藍澄灣業主社群

標題: 如何清潔地磚之間的污漬? [打印本頁]

作者: P女    時間: 2004-7-13 13:24:01     標題: 如何清潔地磚之間的污漬?

請各位指教..... :em14:
作者: wychan    時間: 2004-7-13 13:55:35

我用漒水加水(或用專洗地磚的水 其實都是漒水) 用百潔布清洗。由於漒水是酸性能溶去英泥(鹼性) 同時在英泥上的污垢就會清走。

步驟:
1. 用漒水加水用百潔布清洗 (由屋內至屋外 每兩行為一個單位)
2. 用皂水洗清已用漒水洗的兩行 去油之外更可中和漒水的酸性
3. 最後用清水清潔

我試過 現在白雪雪。

註: 你可以用一個"金產"同一個牙刷去"金產"走或刷去食得實的污積
作者: P女    時間: 2004-7-13 14:00:37

我試過用清潔地磚的清潔擠 但係都洗唔到
作者: wychan    時間: 2004-7-13 14:04:43

[quote:d724c63cdb="女"]我試過用清潔地磚的清潔擠 但係都洗唔到[/quote]

我冇問題 回家看看牌子 你可以買... 不過漒水都一樣...
作者: Teresa and Fai    時間: 2004-7-13 14:09:17

我個裝修師父都教漒水加水.....(比例好似3/4桶水+1支漒水)........不過記緊戴手套...............佢話會"那"到條邊白雪雪..................

但我仲未試...........................佢仲話"那"完條邊之後再打蠟......(不過係最後入伙前先做)........咁就可以保養得好好...................................
作者: vivian    時間: 2004-7-13 14:26:52

[quote:0e39204191="Teresa&Fai"]我個裝修師父都教漒水加水.....(比例好似3/4桶水+1支漒水)........不過記緊戴手套................[/quote]

我唔敢用漒水 好似好恐怖!   :em18:
作者: Robert    時間: 2004-7-13 21:03:07

[quote:e14a67803f="vivian"][quote:e14a67803f="Teresa&Fai"]我個裝修師父都教漒水加水.....(比例好似3/4桶水+1支漒水)........不過記緊戴手套................[/quote]

我唔敢用漒水 好似好恐怖!   :em18:[/quote]

我都覺得係... :em03:
作者: 45B    時間: 2004-7-13 21:57:48

我個裝修師傅教我用牙刷牙膏就攪掂但我仲未得閒試
作者: P女    時間: 2004-7-14 23:51:59

[quote:cd6df3c47c="wychan"][quote:cd6df3c47c="女"]我試過用清潔地磚的清潔擠 但係都洗唔到[/quote]

我冇問題 回家看看牌子 你可以買... 不過漒水都一樣...[/quote]

請問是什麼牌子? 可否告訴我?
作者: wychan    時間: 2004-7-14 23:53:21

EP88
作者: tony and carmen    時間: 2004-7-15 01:23:45

試吓漂白水20min 後用水洗
作者: P女    時間: 2004-7-15 22:56:18

[quote:dee7b788ba="tony&carmen"]試吓漂白水20min 後用水洗 [/quote]

係咪將漂白水直接倒係污漬上???
作者: 小魚兒    時間: 2004-7-15 23:39:38

我都想use漂白水but唔知得唔得wo :?: ?
作者: tony and carmen    時間: 2004-7-16 00:33:13

值接倒 :wink:
作者: P女    時間: 2004-7-16 12:29:05

其實我之前用過漂白水擦
但係都唔得
等我試下你0既方法先
作者: 45B    時間: 2004-7-16 18:29:44

我都想use漂白水but唔知得唔得wo  ?

我都試過但係唔得
我個裝修師傅話唔好咁做因為會傷到d磚

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2