藍澄灣業主社群

標題: 入伙要做o的乜? [打印本頁]

作者: MandyG室    時間: 2004-7-26 01:21:23     標題: 入伙要做o的乜?

除左搬野入去之外 仲要做乜?
入伙酒 拜神?
作者: fishandling    時間: 2004-7-26 13:54:14

可以拜四角,去紙札鋪問下就知!
作者: P女    時間: 2004-7-26 14:04:24

[quote:490ad4f9cc="fishandling"]可以拜四角,去紙札鋪問下就知![/quote]

如果你收樓時拜左 入伙就唔使拜
但就有其他野要拜
至於係乜 你就要去紙札鋪問 因個個唔同
例如: 安祖先
作者: Jess and Burns    時間: 2004-7-26 16:03:36

以我所知. 如果你決定左果日入伙.你就要係個日在那裡訓.

而未入伙時 不可以放任何私人物件在屋內 包括: 底衫褲.衣服 鞋襪....等.
如果唔係 後果自負.... :em07:
作者: CJ    時間: 2004-7-26 17:50:32

請人visit (例如請我地...) 擺入伙酒 (都可以請埋我地...)
作者: Tomato    時間: 2004-7-26 19:29:30

[quote:10fec76b06="Jess&Burns"]以我所知. 如果你決定左果日入伙.你就要係個日在那裡訓.

而未入伙時 不可以放任何私人物件在屋內 包括: 底衫褲.衣服 鞋襪....等.
如果唔係 後果自負.... :em07:[/quote]

全部都有放入屋 :shock: ..........咁點算??
作者: 5th Element    時間: 2004-7-26 21:38:33

所謂信則有,不信則無;要做啲乜其實好視乎大家有邊一類嘅信仰或者係習俗。 :roll:

由於我屋企冇呢啲信仰或者係習俗,所以從來冇做啲乜入伙儀式。 :wink:

唔好咁擔心,一切順其自然。
作者: 45B    時間: 2004-7-27 00:12:38

個個人講的話都有不同是但去一間紙札shop問下la。
我都係咁我裝修前拜左一次入伙果日拜左一次.但我入伙之前已經把自己的clothes放了入去再者入伙果日我沒有住在rc個紙札人話唔洗worso我就信佢lor。
但就我自己而言if ok的話入伙果多d人好似好d咁。
作者: P女    時間: 2004-7-27 09:23:18

係呀 我亞媽話多D人多D人氣喎
我0個日都有好多人係我屋企
我仲每日泒左一封利是
利利是是
作者: BLUE    時間: 2004-10-8 16:37:53

知晤知黎緊邊日係好日子拜四角 ???
要注意d乜野 ??
作者: grassman    時間: 2004-10-8 16:45:41

我就會:識就做,唔識就當唔知。
作者: SEVEN    時間: 2004-10-10 11:01:08

[quote:7d9a4d950b="grassman"]我就會:識就做,唔識就當唔知。[/quote]

me too  
作者: alankle    時間: 2004-10-11 18:13:00

本周六同日都係好日子黎架~~~~

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2