藍澄灣業主社群

標題: 追窗記 [打印本頁]

作者: kingi    時間: 2004-7-15 00:17:29     標題: 追窗記

玻璃窗至今完全未郁過.係我由5/5開始不斷追既過程.有位丁生話我聽雖然我係第一張報defect既紙上面話要換但到上個星期都未到我.咁我發晒老脾咁嘈之後佢話七月底前起貨俾我.
而管理處突然叫我係擒日去拎番鎖匙我仲以為咁好提早起貨.咁我擒日去check發覺d窗都係冇郁過落二樓問佢玻璃窗都未整拎鎖匙又有乜意思.咁果度有位操大陸口音既女士就不停叫我拎鎖匙先然後搵人覆我個期.咁我因為有事趕住走亦唔同佢嘈等佢電話俾我.咁阿丁生就好好咁真係擒日覆我仲同我約o左d人今日上樓check多次d玻璃窗係唔係要換.咁我見佢覆得咁快對阿丁生印象亦ok就信佢.
到今日等到d人上到黎總共就5個人沿途佢地check佢地既野我問十句就十句冇人理我.唔係我阿媽係度我真係用粗口鬧佢.點可以咁冇禮貌架.而重點係本來話七月底起既貨到今日班人又話唔知要幾耐.咁係唔係我追一次佢就call人check一次.直到我放棄為止!
:evil:  :evil: 超級憤怒!! :em10:  :em13:  :em10:  :twisted:
作者: KCs    時間: 2004-7-16 16:58:12

我就好你D,之前send左投訴信之後,已換了部份窗,但仍有d未換,於是我等等等......追追追......,總於負責我個單位既職員約到個工程部同事來看我單位的窗。最後他們說我個窗在他們專人驗證後,認為合符他們的標準是不需要換的,(但很明顯是有條割花的痕跡),所以他們的記錄內是不需要換的。

於是我問他是什麼標準下驗證,他解釋得十分含糊,再追問下,我要求他說出該標準名稱,他卻說不出來,最後他們當然不肯換。於是我保留追究的權利,亦不肯簽紙,我將會書面再投訴他們,並要求他們給我一個清楚的書面解釋。

但最令我費解的,是他們從來港沒有人向我說過不會換窗的事,什麼標準也只是他們才知道,並沒有向業主解釋,要待我二個月後再三再三追問下,才得知真相,實在太離譜了!!!!
作者: Ice    時間: 2004-7-16 19:06:36

[quote:da9b21c170="KCs"]但最令我費解的,是他們從來港沒有人向我說過不會換窗的事,什麼標準也只是他們才知道,並沒有向業主解釋,要待我二個月後再三再三追問下,才得知真相,實在太離譜了!!!![/quote]

我都有呢個問題 雖然唔係第一次就報 因為第一次根本無事. 但到第二次去睇時 一 d 原本幾靚既玻璃俾佢地整花晒 咁我地就係四月中第二報 defects 既時候要求佢地換玻璃 一直等到六月底都無回音. 我咪發火囉 搵左五座負責人嘈完一輪 佢話無期喎 因為"據聞""原來"已經有工程部既人 check 過個單位 d 玻璃 係唔換得喎.

我即刻發火 我話: 你上次又話你地唔知? 宜家又話有人 check 過????? 你唔得又唔話我知 一拖拖左我三個月 #@w%($%
宜家唔係我地整爛呀 係你地班人整爛呀 整爛完仲要話無得換同無貨換 最嚴重係你口口聲聲話 check 過 但你地從來無同個業主講過 然後就不了了之 有無搞錯!
作者: gp    時間: 2004-7-16 21:13:15

我第一次報defect時要換六塊玻璃 後來再問佢地幾時換得 佢地話有上頭check過 我地只需換四塊 有無攪錯! 塊玻璃好明顯有崩 佢地都話唔駛.......痴!!
作者: Hello Kitty    時間: 2004-7-16 21:16:49

堅持要換 if you don't accept !!!
作者: Amy Poon    時間: 2004-7-18 23:29:12

[quote:a439216c08="Hello Kitty"]堅持要換 if you don't accept !!![/quote]

Totallly Agree!
作者: KS    時間: 2004-7-18 23:38:30

我都係咁一共去左三次 三座一個推一個先由姓之前係不知名的科文說可以6月尾換  然後係何生 → 盧生及黃生而家係呂小姐一個推一個.....頂佢個肺......
睇完一次又一次....明天是第四次....我都唔知佢check 咩 Q......:em13:
其實我懷疑佢地唔夠貸......
我實在接受唔到佢地的態度......
作者: fkf    時間: 2004-7-19 00:03:57

i'm from Tower 3 too i submitted the defect form on 5/5 and in their last reply in late June they promised to change part of the windows between 10/7-18/7 but up to this moment they didn't start at all! LIAR!!!

i have to change my schedule again and again!!!
作者: mingming    時間: 2004-7-19 00:50:50

[quote:2c202727a7="kingi"]
到今日等到d人上到黎總共就5個人沿途佢地check佢地既野我問十句就十句冇人理我.唔係我阿媽係度我真係用粗口鬧佢.點可以咁冇禮貌架.而重點係本來話七月底起既貨到今日班人又話唔知要幾耐.咁係唔係我追一次佢就call人check一次.直到我放棄為止!
[/quote]

我咪一樣...丁生同埋五個所謂負責人一齊上黎....扮晒cool 咁..全程唔出聲..
真係好無禮貌...最後答應換五隻玻璃窗 不過.又係唔知幾時有得換喎.........
真係吹脹.....!!!!
作者: bibi 金仔    時間: 2004-7-20 01:53:49

我今日去過rc 我咪咬住d所謂工作人員丁先生同其他5位笨十 上黎睇又花又崩玻璃窗 佢地問我邊隻窗要換??我答所以窗啦!!!!佢地話唔得喎 咁我就問佢地有咩標準 佢地話由窗起計100尺(大概窗台連2磚) 望到先換喎!!!! 我就寸佢倒不如去到企響冷氣機度望 實唔駛換tim!!! 又或者搵個盲人上黎 仲一定唔駛換tim!!!!

根本佢地d標準都唔夠professional d檢驗人員有d近視 有d老花 有d白內障 都有偏差啦 都戇居o既!!!!
作者: 藍澄小王子    時間: 2004-7-20 13:13:37

同佢講:你話睇唔到係你對眼有病,我就睇到好大條花痕,你有病唔該去睇醫生,唔好學人驗樓.
作者: Suzuki    時間: 2004-7-20 13:26:24

[quote:ad757d4ade="bibi & 金仔"]我今日去過rc 我咪咬住d所謂工作人員丁先生同其他5位笨十 上黎睇又花又崩玻璃窗 佢地問我邊隻窗要換??我答所以窗啦!!!!佢地話唔得喎 咁我就問佢地有咩標準 佢地話由窗起計100尺(大概窗台連2磚) 望到先換喎!!!! 我就寸佢倒不如去到企響冷氣機度望 實唔駛換tim!!! 又或者搵個盲人上黎 仲一定唔駛換tim!!!!

根本佢地d標準都唔夠professional d檢驗人員有d近視 有d老花 有d白內障 都有偏差啦 都戇居o既!!!![/quote]

I have similar case... But I said to them if you guys don't change the windows glass for me I want to know the complain letter should give to you or where...Then they said need to discuss with their dept head... few days later they inform me they will change the window as I want but since the windows are no stock.. Need to check the schedule and advise to me...
作者: freshwit    時間: 2004-7-20 13:36:19

我都有同樣的遭遇情況實在令我痛心疾首。所以 如今個星期冇俾我一個合理解釋 我決定將行動升級 向消費者委員會、頻果及東方投訴。睇下有冇改善。 :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:  :em13:
作者: Crystal    時間: 2004-7-20 21:32:53

班仆街主動打話10-17日換換到家陣都未換火都埋! :evil:
作者: kenykl    時間: 2004-7-20 22:58:16

[quote:98256a985a="Crystal"]班仆街主動打話10-17日換換到家陣都未換火都埋! :evil:[/quote]

經過3輪出信行動以及數不盡既電話/人肉行動後.....4幅玻璃窗終於換完. :mrgreen:

各位同志 努力呀!!
作者: kingi    時間: 2004-7-21 01:51:31

佢地玩成咁一係就我先自殘搵野整糷D隻窗囉你要幾花就幾花你要幾崩就幾崩.話係打完風吹到咁.
佢要同我地玩咪玩囉!
依家算點!
作者: KS    時間: 2004-7-21 23:55:53

今日終於睇完全屋window都要換佢話遲日回覆....
佢地又無你地講的情況可能我同3座個王生同盧生諗熟....
少少d defect都幫我執左都算係咁
惟有.....又再等啦ks

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2