藍澄灣業主社群

標題: 黑椒香草麥包 [打印本頁]

作者: bikbark    時間: 2004-7-24 09:01:02     標題: 黑椒香草麥包

o岩o岩學o既,好香黑椒同洋蔥味,係今朝o既早餐,yeah!
作者: dick queenie    時間: 2004-7-24 09:03:22

裕二.....你就好啦
作者: bikbark    時間: 2004-7-24 09:04:37

佢無份食!
作者: dick queenie    時間: 2004-7-24 12:34:13

話時話,上星期我地買左個焗爐。
可否傳授D功力比我地呢???
或者attach些menu上來丫
作者: 5th Element    時間: 2004-7-24 15:28:44

正! :em11:
作者: bikbark    時間: 2004-7-24 19:28:32

dick 咪講d咁o既o野啦...
大家一齊整梗係好啦,不過要遲少少先喎,得唔得?
仲要去你屋企整,因為我有排都未入得伙呀

另,我屋企無scanner,scan唔到recipe上o黎,"梭理梭理"
作者: diedsee    時間: 2004-7-25 01:05:17

bikbark....
雖則大家素未謀面 但為記念大家相識一周年....
教埋我得麻??  

dick....
上埋你屋企學 得麻??
作者: dick queenie    時間: 2004-7-25 15:52:58

[quote:2f34d88d3d="diedsee"]bikbark....
教埋我得麻?? :em12:
dick....
上埋你屋企學 得麻?? :em12:[/quote]

no problem.... 吾使騰`~ :mrgreen:
作者: bikbark    時間: 2004-7-25 18:47:05

但係有無人識煮小菜教o下我咁呀?要學o下整"送"先得啦!

ps diedsee,你又"懾"得幾準喎 ! :em12:
作者: Tomato    時間: 2004-7-25 20:43:20

Bikbark
你個命包會唔會隔一日就出水0架?
我以前試過整 隔一日就變到濕淋淋
焗蛋糕都會咁0架 :!:
作者: bikbark    時間: 2004-7-25 21:03:32

係咪你一焗完就即刻封住佢呢?
我星期五晚整,星期六朝早食,今晚再食都無出水
作者: Tomato    時間: 2004-7-25 21:13:09

有時都會封住佢 因為驚封塵
但係蛋糕就唔封都會濕............

我又想問下 如果整蛋糕想軟d 默要隔水焗ge
係點樣隔0架??

仲有 有無上過呢個網http://forum.lifeofelegancy.org/index.php??
有好多recipe 同製成品相0架 :em04:
作者: bikbark    時間: 2004-7-26 18:49:05

以我見過以前d亞sir所示範,隔水焗應該係焗蛋糕時用金屬盤載住一盤水,放o向焗爐底(網底)或者用金屬"long"高蛋糕箍,作用好似係令到蛋糕無咁乾,表面無咁容易裂開...... 我係知咁多咋
作者: Tomato    時間: 2004-7-26 19:31:07

Thank you  :em11:
作者: tracy123    時間: 2004-7-26 20:13:02

好厲害呀! 見到你個麵包好好味咁喎 其實我都好鐘意食麵包 尤其是新鮮熱辣既麵包 真係講都流晒日水 一日食兩餐都無問題架 但就無想過自巳整 你自巳可做到新鮮既麵包 真係十分善慕啦!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2