藍澄灣業主社群

標題: 請問你們新間房牆與更牆之間有無出現裂痕!!!!! [打印本頁]

作者: RABBIT    時間: 2004-8-15 07:46:48     標題: 請問你們新間房牆與更牆之間有無出現裂痕!!!!!

如題!
作者: YY and KC    時間: 2004-8-15 09:07:33

有呀 因為新牆同原來既牆水份不一樣 所以有禁既情況 我地叫個裝修師傅補過幾次 但始終都係裂番.

作者: FireFire    時間: 2004-8-15 09:40:47

我間屋都有呀...我個friend講....係正常...
作者: Strawberry    時間: 2004-8-15 09:57:15

有 我地叫個裝修師傅補....
作者: RABBIT    時間: 2004-8-15 09:57:30

Thanks a lot!  What can I do?
作者: FireFire    時間: 2004-8-15 10:07:55

[quote:8438817d25="RABBIT"]Thanks a lot!  What can I do?[/quote]
其實我都唔知可以做乜..............   
補完又裂....補完又裂....
作者: candidfoto    時間: 2004-8-15 10:28:19

師傅said unless you 剷底 all the way otherwise you will experience 補完又裂....補完又裂....
作者: P女    時間: 2004-8-15 19:44:26

我地的牆都有兩處裂左 (一條很小的縫)
所以冇理到佢
作者: Pooh Pooh    時間: 2004-8-15 23:38:53

我地都係咁,已補過,所以我地咁住過多幾個月等所有熱漲冷縮過了,先叫裝修師傅補一次。
作者: 45B    時間: 2004-8-16 00:02:21

原來大家都係咁我仲以為我個裝修做得衰tim我約左佢下個week補呀
作者: 小豬^m^    時間: 2004-8-16 11:14:02

響收樓時 發現細房門o既左上角有條裂縫到天花
後來執漏補番 不久又再出現......
同堆個廳都出現大小裂縫
最甘o個條仲由頂到底添!
人地話隔離左右裝修都會震裂......
我唔理咁多
諗住過幾年有機會再裝修先算!
作者: Heung Jenny    時間: 2004-8-16 15:50:33

我地都係咁,已補過.  補完又裂....補完又裂.... :em01:
:?: :?:  :?:
作者: Robert    時間: 2004-8-16 16:49:43

我都有呢個情況出現,補過兩次都係噤裂,
R話因為牆身未收晒水,有裂痕係正常,
所以新樓最好都係唔好貼牆紙 :em16: 。
作者: Jess and Burns    時間: 2004-8-16 16:53:17

[quote:0d5a9b5b00="R & M"]我都有呢個情況出現,補過兩次都係噤裂,
所以新樓最好都係唔好貼牆紙 :em16: 。[/quote]

唔係貼左先見唔到條裂痕咩?
作者: Robert    時間: 2004-8-16 18:06:44

[quote:78db5b2989="Jess&Burns"][quote:78db5b2989="R & M"]我都有呢個情況出現,補過兩次都係噤裂,
所以新樓最好都係唔好貼牆紙 :em16: 。[/quote]

唔係貼左先見唔到條裂痕咩?[/quote]

無錯,貼牆紙係會睇唔到裂痕,但新樓牆身未收晒水會好易令牆紙脫落,
噤會重麻煩;新樓大約等1年多至2年先貼牆紙就最好  
作者: Simpsons    時間: 2004-8-18 17:00:19

我個師傅話依家天氣好熱 最好過埋黎緊個冬天先至補油.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-8-18 17:42:45

其實我自已有個方法可以令裂痕立刻消失. 但不知是否正宗.....

就係用一些水 點上有裂痕的位置. 用手指抺幾下 讓水份滲入牆身.

過一陣 等d 水乾左. 你就會見唔到d裂痕....
作者: 小豬^m^    時間: 2004-8-20 11:50:11

呢個方法可維持幾耐呢?
還是要時時keep住做?
作者: Jess and Burns    時間: 2004-8-20 12:01:07

[quote:ce83efa1db="小豬^m^"]呢個方法可維持幾耐呢?
還是要時時keep住做?[/quote]

都要幾個星期做一次喎. 如果你常常開冷氣 就要做得密d.
作者: CJ    時間: 2004-8-20 13:22:42

用口水黏可能會好d? :p
作者: Jess and Burns    時間: 2004-8-20 15:28:34

[quote:76ef0efd6a="CJ"]用口水黏可能會好d? :p[/quote]

咪會有漬?
作者: 小魚兒    時間: 2004-8-20 19:12:37

我間屋都有呀

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2