藍澄灣業主社群

標題: 銀行按揭 [打印本頁]

作者: PAUL NG    時間: 2003-8-5 19:45:46     標題: 銀行按揭

請問大家多數用哪一間銀行按揭呀 我起初找三間 分別為渣打 工銀及港基

1) 渣打的利率企硬P-2.5 但回贈可達10000 批核時間則最快 罰息三年 為  
     3% 2% 及1%

2) 港基利率可低至P-2.625 回贈亦可達10000 罰息期為三年 3% 2% 及1% 但可要求至罰息期一年

3) 工銀利率為P-2.625 (但要求選用該銀行戶口出糧 否則P-2.6) 回贈為5000 罰息期無
作者: irisku    時間: 2003-8-5 20:19:43

我選用了渣打因為我是做九成按揭而每一間銀行都需要由mc批核後才能做按揭只有一間銀行可以括免mc批核只要他們銀行審批完就可以因此我選擇了渣打~~
咁其他人呢??
作者: abo and keung    時間: 2003-8-5 20:28:36

不如開個投票,講吓大家用邊間銀行吖!
我用渣打o架!
作者: waiwai12345    時間: 2003-8-5 20:29:50     標題: Mortgage loan from bank

Hang Seng Bank offer P- 2.5% for 20 year and cash rebate is 1% of the purchasing price of flat $10000 cash for first 10 ten buyers and 0.3% of mortgage loan. Is it a good offer? Any comment?
作者: FireFire    時間: 2003-8-5 21:03:50

我用道享(DBS)... p-2.625 ...0.5%回贈....送一年火險...
作者: wicyh    時間: 2003-8-5 21:07:31     標題: Re: 銀行按揭

[quote:59e800269e="AUL NG"]請問大家多數用哪一間銀行按揭呀 我起初找三間 分別為渣打 工銀及港基

1) 渣打的利率企硬P-2.5 但回贈可達10000 批核時間則最快 罰息三年 為  
     3% 2% 及1%

2) 港基利率可低至P-2.625 回贈亦可達10000 罰息期為三年 3% 2% 及1% 但可要求至罰息期一年

3) 工銀利率為P-2.625 (但要求選用該銀行戶口出糧 否則P-2.6) 回贈為5000 罰息期無[/quote]

我係 (3)
作者: PAUL NG    時間: 2003-8-5 22:10:39     標題: Re: 銀行按揭

[quote:0f54ac9bac="wicyh"][quote:0f54ac9bac="AUL NG"]請問大家多數用哪一間銀行按揭呀 我起初找三間 分別為渣打 工銀及港基

3% 2% 及1%

3) 工銀利率為P-2.625 (但要求選用該銀行戶口出糧 否則P-2.6) 回贈為5000 罰息期無[/quote]

我係 (3)[/quote]

我本人都係用工銀 最主要原因為"罰息期" 例如 其他銀行絶大多數用3 2 1的三年罰息期 即是妳/你想第一年還100000 除要付手續費用外(一般為$200-$500)再加罸息(以$100000為例便要罸息$3000) 即共用費用為$3200. 而頭三年每年還最少$100000的話 共需費用為$6600

請作參考

6座 paul
作者: saga    時間: 2003-8-5 22:52:36     標題: Re: 銀行按揭

我都係用工銀 話就話不用罰息 不過提早還要嘔返d rebate
作者: wicyh    時間: 2003-8-5 22:56:32     標題: Re: 銀行按揭

[quote:5f3980d981="saga"]我都係用工銀 話就話不用罰息 不過提早還要嘔返d rebate[/quote]

還哂先要啫! 就算係都唔駛嘔突
作者: handsomekwok    時間: 2003-8-6 20:37:36

3) 工銀
作者: Crystal    時間: 2003-8-6 22:42:22

我用渣打的Mortgage One.
作者: AgnesSarah    時間: 2003-8-6 22:48:54

[quote:b8a0e2b34e="Crystal"]我用渣打的Mortgage One.[/quote]

我都係呀!!
作者: bobo    時間: 2003-8-6 22:58:58

我用工銀
rate係P-2.625
rebate 0.7%
作者: kenykl    時間: 2003-8-6 23:25:43

I use Bank of China
rate = p-2.6
rebate 0.73%
作者: Ricky Gloria    時間: 2003-8-7 00:18:08

我都係中銀~
p-2.6
rebate 0.75
三年罰息期 今個月開始count...
作者: wicyh    時間: 2003-8-7 00:21:06

[quote:56627aad08="bobo"]我用工銀
rebate 0.7%[/quote]

我得0.5% rebate 咋  :em05:
作者: 大B 小W    時間: 2003-8-7 01:05:39

[quote:018803a765="wicyh"][quote:018803a765="bobo"]我用工銀

我得0.5% rebate 咋  :em05:[/quote]

me too 0.5%
作者: dracula    時間: 2003-8-7 01:10:50

我搵星展 o岩o岩 21號簽o既時候轉o左名~
頭 3年 p 之後 p-2.625
7.5% cash rebate
作者: candy-cheung    時間: 2003-8-7 11:26:23     標題: 銀行按揭

我都係用工商.

P-2.625%
rebate-0.7%
三年罰息

:em03:
作者: Sharan    時間: 2003-8-7 11:59:08

嘩 :!: 工商好多人用喎,佢發達喇

不過我就用港基
p-2.6% 加 1%回贈加一部唔知咩蒸汽地板消毒機(冇用,因為我用木地板,怕會易霉)
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-8-7 22:23:03

[quote:c0f3a911a8="Ricky&Gloria"]我都係中銀~
p-2.6
rebate 0.75
三年罰息期 今個月開始count...[/quote]

我都係呀.................
作者: v and t    時間: 2003-8-8 10:23:44

我搵工銀
p-2.625 & 0.5%回饋
作者: lux    時間: 2003-8-8 11:23:56

[quote:2ba05566b0="dracula"]我搵星展 o岩o岩 21號簽o既時候轉o左名~
頭 3年 p 之後 p-2.625
7.5% cash rebate[/quote]

Similar to you DBS also

頭 2年 p 之後 p-2.625
5.2% cash rebate
作者: Minna No Tabo    時間: 2003-8-8 13:21:46

[quote:60e39c16de="大B & 小W"][quote:60e39c16de="wicyh"][quote:60e39c16de="bobo"]我用工銀

我得0.5% rebate 咋  :em05:[/quote]

me too 0.5%[/quote]

我也是一樣(0.5% rebate)
作者: Sharan    時間: 2003-8-13 15:56:10

其實有好多銀行都有比利是d Referral人,如果有新成員還未做按揭,可以益我d街坊,又或者用來放係我上次聚會餘額,用作下次之用,好過益銀行,

agree?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2