藍澄灣業主社群

標題: 關於其他單位(non D/E)的冷氣 [打印本頁]

作者: liuh    時間: 2004-6-25 08:52:36     標題: 關於其他單位(non D/E)的冷氣

冷氣關注組的成立源於D/E單位的冷氣設計問題 所以全部成員都係D/E業主. 因為我的係業主 冷氣機測試同收集資料都相對容易.

近日見到不少其他單位的業主發現冷氣問題 苦於資料不足難以幫手. 我建議其他單位的業主加入冷氣關注組 同樣可以展開研究以確定問題的根本.

有意參加的業主 請PM你的手提.

------------------------------------------------------------------------

雖然現時資料不足 仍然有幾點看法:

1.如果其他單位的冷氣不是設計沒有問題 經豐澤維修問題應可解決.
2.我相信豐澤不會有人手問題 維修的關鍵是吊船安裝. 我的應向管理處施加壓力 盡早安裝吊船維修冷氣.
3.如果懷疑設計沒有問題 應收集資料完成報告 提交和黃跟進.   

liuh
作者: 532    時間: 2004-6-26 17:56:07

之前我報o左defect (細單位客廳冷氣機唔夠凍) 冷氣師父上o黎check過 將部冷氣開到盡19度 (開左成 2粒幾鐘) 佢用個 meter 貼住部冷氣機 度倒最低12度 但我覺得室溫大約 21-22度左右 (當時係 4 月尾).

冷氣師父話 normal 無問題. 請問其他細單位業主冷氣機問題如何?
作者: Roman    時間: 2004-6-27 01:09:40

部冷氣好似維修好喇!
不過個廳唔夠凍喎要企得好近部冷氣先凍遠小小就冇料到!
有冇細單位嘅業主有同樣問題啊?
作者: AngusZire    時間: 2004-6-27 02:47:48     標題: Re: 關於其他單位(non D/E)的冷氣

[quote:234985eae1="liuh"]冷氣關注組的成立源於D/E單位的冷氣設計問題 所以全部成員都係D/E業主. 因為我的係業主 冷氣機測試同收集資料都相對容易.

近日見到不少其他單位的業主發現冷氣問題 苦於資料不足難以幫手. 我建議其他單位的業主加入冷氣關注組 同樣可以展開研究以確定問題的根本.

有意參加的業主 請PM你的手提.

------------------------------------------------------------------------

雖然現時資料不足 仍然有幾點看法:

1.如果其他單位的冷氣不是設計沒有問題 經豐澤維修問題應可解決.
2.我相信豐澤不會有人手問題 維修的關鍵是吊船安裝. 我的應向管理處施加壓力 盡早安裝吊船維修冷氣.
3.如果懷疑設計沒有問題 應收集資料完成報告 提交和黃跟進.   

liuh[/quote]

Hi liuh

thanks so much for your care about other flats. and I am very appreciate for your efforts!! :em21:

I am from flatA my air-con for master room and the small room are not cool. but no one so far from either toshiba or fortress can help to fix it.  :em13:

Please let me know what further info. you may need from me to followup the AirCon problem for nonDE.

thanks!
AngusZire
作者: Wynne and Paul    時間: 2004-6-27 10:14:02

[quote:1b59d1c42b="Roman"]部冷氣好似維修好喇!
有冇細單位嘅業主有同樣問題啊?[/quote]

yes we also experience such problem.  The power of air-con seems not sufficient for small flat also.
作者: dick queenie    時間: 2004-6-28 12:13:48

[quote:2b8747365d="Roman"]部冷氣好似維修好喇!
有冇細單位嘅業主有同樣問題啊?[/quote]

roman...請問你地係點整架,
係唔係當日有人落吊船,話響外面加雪種呢?
你就響屋裡面,有人邊set 邊試架....外面又有人整散熱機呢?
未整之前...係點表現呢???

:em14:
作者: Roman    時間: 2004-6-28 23:30:30

我唔在現場喎佢都冇通知我話整好
之不過我上去check先知道整好
未整之前淨得D風!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2