藍澄灣業主社群

標題: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。 [打印本頁]

作者: dick queenie    時間: 2004-7-7 18:00:18     標題: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

交通問題唔同defect,和黃一於少理。求人不如求己 :twisted:
小弟決定去信申訴專員公署、運輸署及特首辦。 :em05:
現將有關信件以attachment 給網友download。請自行更改內容及簽名
為自己及下一代著想,花幾毫子寄出,做個正氣的藍澄友。 :evil:
多謝 :em14:

申訴專員公署的地址:
香港干諾道中168 - 200號
信德中心
招商局大廈30樓
熱線:2629 0555
傳真:2882 8149
complaints@ombudsman.gov.hk
作者: FireFire    時間: 2004-7-7 18:28:17

Dick~~~做兄弟o既一於撐硬你~~~ :mrgreen:
作者: Tomato    時間: 2004-7-7 19:19:55

我又寄 :em11:
作者: peterboy    時間: 2004-7-7 23:04:32

一於支持 :em11: !即時寄出。 :em10:  :em13:
作者: dick queenie    時間: 2004-7-8 00:25:30

運輸處的電子郵遞地址為tdenq@td.gov.hk,
電話為2804 2600
傳真號碼為2824 0433
地址為香港灣仔告士打道七號入境事務大樓四十一樓
作者: John and Esther    時間: 2004-7-8 00:27:23

support! support! we'll send it tomorrow.
take action!
作者: dick queenie    時間: 2004-7-8 00:27:49

中華人民共和國香港特別行政區行政長官辦公室

地址 :
香港中環下亞厘畢道中區政府合署中座五樓
電話 :
(852) 2878 3300
傳真 :
(852) 2509 0577
電子郵件 :
ceo@ceo.gov.hk
作者: AngusZire    時間: 2004-7-8 00:32:41

[quote:50677835c1="dick&queenie"]中華人民共和國香港特別行政區行政長官辦公室

地址 :
香港中環下亞厘畢道中區政府合署中座五樓
電話 :
(852) 2878 3300
傳真 :
(852) 2509 0577
電子郵件 :
ceo@ceo.gov.hk[/quote]

Support!!! Support!!!!
Will send it tomorrow.

AngusZire :em19:
作者: AngusZire    時間: 2004-7-8 00:47:00     標題: Re: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

[quote:dd575f1226="dick&queenie"]交通問題唔同defect,和黃一於少理。求人不如求己 :twisted:
現將有關信件以attachment 給網友download。請自行更改內容及簽名
為自己及下一代著想,花幾毫子寄出,做個正氣的藍澄友。 :evil:

申訴專員公署的地址:
信德中心
招商局大廈30樓
complaints@ombudsman.gov.hk[/quote]

Hi Dick

Will we send to ICAC as well? Seem to be a good idea wor!
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=3782

AngusZire
作者: Cora Kwong    時間: 2004-7-8 04:36:01

支持! 難得有才子DICK連信都幫我地寫埋 :em11: 辛苦哂! 唔該哂!  :em14: 今日即刻寄!
作者: dick queenie    時間: 2004-7-8 10:01:04

小弟說不上什麼才子與否,最重要是各位兄弟姐妹的支持。 ops:
交通問題,長遠來說是最為重要!!! 8)
我與其坐響度咆哮,不如行動最實際。
唔使講、做就做、男人就係咁。 :evil:

另一方面:如果唔想浪費信封郵票 ,其實都可以用fax、用e-mail都得架。
請各位比掌聲你地自己,因為真正努力既人,係各位 :em11:
最後...請再接受我真心的一句..............多謝   :em14:  :em14:
作者: Man and Agnes    時間: 2004-7-8 10:52:08

已寄出....!! :wink:
作者: Jess and Burns    時間: 2004-7-8 11:01:36

已寄出!!
作者: turbowing    時間: 2004-7-8 11:12:40

已sent e-mail.

Thank you dick&queenie!!!
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-8 12:02:30

好嘢! 坐邨巴有望啦 我想信第一輪投訴已經點 是關斑官唔係特首 唔會咁Stupid揀鬥氣 的錢是阿公架 他們見到咁嘅形勢 一定會把個波 送返俾和黃. 大家信唔信 兪多人寫兪快出牌照.  :mrgreen:

就算他們要權要面 我們下一步嘅政府機關 應硋係法律援助處 同消費者委員會. ICAC反而不夠力 因為冇證據. 不過唔駛啊 邨巴嘅Issue 寫個Approve字就化解 新邨巴線日日有啦 斑官會唔會叫數碼港貝沙灣的住客坐小巴阿.
作者: yautin1    時間: 2004-7-8 12:05:17

一於支持! 今晚寄...
作者: Suzuki    時間: 2004-7-8 12:52:19

Sent!
作者: AngusZire    時間: 2004-7-8 12:55:52

Sent! :em10:  :em10:
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-8 13:00:21

不過要服務 就要最好嘅服務. 大家寫信時 一定要指明係售樓書嘅服務 兩條專巴線去葵芳青衣 最好更多 唔係唔收貨.
作者: k    時間: 2004-7-8 13:03:39

今晚即寄
謝謝咁多位熱心好鄰居 :em11:
作者: kk-in-hk    時間: 2004-7-8 13:17:24

** 但係希望千萬不會影響管理費!! **

因為村巴同綠van不同 村巴是我們"全體"都要負責它的成本.
請留意"全體"是指那些因為村巴路線不合用的住戶亦一樣要負擔成本.
當然啦如果車費收入已經夠本的話 是沒問題的.
而綠van的收費對那些路線不合用的住戶是沒有影響的.

只提供早上村巴服務(出九龍/香港)可能較有利.

註: 本人上班靠MTR 當然希望加強88G or 村巴 但亦要顧及屋苑的其他住戶. 請見諒!
作者: KK and J    時間: 2004-7-8 13:25:05

Sent  
作者: Wilkins    時間: 2004-7-8 13:34:43

sent !  :wink:
作者: kyu    時間: 2004-7-8 14:01:42

Sent.
作者: matthewlee    時間: 2004-7-8 14:53:26     標題: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

今晚寄...
作者: FireFire    時間: 2004-7-8 15:41:30

sent......   THX
:shock: 啊~~~~有別字....
作者: Hotcake    時間: 2004-7-8 19:14:31

聽日返公司send.........
冇辦法..........屋企冇信封同郵票......... :mrgreen:
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-8 20:05:26

[quote:5e7c444a57="kk-in-hk"]但係希望千萬不會影響管理費!![/quote]

你身為藍澄灣的SS部隊 怕和黃斑蘇聯軍? 唔係掛 售樓書話明管理費係$1.3一呎 包邨巴 到時當然係他們自己管理他們的財政.

P.S. 不過SS部隊最後被打敗 所以你應硋欣賞他們的武器和戰法 而唔係他們斑人.
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?p=46177#46177
作者: FireFire    時間: 2004-7-8 20:16:00

[quote:b6d1027c3f="Hotcake"]聽日返公司send.........
冇辦法..........屋企冇信封同郵票......... :mrgreen:[/quote]
可以E貓俾佢地架............
作者: diedsee    時間: 2004-7-8 21:47:34

SENT!!
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-9 00:10:47

今晚我改阿Dick哥封投訴信時 在綱上發現了很多投訴機構 自九七後 唔經唔覺特區政府已經赤字紅紅 因為機構太多 我認為大家每次只揀一個機構來投訴 唔得拭下另一個 反正你我已經俾錢. 而唔係藥石亂投. 分分鍾的官自己都唔知有咁多個方法投訴.

我將他們以壓力程度排列 大家俾的意見 可能以後用得着.

服務不滿意
V
運輸署
http://www.info.gov.hk/td/chi/contactus/mail_index.html
V
交通投訴組
http://www.info.gov.hk/tcu/chi/content/index.htm
V
消費者委員會
http://www.consumer.org.hk/website/ws_chi/
V
民政事務總署
http://www.had.gov.hk/tc/contact_us/comments.htm
V
申訴專員公署
http://www.ombudsman.gov.hk/chinese/link_04_howto.html
V
民政事務局
http://www.hab.gov.hk/tc/contact_us/suggestion.htm
V
環境運輸及工務局
http://www.etwb.gov.hk/contact_us/index.aspx
V
交通諮詢委員會
http://www.etwb.gov.hk/boards_and_committees/tacm/index.aspx?langno=2&nodeid=607
V
平等機會委員會
http://www.eoc.org.hk/CC/contact/index.htm
V
交通審裁處
http://www.etwb.gov.hk/boards_and_committees/ttm/index.aspx?langno=2&nodeid=610
V
廉政公署(貪污)
http://www.icac.org.hk/big5/cont/index.html
V
法律援助署(法律資助)
http://www.info.gov.hk/lad/chi/contact.htm
V
政務司司長辦公室
http://www.info.gov.hk/cso/chi/feedback/index.htm
V
香港特別行政區行政長官辦公室
http://www.info.gov.hk/ce/c_office.htm

若果藍澄灣每次有30人寄一封投訴信=30x14=420個報告!

你猜有冇官會寫420份報告書 定死都唔寫一個詞: 批准.

你次次寫阿媽係女人嘅回答都手軟.  :em12:

所以大家無需投訴最冇用嘅傳謀同親中政黨 一來暴光 政府冇面 二來唔好話俾乜乜局長知 費事的官冇面. 等斑官可以靜雞雞批准.  若果遊行更Stupid 自己辛苦.

唉 我地快左少少.
作者: kk-in-hk    時間: 2004-7-9 10:11:53

[quote:ea4cd7ef3e="Rambler Villager"]
...售樓書話明管理費係$1.3一呎 包邨巴 到時當然係他們自己管理他們的財政...[/quote]
1. 請留意$1.3是頭幾年(好似係頭3年) 以後呢? 真有話明無得加? "永遠"無得加?
2. "售樓書話明包邨巴" ? 有無一行細字 收埋係唔當眼位置 話: "一切以運輸署最後批准為實..." or 之類...? 俾你係和黃都會將責任推俾政府啦!
如果你係發展商 都一定懂得在售樓書上加一行行細字保障自己啦! (如果係我就一定會 因為甚少人會留意細字 而且留條後路俾自己)
作者: Dela    時間: 2004-7-9 11:11:36     標題: Re: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

[quote:3b38c8b606="dick&queenie"]交通問題唔同defect,和黃一於少理。求人不如求己 :twisted:

申訴專員公署的地址:
信德中心
招商局大廈30樓
complaints@ombudsman.gov.hk[/quote]

Dick

How to download the letter????
I'm sorry to my 大厘!!
作者: KS    時間: 2004-7-9 11:29:07     標題: Re: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

[quote:e3f4f4b894="Dela"][quote:e3f4f4b894="dick&queenie"]交通問題唔同defect,和黃一於少理。求人不如求己 :twisted:

申訴專員公署的地址:
信德中心
招商局大廈30樓

Dick

How to download the letter????
I'm sorry to my 大厘!![/quote]

me too la :em06:
作者: dick queenie    時間: 2004-7-9 12:52:21     標題: Re: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

[quote:739caaff09="KS"][quote:739caaff09="Dela"]DickHow to download the letter????I'm sorry to my 大厘!![/quote]me too la :em06:[/quote]

應該冇問題,
用mouse指著個萬字夾(按此下截),按右邊按鈕,選擇另傳目標,download 在你的電腦裡面任何位置......
這是一個word檔,可用Microsoft Word 或windows 內置的WordPad開啟...
夠清楚嗎....多謝
ok
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-7-9 13:35:51

sent already!!
作者: Dela    時間: 2004-7-9 14:08:22     標題: Re: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

[quote:0685cd221f="dick&queenie"][quote:0685cd221f="KS"][quote:0685cd221f="Dela"]DickHow to download the letter????I'm sorry to my 大厘!![/quote]me too la :em06:[/quote]

應該冇問題,
用mouse指著個萬字夾(按此下截),按右邊按鈕,選擇另傳目標,download 在你的電腦裡面任何位置......
這是一個word檔,可用Microsoft Word 或windows 內置的WordPad開啟...
夠清楚嗎....多謝
ok[/quote]

ops: But I can't to find the 萬字夾
作者: AngusZire    時間: 2004-7-9 14:10:20

I've received a reply last night from HK Gov. See below:

先生/ 小姐

謝謝閣下於08/07/2004給運輸署的電郵。有關該部門的查詢及投訴已經交由「1823政府
熱線」代為處理。我們已將閣下的投訴轉交有關部門跟進,並會盡快回覆閣下。

1823政府熱線主任
梁建宏 謹覆
07/09/2004

作者: Dela    時間: 2004-7-9 14:11:51     標題: Re: 運輸署安排失當,支持一人一信申訴專員公署。

[quote:665e01f86e="dick&queenie"][quote:665e01f86e="KS"][quote:665e01f86e="Dela"]DickHow to download the letter????I'm sorry to my 大厘!![/quote]me too la :em06:[/quote]

應該冇問題,
夠清楚嗎....多謝
ok[/quote]

Oh  Sorry.
I found it.  Yeah!!!!  :idea: 瞎毛丁名! ops:
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-9 14:12:13

Send!
作者: Dela    時間: 2004-7-9 15:11:08

SENT  :em11:
作者: chloe    時間: 2004-7-9 15:54:35

Dick and queenie
Supporting you and sent too.
作者: unicorn    時間: 2004-7-9 16:14:11

我唔想up掃興野
但人地highway dep reply左
要我地搵和黃
咁我地有冇真係問下和和noise barrier和黃真係死都唔比$
如果我地冇問hwl
右冇black and white
我地咬唔入highway dep 架喎

因為highway dep會話
你地都on車架!
你地冇可能損失wor!
人地hwl可能好鍾意同你地起noise barrier呢...

拿我係唔知來龍去墨問下...
大家唔好鬧我
作者: tctlau    時間: 2004-7-9 17:04:00

支持! 小弟已經寄出. :idea:
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-9 22:04:13

[quote:db42b95552="unicorn"]拿我係唔知來龍去墨問下...
大家唔好鬧我[/quote]

拿 我信寫信俾我個位工程師都知 你講嘅方法一定唔Work 因為離開音源太遠 的聲已經散開 連最抵個層都可能冇用. 問題係他們冇錢 但個Project明明幾十億.

拿 這件事實政治化 因為要立法會俾錢.
作者: AgnesSarah    時間: 2004-7-10 00:40:49

我剛剛寄出了
作者: Strawberry    時間: 2004-7-10 02:11:13

sent!!
作者: 小魚兒    時間: 2004-7-10 02:31:02

我都寄
作者: RamblerVillager    時間: 2004-7-10 03:44:03

為什麽邨巴會兪來兪少 就是為了小巴老細而設 因為他們用高價投個牌回來 經濟不景 他們要服務好成本低嘅邨巴消失 來津貼他們的投機抄賣. 睇 一個小巴牌要五百幾萬 :evil: 唔怪得服務...
http://www.hktpa.org/tpa/price.php
作者: unicorn    時間: 2004-7-10 09:15:19

拿 我信寫信俾我個位工程師都知 你講方法一定唔Work 因為離開音源太遠 的聲已經散開 連最抵個層都可能冇用. 問題係他們冇錢 但個Project明明幾十億.
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
我就係昨晚想左好耐
你地起barrier
要幾高先掂
有冇廿幾樓
唔係如果只係cover到6-10樓
咁我廿幾樓就好唔掂
不如搵個蓋cup全成段路啦...

不過rambler villager好有point
真係唔可以只係包住rc
因為要起47層高先得
咁我地有冇人
朝早得閒打去商台
仲有今次bin個收集簽名去搵李卓人之類???????

民主黨荃青區bin個做立法局侯選人??????????
呀...
等我打去checkcheck先

攪大佢
攪大佢
攪大佢
攪大佢
攪大佢
作者: Alvin and Janis    時間: 2004-7-10 11:38:25

sent........ HAHAHA
作者: Eddy Lam    時間: 2004-7-10 12:40:33

Sent
作者: FD    時間: 2004-7-11 01:01:59

Sent
作者: patty and jimmy    時間: 2004-7-11 01:57:04

[quote:1cdd0791d2="unicorn"]
因為要起47層高先得
攪大佢
攪大佢
攪大佢
攪大佢
攪大佢[/quote]

47 層?  :shock:  咁咪好似住籠屋?
唔係咁大鑊呀....  :em03:

我都贊成搞大佢
不如今次由unicorn 你黎領導大家啦?

我第一個贊成  :em11:
作者: cshenryhk    時間: 2004-7-11 19:16:14

I also send
作者: Suzuki    時間: 2004-7-12 11:54:41

[quote:b4b6b107cf="AngusZire"]I've received a reply last night from HK Gov. See below:

先生/ 小姐

謝謝閣下於08/07/2004給運輸署的電郵。有關該部門的查詢及投訴已經交由「1823政府
熱線」代為處理。我們已將閣下的投訴轉交有關部門跟進,並會盡快回覆閣下。

1823政府熱線主任
梁建宏 謹覆
07/09/2004

[/quote]

I received same reply from them. But what is the 1823政府
熱線??

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2