藍澄灣業主社群

標題: 和記環球電訊 服務差到你唔信 睇下你就知 [打印本頁]

作者: chestnut    時間: 2004-7-9 11:49:04     標題: 和記環球電訊 服務差到你唔信 睇下你就知

唔知有幾多人好似我有里個遭遇 :twisted:  我講出黎想比未入伙/想用里間公司的人借鑒 無bad experience的真係好彩,應該去埋六合彩:

我屋企以前用盈x的 搬之前預早兩星期call定盈x轉地址並把服務供應商,轉去和記啦.兩星期後搬入屋發現電話無tone,插好曬但係無聲,但係用手機打自己屋企線係有聲架,表示盈x已轉線,打去盈科佢地話轉左成個禮拜!我於是幸運地打通(當然用手機)去和記環球電訊的電話,佢話線路可能有問題,我約佢上黎整整條線.

佢實牙實齒話會上黎整,約實星期五6點至9點,我放工飛撲返屋企等,由6點等到11點無人黎亦無電話話唔黎 :em10: .再耐心d打多次約星期六下晝,我成個禮拜六下晝坐係屋企等,等到夜晚8點,無人黎無電話到話唔黎 :em13: .打去投訴佢話覆我,一直都無覆過我.同樣情形-放飛機 :em20: !!!

我終於打去要終止服務,佢地竟然晌夜晚十一點打我手機,話佢地馬上上黎整 :em03: ,我話唔好啦,第一,都夜啦!第二,無論點我要終止服務.佢話”唔好啦,我個主管想同你傾下”,跟住比音樂我聽,聽左兩分鐘 :evil: 我收線.跟住再打黎再比我聽音樂,我再收線.

以上所有電話來往都係我打去,佢唔覆我,我打去,佢又唔覆我...諸如此類.

你係我,你興唔興? :em10:  :em13:  :em16:  :em15:  :evil:  :twisted:  :em18:
作者: Dela    時間: 2004-7-9 12:23:20

Yes I also...  Very Cheap!!!!
作者: dick queenie    時間: 2004-7-9 12:47:08

係呀...佢個hot-line D人x哂架....永遠冇人聽。
作者: esther    時間: 2004-7-9 12:51:32

唔好咁怒氣因為我發生個件事重金個你LA絛線CUT左阿婆入左醫院個師父極之無禮貌重反轉頭要報警拉我投訴無人理不過我誓不罷休已經處理緊實要追究到底有興趣交換意見投訴請CONTACT我!! :em20:
作者: k    時間: 2004-7-9 13:13:08

唔裝電話  用手提好過 :x
作者: leemoksau    時間: 2004-7-9 13:26:32

[quote:df6bcc465e="k"]唔裝電話  用手提好過 :x[/quote]

我都 係咁話. 次次2樓收樓處門口Sales遊說我裝電話 我都話經過執漏經驗後 我決定唔再用同和黃有關的公司o既服務.
作者: Tomato    時間: 2004-7-9 17:54:58

死啦...........我原本想用和記 見你地咁講 我好唔想用 但我又唔渣得主意........
有無d成功例子呀???我都知無乜0架喇 ops:
作者: 532    時間: 2004-7-9 21:25:54

嘩...有無人用緊和記固網係無事o架?
作者: candy-cheung    時間: 2004-7-9 21:51:20

[quote:5b1d2814ea="Tomato"]死啦...........我原本想用和記 見你地咁講 我好唔想用 但我又唔渣得主意........
有無d成功例子呀???我都知無乜0架喇 ops:[/quote]

我已用哽喎都幾順利.........單都已收到.
作者: Tomato    時間: 2004-7-9 23:15:19

都好.........
希望我會好似你咁幸運 :em19:
作者: matthewlee    時間: 2004-7-10 10:14:07

[quote:2e32f61017="candy-cheung"][quote:2e32f61017="Tomato"]死啦...........我原本想用和記 見你地咁講 我好唔想用 但我又唔渣得主意........
有無d成功例子呀???我都知無乜0架喇 ops:[/quote]

我已用哽喎都幾順利.........單都已收到.[/quote]

如果無事就幾好 有事就很煩!
我就有以下經歷:
上月中接通 質素很好 不用上門接駁
一個星期後突然中斷 打熱線 無人聽留言 一天後主動聯絡我他們說先在機樓攪 如果不行就師傅上門 然後馬上接通了. 機樓ok 所以沒有上門
再一個星期後 又突然中斷 打熱線 無人聽留言 再打到有人聽為止
安排6月30日晚來..放飛機
打熱線 無人聽留言 再打到有人聽為止
安排7月2日晚來..再放飛機
打熱線 無人聽留言 再打到有人聽為止 再查詢 原來師傅虛報來訪沒有人在
安排7月3日晚來(6-8時)..已經由6時多開始打熱線告訴他們我正在等
又再放飛機
9時多打熱線 無人聽留言 再打到有人聽為止 有位職員christy 接 她是我最滿意的和記職員 她說要師傅當晚回覆我 (結果師傅當然沒有覆!) 她說她幫我跟 因為明天(7月4日)下午3時她才上班 所以她即時安排後 明天3時再幫我追師傅 有問題直接找她
結果派了另一位師傅來攪  我問他是否我改了掣位引致 這個師傅不錯 給我檢查了所有線路 他說沒有問題 原因是只是師傅沒有完成安裝手續 所以電話線被cut 了 之前的使用是沒有收費!

我覺得和記/和黃的服務質素 非常決定於誰處理 所以有人處理得好(最少我滿意) 有人處理不好(簡直是"廢")
層樓都係 有些師傅好 層樓就沒有大defects 執漏也令人滿意 師傅不好 點都不會好!
作者: Tang see    時間: 2004-7-10 10:14:54

I'm using HGC no problem so far.
I was lucky i couldn't get the line connected at the first day (Jun 18) and called the customer service (indeed it's very difficult to catch up with their staff by hotline) they sent a technician at same day to fix the line.

I had another problem with the socket for internet they send another technician to check it out and found that my 裝修師父"答"錯線 while he transfer the plug to another location. The technician helped me to fix it.
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-10 17:17:39

今期一週刊報道.
作者: 45B    時間: 2004-7-10 17:48:27

死la我約左12/7駁線會唔會好似你地咁架佢話有人在家會好d因為if唔得就立刻跟進是否?
作者: Cora Kwong    時間: 2004-7-11 05:30:56

[quote:875c1cb22f="candy-cheung"][quote:875c1cb22f="Tomato"]死啦...........我原本想用和記 見你地咁講 我好唔想用 但我又唔渣得主意........

我已用哽喎都幾順利.........單都已收到.[/quote]

I'M USING NOWSO LUCKY THAT IT'S OK! BUT SO WORRY TO HEAR ABOUT SUCH CASES HAPPENED TO MY NEIGHBOUR :em07:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2