藍澄灣業主社群

標題: 唔知有冇人會換燈開關制.... [打印本頁]

作者: FireFire    時間: 2004-7-1 20:14:49     標題: 唔知有冇人會換燈開關制....

想換d大個d.......
作者: BearBear    時間: 2004-7-1 20:27:44

換左啦 上我度睇下...
作者: FireFire    時間: 2004-7-1 20:58:08

[quote:021bd4eadc="BearBear"]換左啦 上我度睇下...[/quote]
好呀好呀....貴唔貴架...
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-7-1 21:23:03

how much ar ??  any photo ?
作者: BearBear    時間: 2004-7-1 21:23:05

[quote:62037ac3c4="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:62037ac3c4="BearBear"]換左啦 上我度睇下...[/quote]
好呀好呀....貴唔貴架... [/quote]
好貴呀 單頭要30蚊 3頭要80蚊 搖控要180 全屋共500-600蚊 :em15:

不過效果好正 記住要油油之前換 唔係的話制邊會花 :em05:
作者: BearBear    時間: 2004-7-1 21:30:08

[quote:85e9827af1="Wynne & Paul"]how much ar ??  any photo ?[/quote]

整好個牆先啦 星期六啦...
作者: ivantat816    時間: 2004-7-1 22:15:51

我都換晒e2000 奇勝 開關制呀!全部都係大大粒制加埋入面有一粒燈要黎睇開關架
作者: 45B    時間: 2004-7-1 22:16:20

我房換左一個光暗制
作者: FireFire    時間: 2004-7-1 22:44:13

嘩~~~原來燈制都有咁多款.....出去灣仔睇下先 :mrgreen:
作者: kam1100    時間: 2004-7-1 23:42:08

請問有冇d兩個光暗掣在同一面板上架?? :em14:
作者: H and H    時間: 2004-7-2 00:46:08

[quote:175c96ef49="ivantat816"]我都換晒e2000 奇勝 開關制呀!全部都係大大粒制加埋入面有一粒燈要黎睇開關架[/quote]我地打算換奇勝e3000 銀灰系到 全屋大概500蚊
作者: TJ    時間: 2004-7-2 00:50:53

我都將大部份燈制換了奇勝,灰銀色,有LED果隻,都幾型仔0架﹗
作者: boyboy    時間: 2004-7-2 01:02:00

請問奇勝e3000 4個掣位有LED果隻 銀灰系 diy易唔易換?? 是否跟之前個掣D 線駁回新掣上??  (想買兩個用黎換厠所 厨房個掣)
作者: eric_818    時間: 2004-7-2 01:19:48

換咗奇勝「變色龍」
全屋HK$300.
作者: FireFire    時間: 2004-7-2 01:30:31

如果自己換有冇難度.... ?
作者: rstfung    時間: 2004-7-2 01:33:38

[quote:bf3230b164="Mr. & Mrs. FireFire"]如果自己換有冇難度.... ?[/quote]

根據香港法例所有電力裝置之改動是需要合格技師(A牌)才可以進行包括換燈制在內!  所以理論上唔可以自己換!
作者: boyboy    時間: 2004-7-2 01:37:31

如果自己換易唔易...... :em14:  :em14:  :em14:
作者: Fai and Carol    時間: 2004-7-2 01:58:17

有冇人會換遙控
作者: rstfung    時間: 2004-7-2 02:52:36

[quote:cdf9ea85d1="boyboy"]如果自己換易唔易...... :em14:  :em14:  :em14:[/quote]

基本上是不難換的 只要關了個總制 然後打開個制蓋 你會見到有兩條線用鏍絲上個制 用鏍絲批將兩條線鬆開 然後上在新制相同位置 再將面板上返上牆 最後開返個大制就得.  但我個人就絕對不建議DIY  :em16:   搵師傅做晒全屋都只係幾百蚊  換電制唔同換網路插或喇叭線 整得唔好 最多唔通或唔 換電制整得唔好輕則跳Fuse 重則電死人或者火燭 隨時害己害人! 無謂搵自己條命仔搏. 我唔想在新聞見到RC有鄰居發生以上意外.
:cry:  :em06:

:em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16:  :em16::em16:  :em16:
作者: Sharan    時間: 2004-7-2 08:53:33

[quote:e558e983a9="boyboy"]請問奇勝e3000 4個掣位有LED果隻 銀灰系 diy易唔易換?? 是否跟之前個掣D 線駁回新掣上??  (想買兩個用黎換所 房個掣)[/quote]

你買到嗎?我地上星期問過未出喎!請問你係邊間買呢?
作者: eric_818    時間: 2004-7-2 09:06:50

[quote:243f97e6c4="Mr. & Mrs. FireFire"]如果自己換有冇難度.... ?[/quote]

如果廳、廁所、廚房就唔得
因為係4位制
而奇勝大制最多得3位制
所以一定要開多一個制位
我就由2個4位變咗4個2位
要修裝師傅改.

至於房就唔需要加制位
但由於涉及電器接駁
所以都係建議揾註冊電工幫您換. :wink:
作者: boyboy    時間: 2004-7-2 09:47:03

奇勝e3000 4個掣位有LED果隻 銀灰系 在荃灣運通街 Ocean Draxxx Lighting Co. 有得訂$94
作者: H and H    時間: 2004-7-2 11:08:36

[quote:d49b286072="TJ"]我都將大部份燈制換了奇勝,灰銀色,有LED果隻,都幾型仔0架﹗[/quote]Yeah! I also will buy this series
作者: Sharan    時間: 2004-7-2 11:16:43

[quote:d86d1627fa="boyboy"]奇勝e3000 4個掣位有LED果隻 銀灰系 在荃灣運通街 Ocean Draxxx Lighting Co. 有得訂$94[/quote]

我係灣仔訂,叫佢有貨通知我,但係佢話係因為機電工程處唔批,所以遲遲未出,我最驚佢最盡出唔到,就哈哈!

如果佢通知你取貨時,可否通知我一聲呀!謝謝!
作者: wychan    時間: 2004-7-2 11:45:37

[quote:630c426ff0="Sharan"][quote:630c426ff0="boyboy"]奇勝e3000 4個掣位有LED果隻 銀灰系 在荃灣運通街 Ocean Draxxx Lighting Co. 有得訂$94[/quote]

我係灣仔訂,叫佢有貨通知我,但係佢話係因為機電工程處唔批,所以遲遲未出,我最驚佢最盡出唔到,就哈哈!

如果佢通知你取貨時,可否通知我一聲呀!謝謝![/quote]

系大陸東門負近的某大形電氣商場見到有現貨 可惜我家是用白色系列 而又冇四位的白色...  :em06:

我的做法是 加一個新合用搖控控制客廳 so
廁所 抽氣及飯廳用一個3位的。
而廚房 抽氣及玄關用另一3位。煤氣刞長開...
作者: boyboy    時間: 2004-7-2 13:31:48

Sorry 原來個Sale 報錯價 奇勝e3000 有LED果隻 白色4位$92  銀灰系$150
:em13:  :em13: 兩個都要7月中才有貨
作者: chris    時間: 2004-7-2 13:40:06

我o係大陸見到奇勝LED 銀灰色掣好平呀 單位 $ 17 雙位 $ 25 不過冇問4位
因為我改成4個雙位掣 容易分辨D
作者: kyu    時間: 2004-7-2 14:03:03

我會用奇勝e3000奈列 比較靚!
作者: Teresa and Fai    時間: 2004-7-2 14:03:18

[quote:bec280a337="Mr. & Mrs. FireFire"]如果自己換有冇難度.... ?[/quote]

真係有..........你都係聽下d街坊話搵師父換............又或者睇下有冇朋友識換.........我地都係搵識水電既朋友換............不過要提醒你d燈制上有紅色符號的是"曲架"制............同一般燈制裝法係唔同的..................而且奇勝係冇呢隻大制的................
作者: Sharan    時間: 2004-7-2 14:08:58

[quote:b406f8b596="wychan"][quote:b406f8b596="Sharan"][quote:b406f8b596="boyboy"]奇勝e3000 4個掣位有LED果隻 銀灰系 在荃灣運通街 Ocean Draxxx Lighting Co. 有得訂$94[/quote]

如果佢通知你取貨時,可否通知我一聲呀!謝謝![/quote]

系大陸東門負近的某大形電氣商場見到有現貨 可惜我家是用白色系列 而又冇四位的白色...  :em06:

我的做法是 加一個新合用搖控控制客廳 so
廁所 抽氣及飯廳用一個3位的。
而廚房 抽氣及玄關用另一3位。煤氣刞長開...[/quote]

係黃岡附近有間Clipsal專門店,不過我去個日關了門,所以沒有入去看看,但在門外看,就應該沒有大粒制的電制買喇 :em16:
作者: kyu    時間: 2004-7-2 14:14:42

奇勝e3000:

E3031DR32 GS - 32Amp雙極開關制
E3031DR32 EBGS - 32Amp雙極開關制藍燈

E3031DR45 GS - 45Amp雙極開關制
E3031DR45 EBGS - 45Amp雙極開關制藍燈

可用於大電流開關.
作者: Jess and Burns    時間: 2004-7-2 15:38:59

[quote:ee377fd800="BearBear"][quote:ee377fd800="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:ee377fd800="BearBear"]換左啦 上我度睇下...[/quote]
好貴呀 單頭要30蚊 3頭要80蚊 搖控要180 全屋共500-600蚊 :em15:

不過效果好正 記住要油油之前換 唔係的話制邊會花 :em05:[/quote]

你個搖控好平喎. 可唔可以PM 個公司資料比我呢?
我又想去買喎.

唔該.
作者: boyboy    時間: 2004-7-2 23:56:41

請問什麼是"曲架"制??  :em14:  :em14:  :em14:
作者: FD    時間: 2004-7-3 00:08:11

[quote:db788a2c24="Jess&Burns"][quote:db788a2c24="BearBear"][quote:db788a2c24="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:db788a2c24="BearBear"]換左啦 上我度睇下...[/quote]

不過效果好正 記住要油油之前換 唔係的話制邊會花 :em05:[/quote]

我又想去買喎.

唔該.[/quote]

可唔可以pm 埋我呢,我好有興趣想知個搖控係點架。
作者: rstfung    時間: 2004-7-3 00:21:46

[quote:a6e680eef5="FD"][quote:a6e680eef5="Jess&Burns"][quote:a6e680eef5="BearBear"][quote:a6e680eef5="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:a6e680eef5="BearBear"]換左啦 上我度睇下...[/quote]

我又想去買喎.

唔該.[/quote]

可唔可以pm 埋我呢,我好有興趣想知個搖控係點架。 [/quote]

I need too! Please PM me!  Thx!!! :em14:  :em14:  :em14:
作者: boyboy    時間: 2004-7-3 19:45:20

請問有無搖控燈掣D 相看??
作者: BearBear    時間: 2004-7-5 01:21:24

[quote:ed82eeaebe="boyboy"]請問有無搖控燈掣D 相看??[/quote]

已post在這裡...
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?p=45493#45493
作者: BearBear    時間: 2004-7-5 01:24:22

[quote:695f98792d="rstfung"][quote:695f98792d="FD"][quote:695f98792d="Jess&Burns"][quote:695f98792d="BearBear"][quote:695f98792d="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:695f98792d="BearBear"]換左啦 上我度睇下...[/quote]

我又想去買喎.

唔該.[/quote]

可唔可以pm 埋我呢,我好有興趣想知個搖控係點架。 [/quote]

I need too! Please PM me!  Thx!!! :em14:  :em14:  :em14:[/quote]

I have post the address and pls go there for reference.
http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=3711&postdays=0&postorder=asc&start=0

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2