy
作者: BLUE    時間: 2004-10-20 11:33:54

[quote:4b109a5730="Billy"]I don't think so.
You are second hand buyer.
At least you visit your home before you buy it.
Billy[/quote]

我只係睇過一次  我都晤知道點解會買左...AGENT夜晚話價錢好"抵" ! 可能這個原因..或者你會晤信喇 !
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-20 11:34:24

我都覺得係個Agent.問題.

話說當時 我同Burn Burn 都想買樓 看過將軍澳廣場....但已經無好位選擇. 所以放棄了. 但當時同個agent 傾左好耐 雖然我地無買左 但佢教左我地好多睇樓要注意的地方. 覺得佢幾好人.
接著 便收到消息有新樓盤 ---- 藍澄灣.
我們胆粗粗走入去. 有一個中年agent ( 好似係美x ) 帶我們入場 問佢個冷氣位係邊... 佢唔知. 問佢樓底幾高呢... 佢話好似係9尺... 問佢間房幾大呢..... 佢支吾爾對..... 心諗 同佢買樓 ? 凍過水.
後來 我們找了之前那個agent  再睇過. 他找來該區的經理帶我們入去. 這次所知的. 比之前多很多... 有問必答. 佢地唔知既 即時問發展商 再話我地知.... 酒店幾高 幾近都已經心裡有數.
今時今日 呢種服務態度先OK 架.
終於 我們決定入票. 結果重做成生意.

如果我下次有換樓 我諗我都會找佢.
作者: BLUE    時間: 2004-10-20 11:52:35

Jess&Burns ;
你比我幸運!
到時換樓可晤可以介紹你個agent比我 ??
不過最大得益係認識RC朋友 ; 好似你都比左好多意見我 ! 仲有kyu !
作者: Jess and Burns    時間: 2004-10-20 12:02:03

Hee hee .. 當然可以啦. 我諗佢實好開心.
其實 如果d agent 有d 道德.
靠口碑,可能做到更多生意.

Bule ,你個Agent 真係唔得,我聽到你個遭遇,都登你好無奈,引致我想幫你.
作者: SEVEN    時間: 2004-10-20 12:12:03

[quote:df76e6bafb="BLUE"]Jess&Burns ;
不過最大得益係認識RC朋友 ; 好似你都比左好多意見我 ! 仲有kyu ![/quote]

我都係咁話  :em11:  :em11:
"RC"業主咁熱心幫人..原來HK真係仲有好人 !   :em19:  :em19:
作者: POON    時間: 2004-10-20 14:24:51

[quote:7ba1a1c160="SEVEN"]我都係咁話  :em11:  :em11:
"RC"業主咁熱心幫人..原來HK真係仲有好人 !   :em19:  :em19:[/quote]

係啊 ! 我都要係度多謝幫過我的人 好彩有你地的見意 ;
令到我能夠解決到問題..多謝晒 !  :em21:  :em21:
作者: grassman    時間: 2004-10-21 04:26:32

[quote:58aea3433d="Billy"][quote:58aea3433d="Jess&Burns"]技倆似sale藍澄灣..
當時  都無人話間酒店咁高. 咁近....[/quote]

My sale agent tell me already the Hotel is about 40/F when I bought RC.
It's correct and that's why I bought Flat F although it is facing north.
I think that's agent problem.
Since agent is always BS.

My agent I remenber also some BS to me.
For example they said there is a big park build between RC and the road at the north. It is three time Tsing Yi park.
Now it is still grass only. It is sure BS.

The management fee for Chelsea court is sure 1.8/feet.
It already print on the sale book.

Billy[/quote]

What is BS?
作者: Billy    時間: 2004-10-21 11:34:17

B stand for "Bull"
S stand for "Shit"
作者: BLUE    時間: 2004-10-21 20:46:36

BILLY

是 你 自 己 作 ( BS) 嗎 ??? :em12:
作者: Billy    時間: 2004-10-21 21:51:58

BS 是粗了點. ops:
So I would like to write it in short.
May be difficult for you all to guess the meaning.
作者: Crystal    時間: 2004-10-22 14:50:05

[quote:cf6ce7bd53="BLUE"][quote:cf6ce7bd53="Crystal"]當年rc廣告咪仲正~ :em11: 唔係我地又點會比佢吸引去買現在越住越舒服!?   [/quote]

[quote:cf6ce7bd53="OON"]我無睇過個廣告; 晤知你有無留低..可晤可以比我睇 ???
[/quote]

我都想睇 ?? 當時都晤知有"RC"LEE個盤 ![/quote]sorryI have not......
作者: POON    時間: 2004-10-23 00:22:26

Crustal ; 看後有點失落 !  :em06:  :em06:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2